Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak vybrat vhodné barvy pro Váš interiér

Existuje tolik barev a nepřeberné množství jejich nejrůznějších odstínů. Jaká barva sluší Vám, je celkem snadné odhadnout. A když sáhnete vedle, svět se nezhroutí, protože si jednoduše tyto šaty na sebe už nikdy nevezmete. Ale jak je to s Vaší domácností? Jakou barvu jí vybrat? Jak ji následně kombinovat? Jak se vyhnout barevenému chaosu, jehož změna Vás může stát nemalé peníze?

clanek_001

Ať už si zařizujete nový domov nebo jen chcete osvěžit ten starý, vždy stojíte před náročným úkolem: Jaké barvy do tohoto prostoru zvolit a jak je sladit tak, aby byl interiér harmonický?

Neexistuje jedno schéma, které by uspokojilo všechny. Každý člověk i interiér má specifické potřeby, které jsou ovlivněny velikostí místností, jejich účelem, orientací na konkrétní světovou stranu a v neposlední řadě osobními preferencemi obyvatel této domácnosti, tedy těmi Vašimi.

Nejde poskytnout návod na dokonalou barevnou souhru, které nikdy nebudete litovat. Existují ale určité zásady, kterých je možno se držet. A my si je představíme.

Čím začít, když vybíráte barvy do interiéru

Možná patříte mezi ty šťastné jedince, kteří už jasnou představu mají. Pokud ne, můžeme si říct, jak začít, abyste se vyvarovali základních chyb.

Volte neutrální základ

Nic netrvá věčně. Bohužel i krásný interiér, který jste zpočátku milovali, Vám může najednou přijít nudný nebo zastaralý. Proto je důležité se na tohle již v začátcích připravit a správně vybrat základní prvky.

Základem se myslí podlaha, dveře a větší kusy nábytku. Je dobré zvolit pro tyto elementy co nejuniverzálnější barvu. V okamžiku, kdy se rozhodnete pro změny, nebudete se muset pouštět do velké a nákladné rekonstrukce.

clanek_002

Propojte prostor

Vaše domácnost se dělí na místnosti, které jsou využívány všemi, a pak na ty soukromé. Zatímco pracovnu, ložnici nebo dětský pokoj můžete pojmout jakkoliv a izolovat je od zbytku domu, v případě obýváku, kuchyně, jídelny, chodby nebo koupelny je dobré, když je propojuje nějaký prvek. Ať už je to podlaha, barevné ladění, dveře, zárubně nebo styl nábytku

Stačí malé změny

Dříve, než se rozhodnete pro kolosální rekonstrukci, zkuste v interiéru obměnit detaily. Těmi mohou být potahy na polštáře, kusové koberce, květináče, doplňky nebo rolety. Uvidíte, že už tak prosté a nenákladné zásahy dokáží Váš interiér proměnit k nepoznání.

Se stínicími systémy FOA může být proměna interiéru opravdu snadná. V naší široké nabídce totiž naleznete jakoukoliv barvu, po které zatoužíte. Pak už jen stačí doplnit další drobné detaily a z Vašeho obývacího pokoje je náhle zcela nová místnost.

clanek_003 

Pro jakou barvu se rozhodnout

Na začátku je otázka, pro jakou barvu se rozhodnout. Která je ta pravá a měla by být tím nosným prvkem celého prostoru. Máte hned tři základní cesty, kterými se při výběru barev vydat.

Nadčasovost

Možná patříte mezi ty, kteří se těší z toho, že mohou pravidelně interiér obměňovat. Pokud jste ale jedni z těch, které to netěší nebo Vám to nedovolí finance, pak je dobré se při počáteční volbě pořádně zamyslet. 

Zalíbil se Vám v časopise nádherný fialovo-zelený obývací pokoj? Položte si pár otázek: Bude se mi fialová barva líbit i za měsíc? Hodí se mi tato místnost ke zbytku domu? Až nebude tato barevná kombinace v kurzu, nebude interiér vypadat jako muzeum dávných trendů?

Pokud chcete, aby Vám prostor sloužil co nejdéle, volte jemné nebo přírodní odstíny. Krémové nebo šedivé tóny vypadají vždy trendy, stejně jako bílá barva nebo dekor dřeva.

Aktuální trendy

Pokud nepatříte mezi ty, kteří si dělají se změnami v interiéru hlavu, pak se při zařizování domácnosti můžete řídit aktuálními trendy. Víme, jaké jsou zrovna v oblibě, a tak jsme připraveni doplnit Váš interiér i roletami. Najdete u nás širokou nabídku nejrůznějších barevných odstínů, které hravě podtrhnou módní osobitost každého interiéru.

Vaše oblíbená barva

Další z cest, kterou se můžete ubrat, je sázka na osobní preference. Milujete zelenou a bez ní si nedokážete Vaši domácnost představit? I to je jedna z možností, jak si vybrat barvu pro svůj domov. Je naprosto přirozené, že se chcete obklopit tím, co máte rádi.

Než tak ale učiníte, ujistěte se o dvou věcech: Hodí se tato barva do Vašeho bytu nebo domu (není příliš tmavá, agresivní)? Líbí se všem členům domácnosti? Pamatujte, že místnost obývá více lidí a jen spokojenost všech zajistí, že nebude místnost třeba brzo obměňovat.

Mějte n a paměti, že ne každá barva je v interiéru šťastnou volbou. V určitých typech místností mohou být některé barvy spíš nešťastnou volbou. Ptáte se, zda existuje nějaký návod, jak se správně rozhodnout? Máme pro Vás dobrou zprávu! My Vám s tím správným výběrem rádi pomůžeme. 

clanek_004

Co s sebou barva do interiéru přináší

Dříve, než se podíváme na jednotlivé barvy a místnosti, řekněme si pár obecných informací k tomu, jaké aspekty vzít do úvahy.

Barvy do interiéru přinášíme různou formou. Nábytek, doplňky, podlaha, výmalba. Obliba v tmavých barvách nebo barevných odstínech ale může někdy přinést i ne příliš šťastný výsledek. 

Optická hra s prostorem: tmavé a světlé barvy

Pamatujte, že pokud nanášíte tmavou barvu na zeď, opticky to prostor zmenší. Tmavé nebo syté barvy totiž neodráží světlo a mohou unavovat oči. Pro tmavou nebo výraznou výmalbu se rozhodněte, pokud je místnost dostatečně velká a nebojuje s nedostatkem slunečního svitu. 

Světlé barvy naopak dokáží prostor zvětšit a prosvětlit. Pokud se i přesto rozhodnete použít výraznou barvu, nikdy do ní nezahalte celý prostor. Stačí jíi dát pouze na jednu stěnu. Na ty zbylé pak použijte barvu světlejšího rázu.

Když barva a místnost vytváří harmonii

Aby se z místnosti nestal barevný paskvil, v němž jen stěží najdete nějaký barevný soulad, pamatujte, že byste do místnosti měli zvolit maximálně 3-4 barvy a s těmi pracovat.

Obývací pokoj

Začít můžeme klasickým evergreenem, kterým je bílá barva, kterou můžeme dále kombinovat. Stejně harmonicky působí krémové odstíny. 

Pokud chcete, aby celá místnost působila zklidňujícím dojmem, pak je úžasnou doplňkovou volbou zelená. Její světlé odstíny místnost opticky zvětší. Pokud chcete místnosti dodat pocit luxusu, pak zvolte hnědou barvu. Ta do místnosti vnese eleganci. Nemusíte zůstat jen u podlahy nebo nábytku. Skvěle bude vypadat také na roletách.

Kuchyně

Zde se hodí odstíny hnědé, šedé nebo zelené. V tomto prostoru také krásně funguje levandulová nebo žlutá barva. Nebojte se také použít oranžovou nebo červenou – červená totiž stimuluje chuť k jídlu. Pokud ale máte z těchto barev strach, radši je použijte na menší ploše. V případě nespokojenosti se tak vyhnete výměně celé kuchyňské linky. Stačí si v nějaké z těchto barev pořídit textilie, potahy, doplňky nebo rolety.

Dětský pokoj

Tady se fantazii meze nekladou. Modrá, béžová, zelená, růžová, žlutá. Všechny tyto barvy budou vypadat jednoduše skvostně!

clanek_005

Ložnice

Místnost spojená s relaxací a odpočinkem by měla být laděna do klidných barev. Pro tyto účely se skvěle hodí hnědá, písková, broskvová, fialová, ale třeba také růžová

Jaké barvy se doplňují

Není nutné vybírat jen z barev, které jsme si zmínili. Když se rozhodnete mít v obýváku tmavě modrou, pak se rozhodně nenechte brzdit. Každá barva může vypadat skvěle. Jen je třeba vybrat další, která ji správně doplní!

Zelená

Zelená působí harmonicky. Protože se jedná o přírodní barvu, krásně ji doplní bílá, béžová nebo šedivá. Skvěle vypadá také kombinace všech těchto čtyř barev dohromady.

Oranžová

Ne příliš často volená barva a přitom tak okouzlující! Energická a plná světla. V kombinaci s bílou, černou a šedou Vašemu pokoji vdechne originalitu a chuť zde trávit čas!

clanek_006

Žlutá

Tato barva rozzáří jakoukoliv místnost. Skvěle vypadá se zelenou, ale také s tmavě modrou, bílou a černou. Záleží jen na Vás, jak moc se necháte unést na vlně extravagance.

Modrá

Modrá má mnoho odstínů. V jádru je to ale barva klidu a soustředění. Pokud k ní přidáte žlutou nebo oranžovou, vykouzlíte krásný a originální prostor.

Červená

Jedná se o velmi energickou barvu. Jak jsme si již řekli, do interiéru dozajista patří, ale pamatujte, že méně je někdy více. Proto ji použijte spíše okrajově v prostorech, kde vévodí bílá nebo světle šedá.

Fialová

Fialová je krásná a uklidňující. Levandulový odstín se krásně hodí k hnědé, bílé nebo tmavší fialové

Hnědá

Krásná přírodní barva, kterou můžete snadno doplnit pomoci zelené, béžové, světle modré, levandulové, bílé nebo třeba žluté. Jedná se o velmi univerzální barvu.

clanek_007

Rozhodnutí je na Vás

Nikde není napsáno, jaká hra barevných odstínů je ideální a jaká vůbec. Vše vždy záleží především na osobních preferencích a představách. Jediná zásada, na kterou je třeba myslet, je, jak moc nákladné bude, pokud Vás interiér přestane bavit a budete jej chtít obměnit.

Proto je dobré zvolit pro základní prvky Vaší domácnosti, jako jsou podlaha, nábytek nebo dveře, co nejuniverzálnější barvu. Pak můžete svůj interiér obměňovat dle libosti. Stačí sjednotit doplňky, kusové koberce, textilie nebo rolety do jedné barvy a nová domácnost je na světě.

FOA ví, jaké jsou trendy, proto v naší nabídce naleznete velké množství barev u nejrůznějších typů stínění. Pokud si nebudete jistí, 8 vzorků Vám zašleme zcela zdarma!

Kvalitní stínicí systém za rozumnou cenu můžete mít opravdu jednoduše a tento krok může Vaši domácnost změnit k nepoznání. Co Vás jistě potěší je, že Vás to nebude stát horentní sumu. Změna se dá odstartovat velice snadno, tak neváhejte a udělejte první krok k Vaší nové domácnosti.