Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Podzimní úklid – checklist

Pochmurných dnů přibývá, sluníčko zapadá čím dál dřív a podzim o sobě pomalu začíná dávat vědět. Připravte i Vy svůj dům či byt na příchod nové sezony pořádným podzimním úklidem. Na co byste během něj neměli zapomenout a jak ideálně čistit rolety a žaluzie

Ačkoliv se úklid domácnosti většinou neřadí mezi nejoblíbenější činnosti, s našimi radami a tipy to bude hračka. Pokud Vám s podzimním úklidem navíc pomohou partneři či děti, jistě ho budete mít hotový za chvíli. 

clanek_001

Ukliďte svůj šatník 

Začátkem každého ročního období je dobré udělat očistu šatníku. Ta by měla mít hned dvě fáze. První, kdy vytřídíte všechny věci, které již opravdu nenosíte nebo jsou zničené natolik, že se na další sezonu nedají použít. Ty pak například můžete věnovat druhým, kteří je potřebují (dětské domovy, ...), vhodit je do kontejnerů na textil nebo třeba ze starých triček ze 100% bavlny udělat hadry na úklid. Druhá část očisty, ta méně náročná, pak spočívá v uložení sezónních věcí do krabic a tašek. V této době byste tedy měli všechny letní věci řádně uschovat do uzavíratelného obalu a vytáhnout oblečení na zimu. Nejenže tímto způsobem šetříte místo ve svém šatníku, ale zároveň tak máte skvělý přehled o tom, jaké kousky ve skříni skutečně máte. Před uskladněním sezónního oblečení doporučujeme všechny věci vyprat.

Vyčistěte matrace

Kvalitní spánek je bezpochyby nejdůležitější součástí spokojeného života. S přetočením ručiček na hodinách na zimní čas proto přetočte i svou matraci na druhou stranu. Jestliže jste ji navíc dlouho nečistili, nezapomeňte matraci vyprášit nebo ji vložte do rukou profesionálů. Ti jí dopřejí hloubkovou očistu.

Vyčistěte koberec

Koberce bývají těmi největšími lapači prachu vůbec. Kromě toho mohou v jejich vláknech jednoduše ulpívat zbytky jídla, vlasy a chlupy. V rámci podzimního úklidu proto koberce řádně vyklepejte a vyprašte. Uvidíte, kolik nečistot a jiného překvapení se v nich skrývá. Stejně jako u matrací i v případě koberců Vám doporučujeme vsadit na hloubkové čištění z rukou odborníků. A to zvláště v případě koberců s vyšším vlasem nebo u koberců se specifickými nároky na údržbu a čištění.

Vyčistěte ventilátory a klimatizace

Když už je řeč o odbornících, nechejte si jimi vyčistit také ventilátory a klimatizaci ve svém osobním automobilu či v domácnosti. I zde se totiž usazuje spousta prachu, a dokonce i bakterií a virů. Snadno tak můžete předejít různým alergiím, nachlazení nebo jiným zdravotním komplikacím.

Ukliďte pod nábytkem 

Nejvíce prachu, který mimochodem neustále dýcháme, zůstává za volnými prostory za topením, pod pračkou, skříní či postelí. Pokud to tedy lze, odsuňte tento nábytek a vysajte a vytřete tyto záludné lapače prachu. Uvidíte a určitě také okamžitě ucítíte tu změnu.

clanek_002

Vyčistěte žlaby a okapy

Bydlíte v rodinném domku? Jistě Vás nemine ani úklid venkovních částí domu. Ten je před zimou totiž také velmi důležitý. Nezapomeňte proto během podzimních dní vyčistit okapy a žlaby od spadlých listů ze stromů. Ty mohou ucpávat odtokové části a okapy a žlaby pak nefungují tak, jak by měly. To může během podzimních dešťů způsobit nemalé škody.

Zameťte listí

Zametání listí před domem bývá nekonečnou činností každý podzim. Zapojte proto do této aktivity všechny členy své rodiny a udělejte si ze zametání a hrabání listí zábavné odpoledne strávené se svými nejbližšími. 

Umyjte a ukliďte zahradní nábytek

Zdobí Vaši terasu, balkon či zahradu zahradní nábytek? Nezapomeňte ho uložit, a ochránit ho tak před nepřízní počasí. Před uskladněním jej umyjte. Zabráníte tím jeho poškození jako třeba prasknutí v mrazivých dnech nebo vzniku plísně v případě vlhka.

Pozvěte si kominíka

Než si doma poprvé zatopíte v krbu nebo kamnech, pozvěte si kominíka a nechejte profesionály zkontrolovat celé topné zařízení. Zaprvé proto, zda se některé části v průběhu roku neporušily, ale především také kvůli vyčištění komínu. Poté si již můžete naplno užívat romantiku v podobě praskajícího dřeva a večerní pohody u plápolajícího ohně. 

clanek_003

Umyjte okna

Evergreenem každého podzimního úklidu jsou samozřejmě čistá okna. Ovšem pozor – nikdy okna nemyjte během mrazivých dnů. Okna myjte zvenku zásadně během teplejších dnů. V mrazivém počasí půjde špína hůře dolů, voda Vám bude zamrzat, a Vy navíc můžete snadno nastydnout. 

Před samotným mytím si připravte vodu s přípravkem na mytí oken, odstraňte z parapetů všechny předměty, připravte si malý stabilní žebřík a můžete se pustit do práce. Nejprve si otřete stěny a strop od prachu a pavučin a poté umyjte parapety. Posledním krokem před samotnými okny je mytí stínicí techniky (jak správně čistit rolety a žaluzie se dozvíte v následujícím odstavci).

Rámy umyjte vlhkým hadříkem či utěrkou, kterou namočíte do vody s jemným saponátem (pozor, nepoužívejte abrazivní prostředky). Skla následně umyjeme z obou stran. Ideální je použít stěrku, na kterou nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s přípravkem na mytí oken, kam můžeme přidat také trochu octu, který funguje jako přirozený odmašťovač a také leštidlo. Pro dokonalý výsledek beze šmouh můžete použít takzvaný vysavač na okna, jenž z oken vysaje všechnu vodu a zanechá je zářivě čistá

clanek_004

Péče a údržba rolet FOA

Je-li řeč o úklidu, rozhodně nesmíme opomenout údržbu interiérové zastínění. Jak tedy správně pečovat o námi nabízené rolety a žaluzie FOA? 

Rolety FOA

Rolety Den a noc, Látkové rolety, Termo rolety a Rolety na střešní okna mají stejný postup čištění a údržby. Není je při čištění nutné z okna sundávat, jestliže však vyžadují hloubkové čištění, můžete je z okna samozřejmě sundat. Nejlépe se Vám však budou čistit ve svislé poloze na okně. Rolety nikdy neperte v pračce ani nežehlete. V případě velkého znečištění je raději zaneste do prádelny.

Rolety mají antistatickou úpravu, která ale nevydrží věčně. Výhodou oproti klasickým žaluziím však je, že se rolety neustále oklepávají a prach na nich prakticky nezůstává. Pokud se tak náhodou stane, stačí sáhnout po obyčejné prachovce. Použít můžete také vysavač na nejnižší výkon. 

Rolety čistěte pouze suchým hadříkem. Použít můžete i hadřík navlhčený, ale následně je důležité nechat rolety dobře proschnout, než je budete rolovat. 

Co se týče čisticího prostředku, tak ten nejprve vyzkoušejte na skrytém místě rolet, zda nedojde k jejich poničení. Pokud po uschnutí neuvidíte na látce žádné změny, můžete v klidu začít s čištěním i na jiných místech. 

Římské rolety FOA

Údržba Římských rolet by se dala jednoduše porovnat s údržbou záclon. Textilie je totiž k profilu uchycena pomocí suchého zipu, a proto ji lze velmi snadno sundat. Rolety můžete prát ručně nebo v pračce při teplotě 30 °C, ale nikdy je neždímejte. Zvolte program pro praní jemného prádla nebo speciální program pro praní záclon. Průsvitné Římské rolety vůbec nežehlete. 

Rolety plisé FOA a Rolety Plisé na střešní okna

Plisé rolety a Rolety Plisé na střešní okna, stejně jako všechny ostatní rolety, jsou neustále vystavovány prachu a znečištění. U Plisé rolet ale nemusíte mít z čištění vůbec žádný strach. Jejich údržba je totiž velmi snadná a časově nenáročná. Rolety jdou velmi snadno sundat, díky čemuž bude o poznání jednodušší i umývání oken. Během čištění rolet z nich nejprve setřete prach suchým hadříkem nebo prachovkou. Následně odstraňte drobné nečistoty a postupujte až k těm největším. Na pomoc si můžete vzít navlhčený hadřík nebo prachovku. Prach z Plisé můžete odstranit pomocí vysavače. Pokud můžete regulovat jeho výkon, snižte ho na nejmenší.

Vertikální žaluzie FOA

V neposlední řadě nesmíme opomenout ani Vertikální žaluzie FOA. Ty není nutné při čištění celé odinstalovat. Tím si ušetříte práci s demontáží a montáží. Pokud však vertikální žaluzie vyžadují rozsáhlejší čištění, můžete snadno sundat pouze lamely a ty čistit samostatně. 

Vertikální žaluzie FOA, stejně jako i rolety FOA, mají antistatickou úpravu. Výhodou oproti klasickým žaluziím tedy je, že se vertikální žaluzie neustále oklepávají a prach na nich prakticky vůbec nedrží. Pokud se tak ale přeci jen stane, stačí použít obyčejnou prachovku nebo vysavač na nejnižší možný výkon

Ideálně žaluzie čistěte pouze suchým hadříkem. Při větším znečištění můžete použít i hadřík navlhčený, ale je pak třeba nechat lamely dobře proschnout. Je-li lamela hodně znečištěná, můžete použít jemný čisticí prostředek. Ten však nejprve vyzkoušejte na látce na neviditelném místě. Pokud po uschnutí neuvidíte žádné změny na látce, můžete čisticí prostředek použít i na viditelných místech.