Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Poprvé do školy aneb jak vybavit dětský pokoj školákovi

Jsou události, které se dějí jen jednou za rok – třeba narozeniny nebo Vánoce. Pak jsou vzácné okamžiky, které se stanou jen několikrát za život. Ale existují naprosto jedinečné chvíle, které se stanou v životě jen jednou, jako třeba první láska, nebo zahájení školní docházky. Nástup do první třídy je nezapomenutelný zážitek. Jak ho začínajícímu školákovi zpříjemnit a usnadnit?

clanek_001

Jak vybavit pokoj školáka

Dosud sloužil dětský pokoj jen jako herna a ložnice. Od této chvíle se ale Vaše ratolest bude muset věnovat i školním povinnostem. Bude se učit a psát domácí úkoly. To nemůže dělat na koberci nebo ve šlapacím autíčku.

Napadne Vás asi pořídit psací stůl. To je samozřejmě základ. Je ale dobré uvažovat dále. Například správně vyvážit osvětlení a stínění. Ke stolu patří i židle, nejlépe ergonomická. Nezapomeňte ani na dostatek úložných prostor na učebnice a další pomůcky.

Pojďme si rozebrat podrobněji čím a jak vybavit pokoj pro malého školáčka.

Psací stůl

Hlavní povinností dětí je vyrůst. A tak rostou. A rostou rychle. Jestli dítěti pořídíte psací stolek, který neporoste s ním, budete muset za rok či dva pořídit další. Cenový rozdíl mezi obyčejnou deskou na čtyřech nohách a opravdovým psacím stolem je sice znatelný, ale nikdo není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat nejlevnější věci.

clanek_002

V první řadě by měl mít stůl nastavitelnou výšku pracovní desky. Nejen proto, že dítě roste jak z vody, ale i proto, že některé úkoly se mu bude chtít plnit třeba ve stoje. Zvednout výšku stolu třeba i o 50 cm by tedy neměl být problém.

Skvělé je, pokud má stůl sklopnou desku. Třeba pro malování, a v pozdějších letech i rýsování, je to ideální možnost. Student se nemusí nad pracovní deskou tolik naklánět. Držení těla je tak ergonomičtější.

Při výběru stolu nekupujte ten nejmenší, jen proto, aby se vešel do pokoje. Raději obětujte jednu skříňku a něco přesuňte na poličky na stěně, ale stůl pořiďte dostatečně velký. Uvědomte si, že časem se na stůl určitě bude muset vejít počítač s monitorem nebo notebook, a přitom ponechat dost místa na učebnice, sešity a další školní pomůcky.

Velmi praktické jsou stoly s úložným prostorem v podobě zásuvek nebo vestavěné skříňky. Na druhou stranu někdy překáží v pohodlném sezení u stolu. Určitě berte své dítě k výběru nového psacího stolu a nechte ho vyzkoušet, jak se mu u něj sedí a pracuje.

Židle pro školáka

Vaše dítě bude na židli trávit spoustu času. Ve škole nebude nijak pohodlná. Zpříjemněte mu tedy chvíle domácího studia nějakou pohodlnou židlí. Skvělé bude, pokud lze židli nastavovat – výšku sedáku i sklon opěradla.

Většina studentských židlí je opatřena kolečky. Stojí za úvahu pořídit takovou židli, kde je možné kolečka nastavit tak, aby se netočila. Pokud totiž židle jezdí, může se pohnout i neplánovaně, jak se školáček opírá o stůl. A jakmile židle popojede neplánovaně, může se snaha o napsání krásného písmenka minout cíle.

Jestli je to možné, umístěte stůl a židli tak, aby dítě nebylo zády ke dveřím do pokoje. Je to spíše z psychologických důvodů – nikdo nemá rád ten pocit, že se mu někdo znenadání objeví za zády.

Kvůli odpočinku pro ruce je dobré, pokud má židle i loketní opěrky. Pár vteřin, po které dítě zakloní hlavu, zavře oči a odloží si ruce na opěrky, mu dodají energii do další práce. Sami byste vlastně měli dbát na to, aby si dítě po nějakých 15 minutách práce dalo krátký odpočinek.

Správné množství světla

Světlo je velice důležité. Existují dokonce normy a tabulky, které definují sílu, směr, i barvu světla pro různé druhy práce. Můžete využít jak přirozeného venkovního světla, nebo světla umělého z lampiček a lustrů.

clanek_003

Okno je tedy dobré mít buď za zády, nebo proti dominantní ruce školáka. V případě praváka by tedy mělo být okno vlevo. Naopak levákovi bude vyhovovat více okno vpravo. Ne vždy je to samozřejmě možné zajistit, takže svou práci pak udělá lampička spolu s lustrem.

Občas je ale přirozeného světla tolik, že oslňuje. Tu přichází ke slovu kvalitní stínicí technika. V letních měsících se k přemíře světla přidává i velké teplo, které velmi brzy může našeho studenta přehřát a unavit.

Pro ty, kteří nakoupí stínicí techniku na našem e-shopu dne 1. 9. 2022, máme dobrou zprávu: máme pro Vás připravenou slevu 20 % na veškerý sortiment. Stačí v košíku zadat slevový kód SLEVA20.

Rolety nebo žaluzie v pokoji školáka jsou tedy nezbytné. Je dobré zvážit několik požadavků a určit ty, které jsou nejdůležitější. Druhů a typů stínění je totiž velké množství. Každý z nich vyniká v něčem jiném. Pro dětský pokoj školáka doporučujeme tyto kandidáty:

  • Rolety Den a noc. Umí dobře zastínit pokoj, přičemž nabízí možnost plynulé regulace množství světla, které do pokoje proniká. Zároveň skvěle vypadají.
  • Látkové rolety. Lze jimi dosáhnout plného zatemnění. Při zvolení lehčí a světlejší látky ale část slunečních paprsků může pronikat ve formě difuzního světla. Nabízí většinou větší výběr barev než rolety Den a noc.
  • Termo rolety. Už názvem o sobě prozrazují svou hlavní přednost – skvěle blokují teplo, které prochází skrz okno. V létě nepustí příliš tepla do místnosti, v zimě zase zabrání unikání tepla z místnosti. Se světlem se samozřejmě vyrovnají stejně jako normální látkové rolety.

clanek_004

Úložné prostory

Jistě to znáte – úložných prostor je stále málo. Školák toho potřebuje uložit opravdu hodně. Kromě oblečení a hraček přibydou učebnice, sešity, portfolia, výtvarné pomůcky, cvičební úbor a mnoho dalšího.

Využijte tedy každou možnost – skříňky, regály, poličky, úložný prostor pod postelí nebo i šuplík v tom psacím stroji.

Je samozřejmě levnější pořídit regál s policemi, než celou skříň i se dveřmi. Dveře navíc potřebují prostor pro otevření, což regál nepotřebuje. Nicméně skříň vypadá přeci jen trochu lépe než sada polic, ze které vykukují různé předměty. S výhodou se tu uplatní opět stínicí technika.

Pokud chcete mít v dětském pokoji jen regál s policemi, můžete před něj nainstalovat nějakou roletu nebo svislé žaluzie. Roletu stačí jen spustit, případně žaluzie roztáhnout do stran, a hned je pokojík útulný a pěkný. Je to vlastně taková falešná stěna. Což ale neznamená, že by si dítě nemělo udržovat v pokoji pořádek. :-)

Pořád je to ale dětský pokoj

Z malého děťátka máte najednou školáka. Už musí samostatně pracovat a plnit úkoly. Učí se, jak se orientovat ve světě dospělých. Vybavení jeho pokoje by ho v tom mělo maximálně podporovat.

Pořád je to ale dítě, které si i rádo hraje. Nepodřizujte tedy všechno jen a pouze škole. I pokoj školáka by měl být stále zároveň dětským pokojem s hračkami a prostorem na hraní. Možná, že časem zrušíte postel ve tvaru draka nebo auta, aby školáka příliš nerozptylovala od povinností. Možná, že také pomalu převáží praktické věci nad hračkami. Ale dítě by se mělo v pokojíku stále cítit v bezpečí a spokojené.

A kdo ví? Třeba ho to vše bude motivovat k tomu, aby si školu oblíbilo, a bude Vám dělat radost i tím, že bude nosit spousty jedniček.