Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Srovnání typů stínicí techniky na FOA

Pod pojmem „stínicí technika“ si mnoho lidí stále ještě představí pouze hliníkové žaluzie. Pamětníci si vybaví záclony spolu s těžkými látkovými závěsy. V nabídce FOA ale můžete najít mnoho dalších typů stínění. S některými jste se možná ještě nesetkali a nevíte, co zajímavého nabízejí. Pojďme si je postupně představit.

Rolety Den a noc

Nemůžeme začít jinak, než právě roletami Den a noc. Někdy se jim přezdívá Duo rolety nebo Zebra rolety. To kvůli jejich principy střídání průhledného a neprůhledného pruhu látky.

Nápad je to velmi prostý, ale elegantní a účinný. Jde o souvislý pás, který se zasouvá do kazety nad oknem. Pás je tvořený ze dvou druhů materiálu. Jedním je síťka, přes kterou je normálně vidět z pokoje skrz okno ven. Druhý materiál je z nějaké pevné tkaniny, skrz kterou vidět není.

Když se na tento pás podíváte, opravdu připomíná přechod pro chodce čili zebru. A jelikož jsou ty 2 druhy látek, je vysvětlen i termín „Duo“. S tím se někdy setkáváme v anglickém překladu jako Twins – dvojčata.

clanek_001

Jak se docílí zastínění?

U klasických látkových rolet je jeden konec látky ukotven v kazetě. Druhý volně visí a spouští se dolů, jak se válec s navinutou látkou otáčí. Ne tak u rolet Den a noc.

Pás pruhované látky v roletách Den a noc má oba své konce uvnitř kazety nad oknem. Otáčením válce se jen odvíjí smyčka, kterou v dolní části napíná kladka. Máme tak vlastně 2 vrstvy látky přes sebe. Při odvíjení látky se postupně dostávají průhledné a neprůhledné pruhy do různých vzájemných pozic, takže buď se překryje průhledný pruh v zadní části s dalším průhledným pruhem vpředu, nebo naopak s neprůhledným.

Změnou vzájemné pozice obou druhů látky na roletě můžete nastavit, že i při stažené roletě jsou některé části stále průhledné a jiné ne.

Co je největší síla rolet Den a noc?

Díky jejich principu se můžete rozhodnout, jak moc chcete místnost zastínit. Nejen jakou část okna seshora překryjete roletou, ale také kolik světla si do bytu pustíte přes průhledné části rolety.

Kam se rolety Den a noc hodí?

Naprosto typické použití je v domácnostech. Nelze od nich čekat 100% zatemnění. Přeci jen trochu rozptýleného světla se může i skrz zcela zataženou roletu dostat. Do místnosti, ve které požadujete naprostou tmu, tedy zvolte jiné řešení. Ale ve všech ostatních případech jsou rolety Den a noc vynikající volbou.

Okna v kuchyni, obýváku, dokonce v koupelně nebo i prosklené dveře, to vše jsou místa, kde pracují skvěle.

Římské rolety

Římské rolety jsou jedny z mála, které nepoužívají žádnou kazetu, do které by se navíjely. Proto se jim také někdy přezdívá „řasící rolety“. Když jsou totiž zcela vytažené, aby nijak nestínily, jsou nařasené v horní části. Podobně, jako si dívka zvedne sukni, když chce přebrodit potok.

Římské rolety jsou tu s námi už hodně dlouho. Spolu se závěsy a paravany jde o jedno z nejstarších stínění. A ano, odhadujete správně, že jejich název odkazuje až do starého Říma, kde si jeho obyvatelé věšeli do oken kusy látek, které bránily nejen palčivému slunku, ale i prachu ze stavby Kolosea pronikat do jejich domovů.

 clanek_002

Samotné Koloseum potom tyto rolety používalo pro lepší pohodlí diváků.

Typické nasazení Římských rolet

Římské rolety mají několik předností:

  1. Umí skvěle zastínit až k úplnému zatemnění.
  2. Nevyžadují žádné mechanické zařízení na navíjení látky.
  3. Jsou velmi estetické.
  4. Velmi snadno se ovládají a udržují.

Díky svému tak trochu neuspořádanému vzhledu je lze často vidět v domcích nebo na venkovsky laděných staveních a chalupách. Do kanceláří se příliš nehodí. Ale třeba v nějakém uměleckém ateliéru jen podtrhnou takovou tu nespoutanou atmosféru.

Látkové rolety

Látkové rolety jsou naprostou klasikou. Ale pozor – už dávno to nejsou ty těžkopádné systémy s univerzální béžovou plachtou, která se tak těžko ovládala. Někdy ji nešlo zastavit ve výšce, kterou jste si přáli, jindy se sama rozhodla a s hlučným prásknutím se zasunula do kazety.

Dnes jsou látkové rolety dávno někde jinde. Ovládají se velmi snadno jen prostým tažením za řetízek. Žádná napínací perka a polofunkční brzdy už nejsou zapotřebí.

Také výběr látek je téměř nekonečný. Od celé palety jednobarevných přes různé vzorované látky až po dekorativní motivy z přírody, či dokonce přímo nějaké malby. Vybere si opravdu každý.

 clanek_003

Kde najdou své uplatnění?

Díky své vysoké schopnosti stínění je první volbou pro látkové rolety ložnice a dětský pokoj. Pokud máte doma místnost pro denní spaní, tak i to je kandidát na stínění pomocí látkových rolet.

Zejména moderně laděné interiéry velmi dobře přijmou hladkou a rovnou plochu látkových rolet. Proto je vídáme i v kancelářích nebo na úřadech, kde velmi dobře nahrazují klasické hliníkové žaluzie.

Rolety na střešní okna

Podkrovní byt je snem mnoha lidí. Takové byty vybočují z uniformity pravých úhlů a jsou vlastně vždy originální a jedinečné. Velmi často disponují střešními okny, které je také zapotřebí stínit. Kdo někdy bydlel v podkrovním bytě, ten jistě potvrdí, že boj s nadměrným teplem není možné podcenit.

Rolety na střešní okna mají kromě samotného stínění ještě jeden úkol – neprověsit se ani při extrémních úhlech náklonu. Pak by samozřejmě nemohly dostatečně bránit sluníčku v průniku do pokoje. Proto jsou většinou opatřeny postranními kolejkami, lištami nebo jiným druhem vedení.

 clanek_004

Rolety na střešní okna jsou vlastě trochu přizpůsobené látkové rolety. Jde o stejný princip – látka se vysouvá a zasouvá do kazety v horní části okna. V čem se liší?

  • Montáž rolet na střešní okna se provádí vždy vrtáním na okno. Nelze sáhnout k vrtání do stěny nebo dokonce jen k montáži bez vrtání. Roleta se musí pohybovat vždy s oknem tak, jak se otevírá a zavírá.
  • Vždy musí být namontovány i postranní lišty, které vedou okraje rolety. Tím se zajistí, že roleta správně přiléhá k okenní tabulce a dobře kryje i plně otevřené okno, i když je třeba vzhůru nohama.
  • Střešní okna bývají menší než ta klasická ve stěně, takže někdy není ani potřeba ovládacích řetízků. Roleta se prostě stáhne nebo vytáhne za spodní okraj.

Střešní rolety tedy mají své uplatnění předem jasné – kdekoliv, kde jsou střešní okna. Na ty totiž žádný jiný druh stínění nelze použít. Jsou tedy i rolety plisé pro střešní okna, ale to jde jen o jiný druh látky.

Rolety plisé

Plisé neboli skládané rolety velmi připomínají tahací harmoniku. Po Římských roletách jsou to další rolety bez kazety, do které by se schovávala látka. Vytažená roleta vypadá jako harmonika na konci vystoupení – naskládané proužky látky střídavě ven a dovnitř.

Zajímavost: plisé rolety, jelikož nemají žádnou kazetu, mají oba konce volné. Je tedy možné mít dolní konec stažený až k dolnímu konci okna, zatímco horní konec rolety končí v polovině okna. Okno tedy má zastíněnu dolní polovinu, přičemž horní polovina okna stíněna není. Toho jiným druhem stínění nelze docílit.

 clanek_005

Hlavní přednosti plisé rolet

Existují 3 hlavní důvody pro pořízení skládaných rolet:

  1. Extrémně snadné ovládání. Díky tomu, že není nutná žádná kazeta, tak neexistují ani žádné ovládací prvky jako řetízky nebo dokonce elektrické ovládání.
  2. Velmi snadná montáž. Důvodem je opět absence kazety, kterou musíme u ostatních typů rolet někam přimontovat. U plisé rolet jen napnete vodicí lanka a je namontováno.
  3. Bezpečnost pro děti. Děti všechno zkoumají a zkouší. Takový volně visící řetízek od rolety je velmi zajímavá hračka. Bohužel i nebezpečná, pokud se omotá okolo krku. Plisé rolety ale žádný řetízek nemají, takže jsou pro dětské pokoje naprosto ideální.

Termo rolety

Dalším typem stínění, které vychází z klasických látkových rolet, jsou Termo rolety. Sám název napovídá, v čem je jejich hlavní síla a účel – bojují s nadměrným teplem.

Nejde ale jen o to, aby se v létě místnost chráněná termo roletou příliš nezahřívala. Termo rolety dokážou také udržet teplo v místnosti, což zase oceníte v zimních měsících. Používáním Termo rolet tedy šetříte v létě náklady na klimatizaci a v zimě náklady na vytápění.

Jinak jsou v každém ohledu stejné, jako normální látkové rolety. Rozdíl je jen v použité látce. Respektive ve speciální vrstvě nanesené na povrch látky. Ta, díky svým termoizolačním vlastnostem, izoluje teplo na té straně rolety, kde má zůstat.

 clanek_006

Samozřejmě, že další vrstva na látce rovněž zvyšuje úroveň krytí, takže všechny termorolety z naší nabídky jsou zároveň schopny 100% stínění. Tomuto maximálnímu stínění říkáme blackout.

Vhodná místa pro Termo rolety

Nabízí se samozřejmě místnosti s okny na jih. Celodenní plné sluneční světlo není příjemné, pokud ohřívá místnost tak, že není kam uniknout. Běžné rolety nebo žaluzie nemusí svým výkonem stačit.

Další typické místo pro termorolety jsou kancelářské budovy s prosklenými stěnami. Sedět za oknem, které vlastně zabírá celou stěnu, a nechat na sebe pálit slunko celý pracovní den, to umí řádně snížit výkonnost. Termo roleta je v takové situaci vynikající volba.

Hliníkové žaluzie

Tak, jako jsou látkové rolety klasikou mezi roletami, jsou hliníkové žaluzie naprostým evergreenem mezi žaluziemi. A nebojíme se to říct, dokonce mezi stínicí technikou celkově. Nenajdete snad nikoho, kdo by je nyní nebo v minulosti neměl doma.

clanek_007

Princip hliníkových žaluzií tedy není nutné dlouze opisovat – jednotlivé kovové lamely, které jsou k sobě svázané několika vodicími lanky. Kromě toho, že je možné je vytáhnout a zase spustit, umějí se lamely synchronizovaně natočit okolo své podélné osy a tím část světla propustit do místnosti.

Hliníkové žaluzie jsou tu s námi již dlouho. Díky tomu je také dost firem, které je vyrábí a montují. Ale jako všechno, i stínicí technika prochází vývojem a modernizací. Žaluzie nevyjímaje. 

Hodně se zjednodušilo ovládání a celá mechanická část žaluzií. Kdysi jsme potřebovali hned 2 ovládací prvky – řetízek na vytahování a stahování žaluzií, plus tyčku na natáčení lamel. V současné době už žaluzie tyčku nepotřebují, a obě funkce zastane pouze ovládací řetízek.

Také montáž se dost zjednodušila, takže ji snadno zvládnete sami. Snad „nejsložitější“ je navlečení řetízku do mechanismu v kazetě. Ale správně vidíte slovo „nejsložitější“ v uvozovkách, jelikož jde jen o otevření krytu, obtočení ozubeného kolečka jediným možným způsobem a zase zaklapnutí krytu.

Žaluzie navíc dodáváme již složené tak, aby montáž byla s naším návodem možná během několika minut. To se konec konců týká celého našeho sortimentu stínicí techniky.

Kam a proč pořídit hliníkové žaluzie?

Hliníkové žaluzie jsou natolik univerzální, že najdou své uplatnění kdekoliv – obytné prostory bytů a domů, kanceláře i úřady. Snad jen s tím, že docílit úplného zatemnění s nimi není možné. Přeci jen je tam spousta míst, kde světlo prosvítá. Do místností, kde potřebujete úplnou tmu spíše doporučujeme látkové rolety.

Dřevěné žaluzie a Bambusové žaluzie

Jde vlastně o další variantu žaluzií hliníkových. Opět vidíme jednotlivé lamely, jen tentokráte jsou z jiného materiálu: dřevo a bambus. Nicméně stále fungují obdobně – vytahují se a natáčejí, aby stínily tak, jak právě potřebujete.

Dřevěné žaluzie, stejně jako Bambusové žaluzie jsou velmi často používaný druh stínění v severských zemích nebo na chalupách a chatách. Bambusové žaluzie dokáží podtrhnout přírodní nádech místnosti.

Fungují jako klasické žaluzie, takže pomohou chránit Váš domov před nežádoucími pohledy zvenčí a poskytnou Vám pocit soukromí.

Navíc dokáží místnost podle Vašich potřeb zatemnit či prosvětlit, a to velmi rychle. Jedna z největších výhod Bambusových žaluzií od FOA je možnost je zavěšovat za rám okna. Jedná se o montáž bez vrtání.

 clanek_008

Jednou z výhod jejich využití, je lepší boj s teplem. Kovové hliníkové žaluzie jsou přeci jen lepším vodičem tepla, takže se mohou přes horký den více zahřát a nasbírané teplo sálat do místnosti.

Na druhou stranu je oproti hliníkovým žaluziím trochu omezen výběr barev. Čemu tedy dáte přednost, co je pro vás důležité a pro co se rozhodnete, to už je na vás.

Vertikální žaluzie

Posledním druhem stínicí techniky jsou vertikální žaluzie. Jsou to opět pruhy látky, ale tentokráte nejsou orientovány vodorovně, ale svisle. Visí z konzole nad oknem směrem k zemi.

Tím je také dáno, že se zatahují ze stran a ne shora, jako všechny ostatní druhy žaluzií. Ovládací prvky jsou 2 – jeden řetízek pro roztažení a stažení žaluzií a druhý pro natočení textilních lamel žaluzií.

 clanek_009

Kde najdou uplatnění?

Naprosto jasnou volbou jsou v místnostech s velkoplošnými okny nebo přímo s prosklenými stěnami. Proto jsou tak často vidět v kancelářských budovách, nemocnicích a úřadech. Nicméně stále častěji se s nimi setkáváme i v domácnostech. Zejména na místech, kde doposud visely těžké závěsy.

Zajímavost o vertikálních žaluziích

Jednotlivé pruhy látky jsou na sobě do jisté míry nezávislé. Jsou sice mezi sebou propojeny řetízky, ale dají se snadno odpojit. Je proto možné snadno pruh vyměnit. Například za jinak barevný. Kombinací barev v jedné sadě tak můžete mít třeba duhové vertikální žaluzie.

Stínicí technika od FOA

Tolik tedy k představení naší nabídky stínicí techniky. Na našem e-shopu toho ale najdete ještě více. Například pokud bojujete v létě s komáry a dalším létajícím hmyzem, pořiďte si naše sítě proti hmyzu.

Nabízíme sítě do oken a dveří, které jistě zabrání všem těm otravným tvorečkům ztrpčovat vám život.

Máme také kompletní nabídku náhradních dílů a doplňků pro všechny naše rolety a žaluzie. Potřebujete nový řetízek na nějakou roletu? Napínací kladku nebo závažíčko? Háčky, madla, panty, lamelu pro vertikální žaluzie? Není problém.

A co takhle trochu si zvýšit komfort ovládání rolet? Pořiďte si rolety s elektrickým motůrkem a dálkovým ovládáním. Můžete si tak nastavit rolety jedním stisknutím klidně v celém bytě najednou.

Svět stínicí techniky je prostě zajímavý, a v případě FOA i zábavný.