Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Velký přehled vnitřní stínicí techniky: Stačí pár minut a budete mít jasno, jaké rolety či žaluzie potřebujete!

Ať už vybíráte stínicí techniku poprvé nebo se jen snažíte znovu zorientovat v nabídce, která se po letech rozrostla, častěji najdete při brouzdání na e-shopech bolehlav než snadné a rychlé řešení. A kdo by se divil! V současné gigantické nabídce, kdy neustále přichází nové vychytávky, se občas ztratí i samotný odborník. Neházejte však flintu do žita, sepsali jsme pro Vás jednoduchý návod, jak si vybrat stínění na míru Vašim požadavkům. Zorientujte se s FOA v široké nabídce a využijte moderní stínicí techniku na maximum. 

clanek_001

Proč je vnitřní stínění důležité

Přestože kvalitní stínicí technika není zrovna nejlevnější záležitostí, vybírá ji většina lidí až s bytovými doplňky, tedy až v poslední fázi zařizování. Na tom by koneckonců nebylo nic špatného, pokud byste tím stínění nezařadili mezi dekorační polštářky a vázu s květinami. Tedy – řekněme si to upřímně – věci, které můžete velmi snadno vyměnit nebo se bez nich zcela obejít. 

Úloha rolet a žaluzií by však měla být mnohem důležitější než u pouhých dekorací. Stínění by nemělo primárně jen lahodit oku, ale hlavně přinést užitek v každodenním životě, konkrétně regulovat množství a intenzitu světla v místnosti, chránit Vaše soukromí a zamezit přehřívání interiéru. Doporučujeme Vám tak vybírat stínicí techniku se stejnou rozvahou jako nábytek či spotřebiče. Pokud se nad svou investicí do kvalitního stínění opravdu zamyslíte a budete k ní přistupovat stejně jako při výběru kuchyňské linky či televize, získáte výrobek, který Vám skutečně usnadní život. A to by nakonec měl být hlavní účel každého stínění.

clanek_002

Zorientujte se v názvech stínicí techniky

Samozřejmě chápeme, že vybírání nábytku či spotřebičů bývá pro mnohé snazší. U nich již máte celkem jasno, co můžete chtít, proto je také jednodušší vědět, co preferujete. Ač se Vám to však na první pohled nemusí zdát, názvy a parametry rolet a žaluzií nejsou o moc více zapeklitější. Stačí jim jen trochu porozumět a snadno si je srovnáte se svými požadavky na zastínění. 

Z jakých rolet můžete na FOA vybírat?

  • Rolety Den a noc – jejich charakteristickým rysem je střídání průhledných a neprůhledných vodorovných pruhů, které se při manipulaci s roletou vzájemně překrývají. Míra překryvu průhledných a neprůhledných pruhů Vám umožňuje přesně regulovat světlo v místnosti. Můžete si tak vytvořit příjemné tlumené denní osvětlení, zcela zamezit průchodu slunečních paprsků nebo naopak zcela prosvětlit místnost.
  • Římské rolety – jsou tvořeny kvalitní látkou, která je horizontálně rozdělená pomocí výztuží do stejných pruhů. Římské neboli řasicí rolety mohou být jednak průsvitné, jednak pevné s určitou mírou zatemnění. Nemusí se tedy vždy jednat o ochranu před sluncem, ale jen designový doplněk např. k žaluziím.
  • Látkové rolety – základem je kvalitní a pevná látka, která se vyrábí v řadě barevných variant. Mají podobné vlastnosti jako látkové závěsy, avšak poskytují lepší ochranu před sluncem. 
  • Látkové rolety pro střešní okna – jsou uzpůsobené pro potřeby střešních oken,
  • Rolety Plisé – jsou vyrobeny z kvalitní a pevné látky, která připomíná skládaný vějíř z papíru. Oproti jiným druhům stínění je můžete rolovat ze shora dolů i ze zdola nahoru, což Vám umožňuje zastínit si pouze spodní část okna nebo si vytvořit libovolně vysokou stínicí plochu uprostřed okna. 
  • Rolety Plisé pro střešní okna – jsou uzpůsobené pro střešní okna. 
  • Termo rolety – řadí se mezi látkové rolety, jsou ovšem vyrobeny ze speciální TERMO látky, která pracuje kromě světla také s teplem. V létě Vám tak toto zastínění pomůže od přehřátí místnosti a v zimě od úniku tepla
  • Vertikální žaluzie – jsou tvořeny svislými pruhy (lamelami) látky, které jsou zavěšené pomocí háčků na nosném profilu s kolejničkami. Ideální volba pro velké prosklené plochy, např. kanceláře.
  • Sítě proti hmyzu – kvalitní ochrana proti hmyzu v pevném rámu, kterou můžete umístit do oken i dveří.

Co se hodí dále vědět? Při výběru stínicí techniky se nejednou setkáte s pojmem kazeta, a to hned ve třech variantách – otevřená kazeta, POLO kazeta a MAXI kazeta. Co si pod tím představit? Kazeta představuje mechanismus, ve kterém je celá látka, potažmo roleta, upevněná. Otevřená kazeta má zadní nosný profil, jedná se o nejlehčí konstrukci, která jako jediná umožňuje zavěšení rolety bez vrtání. POLO kazeta má kromě zadního profilu také krytku, která tvoří stříšku nad látkou rolety. MAXI kazeta poskytuje nejvyšší míru ochrany látky, hliníkový profil kryje roletu ze všech stran. Dále se můžete u míry zatemnění setkat s pojmem blackout. Ten udává, že stínicí technika neposkytuje pouze zastínění, ale také maximálně možné zatemnění místnosti.

4 otázky, které si musíte položit před nákupem rolet a žaluzií

Jak tedy na samotný výběr stínicí techniky? V podstatě Vám stačí zodpovědět si 4 základní otázky – Jakou místnost chci zastínit? Na jaká okna stínění pověsím? Jaký design a styl preferuji? Jakou cenu si představuji? To je celý trik. Zní to příliš jednoduše? Nebojte se, žádný háček v tom není. Tyto 4 otázky Vám skutečně snadno a rychle roztřídí rolety a žaluzie tak, abyste se dokázali ihned rozhodnout, jaký model je pro Vás nejvhodnější. Pojďme se na každou z těchto otázek podívat blíže.

1. Jakou místnost chci zastínit? 

Při výběru vhodného stínění byste vždy měli začít upřesněním, do jaké místnosti chcete stínicí techniku pořídit. A pozor! Nezůstaňte pouze u snadné odpovědi. Více  než pojmenování místnosti, tedy to, zda se jedná o ložnici či obývací pokoj, Vás totiž bude zajímat podrobná charakteristika prostoru. To znamená:

 

  • Jak moc potřebujete místnost zatemnit? – Pokud nechcete místnost příliš zatemnit a hledáte spíše estetický doplnit, který Vám zajistí také soukromí, volte látky s nízkým zatemněním. Pokud naopak potřebujete co nejvíce místnost zatemnit, volte látky s vysokým zatemněním nebo blackout. 
  • Jak velký prostor potřebujete zastínit? – Jestliže potřebujete zastínit velké prostory, sáhněte nejlépe po vertikálních žaluzií. U menších oken doporučujeme zejména rolety plisé vrtané do zasklívací lišty, které Vám umožní otevírat okna naplno bez potíží.
  • Je v místnosti vlhko? – Do koupelen a jiných místností, kde máte potíže s vlhkostí, doporučujeme zejména rolety plisé a vertikální žaluzie. Vždy je velmi důležité, aby roleta zůstala rozmotaná a mohla dobře schnout.
  • Jedná se o čisté prostředí? – Do místností, kde se nadměrně udržuje prach a nečistoty, rozhodně nevolte bílé látky, ale spíše vzorované, např. s dekorem dřeva. Pokud Vám stačí mírné zatemnění místnosti, doporučujeme také římské rolety, které můžete pravidelně prát.
  • Má jít do místnosti zvenku vidět? – Pokud ano, zvolte římské rolety s látkou Premium. Jedná se o průsvitný materiál podobný zácloně, oproti ní je ovšem velmi pevný.
  • Jaké aktivity chcete v místnosti dělat? Jestliže plánujete v místnosti spát, doporučujeme Vám pořídit látku s vysokým zatemněním nebo blackout, která Vám dopřeje kvalitnější spánek. Látky s nízkým zatemnění nepořizujte také do místností, kde chcete pracovat s elektronikou, bolely by Vás oči z nepříjemných odlesků.

 

Přesně definovaný účel stínění a parametry místnosti Vám umožní využívat rolety naplno. Nebudete se tak muset potýkat s jejich brzkou výměnou např. kvůli nedostatečnosti stínění, nevhodnému materiálu nebo špatně zvolené ochraně látky.

2. Na jaká okna stínění pověsím?

Jelikož se jedná o ochranu před sluncem, jsou to hlavně okna, oč tu při výběru stínicí techniky běží. Pamatujte na to, že vždy je nutné okna přesně změřit, a to i v případech, že znáte rozměry od výrobce (reálně se totiž mohou lišit). V dnešní době je již každé okno z pohledu rozměrů jiné a unikátní, můžete se tak setkat s opravdu pestrou škálou nejrůznějších rozměrů oken. Nemusíte však mít strach, že by se pro Vaše atypická okna nenašlo stínění. Na FOA se přizpůsobují rolety a žaluzie na míru tak, aby Vám skvěle seděly.  

Při vybírání mějte také na paměti, že okno nepředstavuje pouze onu prosklenou tabuli. Musíte brát v potaz také:

  • Styl otevírání a umístění – Zvažte zejména, jak potřebujete okna otevírat, tedy zda Vám bude stačit ventilace, nebo chcete okno otevírat dokořán. Řešíte situaci, kdy potřebujete otevřít okna dokořán, i když tam máte špaletu? Pak navrtejte roletu do stropu či do zdi. Další vhodnou variantou jsou také Plisé rolety vrtané do rámu okna. Potřebujete zatemnit střešní okna? Vybírejte z látkových střešních rolet, případně termo střešních rolet, nebo rolet Plisé do střešních oken.  
  • Atypické rozměry oken – Pokud máte velmi široká okna, např. francouzská, doporučujeme zvolit vertikální žaluzie nebo jakékoliv stínění s MAXI kazetou vrtanou do zdi.
  • Materiál okna – Jestliže se chcete vyhnout vrtání do okna, můžete si vybrat rolety Plisé nebo rolety s otevřenou kazetu – tu nabízí rolety Den a noc, látkové rolety a termo rolety. S tímto typem kazety stačí roletu pouze zavěsit na rám okna. 

Snažte si již při výběru představit každodenní používání stínění a nezapomínejte, že by Vám mělo život ulehčovat, nikoliv ztěžovat. Nezavažte se tak např. k nepraktickému otevírání okna, při kterém budete mít neustálý strach o okolní omítku.  

3. Jaký design a styl preferuji?

Poté, co jste pečlivě zvážili veškeré možnosti prostoru a oken, se můžete vrhnout na výběr stínění podle designu a barev. Ačkoliv je většina stínicí techniky vyrobena v univerzálním stylu, který vhodně doplní jakýkoliv bytový design, je samozřejmě na Vašem osobitém vkusu, jaký typ rolet či žaluzií zvolíte. 

Stínicí technika od FOA opravdu hraje nejrůznějšími barvami, můžete si tak vybrat jemné, přírodní odstíny nebo naopak kontrastní barvy, které hned upoutají pozornost. Pamatujte ovšem na to, že neomezený výběr neznamená, že musíte vždy sáhnout po neobvyklém řešení. Vybírejte barvu látky s rozvahou, využijte možnost zaslání vzorků zdarma, jednoduše nenechte se zachvátit chvilkovým nadšením, kterého budete později litovat. Stínicí technika by měla nenásilně doladit celkový design místnosti, nikoliv být středobodem pozornosti. 

Chcete do všech oken stejné stínění? Na FOA můžete kombinovat více typů zastínění ze stejného druhu látky. Můžete tak doma využít např. látkové rolety, střešní látkové rolety i vertikální žaluzie, které budou vždy na první pohled vypadat stejně.  

4. Jakou cenu si představuji?

Třebaže je stínění velmi výhodnou investicí, která se Vám každodenním používáním stoprocentně vrátí, chápeme, že otázku peněz nelze zcela pominout. Je jasné, že jste si pro stínicí techniku stanovili určitý rozpočet, který nemůžete jen tak přesáhnout. Naštěstí s vnitřní stínicí technikou vždy ušetříte, protože je oproti venkovnímu stínění mnohonásobně levnější. Navíc s FOA ji získáte za velmi rozumné a dostupné ceny. 

Snažte se při výběru najít takový finanční kompromis, aby Vám rolety poskytly nejlépe vše, co potřebujete, a zároveň co nejdéle sloužily. A pamatujte – u stínicí techniky neplatí pravidlo, že čím je dražší, tím lépe zatemní!  

Výhody nákupu na FOA

Víte, proč se vyplatí nakupovat stínicí techniku právě na FOA? Sepsali jsme pro Vás 7 výhod, které nás odlišují od konkurence:

  1. stínicí technika od FOA je již složená a sešroubovaná. Montáž je tak velmi snadná a zvládne ji opravdu každý,
  2. můžete vybírat z opravdu pestré škály barev,
  3. kromě několika druhů zatemnění najdete na FOA také blackout rolety, které Vám poskytnou prvotřídní tmu,
  4. FOA nabízí také individuální řešení – můžete si přizpůsobit velikost rolet i pro atypická okna,
  5. výběr Vám také usnadní vzorky látek, které Vám zašleme zcela zdarma,
  6. pravidelně pro Vás připravujeme propracované návody a videomanuály
  7. a vždycky se můžete obrátit na naši příjemnou a profesionální zákaznickou podporu, ať už po telefonu, nebo skrze e-mail.