Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Vybavte si svou pracovnu

Pracujete na home office a máte doma jednu volnou místnost? Neváhejte a vytvořte si domácí pracovnu. Při dobrém plánování můžete vykouzlit funkční pracovnu i z poměrně malé místnosti. Jak takovou pracovnu zařídit a jak Vám v tom pomohou rolety FOA?

clanek_001

Zařízení a vybavení pracovny v pěti krocích

  • výběr správné místnosti – ideálně chladnější místnost s oknem
  • dostatečná míra osvětlení 
  • volba barev – volte podle toho, co se Vám líbí
  • výběr nábytku – myslete především na praktičnost
  • relaxační zóna a zútulnění pracovní části – pokud je místnost dostatečně velká, nezapomeňte na vhodné dekorace a místo pro odpočinek

clanek_002

Výběr správné místnosti

Velikost pracovny tak úplně neovlivníme. Většinou ji totiž děláme z té místnosti, která nám v bytě či domě zbyla nevyužitá. Je však dobré si uvědomit, jakou práci v ní budete vykonávat a následně jí místnost přizpůsobit. Například takový programátor bude potřebovat trochu jiné vybavení než spisovatel, a spisovatel zase bude potřebovat trochu jiný nábytek než účetní.

Místnost, ze které plánujete udělat pracovnu, může být orientovaná na jakoukoliv světovou stranu. Ideální jsou ale spíše méně slunná místa, kde je o něco chladněji. Při nižší teplotě se totiž dokážete lépe soustředit na práci než v přehřátých místnostech.

Rozhodně se vyhněte místnosti bez oken, neboť abyste mohli svou práci vykonávat skutečně efektivně, je třeba mít v místnosti dostatek čerstvého vzduchu a spoustu světla.

V pracovně nikdy neseďte zády ke dveřím a čelem ke zdi. Pokud nejde jinak a musíte koukat do zdi, pověste si na ni hezký neutrální obraz.

clanek_003

Dostatečná míra osvětlení

V pracovně je nezbytné mít kvalitní osvětlení. Vůbec nejideálnější je přirozené světlo, takže svůj pracovní stůl postavte co nejblíže k oknu, abyste si při práci zbytečně nestínili. Dejte si ovšem pozor na to, aby se Vám na obrazovce monitoru netvořily odlesky světla. To by pro práci nebylo příliš komfortní. Stůl by neměl stát ani přímo pod oknem, protože při prudkém světle byste museli příliš namáhat svůj zrak. Pokud opět nemůžete jinak, vsaďte na rolety a žaluzie FOA. Ty totiž nejen, že chrání interiér před ostrými paprsky, ale příjemně rozptýlí také sluneční svit a dají se snadno zcela zatemnit

Konkrétně Vám tedy nabízíme 8 typů rolet a žaluzií v nejrůznějších odstínech, rozměrech i způsobech upevnění.

 

Rolety Den a noc FOA

První variantou jsou rolety Den a noc od FOA. Rolety Den a noc FOA představují to nejlepší, co poskytuje spojení žaluzií a běžných látkových rolet. Jsou velmi oblíbeným a praktickým stíněním domácností i kanceláří. Jednoduchý princip střídání průhledných a neprůhledných pásů látky dovoluje plynule regulovat stínění přes den a zajištění soukromí v noci. 

Rolety Den a noc, stejně jako i další námi nabízené rolety a žaluzie, si u nás navíc můžete pořídit v nejrůznějším barevném provedení. To je také záruka, že si u nás ty pravé rolety či žaluzie pro svůj domov vybere skutečně každý.

Římské rolety FOA

Další variantou zastínění interiéru, která zároveň také příjemně zpestří celý interiér, jsou římské rolety FOA

Římské neboli řasící rolety jsou něco mezi závěsem a klasickou roletou. Mohou být prosté, ale i různě ozdobné a lze je zavázat nebo upevnit v jakékoliv výšce okna.

Zatímco klasické rolety jsou většinou zhotoveny z jednoduchého pruhu jednobarevné látky a zatahují se pomocí tenkého řetízku nebo šňůrky, římské rolety mají například všité různé ozdobné pásky či stuhy, pomocí kterých lze roletu nařasit a v požadované výšce připevnit. Římské rolety proto vypadají velmi ozdobně a jsou obzvlášť vhodné do interiérů, které potřebují oživit a zpestřit.

Látkové rolety FOA

Opomenout nesmíme ani látkové rolety FOA, které se v poslední době vrací opět do módy. Jsou to totiž právě látkové rolety, které chrání domov před slunečním světlem, teplem a nežádoucími pohledy zvenčí. Díky velkému množství nabízených barevných variací tvoří látkové rolety zároveň také výrazný designový prvek Vašeho domova.

Látkové rolety jsou navíc tak oblíbené i proto, že kryjí skleněnou plochu okna ze 100 %. V porovnání se žaluziemi nebo roletami Den a noc je pomocí látkových rolet snazší docílit úplného zatemnění.

Rolety plisé FOA

Plisé rolety představují dokonalý a estetický způsob zastínění a ochrany před slunečním zářením a pronikáním tepla z něj do interiéru. Díky své variabilitě jsou vhodné k zastínění všech typů oken a prosklených ploch, včetně šikmých střešních oken.

Termo rolety FOA

Jak už napovídá název, termo rolety pracují kromě světla hlavně s teplem. Připomínají běžné rolety do oken, ale jsou vybaveny termo látkou pro úplné zatemnění a ochranu před horkými letními dny. Velkou výhodou termo rolet tedy je, že v létě chrání interiér před přehřátím a v zimě zabraňují úniku tepla z místnosti.

Termo rolety patří mezi běžné látkové rolety. Rozdíl je zejména v použité látce, která svými vlastnostmi umožňuje blokování jak světla, tak hlavně tepla. 

Rolety na střešní okna FOA

Rolety pro střešní okna musí kromě své stínicí funkce splňovat ještě jeden náročný požadavek – neprověšovat se i při extrémním úhlu naklonění okna. Střešní rolety proto nemůžete jen tak nahradit žaluziemi nebo běžnými roletami. Právě proto Vám nabízíme i rolety speciálně navržené pro potřeby střešních oken

Rolety Plisé na střešní okna FOA

Kromě běžných rolet pro střešní okna najdete na našem webu také plisé rolety do střešních oken. Plisé rolety na střešní okna zajišťují regulaci příchozího a odchozího světla a tepla tak, aby bez ohledu na počasí za okny bylo uvnitř pokoje vždy tolik světla a tepla, kolik si právě přejete mít.

Vertikální žaluzie FOA

Zmínit samozřejmě musíme i vertikální žaluzie FOA, které jsou vhodné zejména k zastínění velkých prosklených ploch. Kromě běžných pokojů jsou tak vhodné například také do kanceláří

Výběr nábytku

clanek_004

Ať už budete ze své domácí kanceláře vykonávat jakoukoliv práci, vždy potřebujete mít v pracovně kvalitní stůl, pracovní židli a úložné prostory ve formě poliček, zásuvek nebo kontejnerů

Pro práci na běžném počítači budete potřebovat trochu odlišný stůl než pro práci na notebooku. U něj totiž nepotřebujete žádný prostor pro uložení počítače a stačí Vám pouze menší pracovní plocha. Pracovní stůl by měl mít dostatek zásuvek. Pokud je nemá, pořiďte si ke stolu úložný kontejner na kolečkách.

Standardní výška pracovního stolu se pohybuje okolo 70 až 75 cm a šířka je závislá na prostoru, který máte k dispozici. Hloubka by měla být u počítače s klávesnicí minimálně 120 až 150 cm kvůli odkládací ploše.

Výběr židle je velmi individuální. Vhodná je například ergonomická otočná židle s kolečky. Opěrky na ruce či hlavu Vám mohou sezení ještě více zpříjemnit. 

Potřebujete k vykonávání práce telefon, tiskárnu, kopírku nebo třeba skener? Pak si rozhodně nezapomeňte udělat místo i na ně. Na velké množství dokumentů si pořiďte policovou skříň, do které se vejdou nejrůznější šanony nebo organizační boxy. 

Relaxační zóna a zútulnění pracovní části

clanek_005

Máte pracovnu dostatečně velkou? Zařiďte si v ní i odpočinkový koutek. K relaxaci můžete využít pohodlné křeslo s podnožkou, sedací vak či lenošku. Pokud si pořídíte rozkládací pohovku, může pracovna sloužit i jako případný pokoj pro hosty. 

Pracovnu si zútulněte decentními interiérovými doplňky a nezapomeňte na živé květiny. Právě zeleň totiž příjemně uleví Vašim očím unaveným od světla z monitoru. 

S množstvím doplňků to ovšem zbytečně nepřehánějte. Nejedná se o výstavní síň, ale o funkční pracovnu. Když to navíc s množstvím dekorací přeženete, bude se Vám v pracovně hůře udržovat pořádek a zřejmě se Vám bude i hůř soustředit na práci. 

 

Volba barev

clanek_006

Při výběru vhodných barev do interiéru je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých odstínů, aby výsledný dojem z celého interiéru byl co nejlepší a nepůsobil lacině či kýčovitě. Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou kombinaci barev, ze které budete nadšeni. Jedná se o pravidlo 60-30-10.  Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_007

Zajímavost na závěr

Věděli jste, že to, jak vypadá Váš pracovní stůl, o Vás mnohé prozrazuje? Je na Vašem stole vždy perfektně uklizeno, nebo je tomu přesně naopak? 

  • Chaotik – Hrnek od kávy, svačina, krém na ruce, staré obaly od sušenek, klíče od auta, parfém, nespočet propisek a mnoho dalších nepotřebných věcí? Pokud i Váš pracovní stůl vypadá nějak takhle, pak jste jasný chaotik
  • Praktik Praktik přesně ví, co ke své práci skutečně potřebuje a co nikoliv. Jeho stůl tvoří perfektně srovnané skutečně důležité věci a vše nepotřebné nemá na jeho pracovním místě co dělat. 
  • Designér – Pracovní stůl designéra byste si mohli snadno splést s profesionálně vyladěnou fotografií v kreativním magazínu z kancelářského prostředí. Právě na stole designéra je vše krásně srovnané, a dokonce i barva nůžek dokonale ladí s barvou diáře. Jedná se zkrátka o skutečnou pastvu pro oči.