Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak přenastavit okna na zimu?

Chladné dny jsou již definitivně tady, a tak nastal nejvyšší čas přenastavit naše plastová okna do zimního režimu. Jak na to se Vám pokusíme přiblížit v dnešním článku.

Plastová okna si většina domácností pořizuje především s cílem co možná nejvíce minimalizovat tepelné ztráty, a ušetřit tak nemalé náklady za topení. Málokdo ovšem ví, že aby okna mohla náš dům správně izolovat, měla by se pravidelně seřizovat a před nástupem zimy přepnout do zimního režimu. Jak ovšem okna do zimního režimu správně přepnout? Zvládne to i naprostý laik? Jak je dále možné chránit náš dům před tepelnými ztrátami? A mohou nám s energeticky efektivní zimou pomoci také rolety a žaluzie FOA

clanek_001

Plastová okna 

Všechna plastová okna mají dva režimy – letní a zimní. Hlavním principem těchto režimů je změna jejich přítlaku. V letním režimu jsou okna nastavena tak, aby příliš netěsnila a teplý vzduch tak mohl volně cirkulovat dovnitř a ven. Naopak díky zimnímu režimu uniká okny méně tepla a studený vzduch tolik neproniká dovnitř. 

Hlavním důvodem přenastavení oken na zimní režim je ten, že pokud okna správně nastavíte, dokáží Vám ušetřit pěkných pár korun za vytápění. Díky zimnímu režimu Vám skrz plastová okna uniká méně tepla, což samozřejmě má i opačný efekt, že studený venkovní vzduch v takové míře neproniká dovnitř do interiéru domu. Díky tomu zamezíte rosení oken a vzniku plísní na stěnách i parapetu.

clanek_002

Plastová okna a zimní režim

Hlavním principem seřízení oken na zimní a letní režim je měnění jejich přítlaku – tedy to, jak moc bude okno v daném režimu těsnit. Seřízení je jednoduché a zvládne ho prakticky každý.

Celý proces spočívá v řádném nastavení kování oken. Ne každý výrobce plastových oken ovšem toto nastavení a zasahování do kování umožňuje. Vždy byste tedy měli dopředu zkontrolovat, zda je u Vašich oken seřízení možné. 

Jak nastavit plastová okna na zimní režim?

Než se do nastavování oken pustíte, je důležité vědět, že plastová okna jsou z výroby nastavena na letní režim. Vždy se ale před přenastavením na zimní režim podívejte do návodu nebo se rovnou zeptejte přímo dodavatele. Rozhodně se také ujistěte, zda zásah do kování oken není v rozporu se zárukou.

Samotné přenastavení režimu plastových oken není v podstatě nic náročného. Vezměte si imbusový klíč nebo kleště a okno otevřete. Všimněte si kovového rámu lemujícího křídlo. Právě na něm objevíte seřizovací čep, který může mít několik podob. Vypadá buď jako hlavička šroubu se šestihranným otvorem s tečkou, oválný čep s otvorem bez tečky, šestihranný „čudlík“ nebo oválný čep bez jakéhokoli otvoru.

  • Přepínač s tečkou – na přepínači se šestihranným otvorem s tečkou si zkontrolujte její polohu. Když je značka dole, je okno v letním režimu. Je-li vpravo, okno je nastavené v zimním režimu a tlak na rám je tedy dostatečně silný. Vezměte si do ruky imbusový klíč nebo kleště a ve směru hodinových ručiček pootočte přepínačem.
  • Přepínač bez tečky – tento čep se ovládá imbusovým klíčem. Pro zimní režim ho pootočte směrem k těsnění. Pro slabší přítlak ho otočte směrem od těsnění. V základním nastavení leží uprostřed oválné díry.
  • Šestihranný „čudlík“ – pokud vypadá přepínač jako šestihranný „čudlík“, má uprostřed rovnou čáru. V letním režimu je čára vodorovně, v zimním svisle.
  • Oválný čep – máte-li na okně oválný čep, v základním nastavení je seřízen našikmo v poloze 45°. Pro silnější přítlak na zimu otočte čepem do vodorovné polohy. Pro slabší letní přítlak ho otočte do svislé polohy.

 

clanek_003

Jak dále chránit svůj dům před únikem tepla?

Přenastavení oken na zimní režim ovšem není jediný způsob, jak je možné snížit tepelné ztráty. Možností je mnohem více. 

Jak už asi všichni dobře tušíte, nejvíce tepla, a bohužel tedy i peněz z našich peněženek, uniká především okny. Obzvláště pak u starších typů oken bývá problém o to častější. 

Jak je tedy možné úspěšně bojovat s únikem tepla z domu, a snížit tak své účty za energie?

Utěsněte všechny mezery

Úplně první věc, kterou je dobré při úniku tepla z interiéru udělat, je oprava všech mezer kolem oken, které dovnitř propouštějí studený vzduch

Tyto mezery lze snadno opravit buď jejich utěsněním, nebo v případě potřeby pomocí těsnící pásky či speciálního tmelu (tmel využijete především tehdy, pokud je špatná těsnost mezi oknem a přiléhající zdí). 

Pořiďte si dvojskla/trojskla

Na tuto možnost snížení tepelné ztráty je třeba myslet už ve chvíli, kdy si nová okna pořizujete. Je tedy lepší vsadit na dvojsklo, nebo trojsklo?

K trojsklu se budou přiklánět spíše ti, kteří hledají okna do novostavby. Jestliže totiž někdo staví nový dům, používá moderní materiály na celou stavbu, provádí kvalitní zateplení a vše podřizuje tomu, aby v budoucnu co nejvíce ušetřil za vytápění. Do tohoto systému tedy trojskla zapadnou naprosto senzačně.

Naproti tomu zákazník, který se rozhodne pouze vyměnit stávající okna za nová, neboť jeho starými mu z domu unikalo teplo, ocení i dvojskla v kontrastu s nízkou tepelnou izolací jeho původních oken, jelikož i dvojskla se dnes vyrábějí ve vysoké kvalitě poskytující dostatečnou izolaci.

Výhodou trojskel je pak především velmi dobrá zvuková i tepelná izolace. Trojskla nepropouští do bytu tolik chladného vzduchu a teplý ponechávají uvnitř – ušetříte tedy výrazně za energie za vytápění. Také se sníží průnik hluku z ulice do bytu. Tuto vlastnost pak oceníte především u domů stojících v těsné blízkosti rušných silnic, ulic a železničních tratí.

Ovšem i trojskla mají své nevýhody. Jednou z nich je třeba to, že skleněné výplně z trojskla mají mnohem vyšší hmotnost než dvojsklo. Je tedy více namáháno okenní kování, obzvláště u velkých křídel, která se často otevírají dokořán. Velká trojskla je tedy vhodnější větrat pouze ventilačním vyklápěním. V případě otevírání dokořán je potom nutné častější seřizování oken a je pravděpodobné, že kování bude mít kratší životnost. Trojskla také propouštějí méně slunečního záření, které potřebují i pokojové květiny, diskutuje se tedy o možnosti, že květinám se za trojskly daří hůře než za dvojskly. Opomenout nesmíme ani to, že pořizovací cena trojskel je samozřejmě vyšší než u dvojskel.

Pro toho, kdo tedy vyměňuje pouze okna bez jakéhokoliv dalšího důkladného zateplení domu (zateplení pláště či střechy), se vyplatí spíše dvojskla. Trojskla budou mít účinek zejména v případě, že provedete kvalitní zateplení budovy ze všech stran.

Přínosnou variantou může být i kombinace dvojskel a trojskel na domě – do oken směřujících do rušných ulic nebo na severní stranu si nechte osadit trojskla a do ostatních oken dvojskla.

Vsaďte na Izolační okenní fólie

Pokud chcete ušetřit za energie, nemusíte si samozřejmě hned kupovat nová okna. Občas si pouze stačí pořídit praktickou izolační okenní fólií, jejíž aplikace je velice jednoduchá.

Tato izolační folie na okna funguje na principu vzduchového izolačního polštáře, který zajistí podobný efekt jako okna s dvojitým zasklením. Fólie je tak zárukou úspory energií a rovněž snižuje kondenzaci vlhkosti na oknech

Rolety a žaluzie FOA – pomocník při úniku tepla z interiéru

A kromě výše zmíněných rad Vám mohou s únikem tepla pomoci rovněž i rolety a žaluzie FOA

Rolety a žaluzie FOA představují ideální variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého prostoru. Jedná se zkrátka o minimalistický, elegantní, bezpečný, funkční a jednoduchý způsob regulace světla vhodný do každého interiéru, který je navíc k dostání za velmi příznivé ceny. 

Za jednu z největších výhod rolet a žaluzií FOA lze považovat především to, že oproti dlouhým závěsům a záclonám nepřesahují i přes topení pod okny, a veškeré teplo z nich tak může bez problémů prostupovat do interiéru, takže netopíte naprosto zbytečně.

Termo rolety FOA 

A je-li řeč o roletách a žaluziích FOA, zmínit rozhodně musíme především Termo rolety FOA

Jak už samotný název napovídá, Termo rolety pracují kromě světla hlavně s teplem. Připomínají běžné rolety do oken, ale jsou vybaveny termo látkou pro úplné zatemnění a ochranu před horkými letními dny. Velkou výhodou termo rolet je, že v létě chrání místnost před přehřátím a v zimě zabraňuje úniku tepla z místnosti.

Termo rolety patří mezi běžné látkové rolety. Rozdíl je zejména v použité látce, která svými vlastnostmi umožňuje blokování jak světla, tak hlavně tepla. Což během příprav na energeticky efektivní zimu jistě oceníte. 

Jak správně větrat?

A na závěr dnešního článku jsme si pro Vás připravili poslední tip, jak v zimě zbytečně neutrácet za topení. Klíč k energeticky úsporné zimě je totiž i správné větrání

Během zimního období je důležité vyměňovat vzduch v interiéru krátce a intenzivně. 3x denně otevřete okna v každé místnosti, aby se vytvořil průvan. Větrejte 3 až 5 minut. Při takové výměně vzduchu se teplota v místnostech výrazně nesníží a pokoj se opět rychle vyhřeje. Během větrání nezapomeňte vypnout topení. Naopak se v zimě vyhýbejte dlouhodobému větrání mikroventilací.