Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak udržet teplo ve Vaší domácnosti

Nyní, kdy ceny za elektřinu a plyn dosáhly historického maxima, nastal nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda ve své domácnosti netopíte tak trochu neefektivně. I když nově zateplit svůj dům před letošní zimou asi nestihnete, existuje mnoho dalších funkčních řešení, díky kterým zaručeně ušetříte. Mimo jiné Vám s tím mohou skvěle pomoci i Termo rolety FOA

clanek_001

Zateplení domu z interiéru

Pokud zateplení budovy zvenčí není možné, lze interiér zateplit i zevnitř. I když tento způsob není tak účinný, rozhodně je to lepší než nic. Nejjistější je pozvat na zateplení interiéru odborníka, ale lze ho udělat i svépomocí. Dokonce lze zateplit pouze problémové místnosti či jen zdi. V takovém případě je třeba dbát zejména na izolaci tepelných mostů a dalších problematických míst. Správné vnitřní zateplení dokáže teplotu v místnosti zvýšit hned o několik stupňů.

Pozor na zimu od podlahy

K tepelnému komfortu v interiéru mohou skvěle pomoci drobné úpravy, které nejsou finančně nijak náročné. K takovým změnám patří například výměna starého koberce. Udržovat teplotu v místnosti Vám pomohou například koberce s vyšším vlasem. Ty brání prochladnutí od podlahy. Koberce s vysokým vlasem jsou však poměrně náročné na údržbu, a tak se nehodí do každé místnosti. Své využití ale jistě mají v ložnici, kde jejich měkkost a hřejivost zaručeně zpříjemní každé Vaše ranní vstávání. Můžete je umístit hned vedle postele, po celé místnosti nebo třeba i pod pracovní stůl. Nezapomínejte ani na koberce do obýváku, kde většina z nás tráví nejvíce času. Do místností, kam se koberce nehodí, jako jsou například kuchyně, koupelny či chodby, je pak skvělým řešením podlahové topení. 

Kontrola a údržba radiátorů 

Před každou topnou sezonou dejte do pořádku všechny radiátory v interiéru. Především je tedy odvzdušněte. Radiátory pak budou mnohem lépe topit, a zároveň tak spotřebovávat méně energie. Zkontrolujte, zda z nich nekape voda a nejsou nijak poškozené nebo prorezlé. Radiátory odkryjte, aby teplo z nich mohlo proudit do celé místnosti. Nestavte před ně nábytek a nezakrývejte je závěsy. Pokud máte doma plynové spotřebiče, kontaktujte příslušný servis. 

Větrejte chytře a efektivně

Aby z Vašeho domova neunikalo zbytečně teplo, je důležité myslet i na správné větrání. Ne snad, že byste v zimě neměli větrat. Právě naopak. Pravidelné větrání reguluje například vzdušnou vlhkost. Příliš vysoká vzdušná vlhkost může stát za vznikem plísní v interiéru, a naopak příliš nízká vlhkost způsobuje zdravotní potíže. Větrání by mělo být krátké, ale intenzivní. Nejlépe prováděné ve všech místnostech naráz. Naopak celodenní mikroventilaci se v zimě raději vyhněte. 

clanek_002

Zahřát dokáží i teplé barvy

Opticky můžete místnosti zateplit volbou teplých barev. Vhodný výběr barev, vzorů a hřejivých materiálů zútulňuje domácnost a napomáhá k pocitu tepla domova. Obzvláště efektivní jsou v tomto případě teplejší barevné odstíny.

Vsaďte na útulnou atmosféru

I když je venku pošmourno, útulný byt Vás zaručeně zahřeje, i když v něm zrovna není úplně přetopeno. Nejprve začněte úklidem. Z bytu vyházejte zbytečnosti, na které se akorát práší a nahraďte je svíčkami, lampami s teplým světlem a huňatými polštáři. Nebraňte se ani kožešinám, které nemusí nutně ležet zrovna před krbem, jak to známe z filmů. Vyjímat se budou i před televizním stolkem nebo přehozené jen tak přes opěradlo pohovky.

Pozor na únik tepla okny a dveřmi

Velký pozor byste si měli dát především na únik tepla. Vůbec nejvíce tepla, a bohužel tedy i našich peněz, uniká zejména okny a dveřmi. Obzvláště pak u starších typů oken a domů bývá tento problém poměrně častý. Jak je tedy možné úspěšně bojovat s únikem tepla z domu okny a dveřmi, a tím snížit naše účty za energie?

Utěsněte mezery 

První věc, kterou je třeba při úniku tepla zkontrolovat, je, zda máte kolem oken mezery, nimiž dovnitř proudí chladný vzduch. Tyto mezery buď utěsněte nebo vsaďte na těsnící pásky či speciální tmel

Vyberte správná okna/skla 

Na tento krok je třeba myslet již tehdy, kdy stavíte nový dům, nebo jste se rozhodli pro výměnu oken. V tu chvíli musíte zvážit, zda je pro Vás výhodnější pořízení dvojskla, nebo trojskla. Trojskla jsou vhodnější pro ty, kteří hledají okna do novostavby. Pokud totiž stavíte nový dům, tak pravděpodobně používáte moderní materiály na celou stavbu, provádíte kvalitní zateplení a vše podřizujete tomu, abyste v budoucnu co nejvíce ušetřil za vytápění. Do nově postaveného domu tedy trojskla zapadnou naprosto skvěle. Oproti tomu ti, kteří se rozhodli pouze vyměnit stávající okna, neboť těmi původními z domu unikalo teplo, ocení v kontrastu s nízkou tepelnou izolací i dvojskla. I dvojskla se dnes totiž vyrábějí ve vysoké kvalitě poskytující dostatečnou izolaci.

Izolační okenní fólie 

Chcete ušetřit za energie? Nemusíte kvůli tomu rovnou kupovat nová okna. Stačí si pořídit praktickou izolační okenní fólií. Izolační folie na okna funguje na principu vzduchového izolačního polštáře, který zajistí podobný efekt, jako je tomu v případě oken s dvojitým zasklením. Fólie je tedy jistou zárukou úspory energií, a navíc snižuje kondenzaci vlhkosti na oknech. 

I dveřmi uniká teplo

Při vytápění interiéru je velmi nebezpečný průvan, jenž dokáže teplý vzduch z interiéru velmi rychle vytáhnout pryč. To je důvod, proč byste neměli kromě oken zapomínat ani na dveře. S únikem tepla dveřmi Vám pomůže pěnové těsnění nalepené po celé délce rámu. Dveře by rovněž měly mít práh, který průvanu také zamezuje. Jistotou je i polštář proti průvanu.

clanek_003

Rolety a závěsy

Šikovné rolety či závěsy ochrání Váš domov nejen před slunečními paprsky, ale svoji funkci mají právě také v zimě. Kvalitní zastínění totiž jednoduše dokáže zadržet teplo v jakékoliv místnosti. Co se týče závěsů, ty volte z těžkých tkanin v teplých zemitých odstínech, například z teplé vlněné příze, sametu nebo žinylky. Skvělým řešením jsou stejně tak zatemňovací závěsy tmavé barvy, jenž absorbují nejvíce světla a tepla.

Termo rolety FOA

Za nejvhodnější rolety lze považovat zejména Termo rolety FOA, které jsou jednoduchým, avšak velmi elegantním a funkčním doplňkem každého interiéru. Hlavním benefitem termo rolet je, že během léta chrání místnost před přehřátím a v zimě zabraňují úniku tepla z místnosti. Na zadní straně mají Termo rolety energeticky efektivní stříbrnou pogumovanou vrstvu, jejíž vlastnosti napomáhají k tepelné izolaci domácnosti. Termo rolety tedy chrání interiér před únikem tepla okny skutečně velmi důkladně. Oproti závěsům však nezakrývají radiátor, a ten tak může v klidu vytápět celou místnost. Jsou to proto právě Termo rolety, které dokáží výrazně snížit Vaše účty za energie, a zároveň Vaší domácnosti propůjčí pocit útulnosti. Do bytu díky zatemňovacím Termo roletám navíc neproniknou ani zvědavé pohledy zvenčí, a poskytnou Vám tím pocit soukromí. Rolety u nás najdete v mnoha nejrůznějších odstínech, které zapadnou prakticky do každého domova. Termo rolety Vám nabízíme ve třech kazetách – otevřená, POLO a MAXI. Termo roleta má několik variant provedení montáže – můžete je připevnit bez vrtání (zavěsit), nebo přivrtat do okenního rámu, do zdi či do stropu. Obzvláště oblíbené jsou mezi klienty zejména termo rolety bez vrtání. 

clanek_004

Přenastavte okna na zimu

Pokud je řeč o oknech, je třeba zmínit ještě jeden důležitý fakt. Plastová okna si většina z nás totiž pořizuje především s cílem minimalizovat tepelné ztráty, a ušetřit tak náklady za topení. Málokdo přitom ví, že aby okna mohla náš dům správně izolovat, měla by se pravidelně seřizovat, a především pak před nástupem zimy přepnout do zimního režimu. Jak ovšem okna do zimního režimu správně přepnout?

Režimy plastových oken

Všechna plastová okna mají dva základní režimy – letní a zimní. Základním principem těchto režimů je změna jejich přítlaku. V letním režimu jsou okna nastavena tak, aby příliš netěsnila, a vzduch tak mohl volně cirkulovat dovnitř a ven. Naopak v zimním režimu okna těsní mnohem víc, díky čemuž jimi uniká méně tepla a studený vzduch naopak neproniká dovnitř. 

Hlavním rozdílem zimního a letního režimu je změna přítlaku oken. Tedy změna toho, jak moc bude okno v daném režimu těsnit. Seřízení je jednoduché a zvládne ho každý i bez pomoci odborníka. Proces spočívá zejména v nastavení kování oken. Ne každý výrobce plastových oken však toto nastavení, a zasahování tím do kování, umožňuje. Vždy byste proto měli dopředu zkontrolovat, zda je u Vašich oken seřízení vůbec možné. 

Jak nastavit plastová okna na zimní režim?

Plastová okna jsou z výroby vždy nastavena na letní režim. I tak se ale před přenastavením na zimní režim podívejte pro bližší informace do návodu nebo se poraďte přímo s dodavatelem. Raději se ujistěte, zda zásah do kování oken není v rozporu se zárukou. Samotné přenastavená režimu plastových oken není nic komplikovaného. Stačit Vám bude imbusový klíč nebo kleště. Okno otevřete a všimněte si kovového rámu lemujícího křídlo, na kterém se nachází seřizovací čep, jenž může mít několik podob. Vypadá jako hlavička šroubu se šestihranným otvorem s tečkou, oválný čep s otvorem bez tečky, šestihranný „čudlík“ nebo oválný čep bez jakéhokoli otvoru.

  • Přepínač s tečkou – když je značka dole, okno je v letním režimu. Je-li vpravo, okno je nastavené v zimním režimu. Pro přenastavení vezměte do ruky imbusový klíč nebo kleště a ve směru hodinových ručiček pootočte přepínačem.
  • Přepínač bez tečky – se ovládá imbusovým klíčem. K přepnutí do zimního režimu ho pootočte směrem k těsnění. Pro slabší přítlak ho otočte směrem od těsnění. 
  • Šestihranný „čudlík“ – má uprostřed rovnou čáru, kdy v letním režimu je tato čárka vodorovně, a v zimním režimu naopak svisle.
  • Oválný čep – pokud máte na okně oválný čep, v základním nastavení je seřízen šikmo v poloze 45°. Pro silnější přítlak na zimu otočte čepem do vodorovné polohy. Pro letní režim ho otočte do polohy svislé.