Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Tipy, jak bojovat s komáry

Komáři. Upíři z říše hmyzu. Ztrpčují nám život. Pronikají do našich domovů, otravně bzučí a pískají, a jen čekají až zhasnete, aby sedli a bodli. A to jsou ti naši, tuzemští komáři, ještě hodní. Nepřenášejí nemoci jako žlutá zimnice, malárie, nebo spavá nemoc. Přesto ani o ten svědící puchýřek nikdo z nás nestojí. Naštěstí se můžeme bránit.

clanek_001

Sítě proti hmyzu

Jedním z nejúčinnějších nástrojů v boji proti otravnému hmyzu jsou sítě do oken. Jejich výhody jsou jasné:

  • Mechanicky zabraňují těm potvůrkám ve vstupu do bytu. Nemusíte je nijak lovit.
  • Jsou ekologické. Žádná chemie, ani zbytečná úmrtí jinak užitečného hmyzu.
  • Hodí se na každé okno. Vyrábí se totiž na míru.
  • Na oknech je můžete mít i celoročně. Občas létají komáři i v teplejších zimách.
  • Velmi snadnou montáž sítě proti hmyzu jistě zvládnete sami. Některé typy sítí se jen nasadí na okno a zajistí háčkem.
  • Vydrží pracovat i několik let. Investice se Vám brzy vrátí.
  • Jsou 100% bezpečné jak pro děti, tak pro domácí zvířata.

Jak fungují sítě proti hmyzu?

clanek_002

Pokud jde o prostředí interiéru, není lepší řešení než sítě v oknech. Představují fyzickou bariéru pro vstup hmyzu do bytu. Odpadá tak nutnost nočního lovu komárů, kteří v úkrytu čekají, až zhasnete. A jen co nastane tma a Vy zalehnete, ozve se ten pisklavý zvuk komára. Takže k vypínači, rozsvítit a rozmáznout tu potvoru po bílé stěně.

Se sítěmi na oknech toto všechno odpadá. Sítě proti hmyzu na okna fungují na jednoduchém principu. Síťovinou, ze které jsou vyrobeny, neprojde nic, co je větší než pár desetin milimetru. Veškerý hmyz, i kdyby si našel cestu k Vašemu oknu, zůstane prostě venku.

Sítě propustí čerstvý vzduch zvenčí, sluneční světlo, ale nic jiného. Dokonce ani zvědavé pohledy kolemjdoucích. Přitom ale sítě nebrání ani ve výhledu ven. Co naopak zůstane venku, to je i ten nejmenší brouček a muška. A samozřejmě se to netýká jen létajícího, ale i lezoucího hmyzu.

Typy sítí proti hmyzu

Existují 3 základní typy sítí proti hmyzu:

  • Sítě do oken nasazovací. Sítě, které jen nasadíte na rám okna. Najdou uplatnění v každém bytě, domě či kanceláři. Nevyžadují žádnou montáž, takže rám okna nijak nepoškodíte. Síť jen zavěsíte pomocí háčků za rám okna, a pak už si jen užíváte klidné léto bez obtížného hmyzu.
  • Sítě do oken rolovací. Pro tento typ sítí se rozhodněte především tam, kde požadujete častou volnost a průchodnost. Například pokud máte zvenčí před oknem pevný sušák prádla. Rolovací síť proti hmyzu jen navinete do kazety podobně jako je tomu třeba u látkových rolet, pověsíte prádlo na sušák před oknem, a síť zase stáhnete. Velmi pohodlné, praktické a díky přesné výrobě na míru i vysoce účinné proti otravnému hmyzu.
  • Sítě do dveří ocení zejména majitelé domů. Ti totiž na rozdíl od panelákových bytů otevírají dveře rovnou do prostor bytu. To ovšem neznamená, že by třeba panelákový balkon nemohl být vybaven sítí proti hmyzu, přivrtanou k balkonovým dveřím. Síť je ke dveřím přišroubována na otočných pantech. Můžete tak dveře pootevřít, přičemž síť stále hmyzu brání v průniku, dokud ji také neotevřete. Po průchodu doporučujeme síť hned zavřít.

Moskytiéry

Pokud nějaký ten okřídlený jedinec přeci jen najde cestu do Vašeho bytu, máte možnost použít ještě moskytiéru. Pracuje na stejném principu jako okenní sítě.

Jde opět o síť s jemnými oky. Tato se ovšem používá uvnitř bytu. Například přes postýlku se spícím miminkem. Nebo v případě, že jedete do přírody, doporučujeme moskytiéru přehodit přes stan. Některé stany už mají moskytiéru přímo vestavěnou.

V tropech a v zemích s vysokým výskytem hmyzu, zachraňují moskytiéry životy. I v hotelech Vám ji nabídnou jako samozřejmou výbavu pokoje.

Repelenty

Pokud jdete do přírody, nevyužijete ani sítě do oken, ani moskytiéru. Při pobytu v přírodě nezapomeňte na repelent. Jeho složení má odpuzovat útočící hmyz jako komáry nebo klíšťata. Nicméně nejsou to univerzální látky a některý hmyz si z repelentů nic nedělá. Možná, že část těch bzučících potvůrek odradí, ale rukama je budete muset odhánět i tak.

Každému také vyhovuje jiná značka a druh repelentu. Přeci jen jde o chemické sloučeniny, takže radíme opatrnost při testování nového druhu repelentu. Alergické reakce mohou mít horší průběh, než hmyzí bodnutí.

Odpuzovače hmyzu

Jsou postaveny na jednom ze dvou principů: první pomalu uvolňují látku, která je pro hmyz smrtící, ale pro savce neškodná. Do zásuvky se zasune přístroj s náplní, a to je vše. Druhý princip využívá zvukové frekvence, které jsou pro člověka neslyšitelné, ale hmyz je nesnáší.

Přáním je, aby se hmyz vůbec neodvažoval do místnosti proniknout. Účinnost odpuzovačů ale zdaleka nedosahuje výkonu sítí proti hmyzu. Není ovšem nijak neobvyklé, že komáři tato zařízení naprosto ignorují.

Lapače hmyzu

Pomalu přecházíme od nesmrtících prostředků pro ochranu před komáry k těm smrtícím. Když selže prevence, je zapotřebí sáhnout k represím a k použití smrtící síly.

Lapače hmyzu jsou určeny k zabíjení. Pracují na různých principech. Některé vydávají UV světlo, které hmyz láká, ale při dotyku jej ihned usmrtí elektrický výboj. Další lapače využívají feromony. Roztoužený jedinec je pak lapen nějakou lepkavou látkou a pomalu umírá.

clanek_003

I takovou mucholapku můžeme zařadit mezi lapače hmyzu. Používá lepkavou vrstvu, která mouchám a komárům krásně voní. Jakmile na ni ale usednou, už nemohou odletět. Zemřou pomalu přilepeni k povrchu lepkavé pásky.

Lapače jsou celkem účinné. Uplatnění najdou zejména ve venkovních prostorách jako na verandě nebo u ohniště na zahradě. Někomu ale vadí, že hmyz musí umřít.

Chemické zbraně

Chemické zbraně jsou ve válkách velmi účinné, ale také strašlivé. Některé jsou nervově paralyzující, jiné třeba zpuchýřující, další Vás zadusí. V lidských konfliktech jsou proto od skončení první světové války zakázány.

Zástupci hmyzu ale Ženevskou dohodu neratifikovali, takže na ně se chemické zbraně v podobě Biolitu nebo Raidu běžně používají. Spreje a postřiky většinou napadají nervovou soustavu hmyzu, ale na vyšší savce nemají žádný účinek.

Vykouříme je

Komáři nesnáší kouř. Jakýkoliv. Z táboráku, z cigarety, ze speciálních náplní do lamp a zahradních pochodní, které navíc mohou obsahovat speciální přísady na odpuzování hmyzu.

Ne, že bychom podporovali kouření – je to ošklivý zlozvyk. Nicméně tabák, jako rostlina, se také používá do prostředků odpuzujících hmyz. Kouř z cigaret, dýmek a doutníků tedy bojuje proti komárům dvojím způsobem – štiplavým dýmem a látkami, které tabák obsahuje.

Lidové recepty

clanek_004

Kromě průmyslově vyráběných prostředků proti hmyzu se můžeme setkat s radami, jak zapojit přírodu. Některé rostliny nemá bodavý hmyz moc v oblibě. Například meduňka, máta nebo muškáty. Ty mají dokonce mušku už v názvu. Jméno muchomůrka dokonce naznačuje, že by měla „mořit mouchy“.

Nejúčinnější prostředek

Když to shrneme, všechny prostředky, které používáme proti hmyzu v bytě či domě, už řeší jen následky toho, že nemáte okenní sítě. Ty jsou tedy tím nejdůležitějším a nejúčinnějším prostředkem v boji proti otravnému hmyzu.