Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Rolety a žaluzie do kanceláří, restaurací, hotelů či škol

Kvalitní stínicí technika dokáže podstatně zpříjemnit život. Ovšem zatímco doma si můžete sami rozhodovat o tom, jaké rolety či žaluzie si necháte namontovat, v práci si musíte zvyknout na to, čím je vybaveno Vaše pracoviště. Nebo při návštěvě restaurace se prostě smíříte s nastavenými světelnými podmínkami. Pokud ale rozhodujete o ergonomii pracoviště nebo jste provozní vedoucí hotelu či restaurace, případně můžete ovlivnit nákup vybavení školní třídy či studovny, zbystřete. Máme pro Vás několik tipů, které Vám pomohou s výběrem.

clanek_001

Praktičnost je nejdůležitější

V požadavcích na komerční stínicí techniku rezonuje jeden hlavní – praktičnost. Zatímco v domácím prostředí hraje prim hlavně dokonalý vzhled a design, v kancelářských a veřejných prostorech ustupuje tento aspekt trochu do pozadí.

Co konkrétně máme na mysli pod pojmem praktické rolety a žaluzie? V zásadě jde o to, aby na sebe nepoutaly moc pozornosti, a přitom bezvadně plnily svou hlavní úlohu, totiž zajištění té správné úrovně světla v místnosti.

clanek_002

Těmi nejdůležitějšími znaky praktických rolet a žaluzií jsou:

  • Snadné ovládání. Je dost nepraktické pobíhat okolo oken s nějakou ovládací tyčí pro nastavení například plisé rolet. Upřednostněte tedy rolety, které lze stáhnout pomocí řetízku do požadované výšky. Pokud jsou v místnosti třeba jen 2 okna, je požadovaná úroveň stínění otázkou několika vteřin.
    Do restaurací nebo open space kanceláří ale doporučujeme dálkové ovládání a elektrické motorky. Obsluha je pak velmi snadná. Stačí zvolit na dálkovém ovladači jednu z uložených pozic a všechny rolety se automaticky nastaví samy.
  • Bezúdržbový provoz. Rolety by neměly vyžadovat žádnou údržbu ve formě kontrol nebo seřízení odbornou firmou. Čím jednodušší princip, tím méně prostoru pro údržbu rolet nebo žaluzií.
    Ideální stav je, když ani samotná montáž rolet nevyžaduje přítomnost technika. V tomto ohledu jsou některé naše rolety obzvláště výhodné do komerčního prostředí. Například klasické látkové rolety nebo rolety Den a noc. Naše rolety jsou totiž už složené, takže ti zkušenější je dokáží nainstalovat za méně než minutu. Zvláště pokud se rozhodnete nainstalovat je bez vrtání jen zavěšením za rám okna.
  • Snadné čištění. Ve firemním světě je běžné najmout si firmu na úklid kanceláří. Ve školách zase pracují uklízečky. Díky nim můžeme mít čisté a voňavé pracovní prostředí, posedíme v příjemném prostředí restaurace, vyspíme se na služební cestě skoro jako doma a děti bez obav posíláme do škol.
    Uklízí se vše od podlah po mytí oken. Nicméně na rolety či žaluzie se zpravidla nesahá. A ani by to nemělo být potřeba. Rolety FOA, určené do komerčních prostor, se totiž vyznačují povrchovou úpravou, která odpuzuje prach a další nečistoty. Pokud občas roletu vytáhnete nebo stáhnete, pak se při jejím pohybu navíc oklepe i ta trocha prachových zrnek, které na roletě přeci jen mohou ulpět.
    Čištění rolet je potřeba vlastně jen ve chvíli, kdy se na ně něco omylem vylije. Na to ale ve většině případů stačí navlhčený hadřík a za pár minut je roleta jako nová.
  • Bezpečné z protipožárního hlediska. Tvrdit, že jsou nějaké rolety nehořlavé, to bychom si netroufli. Při správné teplotě hoří všechno – železo, kámen, dokonce i voda. Kdyby byly nějaké rolety doopravdy nehořlavé, používali by je hasiči k uhašení toho, co hořlavé je. Místo toho si dovolíme tvrdit, že některé naše rolety nelze snadno zapálit.
    Volbou správného materiálu, a s přispěním povrchové úpravy zabraňující hoření, snadno splníte požadavky v požárním posouzení budovy.
  • Bezpečné pro děti. V kancelářích se děti tak často nevyskytují. Ovšem ve školách je jich většina a v restauracích jsou také běžnými hosty. Dbát na bezpečné prostředí je proto povinností každého zodpovědného dospělého.
    I rolety a žaluzie musí splňovat bezpečnostní normy. Například by nikde neměl volně viset ovládací řetízek, který by se mohl zamotat okolo krku dítěte a vytvořit tak nebezpečnou smyčku. Při nákupu si vždy ověřte, zda rolety splňují všechny bezpečnostní předpisy. U rolet a žaluzií FOA je to samozřejmost.

Rolety, nebo žaluzie? Co je lepší?

Odpověď nebude úplně jednoznačná. Dost hraje roli osobní vkus, zda pořizujeme stínění pro naše zaměstnance nebo zákazníky, jakou úroveň zastínění vlastně potřebujeme atd. Zkusme se tedy postupně postavit do role manažera hotelu, provozního restaurace, vedoucího kanceláře a zřizovatele školy.

clanek_003

Rolety do hotelového pokoje

Od hotelového pokoje očekávají hosté více než jen místo, kde přespí, aby na ně venku nepršelo. Dnes už máme na vybavení hotelového pokoje vyšší nároky než jen čisté prostěradlo a postel, co nevrže. Chceme se cítit jako doma. Možná jako na návštěvě u dobrého přítele.

Hotelový pokoj tedy musí působit útulně a esteticky příjemně. Stínicí technika je povinná výbava hotelových pokojů. Nikdo nechce trávit den v pokoji, do kterého se naplno opírá slunce, ani se nechce vystavovat pohledům zvenčí, když si udělá pohodlí a odloží svršky.

V hotelech tedy chceme vidět buď látkové rolety s barvou, které ladí s barevností pokoje, nebo velmi oblíbené rolety Den a noc, které skvěle vypadají a dovolují plynule měnit množství světla, které proniká do místnosti.

Vhodné jsou i často používané vertikální žaluzie. Kryjí celé okno, mnohdy až k podlaze. Chovají se podobně jako závěsy, jen dovolují natočením látkových pruhů lépe řídit množství světla v pokoji.

Stínění v restauraci

Jasným favoritem restaurací jsou svislé žaluzie. Personál s nimi ani nemusí příliš manipulovat. Mohou být roztažené po celou otevírací dobu a jen se občas natočí látkové lamely tak, aby se hosté cítili pohodlně. 

Dalším důvodem pro jejich použití je skutečnost, že okna restaurací bývají obvykle velká a celá jedna stěna je vlastně prosklená. Ostatní typy stínění většinou tak velkou plochu krýt neumí.

Pokud ale hovoříme o stylových hospůdkách, horských chatách a kolibách, tak tam by se mezi tradičními doplňky asi vertikální žaluzie dobře nevyjímaly. V tomto prostředí se na menších oknech budou naprosto skvěle hodit třeba římské rolety

Jejich látkové sklady mají spíše dekorační účel, ačkoliv samozřejmě po spuštění okno skvěle zastíní. Když navíc zvolíte jako látku nějakou, které připomíná jutu či pytlovinu, bude efekt dokonalý a krásně podtrhne venkovský ráz restaurace.

Stínění kanceláří a úřadů

Na rozdíl od hotelového pokoje jsou kanceláře vybaveny přísně prakticky a stroze. Zaměstnanci by se neměli moc rozptylovat zkoumáním krásného vzoru na roletách. Už při pohledu zvenčí na nějakou budovu poznáme, že jde o typický úřad či kanceláře. Podle svislých žaluzií.

Ano, právě svislé žaluzie jsou v kancelářích a na úřadech vidět nejčastěji. Je to díky jejich vlastnosti zcela zabránit průchodu přímých slunečních paprsků, ale se zachováním světla, které látka žaluzií přeci jen propustí.

V místnosti, kterou stíníme vertikálními žaluziemi, nejsme oslňování světlem. Neodráží se například od monitorů, a tak dobře vidíme na práci. Ovšem ani při plně zatažených žaluziích nemusíme rozsvěcet, jelikož rozptýlené světlo, pronikající skrz látku žaluzií, má dostatek síly místnost osvětlit.

Rolety ve škole

Školní prostředí je dost náročné. Děti sedí třeba 6–8 hodin ve třídě, do které naplno svítí slunce. To pak pozornost rychle klesá a nastupuje únava. Je zapotřebí zajistit zároveň 3 věci:

  • Zmírnit účinky přímého ostrého slunečního svitu
  • Zajistit dětem dostatek světla na práci
  • V případě potřeby zajistit plné zatemnění

Jako nejpraktičtější se do školního prostředí ukazuje kombinace dvou stínicích systémů. Jeden by měl umět zabránit slunečním paprskům v přímém přístupu oknem do třídy, ale dovolit, aby sluneční světlo dostatečně místnost osvětlilo. Druhý systém pak zajistí tmu, pokud se třeba bude ve třídě něco promítat na zeď.

Zmíníme 2 oblíbené kombinace stínicí techniky do škol:

 

  • Vertikální žaluzie a látkové rolety. Pro běžnou činnost ve třídě můžeme zatáhnout vertikální žaluzie, přičemž látkové rolety zůstanou zasunuté v kazetě. Ve třídě je tak dostatek světla i bez oslňování. Jakmile je potřeba více zastínit, stačí stáhnout i rolety a v okamžiku je ve třídě tma vhodná pro promítání.
  • Rolety Den a noc a vertikální žaluzie. Oba druhy stínění umí zajistit, aby děti mohly pracovat v příjemně osvětleném prostředí bez přímých slunečních paprsků. Rolety Den a noc lze dokonce nastavit tak, aby průhlednými pásy pronikalo více světla, a přesto se i tak paprsky rozptýlí a nikoho neoslňují. A když je zapotřebí zatemnit, přidají se vertikální žaluzie s účinkem podobným látkovým závěsům.

 

Stínicí technika FOA do komerčních prostor

Ať už provozujete jakékoliv firemní či komerční prostory, stínicí technika je jejich důležitou součástí. Výběru rolet či žaluzií byste proto měli věnovat více než jen obvyklou pozornost. Pokud si nejste v něčem naprosto jistí, kontaktujte nás.

Pomůžeme s výběrem toho nejvhodnějšího stínicího systému přesně do Vašeho prostředí. Poradíme i se zaměřením oken a montáží rolet. Ať se Vaši zaměstnanci, hosté i studenti cítí opravdu dobře.