Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

FOA radí: Barvy v interiéru

Jedním z nejdůležitějších prvků každého interiéru jsou bezpochyby barvy. Aby však daný prostor působil harmonicky, je třeba s nimi umět pracovat. Jaká je tedy psychologie barev, jak jednotlivé odstíny v interiéru ideálně kombinovat a jaké odstíny rolet či žaluzi FOA do daného interiéru zvolit? 

clanek_001

Psychologie barev v interiéru

  • Žlutá – osvobozuje, přináší uvolnění, povzbuzuje, navozuje pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně
  • Oranžová – vyvolává pocit radosti, nabíjí energií a je spojena s představou tepla, bohatství, zlata a úrody
  • Světle zelená – i když ji většina vnímá přirozeně, někdy může působit i jedovatě, je spojena s představou ticha, klidu, harmonie a přírody
  • Tmavě zelená – uklidňuje a chrání, je přátelská, navozuje pocit bezpečí a naděje
  • Modrá – symbolizuje klid, důvěru a stálost přetrvávající na věky
  • Červená – je energická, vzrušující, vášnivá až náruživá, je spojována s představami ohně, krve, nebezpečí a lásky
  • Fialová – je velmi osobitá, náročná, značí zastřené vzrušení, skryté tajemství vyvolávající znepokojení, zdrženlivou střízlivost i pokoru
  • Růžová – symbolizuje především lásku, náklonnost a oddanost, je to barva něhy, jemnosti a oddanosti
  • Meruňková – obnovuje, oživuje, stimuluje a může pomoci rozpustit a odstranit emocionální blokády
  • Šedá – netečná, smutná, spojená s představou chudoby a pokory, neutralitou, hranicí mezi prostory
  • Bílá – je velmi často spojována s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody a nových začátků
  • Černá – i když byla v minulosti považována za barvu smrti, v moderním designu je čím dál více oblíbené pro svoji nadčasovost a eleganci
  • Zlatá – symbolizuje pocit zářícího štěstí, luxusu, elegance a přepychu

Působení odstínů 

Kromě konkrétních barev na nás jistým způsobem působí také jejich odstíny a sytosti. Co tedy evokují například tmavé barvy, pastelové odstíny či kontrastní kombinace?

Tmavé odstíny evokují rezervovanost, značí vážnost a přísnost. Naopak světlé barvy vzbuzují dojem otevřenosti, svěžesti, hravosti a pocitově omlazují.

Pastelové odstíny pak vyjadřují jakousi neutralitu. Oproti tomu kontrastní kombinace působí živě, dynamicky a efektivně. 

clanek_002

Kombinace barev v interiéru

Při výběru vhodných barev do interiéru je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých odstínů, aby výsledný dojem z celého interiéru byl co nejlepší a nepůsobil lacině či kýčovitě. 

Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou kombinaci barev, ze které budete nadšeni. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_003

Jakou barvu rolet zvolit do konkrétních místností?

A pokud je řeč o barvách, jaký ideálně zvolit odstín pro nově vybrané rolety či žaluzie FOA? Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Kam se hodí rolety či žaluzie se světlejšími látkami?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety či žaluzie hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Kam se hodí rolety s tmavšími látkami? 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. A právě díky tomu jsou tmavé rolety a žaluzie vhodné do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

Jak sladit rolety s barvou interiéru?

Pří výběru nových rolet a žaluzií FOA vždy myslete také na to, že by rolety měly s interiérem Vašeho domu perfektně ladit a neměly by na sebe upoutávat zbytečně příliš pozornosti. Rozhodně by se z nich pak neměla stát dominanta celé místnosti.

Neutrální rolety pro pestrý interiér

Jestliže ve svém domě čas od času obměňujete dekorace nebo přizpůsobujete výzdobu jednotlivým událostem v roce, lze za tu nejjednodušší variantu považovat pořízení neutrálního zastínění

V tom případě si pak nebudete muset lámat hlavu s tím, že by Vaše zelené rolety neladily s červenou vánoční výzdobou. Pokud si pořídíte například bílé, béžové či šedé žaluzie, je následně úplně jedno, jakou barvu nábytku či dekorací zvolíte. Rolety už vždy budou s Vaším interiérem perfektně ladit.

Pestré rolety pro neutrální interiér

Vsadit ovšem můžete také na opačnou možnost. Pokud naopak víte, že ve Vašem domě nikdy nebudou dominovat pestřejší barvy nábytku ani dekorací a že vždy budete svůj dům ladit spíše do neutrálních barev, můžete zvolit nápadnější a pestřejší zastínění, které interiér příjemně osvěží.

Následně si pak můžete pohrát s detaily a design interiéru povýšit na vyšší level. Pokud ve Vašem domě vévodí především neutrální barvy, pouze občas se někde vyskytnou například zelené dekorace, můžete zkusit vsadit na zelenkavé rolety a uvidíte, jak skvěle to ve výsledku bude působit. 

Jednoduchá a čistá linie 

Rozhodně se však nevylučuje ani varianta, že budete do neutrálních tónů ladit celý dům včetně rolet

Jestliže toužíte zachovat ve svém domě čistou, elegantní a jednoduchou linii, můžete vsadit na nevýrazné doplňky i rolety. Takový design nikdy nevyjde z módy, nikdy se Vám neokouká a pokud v budoucnu zatoužíte po změně, není nic jednoduššího, než si barevné dekorace či rolety dokoupit. 

clanek_004

Nechte si zdarma zaslat vzorky rolet a žaluzií 

A pokud si náhodou nebudete při výběru rolet či žaluzií FOA jisti, nechte si zdarma zaslat až 8 vzorků, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety a žaluzie po instalaci v daném pokoji působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe

Vidět vzorky konkrétních látek v obchodě či na internetu Vám neusnadní výběr tak, jako když je můžete vidět naživo přímo ve svém obýváku. Nejlepší je tedy nechat si od nás poslat vybrané vzorky a ty si následně doma přiložit k podlaze, nábytku, oknu či ke stěně v konkrétní místnosti, a až poté si rolety a žaluzie v klidu objednat. 

A jestliže byste si nevěděli s čímkoliv rady, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Náš profesionálně vyškolený personál Vám se vším ochotně poradí tak, abyste s našimi roletami byli maximálně spokojeni. Jsme tu pro Vás každý všední den od 8 do 16 hodin.