Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak si vybavit byt v podkroví

I když podkrovní byty působí skutečně romanticky, mají většinou jednu hlavní nevýhodu a to tu, že jen málokdy disponují nadbytečným místem. Jak si tedy ideálně vybavit a zařídit podkrovní byt, aby působil opticky větší a vešlo se nám do něj co nejvíce věcí?

Bydlení v podkrovním bytě má bezpochyby velké kouzlo. Šikmé linie a nepravidelné vzory zajímavě rozbíjejí pravoúhlou uniformitu běžných bytů, a každý podkrovní byt je tak naprosto unikátní. Za jistou exkluzivitu ale platí jeho obyvatelé určitou daň v podobě různých nestandardních rozměrů a unikátních řešení.

clanek_001

7 tipů, jak si vybavit podkrovní byt

 

Dostatek světla 

Aby jakákoliv místnost mohla působit vzdušně a prostorně, je třeba do ní pustit dostatek světla. Kromě denního světla můžete vsadit také na vhodné umělé osvětlení v podobě lustrů, lamp či lampiček.

Při výběru vhodného osvětlení myslete na to, že pokud zvolíte pouze jedno stropní svítidlo, přitáhnete tak pozornost pouze k jednomu místu. Popřemýšlejte proto o přidání několika dalších světelných prvků, které by odvedly pozornost, a vytvořily tak dojem, že je prostor větší. Mělo by se jednat spíše o menší typy světel (jako jsou například bodovky), neboť právě například velké lustry prostor opticky velmi zmenšují. 

clanek_002

Vhodný typ zastínění

Je-li řeč o vhodných světelných podmínkách v interiéru, je velmi důležité zvolit správnou variantu zastínění. Tedy takové zastínění, které by příjemně regulovalo sluneční paprsky, ale zároveň do interiéru pouštělo dostatek světla. S tím Vám mohou skvěle pomoci Rolety na střešní okna FOA a Rolety Plisé na střešní okna.

Rolety na střešní okna musí kromě své stínicí funkce splňovat ještě jeden náročný požadavek – neprověšovat se i při extrémních úhlech naklonění okna. Střešní rolety proto nemůžete jen tak nahradit žaluziemi nebo běžnými roletami. 

Rolety a žaluzie na střešní okna zajišťují regulaci příchozího a odchozího světla a tepla tak, aby bez ohledu na počasí za okny, bylo uvnitř pokoje vždy tolik světla a tepla, kolik si právě přejete mít.

U Rolet na střešní okna FOA se látka pohybuje ve vodicích lištách z odolného hliníku. Světlo tak neproudí mezi roletou a hranou okna, jako je tomu u žaluzií. Střešní roleta je vybavena pružinovým mechanismem, díky kterému se po uvolnění naroluje zpátky. Roletu je možné zastavit v libovolné poloze. Doporučujeme roletu nepouštět, ale po celou dobu ji držet za madlo.

Velkou výhodou rolet Plisé na střešní okna je možnost regulace intenzity stínění stahováním shora dolů nebo oběma směry. Nastavíte si tak stínicí pruh libovolné výšky. Tím si libovolně nastavujete, kolik světla má být v místnosti. Plisé na střešní okna mají dvě varianty montáže. Můžete je připevnit včetně vodicích lišt nebo jen s vodicím lankem.

clanek_003

Světlé odstíny 

Velmi důležité jsou pro vzdušnost a optickou prostornost místnosti také barvy. Ať už se jedná o stěny, nábytek či dekorace, dávejte přednost spíše méně nápadným a neutrálním barvám. Naopak se snažte vyhýbat velkým kontrastům. Skvělým řešením je volba jedné barvy, do jejíchž odstínů pak můžete ladit celou místnost. Takto barevně sladěná místnost bude působit čistě a sjednoceně

I námi nabízené rolety na střešní okna a rolety Plisé na střešní okna jsou Vám k dispozici v mnoha barevných odstínech, ze kterých si jistě vybere tu správnou barvu úplně každý. 

clanek_004

Praktický nábytek

Nemáte v podkrovním bytě dostatek místa na klasickou šatní skříň? To vůbec nevadí. Zkuste si pořídit poloviční skříně. Většina Vašeho oblečení přece stejně nesahá až k zemi.

Nebojte se ovšem ani neobvyklých řešení. Atypické poličky na míru mohou v podkroví vytvořit jedinečnou knihovnu, jakou nebude mít nikdo jiný. Prostor pod šikmou podkrovní střechou se navíc výborně hodí k umístění psacího stolu. Když u něj sedíte, nepotřebujete mít přece nad sebou spoustu volného místa. Tato rada Vám pak může obzvlášť posloužit při zařizování studentského pokoje nebo pracovny v podkroví. 

clanek_005

Zrcadla a odlesky

Zrcadla jsou svojí schopností opticky zvětšit prostor dobře známá. Stačí do úzké podkrovní chodby zavěsit kulaté zrcadlo nebo do menší podkrovní ložnice pořídit skříň se zrcadlem, a rázem bude daný pokoj působit mnohem prostorněji. 

clanek_006

Pruhy a opět pruhy

Že pruhy opticky rozšiřují, ví dobře každá žena, která si někdy pořídila pruhovanou halenku. Tentokrát by ovšem tato vlastnost pruhovaného motivu mohla být přínosem. Pořiďte si proto do menšího podkrovního pokoje pruhovaný koberec, pruhovanou deku či pruhované povlečení a uvidíte, jak se místnost opticky protáhne a rozšíří. 

Nezapomínejte na pořádek

Pokud Váš podkrovní byt tedy není zrovna z těch nejprostornějších, je kromě dostatku světla a vhodného nábytku důležité také to, abyste ho zbytečně nezahlcovali nepotřebnými věcmi. Pravidelné třídění a přebírání věcí nebývá sice tou nejoblíbenější činností, ale rozhodně se vyplatí. Odstraněním nevyužívaných předmětů dodáte svému domovu vzdušnost a zároveň vytvoříte prostor pro věci nové a potřebné. 

Nechte si zdarma zaslat vzorky rolet a žaluzií 

A pokud si náhodou nebudete při výběru střešních rolet jisti, nechte si zdarma zaslat až 8 vzorků, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety a žaluzie po instalaci v daném pokoji působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají. Každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe

Vidět vzorky konkrétních látek v obchodě či na internetu Vám neusnadní výběr tak, jako když je můžete vidět naživo přímo ve svém obýváku. Nejlepší je tedy nechat si od nás poslat vybrané vzorky, a ty si následně doma přiložit k podlaze, nábytku, oknu či ke stěně v konkrétní místnosti, a až poté si rolety a žaluzie v klidu objednat. 

A jestliže byste si nevěděli s čímkoliv rady, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Náš profesionálně vyškolený personál Vám se vším ochotně poradí tak, abyste s našimi roletami byli maximálně spokojeni. Jsme tu pro Vás každý všední den od 8 do 16 hodin.