Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nádech podzimu ve Vašem interiéru

Podzim je již pomalu cítit ve vzduchu, a tak Vám přinášíme několik rad a tipů, jak si ho můžete jednoduše vnést i k sobě domů. S domácími podzimními dekoracemi, vonnými svíčkami či dokonce roletami FOA to bude hračka. 

Interiér v barvách podzimu

Tu nejlepší barevnou inspiraci pro podzimní období je ideální čerpat přímo z přírody, která nám na podzim přináší skutečně jedinečnou podívanou. Škála podzimních barev je totiž velice pestrá. Můžete například začít u barev spadaného listí, kam se řadí především medově žlutá, hnědá, tmavě oranžová nebo granátově červená. Tyto barvy pak můžete vnést do interiéru svého domova na polštářcích, nábytku nebo vzorovaných koberečcích.

Kombinace barev v interiéru 

Při výběru vhodných barev do interiéru je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých odstínů, aby výsledný dojem z celého interiéru byl co možná nejlepší a nepůsobil lacině či kýčovitě. 

Existuje pro to velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou kombinaci barev, ze které budete nadšeni. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_001

Psychologie podzimních barev

  • Žlutá – osvobozuje, přináší uvolnění, povzbuzuje, navozuje pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně
  • Oranžová – vyvolává pocit radosti, nabíjí energií a je spojena s představou tepla, bohatství, zlata a úrody
  • Světle zelená – i když ji většina vnímá přirozeně, někdy může působit i jedovatě, je spojena s představou ticha, klidu, harmonie a přírody
  • Tmavě zelená – uklidňuje a chrání, je přátelská, navozuje pocit bezpečí a naděje
  • Červená – je energická, vzrušující, vášnivá až náruživá, je spojována s představami ohně, krve, nebezpečí a lásky
  • Šedá – netečná, smutná, spojená s představou chudoby a pokory, neutralitou, hranicí mezi prostory
  • Bílá – je velmi často spojována s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody a nových začátků
  • Zlatá – symbolizuje pocit zářícího štěstí, luxusu, elegance a přepychu

clanek_002

Typické podzimní dekorace

Atmosféru podzimu si u sebe doma můžete navodit i pomocí dekorací a doplňků. Nejsnadnější cestou, jak toho můžete docílit, jsou samozřejmě doplňky v podzimním duchu. Jelikož nám toto roční období nabízí nepřeberné množství nejrůznějších přírodnin, byl by skutečný hřích je nikterak nevyužít. Z plodů a větví lze například vytvořit krásné ozdobné mísy, věnce nebo dekorativní svícny a vázy plněné jeřabinami. Na stůl se pak skvěle hodí sušené květiny.

Pokud jsou součástí Vaší domácnosti děti, rozhodně nesmíme opomenout ani proslulá zvířátka z kaštanů, která nejen, že skvěle vypadají, ale zároveň Vaše dítko zabaví na jedno celé podzimní odpoledne. 

Podzimní náladu u Vás doma pomohou vyčarovat i vonné svíčky, vonné tyčinky, světelné řetězy, lucerny, pletené deky a chlupaté přehozy

clanek_003

3 originální podzimní homemade dekorace

Pokud jste zruční a rádi si interiérové dekorace sami vyrábíte, přinášíme Vám tipy na 3 originální homemade podzimní výrobky, k jejichž přípravě Vám budou hravě stačit běžné přírodniny a pár minut času.

Mísa plná mechu a dýní

Preferuje jednoduchost a soulad s přírodou? Jako hlavní materiál si zvolte dýni a mech, které společně tvoří krásnou a vkusnou podzimní kombinaci. Malé dýně umístěte do mísy vyložené mechem a zbytek mísy dozdobte kousky tlustice, netřesky a žaludy. 

Světýlka ve skle

Nejprve umístěte do velké zavařovací sklenice/skleněné lucerny světelný řetěz tak, aby světýlka byla rozmístěna rovnoměrně po krajích. Poté do sklenice vsypte přírodniny jako kaštany, ořechy, šípky či šišky a máte hotovo. S tímto jednoduchým postupem Vám navíc jistě ochotně pomohou i menší děti, které tím během pochmurných podzimních dnů skvěle zabavíte. 

Podzimní jutový věnec

Co by to bylo za podzimní výzdobu bez podzimního věnce. Stačit Vám na něj v tomto případě bude polystyrenový kruh a jutový pytel, kterým základ jednoduše omotáte. Na závěr věnec ozdobte žaludy, kaštany nebo drobnými lístečky a pověste ho třeba na vchodové dveře. 

clanek_004

Rolety a žaluzie FOA v podzimním barvách

Jestliže si během nadcházejícího období plánujete pořídit nové rolety či žaluzie FOA, tak i ty Vám nabízíme v podzimních odstínech. Stačí si pouze vybrat. 

U nás ve FOA můžete volit až mezi 8 typy rolet a žaluzií v nejrůznějších odstínech, rozměrech i způsobech upevnění. Ať už tedy hledáte cokoliv, u nás to bezpochyby najdete.

Rolety Den a noc FOA

První nabízenou variantou jsou rolety Den a noc FOA. Rolety Den a noc FOA představují to nejlepší, co poskytuje spojení žaluzií a běžných látkových rolet. Jsou velmi oblíbeným a praktickým stíněním domácností i kanceláří. Jednoduchý princip střídání průhledných a neprůhledných pásů látky dovoluje plynule regulovat stínění přes den a zajištění soukromí v noci. 

Římské rolety FOA

Další variantou zastínění interiéru, která zároveň také příjemně zpestří celý interiér, jsou římské rolety FOA

Římské neboli řasící rolety jsou něco mezi závěsem a klasickou roletou. Mohou být prosté, ale i různě ozdobné a lze je zavázat nebo upevnit v jakékoliv výšce okna.

Zatímco klasické rolety jsou většinou zhotoveny z jednoduchého pruhu jednobarevné látky a zatahují se pomocí tenkého řetízku nebo šňůrky, římské rolety mají například všité různé ozdobné pásky či stuhy, pomocí kterých lze roletu nařasit a v požadované výšce připevnit. Římské rolety proto vypadají velmi ozdobně a jsou obzvlášť vhodné do interiérů, které potřebují oživit a zpestřit.

Látkové rolety FOA

Opomenout nesmíme ani látkové rolety FOA, které se v poslední době vrací opět do módy. Jsou to totiž právě látkové rolety, které chrání domov před slunečním světlem, teplem a nežádoucími pohledy zvenčí. Díky velkému množství nabízených barevných variací tvoří látkové rolety zároveň také výrazný designový prvek Vašeho domova.

Látkové rolety jsou navíc tak oblíbené i proto, že kryjí skleněnou plochu okna ze 100 %. V porovnání se žaluziemi nebo roletami Den a noc je pomocí látkových rolet snazší docílit úplného zatemnění.

Rolety plisé FOA

clanek_005

Plisé rolety představují dokonalý a estetický způsob zastínění a ochrany před slunečním zářením a pronikáním tepla z něj do interiéru. Díky své variabilitě jsou vhodné k zastínění všech typů oken a prosklených ploch, včetně šikmých střešních oken.

Termo rolety FOA

Jak už napovídá název, termo rolety pracují kromě světla hlavně s teplem. Připomínají běžné rolety do oken, ale jsou vybaveny termo látkou pro úplné zatemnění a ochranu před horkými letními dny. Velkou výhodou termo rolet tedy je, že v létě chrání interiér před přehřátím a v zimě zabraňují úniku tepla z místnosti.

Rolety na střešní okna FOA

Rolety pro střešní okna musí kromě své stínicí funkce splňovat ještě jeden náročný požadavek – neprověšovat se i při extrémním úhlu naklonění okna. Střešní rolety proto nemůžete jen tak nahradit žaluziemi nebo běžnými roletami. Právě proto Vám nabízíme i rolety speciálně navržené pro potřeby střešních oken, pokud se Vaše kuchyň náhodou nachází v podkroví. 

Rolety Plisé na střešní okna FOA

Kromě běžných rolet pro střešní okna najdete na našem webu také plisé rolety do střešních oken. Plisé rolety na střešní okna zajišťují regulaci příchozího a odchozího světla tak, aby bez ohledu na počasí za okny bylo uvnitř pokoje vždy tolik světla, kolik si právě přejete mít.

Vertikální žaluzie FOA

Zmínit samozřejmě musíme i vertikální žaluzie FOA, které jsou vhodné zejména k zastínění velkých prosklených ploch. Kromě běžných pokojů jsou tak vhodné například také do kanceláří.