Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Záclonám odzvonilo! Čím je v interiéru nahradit?

Záclony se dodnes těší oblibě v mnoha domácnostech. Přežily nejrůznější trendy a stále jsou velmi vyhledávané. V moderních interiérech už se od nich ale často ustupuje. Proč tomu tak je a jaká stínicí technika je dnes v kurzu? Zůstaňte s námi a dočtěte se, jakému stínění byste měli dát v interiéru šanci a především proč.

clanek_001

Důvod, proč si lidé zamilovali záclony, je prostý. Dokáží totiž zakrýt jakkoliv velké okno, místnost příliš nezastíní, a přesto nás ukryjí před zvědavými pohledy. Všechny tyto vlastnosti záclon jsou bezesporu skvělé. Existuje ale také několik záporů

Proč vyměnit záclony za nové stínění

I když jste nad změnou vzhledu Vašich oken nikdy příliš neuvažovali, možná je čas se nad tím pozastavit. Ačkoliv jste na záclony zvyklí, nové stínění by zcela proměnilo vzhled Vaší domácnosti a přineslo celou řadu benefitů. Záclony na okně možná vypadají hezky, nicméně v některých aspektech nejsou příliš efektivní.

Nedokáží účinně pracovat se světlem

Záclony sice vpustí do místnosti sluneční paprsky, nicméně to může být v mnoha případech problém. Pokud je místnost orientována na východ nebo jih, je pod neustálým náporem denního svitu a přehřívá se. Odpočinek nebo práce v takovém prostředí pak mohou být značně nepříjemné.  

Neposkytují tolik důležité soukromí

Když slunce zapadne a my si v místnosti rozsvítíme, záclony nás nedokáží uchránit před pohledy zvenčí. Zatímco během dne jsou poměrně účinnou bariérou, večer je tomu přesně naopak.

Jsou nahrazovány praktičtějším a modernějším stíněním

Trendy se promítají do všech oblastí našeho života. Bytový design není výjimkou. V tomto ohledu jsou záclony poměrně zastaralým řešením pro zastínění oken. Nové typy stínicí techniky navíc nejsou jen velmi vzhledné, ale také důmyslně zpracované co do poskytování potřebné míry soukromí i regulace slunečního svitu.

Nenabízí prostor pro kreativitu

Záclony jsou dostupné především v klasické bílé barvě a nedokáží se tak důmyslně zapojit do barevné hry v interiéru. 

Špatně se udržují 

V neposlední řadě se záclony špatně udržují a jsou takzvanými lapači prachu.  Ačkoliv se dají vyprat, během tohoto procesu může dojít k polámání nebo vytažení vláken a po usušení se jejich tvar může změnit. 

U stínicí techniky od FOA na tyto problémy nenarazíte. Péče o naše rolety a žaluzie je velmi snadná a díky kvalitním materiálům má naše stínění dlouhou životnost.

clanek_002

Jaké stínění zvolit místo záclon?

A z čeho můžete vybírat? Možností je několik a my Vám je teď všechny představíme. Protože víme, že nejen každá domácnost, ale i místnost má odlišné potřeby, u FOA najdete všechny druhy stínění přehledně na jednom místě. Na začátku výběru ale vždy zvažte několik faktorů:

  • jaká je velikost okna, které chcete zastínit (klasické, francouzské, střešní),
  • kam je dané okno orientováno (kolik slunce během dne oknem dopadne do místnosti, případně zda je do tohoto okna vidět zvenčí),
  • jaký je účel dané místnosti (práce, relax, spánek).

Pokud jste všechny faktory alespoň okrajově promysleli, pojďme si říct, jaká moderní stínění současný trh nabízí a v čem tkví jejich hlavní přednosti.

Římské rolety

Nechcete se vzdát záclon, protože milujete jejich lehkost a jemnost a myslíte, že neexistuje žádná, obdobně vzdušná náhrada? Pak jste zřejmě neslyšeli o Římských roletách

Tyto rolety jsou zhotoveny z jemných látek a poskytují pouze nízké nebo střední zastínění. Látka je řasená a dá se upevnit v jakékoliv výšce. Překlady vypadají velmi působivě a roleta se v interiéru stává velmi originálním a vkusným prvkem.

Římské rolety Vám poskytnou soukromí, více či méně propustí slunce (dle úrovně zatemnění) a nabídnou Vám jemnost záclon a závěsů v jednom.

clanek_003

Vertikální žaluzie

Vyhovuje Vám, že záclona sahá až k zemi, dokáže překrýt celé francouzské okno nebo nevzhledné topení? Pak nepřehlédněte naše Vertikální žaluzie. Důmyslný lamelový systém dokáže poskytnout maximální míru soukromí a současně je jedinečný pro práci s denním světlem. 

Vertikální žaluzie jsou dostupné v několika barevných provedeních a třech úrovních zatemnění. Díky nadčasovému designu doplní jakoukoliv místnost v bytě nebo domě.

clanek_004

Rolety Den a noc

Pokud bychom vytvořili něco s lehkostí záclon a praktičností žaluzií, bylo by to dozajista jedinečné stínění. O to víc Vás možná potěší, že takové stínění skutečně existuje. Jsou jím rolety Den a noc, které můžete spatřit v čím dál více oknech.

Na roletách se střídají průhledné a neprůhledné pruhy látky. Pomocí ovládacího řetízku pak sami určujete, jak moc se tyto pásy budou překrývat a kolik slunce tak do místnosti pronikne.

Rolety nabízíme v několika mírách zatemnění. Jedním z nich je i zatemnění Blackout, které se stará o maximální ochranu místnosti před sluncem. Skvěle se hodí pro ložnici nebo dětský pokoj.

Rolety Den a noc jsou skutečně krásné, praktické a velmi elegantní. Údržba je jednoduchá a ovládání zajišťuje maximální flexibilitu. 

clanek_005

Látkové rolety

Látkové rolety již dávno nejsou tím, co byly. Ponechaly si sice své praktické vlastnosti, nicméně v otázce designu se vydaly zcela novou cestou. K dostání tak nejsou v jedné barvě, ale v celé řadě odstínů.

Jak rolety fungují je asi zbytečné podrobně rozepisovat. Určitě je ale dobré zmínit, že kromě barev si můžete vybrat také střední nebo vysokou úroveň zatemnění. Látky jsou velmi poctivě zpracovány a rolety se tak hodí kamkoliv.

FOA nabízí dokonce variantu pro střešní okna. Díky tomu tak může být stínění ve všech místnostech stejné, nehledě na sklon okna. Aby byla nabídka kompletní, najdete u nás i Termo rolety, které díky speciální vrstvě chrání místnost před nechtěným přehříváním a ochlazováním.

clanek_006

Plisé rolety 

Chcete se rozloučit se záclonami, protože toužíte do místnosti dostat trochu čerstvého, moderního vzhledu? V tom případě nepřehlédněte Plisé rolety. Tyto rolety působí, jako by byly skládané, a svým vzhledem se nápadně podobají tahací harmonice

To také umožňuje, že se na okně dají vytahovat a stahovat dvěma směry, a to klasickým způsobem shora dolů, ale také zdola nahoru. Rolety také můžete zafixovat na středu okna. Zkrátka záleží jen na Vás, kterou část okna právě potřebujete stínit. Rolety nabízí neskutečnou flexibilitu a jedinečný, stylový design. Každý interiér promění ve velmi moderní prostor. Díky absenci ovládacího řetízku jsou navíc vysoce bezpečné.

FOA nabízí také Plisé rolety pro střešní okna. Tak oživíte i podkrovní místnosti se zkosenými stropy. Tyto rolety si zkrátka zamilujete.

clanek_007

Proč se rozhodnout pro změnu

Líbí se Vám nějaké z módních stínění, ale přesto si nejste jistí, zda mu dát zelenou ve Vašem interiéru? Protože víme, že rozhodnout se pro změnu není vždy snadné, přinášíme Vám ještě několik důvodů, proč Vašim oknům vdechnout nový život. 

Nemusíte zůstat u bílé barvy

Musí být stínění nutně bílé? Rozhodně ne! Stínění totiž může doplnit barvy ve Vašem interiéru. Rolety mohou být krémové, šedivé nebo barevné. Mohou doplnit Vaše dekorace, textilie nebo jiné doplňky. Už jen taková drobnost může z nového stínění udělat jedinečný prvek a místnost může být úžasným estetickým zážitkem.

Pokud hledáte něco originálního, pak nepřehlédněte ani naše rolety s přírodními dekory mezi roletami v zelených a hnědých odstínech. 

Nová stínicí technika bude odolnější 

Oka nebo zatrhnutá vlákna. To vše sužuje nejednu záclonu. I když můžete být sebeopatrnější, taková nehoda může vzniknout hned. Problém tkví především v jemnosti záclon. Proto záclony nahraďte stíněním od FOA. Dostanete rolety nebo žaluzie, které nebudou mít jedinou vadu na kráse a ještě budou velmi odolné proti všem drobným nehodám

Údržba stínění bude snadnější

Záclony dokáží snadno zažloutnout. Současně na nich ulpívá dost prachu, a proto je třeba je pravidelně čistit. To bohužel může vést k jejich poškození. U nového stínění od FOA Vám tato starost odpadne. Údržba je snadná a dá se provádět přímo na okně. Ať už zvolíte rolety nebo žaluzie, náš průvodce Vám pomůže s jejich údržbou krok po kroku.

Světlo i soukromí si budete dávkovat podle potřeb

Pokud Vám nezáleží na barvě ani údržbě, pak pro Vás máme ještě jednu praktickou a možná i nejdůležitější vlastnost nového stínění. Skvěle dokáže kontrolovat množství denního světla v místnosti a současně Vás chránit před pohledy sousedů a kolemjdoucích.

Navíc pamatujte, že správná práce se slunečním svitem Vám dokáže ušetřit spoustu peněz. Můžete jej totiž využívat až do konce dne a nerozsvěcovat zbytečně lustry a lampy.

Už za pár korun zcela změníte vzhled Vaší domácnosti

Zasteskli jste si někdy, že Vaše domácnost by potřebovala změnu, ale nemůžete si dovolit nákladnou rekonstrukci? Pak je nákup rolet skvělou volbou! Tato nenákladná změna totiž promění tvář celého interiéru a spolu s drobnými doplňky může nové stínění vytvořit jedinečný prostor.

clanek_008

Na FOA se můžete spolehnout

Protože záclony nedokáží uspokojit potřeby všech místností, je dobré zvážit nákup nové, praktické stínicí techniky. Protože ve FOA víme, že se požadavky mohou různit, nabízíme hned několik druhů stínění

Aby si každý našel svou ideální variantu, zhotovujeme stínění o různých mírách zatemnění, v různých barevných provedeních a některá i s možností elektrického ovládání.

Vidíte, že volba stínění je silně individuální záležitostí závisející na mnoha faktorech. Abychom mohli Vaše požadavky splnit na maximum, zhotovujeme stínění přímo na míru Vašich oken. Jen tak totiž budete mít jistotu, že stínění bude nejen moderní a zdobné, ale bude také plnit všechny své funkce.

Ke správnému změření nepotřebujete víc než metr, papír, tužku a našeho průvodce měřením. Díky důmyslnému zpracování a minimu komponentů pak samotnou montáž zvládnete levou zadní.

FOA nenabízí pouze široký výběr stínicí techniky, ale také zaručuje její poctivé a kvalitní zpracování. Pořídit si nové stínění by mělo být snadné a nemělo by zahrnovat následné úpravy rozměrů a starosti s jeho instalací. Proto si vždy vybírejte rolety a žaluzie od odborníků. Aby celý nákup šel hladce, náš průvodce nákupem Vám pomůže na každém kroku.