Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Prodáváte dům nebo byt? Máme pro Vás 13 tipů, jak ho udělat atraktivnější!

Prodej nemovitosti dokáže být opravdu náročný. A když už se do něj pustíme, chceme, aby šlo vše rychle a hladce. Jenže někdy nemovitost visí na trhu déle, než bychom si přáli. A to je přesně ten čas se zamyslet, zda neděláme něco špatně.

clanek_001

Je byt na fotografiích atraktivní? A neexistuje něco, co by při prohlídkách mohlo potencionální kupce odradit? A pokud ano, jak můžeme tyto věci napravit nebo zdokonalit?

Existuje mnoho způsobů, jak správně prezentovat nemovitost. Zamysleli jsme se za Vás a dali dohromady 13 tipů, jak svůj dům či byt udělat přitažlivější pro případné zájemce. 

  1. Úklid v okolí bytu nebo domu

    I když nás to mnohdy nenapadne, zájemci jako první vidí exteriér nemovitosti. Pokud prodáváte rodinný dům, odstraňte ze zahrady nepotřebné harampádí, upravte verandu nebo místo s posezením a posekejte trávu. Už jen tyto drobnosti stačí k tomu, aby dům vypadal přitažlivěji.

    Pokud prodáváte byt na sídlišti, jen těžko zvelebíte prostředí kolem domu nebo jeho fasádu. Co ale můžete zútulnit, je chodba před bytem a vstupní dveře do bytu. Už tak málo stačí, aby prostředí vypadalo přívětivěji. Vyměňte rohožku, ukliďte poházené boty, pověste ozdobu na dveře. K tomu, aby byl exteriér atraktivnější, nepotřebujete velké finanční investice.

    clanek_002

     

  2. Zvelebte vstupní halu nebo předsíň

    K čemu je ale posekaný trávník nebo krásná rohožka, pokud otevřete dveře do bytu či domu a první, co zájemce uvidí, bude nepořádek. Pamatujte, že vstup je to první z Vašeho domova, co k případnému kupci promluví.

    Není potřeba předsíň měnit, stačí ji pouze poctivě uklidit, odlehčit od přebytečných věcí a opravit to, co jste dlouho odkládali.

     

  3. Řádně domácnost ukliďte

    Je asi jasné, že nikoho nezaujme zaneřáděná domácnost. Proto před prohlídkou nebo pořizováním fotografií vše pořádně ukliďte. Co to obnáší?

    To, že byste měli vysát, vytřít a utřít prach, je asi zbytečné zdůrazňovat. Důležité je ale také odstranit provozní nepořádek, jako jsou věci odložené na viditelných místech, pohozené oblečení, špinavé nádobí nebo prádlo na sušáku. Také vyleštěte skleněné povrchy, umyjte okna, zvažte vyčištění sedačky nebo koberce

    Čím více prostor odlehčíte od přebytečných věcí, tím víc bude působit čistě a vzdušně. Nezapomeňte, že lidé vnímají i detaily, jako mohou být špinavé dveře, kliky nebo vypínače, stejně jako špinavý sporák, neustlaná postel nebo nevynesené odpadky. Ani sebekrásnější byt nepřebije dojem, který vyvolá neuspořádanost nebo nepořádek.

    clanek_003

     

  4. Zamaskujte nehezký výhled z okna

    Pokud prodáváte byt na sídlišti nebo dům s výhledem na silnici, vždy je dobré interiér od výhledu ven izolovat. S FOA bude výběr vhodného stínicího systému velmi jednoduchý. V naší nabídce totiž najdete řešení pro každý typ interiéru i oken. Pokud potřebujete zastínit větší plochu, pak budou vhodným řešením vertikální žaluzie

    V případě klasických oken pak záleží, jak moc si budete přát pracovat s denním světlem. Skvělým řešením mohou být rolety Den a noc, u kterých se dá snadno regulovat, jak moc toho z okna uvidíte. 

    Římské rolety okno nejen zastíní, ale svou lehkostí také zvelebí celý prostor. Plisé rolety zase celé místnosti dodají jedinečnost a přitom dokáží interiér skvěle izolovat od nevzhledného panoramatu za okny. 

    Variant, jak zastínit okno, je hned několik a u FOA najdete to nejlepší řešení pro jakýkoliv problém.

    Pokud již nějaký stínicí systém na okně máte, rozhodně zvažte nákup nového. Rolety totiž ovlivňují atmosféru místnosti. A pokud budou moderní a neopotřebované, interiér bude působit útulněji a čistěji. Tato skutečnost zvedne cenu nemovitosti a Vám se investice do stínicí techniky obratem vrátí. 

     

  5. Schovejte své osobní věci

    Když prodáváte dům nebo byt a připravujete jej k prohlídce, vždy byste měli mít na zřeteli, jaký je hlavní cíl. Tedy vyvolat v zájemci pocit, že tohle je jeho nový domov. Pokud to tak má být, měl by interiér působit útulně a dovolit potenciálnímu kupci si do tohoto místa promítnout představy o vlastním životě.

    To ale půjde jen stěží, pokud uvidí všude kolem sebe Vaše rodinné fotografie nebo osobní vzkazy na lednici. Proto je před prohlídkou vždy schovejte. I když to může být těžké, určité odosobnění prostoru je pro prodej velmi důležité.

    clanek_004

     

  6. Vymalujte 

    Pokud jsou zdi ve Vašem bytě zašpiněné nebo opotřebované, určitě je osvěží nový nátěr. Bílá barva je evergreen, se kterým nikdy nešlápnete vedle. Pokud ale chcete interiér oživit a posunout ho na zcela novou úroveň, můžete použít i nějakou jinou barvu.

    Při práci s ostatními barvami ale buďte vždy opatrní a nezapomeňte na to, že ovlivňují interiér více, než si myslíte. Dokáží měnit atmosféru jednotlivých místností i opticky měnit jejich velikost. Více o barvách si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat vhodné barvy pro Váš interiér.

     

  7. Zútulněte interiér pomoci dekorací

    Nic se nemá přehánět. Není tedy třeba domácnost přeplácat a udusit velkým množstvím drobných prvků. Příliš strohý interiér ale také nepůsobí dobře. Je tady dobré najít zlatou střední cestu

    Pokud se jedná o obývací pokoj, nic nepokazíte, když pořídíte malý kusový koberec, pár polštářů na sedací soupravu, rolety a květináče na pokojové rostliny ve stejné barvě. Tato barevná nit propojí prostor a vyvolá dojem útulnosti.

    clanek_005

     

  8. Investujte strategicky 

    Pokud se rozhodnete do zvelebení bytu či domu před prodejem investovat nějaké peníze, vždy si každou investici řádně promyslete

    Investice do některých věcí totiž cenu nemovitosti nezvýší. Pokud tedy plánujete koupit hezčí křeslo nebo knihovničku, možná se zastavte a zkontrolujte stav své koupelny. Výměna umyvadla, vany nebo záchodového prkénka totiž vyvolají přesně ten dojem, který by koupelna měla evokovat – čistotu.

    Dalším místem, kde se investice vyplatí, je kuchyň. Dnes lidé touží po moderních technologiích, které usnadňují život. Pokud jim je nabídnete, cena nemovitosti se zvýší.

     

  9. Opatrně při rekonstrukci

    Možná máte v bytě nevzhledné linoleum, původní koupelnu nebo kuchyň. Pokud se před prodejem rozhodnete pro rekonstrukci těchto prostor, pak pozorně čtěte. Ne každá rekonstrukce totiž zvýší atraktivitu nemovitosti.

    Pokud se rozhodnete učinit v bytě nebo domě zásadní změny, vždy myslete na to, že by místnosti neměly působit jen hezky, ale zvolené materiály by měly být také praktické

    Podlahy by se měly dobře udržovat a působit odolně. V případě koupelny volte raději neutrální barvy a myslete na úložné prostory. V kuchyni zase dbejte na praktičnost a snadnost udržování čistoty.

    I když může interiér působit krásně, můžete ztroskotat na faktu, že jeho údržba nebo praktické využití nebudou ideální. 

    Obdobný problém může nastat i v momentě, kdy pro rekonstrukci zvolíte levné materiály. Případní zájemci tuto skutečnost poznají a vědí, že brzy budou muset byt či dům předělávat. A to už je může od koupi odradit. Pokud tedy chcete nemovitost před prodejem rekonstruovat, vždy jděte cestou kvality.

    clanek_006

     

  10. Pracujte se světlem 

    Pracovat se světlem můžete hned ve dvou rovinách. Pokud jde o umělé osvětlení, můžete do interiéru umístit více zdrojů světla a zvážit výměnu stávajících lustrů (jsou-li staré, poškozené nebo zanedbané). Nikdy ale nezapomeňte na sílu a atmosféru slunečních paprsků. 

    S denním světlem v interiéru vždy pracujte, jak to jen jde. Nezbytným pomocníkem je v tomto ohledu vhodná stínicí technika. Ta totiž pomáhá regulovat dopad paprsků a současně slouží jako nástroj k zachování soukromí. 

    Pokud nevíte, jaký stínicí systém se k Vám hodí nejlépe a nejvíce by vyhovoval Vašim potřebám, pak Vám doporučujeme náš článek Velký přehled vnitřní stínicí techniky: Stačí pár minut a budete mít jasno, jaké rolety či žaluzie potřebujete.

     

  11. Zajistěte si hlídání pro své mazlíčky 

    Pokud máte domácího mazlíčka, je jasné, že ho milujete a jste zvyklí na věci, které s tímto soužitím souvisí. Ne každý ale sdílí tuto lásku s Vámi. A pamatujte, že to nemusí být nic osobního. Někteří lidé mohou trpět alergií nebo mít z některých zvířat strach. Co tedy udělat?

    Začněte tím, že před prohlídkou pro svého mazlíčka zajistíte hlídání. Poté byt pořádně ukliďte. Chuchvalce chlupů na podlaze nebo gauči interiéru na atraktivitě nepřidají. Schovejte i misky na jídlo, hračky, v případě koček odstraňte i toalety.

    Pokud je něco v bytě od zvířat poškozeno, zaměřte se na opravu nebo výměnu těchto věcí. Dům nebo byt by vždy měly působit útulně a udržovaně.

    clanek_007

     

  12. Osvěžte vzduch v bytě

    Myslete na vzduch v bytě. Pokud někde žijete dlouho, přestanete vůně a pachy vnímat. Nicméně pamatujte, že interiér na lidi působí nejen svým vzhledem, ale také vůní. Plánujete nakoupit osvěžovače a aromatické svíčky? Zastavte se. Méně je totiž někdy více. Proto raději vytřete podlahy, osvěžte textilie a před prohlídkou byt vyvětrejte.

    Příliš mnoho vůní evokuje pocit, že se snažíte zamaskovat nějaký zápach. Navíc velké množství silných vůní může působit příliš agresivně. Chcete byt provonět? Uvařte čerstvou kávu nebo oloupejte pomeranč.

     

  13. Proveďte drobné opravy

    Když máte vše hotovo, myslete na detaily a opravte věci, které už dlouho odkládáte. Odlepená lišta u zdi, uvolněný šuplík u botníku, nezalitá květina, odloupnutá omítka v kuchyni a další drobnosti. 

    Ačkoliv jste si na tyto nedokonalosti zvykli, myslete na to, že zájemci o nové bydlení mohou na detailech lpět. A upřímně, sami byste o tyto věci v novém domově nestáli. Udělejte si tedy čas a vše dejte dohromady ještě před první prohlídkou.

    clanek_008

 

Detaily jsou důležité

Nejde říct, jak přesně by měl dům nebo byt vypadat, aby se stal pro případné zájemce láskou na první pohled. Obecně můžeme říct, že čistota a pořádek jsou velmi důležité. 

Dále je důležité myslet na detaily, jako jsou třeba různé nedodělky, poškozený nábytek nebo vůně interiéru. Co je ale pro prodej nejdůležitější, je to, že zájemce musí cítit pocit domova. Čistá a sterilní domácnost se o to sama o sobě nepostará, musíte tomu pomoct prostřednictvím detailů a dekorací. Jedním z těchto detailů je i správný stínicí systém. 

Doufáme, že Vám tento článek pomohl. A pokud byste se rozhodli pro novou stínicí techniku a potřebovali s něčím poradit, jsme tady pro Vás. Kontaktovat nás můžete telefonicky i prostřednictvím e-mailu

Pokud prodáváte byt, neváhejte a vdechněte mu nový život. Díky FOA to bude snadné i finančně dostupné!

clanek_009