Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nevpouštějte rušivé světlo z ulice do Vašich ložnic

Dobrý spánek je zásadní pro zdraví člověka. Když spíme, regeneruje se naše tělo a obnovuje se náš mozek. Bez dostatečného množství spánku může být narušena naše produktivita, zdraví a nálada. Proto je důležité, abychom si zajistili kvalitní a nerušený spánek. Jedním z hlavních faktorů, které mohou narušovat náš spánek, je světlo.

clanek_001

Přirozená potřeba kvalitního spánku

Když je ve Vaší ložnici příliš mnoho světla, může to narušit Váš cirkadiánní rytmus. To jsou vlastně naše vnitřní hodiny, nastavené na 24hodinový cyklus. Tento rytmus řídí Vaše biologické hodiny a je regulován množstvím světla, které vnímá Vaše tělo. Tělo prostě ví, kdy je čas jít spát a kdy naopak vstávat. Pokud je ale tento přirozený rytmus něčím narušen, celé tělo trpí spánkovou deprivací.

Pokud je v ložnici nadbytek světla, může to narušit Vaši schopnost usnout a zůstat celou noc v hlubokém osvěžujícím spánku. Rušivé světlo může mít kromě akutního negativního vlivu na kvalitu Vašeho spánku také trvalé následky v podobě chronické nespavosti, únavy a potřeby léčby pomocí medikace.

Existuje mnoho faktorů, které Vám brání v usnutí a nabrání sil pro další den. Patří mezi ně kofein či alkohol před spaním, hluk, světlo a další faktory. Pokud chcete mít zdravý a kvalitní spánek, je důležité tyto rušivé faktory odstranit.

Kvalitní rolety či žaluzie

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak eliminovat nadměrné světlo z ulic, je použití kvalitní stínicí techniky v ložnici. Žaluzie a rolety jsou velmi účinné při omezení množství světla, které vstupuje do Vaší ložnice. Pokud se rozhodnete investovat do žaluzií nebo rolet, můžete si být jisti, že získáte klid a soukromí, které potřebujete pro kvalitní spánek.

clanek_002

Na trhu existuje mnoho druhů žaluzií a rolet, které mohou pomoci s omezením světla v ložnici. Výběr správného druhu žaluzií nebo rolet závisí na vašich potřebách a preferencích. Zde jsou některé z nejpopulárnějších druhů:

Vertikální žaluzie

Tyto žaluzie jsou ideální pro velká okna. Mohou být ovládány manuálně nebo pomocí motoru a dálkového ovládání. Jsou vyráběny z růžných materiálů, jako jsou dřevo, hliník nebo textilie. Na našem e-shopu najdete látkové vertikální žaluzie, které jsou do ložnice ideální.

Látkové rolety

Látkové rolety se opět vrací do módy. Chrání domov před slunečním světlem, teplem a nežádoucími pohledy zvenčí. Díky modernímu designu se stanou elegantním a krásným dekoračním doplňkem Vašeho interiéru. Díky množství barev látek, ze kterých si můžete vybírat, tvoří látkové rolety také výrazný designový prvek Vašeho domova.

Rolety jsou stále oblíbené i proto, že kryjí skleněnou plochu okna ze 100 %. Neprosvítá ani paprsek slunečního světla, jelikož v látce rolety nejsou žádné mezery. V porovnání se žaluziemi, nebo roletami Den a noc, je pomocí látkových rolet snazší docílit úplného zatemnění.

Náš TIP: jestliže potřebujete místnost opravdu zatemnit, vybírejte látkové rolety pro vysoké zatemnění. To oceníte zejména v místnostech pro denní spaní.

Termo rolety

Jak už napovídá název, Termo rolety pracují kromě světla hlavně s teplem. Připomínají běžné rolety do oken, ale jsou vybaveny TERMO látkou pro úplné zatemnění a ochranu před horkými letními dny. Velkou výhodou Termo rolet je, že v létě chrání místnost před přehřátím a v zimě zabraňuje úniku tepla z místnosti.

Termo rolety patří mezi běžné látkové rolety. Rozdíl je zejména v použité látce, která svými vlastnostmi umožňuje blokování jak světla, tak hlavně tepla. Vždy si tedy můžete nastavit přesně tu teplotu, která Vám vyhovuje, nezávisle na počasí či roční době.

Římské rolety

Závěsy nebo záclony se Vám do bytu nehodí? Pak se možná místo úplně prázdných oken rozhodnete pro římské rolety. Římské neboli řasící rolety jsou něco mezi závěsem a klasickou roletou. Mohou být prosté, ale i různě ozdobné a lze je zavázat nebo upevnit v jakékoliv výšce okna.

Zatímco klasické rolety jsou většinou zhotoveny z jednoduchého pruhu jednobarevné látky a zatahují se pomocí tenkého řetízku nebo šňůrky, římské rolety mají třeba všité různé ozdobné pásky či stuhy, pomocí kterých lze roletu nařasit a v požadované výšce připevnit. Římské rolety proto vypadají velmi ozdobně.

clanek_003

Zdravý životní styl

Dalším významným krokem ke zdravému posilujícímu spánku je dodržování zdravého životního stylu. Jde o dodržování několika snadných zásad. Nemusíte si proto platit žádné nutriční poradce, osobní trenéry ani životní kouče.

Pravidelný rytmus spánku

O cirkadiálním rytmu jsme se už zmínili. Člověk byl prostě stvořen tak, aby přes noc spal. 7 až 8 hodin spánku je pro nás tak akorát. Ti, kdo spí dobře, chodí spát ve stejný čas a stejně tak i vstávají. Velké změny nám nedělají dobře, takže se doporučuje ustálit si nějaký pravidelný rytmus.

Jídlo a pití před spaním

Nechceme tu doporučovat žádná dietní opatření. Na to nemáme kompetence. Je ovšem prokázáno, že nekvalitní spánek a problémy s usínáním přímo souvisí s tím, co před spaním jíte, v jakém množství a v jakém čase.

Pokud se totiž najíte pozdě večer těsně před spaním, opět zmatete cirkadiální rytmus. Tělo už vypíná všechny systémy a chystá se regenerovat. Jídlo ale opět probere k činnosti spousty systémů v těle a celé ho aktivuje k činnosti. A trávení, to je hodně komplexní činnost. Věděli jste, že asi 30 % energie z jídla připadne na jeho strávení a zpracování?

Poslední jídlo dne by tedy mělo být lehké a nejméně jednu hodinu před tím, než jdete do postele. Existuje jedno přísloví, které to krásně vystihuje: Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli.

Káva a alkohol

Opět musíme říct, že se nijak nestavíme proti kofeinu nebo alkoholu. V rozumné míře samozřejmě. A také ve správný čas. Asi jste si už někdy řekli: jde na mě únava, asi si dám kafe. Není divu – kofein dokáže nastartovat. Ale právě to asi před spaním nechceme.

Ani prohlášení: dám si pivko, ať se mi líp usíná, není pro zdravý spánek to nejlepší. Tělo na alkohol totiž reaguje jako na každý jiný neurotoxin. Utlumí všechny nedůležité systémy a začne bojovat o život. Výsledkem je to, že místo usnutí prostě ztratíte vědomí. Jako při operaci, když Vás „uspí“, tak vlastně nespíte, ale jste v řízeném bezvědomí. Těsně před spaním tedy alkohol nebo kávu určitě nepijte.

clanek_004

Duševní hygiena

Trocha relaxační hudby nebo pár stránek z nějaké lehčí knihy je před spaním naprostý balzám. Mozek se zklidní a spolu s celým tělem se připraví k relaxaci a odpočinku. Tedy přesněji řečeno, mozek má dost práce i v době spánku. Ukládá informace do dlouhodobé paměti, spouští procesy uzdravování a čištění apod. Aby to ale mohl dělat, nesmí se moc starat o bdící tělo, které ho rozptyluje.

Sledování nějakého akčního filmu nebo poslech hlasité divoké hudby těsně před spaním tedy mozek spíš rozdráždí a vyburcuje k aktivitě. To si pak uvědomíte ve 3 ráno, když koukáte do stropu a nemůžete zabrat.

Rolety FOA pro zdravý spánek

Snad jsme Vám poradili dobře. Pro zdravý spánek toho můžete udělat hodně. Ve FOA Vám pomůžeme s výběrem a poradíme i s instalací vhodných rolet nebo žaluzií, aby Vás nerušilo žádné světlo zvenčí, a Vy se mohli konečně dobře vyspat.