Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Zjednodušujeme montáž našich rolet!

Rolety a žaluzie značky FOA jsou na trhu jedinečné zejména tím, že Vám přijdou již složené. Dost výrazně se tím zjednodušuje montáž rolety na okno či na zeď. Některé typy rolet tak vyžadují pouze přivrtání držáčků kazety, napnutí vodicích silonových lanek a zajištění ovládacího řetízku napínací kladkou. A u rolet, které dovolují montáž bez vrtání, držáčky kazety jen zavěsíte na okenní rám. Ptáte se, jak se to dá ještě zjednodušit?

miniatura_FB-zjednodusujeme

Montáž rolet za 2 minuty

Abychom demonstrovali, jak snadné je namontovat rolety FOA, ukážeme si to na roletě Den a noc v otevřené kazetě. Ta totiž dovoluje ten nejjednodušší způsob montáže, totiž bez vrtání.

Celá montáž se skládá z devíti kroků. Ale 5 z nich se dá považovat za jediný krok – napnutí vodicího lanka. Detailně je rozepisujeme, aby bylo naprosto jasné, jak toho co nejlépe docílit.

V prvním kroku zkompletujete oba držáčky kazety. Stačí na bok většího kusu nalepit oboustrannou lepicí pásku a zacvaknout menší kousek do většího:

Následně v druhém kroku nasunete oba háčky na kazetu. Nesnažte se je zatlačovat zepředu, zasuňte je z boku a posuňte o pár centimetrů dovnitř:

Třetí krok představuje zavěšení držáčků s kazetou na okenní rám. Pootevřete prostě okno, zavěsíte držáčky a pak ještě můžete zatlačit oba kusy do sebe. Tím celou konstrukci ještě zpevníte:

Jsou dokonce situace, kdy může celá instalace rolety skončit tímto třetím krokem. Například, pokud roletu nechcete používat na okně, ale třeba jen jako dekoraci. Nebo pokud neplánujete roletou manipulovat a necháte ji po celou dobu stále staženou.

Jestliže ale máte roletu na okně, kde ji chcete občas zasunout a pak opět vysunout, bude lepší využívat napnutých vodicích silonových lanek.

Následuje tedy čtvrtý krok: stočená lanka na koncích kazety rozmotejte a provlékněte je skrz očko na koncích spodní napínací tyčky. To udělejte na obou stranách:

Na spodní stranu oken budete dávat háček, který bude držet lanko napnuté. A tady je to naše vylepšení a zjednodušení montáže. Doposud jsme totiž používali kovový háček s drobným kovovým končíkem, ve kterém se pomocí miniaturního šroubku silonové lanko upevnilo.

Řešení to bylo sice funkční a dobré, ale drobné součástky přeci jen nebyly ideální pro každého. Byla to vlastně nejdéle trvající část celé instalace. Zároveň vyžadovala použití malého šroubováčku. Nebylo to prostě úplně uživatelsky přívětivé.

Byli jsme si toho vědomi, a tak jsme dílek vyměnili za jiné řešení. Nyní se pro montáž může použít plastový háček. Ten se skládá ze 3 dílků, které do sebe jednoduše zaklesnete. Vytvoříte tak háček ve tvaru „U“, který se nasadí na spodní část okna. Do něj se zasune ozubené kolečko, na který se silon namotá.

Kolečko s namotaným silonem pak jen zatlačíte dovnitř háčku. Ozubení zajistí, že se silon nepovolí. Je ale dobré silon okolo kolečka omotat třeba dvakrát nebo třikrát. Přebytečný konec silonového lanka můžete odstřihnout:

Posledním krokem instalace je napnutí ovládacího řetízku na bezpečnostní kladku. Tu prostě navléknete na řetízek a oboustrannou lepicí páskou přilepíte na okenní rám. Řetízek by měl být lehce napnutý, ale zase ne tolik, aby se napínací kladka mohla větším tahem odlepit:

Při troše šikovnosti se dá taková montáž zvládnout za 2 minuty nebo i méně.

Proti gustu…

Také Vás nazlobí, když si oblíbíte nějakou oplatku, a výrobce přijde na trh s nějakou novou, „ještě křupavější“ variantou? Nic proti, ale proč pak přestane vyrábět tu Vaši oblíbenou?

Jistě se tedy ozve námitka, že s tím původním kovovým háčkem to bylo lepší. Proč by ne? My nepatříme k těm výrobcům, kteří se ženou jen za novinkami a na stávající zákazníky neberou ohled.

Pro ty, kteří mají rádi zavedené pořádky a postupy, máme dobrou zprávu: původní kovový háček Vám můžeme na požádání zaslat také. Buď přímo v objednávce rolety, nebo i později zvlášť.

dil_kovovy

Plastové háčky pro dotažení silonu

A naopak: dejme tomu, že původní kovový háček na Vaší roletě nějak povolil, pojistný šroubek vypadl a zakutálel se, a rolety nejsou už pořádně napnuté. I stávající rolety můžete upgradovat a silon pohodlně zajistit novým plastovým háčkem.

Máme 2 barevné varianty:

dil_plastovy

Výhody nového řešení:

  • Nepotřebujete žádný šroubováček
  • Nejsou tu žádné drobné součástky
  • Silon dotáhnete, i když hůř vidíte nebo hůř manipulujete s malými předměty
  • Plast nebude reznout
  • Pokud znáte rolety od konkurence, tento plastový díl budete znát také
  • Celá montáž je prostě jednodušší – vyzkoušeli jsme si to