Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak dodat místnosti šmrnc pomocí barev

Nová výmalba je snad ten nejjednodušší způsob, jak můžete místnosti dodat nový šmrnc. Stejně tak můžete interiér oživit i nejrůznějšími barevnými doplňky a dekoracemi. Jak barvy v interiéru správně kombinovat, aby výsledný dojem byl co možná nejlepší, jaká je psychologie jednotlivých barev a jak Vám s barevným oživením pokoje mohou pomoci námi nabízené rolety a žaluzie FOA? 

clanek_001

Jak kombinovat barvy v interiéru?

Při výběru vhodných barev do interiéru je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých odstínů, aby výsledný dojem z celého interiéru byl co nejlepší a nepůsobil lacině či kýčovitě. 

Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou kombinaci barev, ze které budete nadšeni. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_002

Psychologie barev v interiéru

  • Žlutá – osvobozuje, přináší uvolnění, povzbuzuje, navozuje pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně
  • Oranžová – vyvolává pocit radosti, nabíjí energií a je spojena s představou tepla, bohatství, zlata a úrody
  • Světle zelená – i když ji většina vnímá přirozeně, někdy může působit i jedovatě, je spojena s představou ticha, klidu, harmonie a přírody
  • Tmavě zelená – uklidňuje a chrání, je přátelská, navozuje pocit bezpečí a naděje
  • Modrá – symbolizuje klid, důvěru a stálost přetrvávající na věky
  • Červená – je energická, vzrušující, vášnivá až náruživá, je spojována s představami ohně, krve, nebezpečí a lásky
  • Fialová – je velmi osobitá, náročná, značí zastřené vzrušení, skryté tajemství vyvolávající znepokojení, zdrženlivou střízlivost i pokoru
  • Růžová – symbolizuje především lásku, náklonnost a oddanost, je to barva něhy, jemnosti a oddanosti
  • Meruňková – obnovuje, oživuje, stimuluje a může pomoci rozpustit a odstranit emocionální blokády
  • Šedá – netečná, smutná, spojená s představou chudoby a pokory, neutralitou, hranicí mezi prostory
  • Bílá – je velmi často spojována s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody a nových začátků
  • Černá – i když byla v minulosti považována za barvu smrti, v moderním designu je čím dál více oblíbená pro svoji nadčasovost a eleganci
  • Zlatá – symbolizuje pocit zářícího štěstí, luxusu, elegance a přepychu

clanek_003

Barevné rolety a žaluzie FOA

Kromě nové barevné výmalby či pořízení barevného nábytku můžete interiér rozzářit také roletami a žaluziemi FOA. Právě FOA Vám totiž nabízí interiérové zastínění v nejrůznějším barevném provedení, a ať tedy hledáte jakýkoliv odstín, u nás si jistě vyberete. Jaké konkrétní rolety a žaluzie si můžete pořídit? 

clanek_004

Rolety Den a noc FOA

První variantou, která může zpestřit jakýkoliv interiér, jsou rolety Den a noc od FOA. Rolety Den a noc FOA představují to nejlepší, co poskytuje spojení žaluzií a běžných látkových rolet. Jsou velmi oblíbeným a praktickým stíněním domácností i kanceláří. Jednoduchý princip střídání průhledných a neprůhledných pásů látky dovoluje plynule regulovat stínění přes den a zajištit soukromí v noci. 

Rolety Den a noc, stejně jako i další námi nabízené rolety a žaluzie, si u nás navíc můžete pořídit v nejrůznějším barevném provedení. To je také záruka, že si u nás ty pravé rolety či žaluzie pro svůj domov vybere skutečně každý.

Římské rolety FOA

Další variantou jsou římské rolety FOA. Římské neboli řasící rolety jsou něco mezi závěsem a klasickou roletou. Mohou být prosté, ale i různě ozdobné a lze je zavázat nebo upevnit v jakékoliv výšce okna.

Zatímco klasické rolety jsou většinou zhotoveny z jednoduchého pruhu jednobarevné látky a zatahují se pomocí tenkého řetízku nebo šňůrky, římské rolety mají například všité různé ozdobné pásky či stuhy, pomocí kterých lze roletu nařasit a v požadované výšce připevnit. Římské rolety proto vypadají velmi ozdobně a jsou obzvlášť vhodné do interiérů, které potřebují oživit a zpestřit.

Rolety plisé FOA

Plisé rolety představují dokonalý a estetický způsob zastínění a ochrany před slunečním zářením a pronikáním tepla z něj do interiéru. Díky své variabilitě jsou vhodné k zastínění všech typů oken a prosklených ploch, včetně šikmých střešních oken.

Termo rolety FOA

Jak už napovídá název, termo rolety pracují kromě světla hlavně s teplem. Připomínají běžné rolety do oken, ale jsou vybaveny termo látkou pro úplné zatemnění a ochranu před horkými letními dny. Velkou výhodou termo rolet tedy je, že v létě chrání interiér před přehřátím a v zimě zabraňují úniku tepla z místnosti.

Termo rolety patří mezi běžné látkové rolety. Rozdíl je zejména v použité látce, která svými vlastnostmi umožňuje blokování jak světla, tak hlavně tepla. Vždy si tedy můžete nastavit přesně tu teplotu, která Vám vyhovuje, nezávisle na počasí či roční době.

Rolety na střešní okna FOA

Rolety pro střešní okna musí kromě své stínicí funkce splňovat ještě jeden náročný požadavek – neprověšovat se i při extrémních úhlu naklonění okna. Střešní rolety proto nemůžete jen tak nahradit žaluziemi nebo běžnými roletami. Právě proto Vám nabízíme i rolety speciálně navržené pro potřeby střešních oken

Vertikální žaluzie FOA

Zmínit samozřejmě musíme i vertikální žaluzie FOA, které jsou vhodné zejména k zastínění velkých prosklených ploch. Kromě běžných pokojů jsou tak vhodné například také do kanceláří. 

Konkrétně si pak můžete vertikální žaluzie vybrat ve čtyřech základních typech ovládání ve více než 70 látkách.

clanek_005

Jakou barvu rolet zvolit do konkrétních místností?

Jestliže je řeč o barvách, jaký ideálně zvolit odstín pro nově vybrané rolety či žaluzie FOA z hlediska funkčnosti? Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Kam se hodí rolety či žaluzie se světlejšími látkami?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety či žaluzie hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Kam se hodí rolety s tmavšími látkami? 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. A právě díky tomu jsou tmavé rolety a žaluzie vhodné do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_006

3 barevné tipy na závěr

Na závěr článku Vám přinášíme několik dalších tipů a rad, jak můžete do interiéru svého domu vnést trochu barev

  • Natřete podlahu – V případě, že Váš domov zdobí starší dřevěná podlaha, můžete ji přetřít novou barvou. 
  • Nezapomínejte na strop – Strop bývá často přehlížen. Přitom právě zajímavá výmalba stropu dokáže hotové zázraky. 
  • Struktury, vzory a motivy – Kromě barev nezapomínejte v interiéru sázet i na různé textury, vzory a motivy. Jakýkoliv interiér bude najednou působit mnohem veseleji, pokud ho doplníte o strukturovaný květináč, tapetu na zeď s barevnými motivy či vzorované barevné polštářky.