Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jaro je tady! Tipy na čištění rolet a žaluzií

Jaro je tady! A s ním i každoroční velký úklid. Už teď se hrozíte při představě, jak budete svádět nerovný boj se závěsy a žaluziemi? My Vás přesvědčíme o opaku. Protože i rozsáhlý úklid je díky té správné stínicí technice procházka růžovým sadem. Zjistěte, jak na čištění rolet a žaluzií.

zena-vesi-vertikalni-zaluzie

Jarní úklid je pro každou domácnost velkou událostí. O naše okolí bychom ale měli pečovat neustále a průběžně. Pojďme se pro začátek podívat na to, jak často bychom se o rolety či žaluzie vlastně měli během celého roku starat. 

Tím si totiž usnadníme naše velké jarní finále. Na to, jak často je potřeba stínicí techniku čistit, existuje spousta názorů. Co tedy různí odborníci i amatéři nejčastěji doporučují?  

  • Rolety a žaluzie oprašujte a luxujte pokaždé, když doma uklízíte.
  • Jednou za měsíc je otřete od prachu.
  • Jednou za sezónu (v létě, na podzim a na jaře) proveďte úklid, ve kterém se zaměříte i na stínicí techniku.
  • Dvakrát do roka udělejte opravdu důkladný úklid se vším všudy.

Jak vidíte, názory a rady ohledně toho, jak často roletám a žaluziím věnovat naši pozornost, se různí. Co si z toho vzít? Rozhodujte se podle toho, v jakém prostředí bydlíte. Na čistotu stínicí techniky má vliv nejen běžný provoz, ale i malé děti s ulepenými prstíky, domácí mazlíčci, počasí či to, jestli doma kouříte. 

Nyní se podíváme na to, jak vyčistit rolety a žaluzie od značky FOA. Naše stínicí technika má oproti klasickým žaluziím velkou výhodu. A to tu, že se čistí opravdu snadno. V naprosté většině případů je ani nemusíte sundávat z okna. 

Ovšem na jaře nás většinou čeká i umývání oken. Naštěstí se rolety a žaluzie dají jednoduše sundat a potom opět vrátit do mechanismu. Je tedy jen na Vás, zda se je rozhodnete na okně nechat, nebo je sundáte dolů.

Do karet Vám nakonec hraje i to, že naše produkty mají antistatickou povrchovou úpravu. To znamená, že se na nich nedrží prach. I odolnější částečky se neustále oklepávají tím, jak se používají a rolují z kazety ven. Oproti klasickým závěsům nebo žaluziím se tedy nemusíte bát toho, že by Vám naše rolety a žaluzie přidělávaly práci.

Jak vyčistit rolety Den a noc

Rolety Den a noc jsou mezi našimi zákazníky jedny z nejoblíbenějších. Mají krásný, elegantní design. Díky lamelám, které jsou střídavě průhledné a neprůhledné, vždy dosáhnete takového stupně zastínění, jaké právě potřebujete. A montáž? Tu zvládne každý. Rolety Vám dodáme už složené a samotná instalace zabere jen pár minut. 

Jak se rolety Den a noc čistí? Pokud nepotřebujete umýt okna, nesundávejte je. Alespoň Vám odpadnou starosti s montáží a demontáží. Při jarním úklidu ale doporučujeme rolety raději sundat. Přeci jen chceme dosáhnout hloubkového čištění.

Začněte tak, že se zbavíte prachu. Díky antistatické úpravě a častému oklepávání se sice na roletách moc nedrží. Jednou za čas je přesto potřeba je očistit. Vystačíte si s prachovkou. Případně s vysavačem na nejnižší výkon.

Rolety Den a noc doporučujeme čistit obyčejným hadříkem. V případě, že by se na nich nacházely opravdu odolné skvrny, zkuste je umýt vlhkým hadříkem. Pokud by ani ten nestačil, přizvěte si na pomoc jemný saponát. 

Nejprve vyzkoušejte reakci látky na skrytém místě. Jakmile látka uschne, zkontrolujte, že ji saponát nepoškodil. A využijte ho i na viditelných místech. Rolety Den a noc se neperou, ani nežehlí. Na jejich čištění nepoužívejte kartáč. 

rolety-den-a-noc-sofa-fialove-polstare

Jak vyčistit látkové rolety

Látkové rolety chrání domov před zvědavými pohledy, světlem, ale i horkem. Některé látky nabízí tak vysoký stupeň zatemnění, že ho lze přirovnat k podmínkám v noci. Rolety plně zakryjí prosklenou plochu okna, a tak nehrozí, že by na bocích světlo prosvítalo. Dokonce ani nikdo zvenku skrze boky neuvidí dovnitř. 

Jak látkové rolety čistit? Postup je podobný jako v případě rolet Den a noc. Můžete je čistit jak na okně, tak je z něj jednoduše sundat. V prvním kroku odstraníte prach a poté si vezmete na pomoc hadřík. 

Prach odstraňte prachovkou nebo vysavačem na nejnižší výkon. I když jsou rolety nainstalované pečlivě, nedoporučujeme vysavač pustit na výkon silnější. Mohli byste potrhat jejich látku. Na odolnější částečky si vezměte suchý hadřík. Nečistoty opět odstraníte hadříkem vlhkým a s jemným saponátem. 

Pokud budete látkové rolety čistit namokro, nechte je po úklidu pečlivě proschnout, než je narolujete do kazety. Jinak hrozí, že začnou plesnivět. Stejným způsobem se čistí také termo rolety. Jde o vylepšenou verzi rolet látkových. Ochrání však nejen proti světlu, ale i proti horku nebo zimě – mají totiž izolační vlastnosti.

latkova-roleta-bezova-kvetiny

Jak vyčistit římské rolety

Římské rolety perfektně padnou do moderního i tradičnějšího interiéru. Nabízíme je hned v několika barevných variantách. Jsou pěkné a dekorační, ale i Vás dobře ochrání před sluníčkem a pohledy zvenčí. Montují se snadno a díky systému s ozdobným řasením si je můžete uvázat v takové výšce, jaká Vám momentálně vyhovuje.

Římské rolety jsou co do údržby podobné klasickým záclonám. Ovšem díky tomu, že je textilie v profilu uchycená pomocí suchého zipu, sundáte ji raz dva. A stejně snadno ji opět vrátíte na své místo.

Tento druh stínicí techniky doporučujeme prát buď ručně nebo v pračce, a to při teplotě 30 °C. Římské rolety neždímejte, látka by se mohla poničit. V pračce je perte na program pro jemné prádlo nebo přímo pro záclony.

A žehlení? Pokud je šikovně pověsíte, žehlit ani nebude potřeba. V případě, že si na něj potrpíte, tak žehličku zapněte na ty nejnižší teploty. Pozor, průsvitné římské rolety se nesmí žehlit vůbec.

rimske-rolety-kavove

Jak vyčistit plisé žaluzie

Plisé žaluzie neboli plisé rolety jsou modernější a praktičtější odpovědí na klasické horizontální žaluzie. Jelikož se dají posouvat jak z horní části okna, tak z dolní, snadno si je nastavíte přesně tak, jak potřebujete. Montáž plisé žaluzií je snadná. Jsou jak funkčním, tak designovým prvkem, který vyhledává čím dál tím víc českých domácností.

Jak vyčistit plisé žaluzie? Opět je můžete kvůli jarnímu úklidu bez problémů sundat a zase nandat na okno. Sundané rolety oprašte. Je jen na Vás, zda zvolíte vysavač na nejnižší výkon, prachovku nebo suchý hadřík. V případě, že jsou na plisé žaluziích nějaké nečistoty, stejně jako u jiných druhů stínicí techniky vezměte do ruky navlhčený hadřík s jemným saponátem. 

U látek typu Stínicí a Blackout navíc můžete rolety ponořit do vodní lázně o teplotě 30 °C. Místo saponátu použijte standardní prací prostředek. Roletu do vody ponořte na 15 minut. Několikrát ji stáhněte a roztáhněte, aby se voda dostala všude.

Jakmile budete hotoví, opláchněte ji pod sprchou a vyždímejte zmáčknutím látky k sobě mezi dvěma profily. Žaluzii vraťte na okno a nechte ji ve stažené poloze 12 až 24 hodin. Při schnutí roletu několikrát roztáhněte a zase stáhněte, aby se k sobě látka nepřilepila. Až tato doba uplyne, roletu roztáhněte a nechte ji doschnout.

plise-zaluzie-svetle

Jak vyčistit vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie jsou tou pravou volbou na nadrozměrné prosklené plochy. Ta tam je doba, kdy jste tenhle druh stínicí techniky zahlédli jen v kancelářích. Dnes už na ně narazíte i v moderních domácnostech, kde poskytují příjemný stín a soukromí. 

Vertikální žaluzie z látek s napařovanou hliníkovou vrstvou nesmíte čistit vodou (látka Premium Kamerun). Vystačíte si proto s prachovkou, vysavačem, případně čistým hadříkem.

U ostatních typů látek postupujte standardně jako u látkových či jakýchkoliv jiných rolet. Vertikální žaluzie neperte, ani nežehlete. Vyčistěte je buď na okně, nebo je z něj sundejte. Jelikož jsou opravdu dlouhé, někdy bývá lepší je na okně nechat. Proces si tím značně usnadníte. Prach odstraňte vysavačem na nejnižší výkon, nebo suchým hadříkem. 

Jako zbraň proti odolným nečistotám zvolte jemný saponát. Po očistě nechte žaluzie vyrolované, aby dostatečně oschly a nezačaly plesnivět. Vyhněte se kartáčům, ty by povrch rolet poškodily. Doporučujeme obyčejný hadřík. 

vertikalni-zaluzie-v-kuchyni

Další tipy na jarní úklid

  • Při jarním úklidu si dejte péči i s oblastmi, kterým běžně pozornost nevěnujete. Vyčistěte nejen vnitřky, ale i vršky skříní a další, špatně přístupná místa. Například i vršky závěsných systémů a kazety rolet.
  • Umyjte lednici, troubu i mikrovlnku. Zápachu v mikrovlnné troubě se zbavíte pomocí šálku s octem, který necháte prohřát na kratší program. Průběžný zápach v lednici zase zlikvidují kávová zrna, která nasypete do mističky a necháte je uvnitř nezakrytá.  
  • Opatrně na kuchyňskou linku ze dřeva. Používejte šetrné čistící prostředky a nezapomeňte ji potom naimpregnovat.
  • Pokud se snažíte žít ekologicky a chcete ušetřit za drahé přípravky, na většinu špíny v domácnosti Vám pomůže ocet a jedlá soda. Vyčistíte s nimi nejen špinavé povrchy, ale i spotřebiče od vodního kamene, ucpaný odpad, okna či keramiku v koupelně.

Máte dotaz? Kontaktujte naši zákaznickou podporu 

Pokud Vás naše stínicí technika zaujala a máte na nás nějaké dotazy, kontaktujte naši zákaznickou podporu. Jsme Vám k dispozici každý všední den od 8:00 do 16:00 hodin. Dovoláte se nám na čísle 555 222 462. Nebo nám napište e-mail na info@foa.cz. My Vám odpovíme, popř. Vám zavoláme zpět na telefonní číslo, které nám na sebe necháte. 

Pár slov na závěr

Nyní už víte, že jarní úklid s roletami a žaluziemi není nic, co byste nemohli zvládnout. Pokud Vás už unavují klasické žaluzie nebo závěsy, které pouze lapají prach a špínu, zbavte se jich! A vyzkoušejte produkty značky FOA.

Abychom Vám nákup ještě zpříjemnili, na našich stránkách najdete detailního Průvodce, který Vás provede výběrem stínicí techniky pro Vaši domácnost a kde najdete vše podstatné.

Značka FOA se věnuje stínicí technice od roku 2017. Vše sami vyrábíme a rádi Vám nabídneme řešení přímo na míru. Zakládáme si na spolehlivosti a bezkonkurenčních cenách. Naší specialitou jsou rolety a žaluzie, které si namontujete sami bez pomoci odborníka a během chvilky.

Věříme, že si u nás vyberete a že budete s nákupem spokojení.