Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Studené a teplé barvy: Jak ovlivňují interiér?

Zařídit si dům či byt podle svých představ je velmi důležité. Je to totiž prostředí, které má být místem odpočinku a útočištěm po dlouhém pracovním dni. Inspirace je všude kolem nás spousta, a tak si bez problému dokážeme vybrat pohodlnou pohovku nebo designovou lampu. Jak je to ale s barvami? Stačí jít cestou našich osobních preferencí? Nebo bychom měli o psychologii barev vědět víc?

clanek_001

Všichni víme, že naše barevné preference se často mění. Ovlivňují to trendy a také naše rozpoložení, které přichází spolu se střídajícím se ročním obdobím. Vysvětlení je prosté. Každá barva s sebou totiž nese určitou atmosféru a osobitost, což na nás vnitřně působí.

Pokud jde o barevné schéma bytu, měli bychom být obezřetní. Jen stěží můžeme barevný koncept interiéru měnit každé tři měsíce. Můžeme ale vybrat takové barvy, které jednotlivým místnostem propůjčí přesně takovou náladu, kterou potřebujeme. Protože i my ve FOA víme, jak jsou barvy důležité, máme pro Vás připraveny stínicí systémy v nejrůznějších barevných odstínech přesně tak, aby doplnil jakýkoliv interiér.

Teplé a studené barvy

Zřejmě už jste někdy slyšeli o tom, že se barvy dělí na studené a teplé. Co to ale znamená? 

Jak poznat studenou a teplou barvu

Dřív než si jednotlivé skupiny konkrétněji představíte, řekneme si, jak je od sebe zjednodušeně odlišit. Dá se totiž říct, že barva je teplá nebo studená podle toho, zda obsahuje více žluté či modré barvy

Pokud tedy v nějakém odstínu převládá žlutá nad modrou, pak ji můžeme označit za teplou. Jestliže je ale v námi zkoumané barvě větší podíl modré, pak se jedná o studenou barvu.

clanek_002

Teplé barvy

Mezi tuto skupinu barev můžeme bezesporu zařadit žlutou, oranžovou, červenou, růžovou a odstíny těchto barev. Každá z nich má svou vlastní charakteristiku a vliv na naše vnímání, nicméně obecně lze říct, že vyzařují teplo, energii a určitou hravost.

Studené barvy

Mezi studenými barvami nalezneme zelenou, modrou, fialovou a částečně také růžovou barvu, s ohledem na to, zda je její odstín laděn více do fialové barvy. Tyto barvy vyzařují klid, mír a duchovno.

clanek_003

Dejte na svůj cit a intuici

Dělení barev, které jsme si výše představili, lze využít pro základní orientaci v barvách, nicméně celá problematika je daleko komplexnější. Žádná barva totiž nefiguruje v interiéru izolovaně. Pokud tedy zvolíme modrou, která je považována za studenou, a zkombinujeme ji se žlutou a béžovou, pak interiér bude působit teple, navzdory užití „studené barvy“.

Navíc si pamatujte, že příjemná atmosféra nejde vždy ruku v ruce s teplými barvami. Mnohdy dokáží tento efekt zajistit i studené odstíny barev.

Naopak neobratné zacházení s teplými barvami může vyvolat pocit neútulnosti a sklíčenosti. Jak si tedy při výběru barev počínat? A jak mohou jednotlivé teplé a studené barvy ovlivnit náš interiér?

 

clanek_004

Barvy vybírejte důsledně

I když může modrá vytvořit útulné prostředí a oranžová naopak odosobněné, stále platí, že určité barvy se hodí do některých místností více než do jiných. Pokud si nejste jisti, vneste barvu do interiéru nejdříve zlehka a nezačínejte rovnou výmalbou. Stačí správné doplňky, vhodný typ stínění a můžete si Vaši oblíbenou barvu užívat bez radikálních zásahů.

Psychologie barev 

Barvy nás ovlivňují každý den a ovlivňují nejen nás a naši psychiku, ale také místnost samotnou. Dokáží ji opticky zvětšit nebo zmenšit a v nás vyvolat celý balíček pocitů. Barvy ovlivňují náš stav mysli, přidávají nebo naopak utlumují energii, ovlivňují naše myšlenky. Teď už si ale jednotlivé teplé a studené barvy představme a řekněme si o jejich vlivu více.

TEPLÉ BARVY

žlutá

oranžová

červená

růžová

Barva slunce, stimuluje pocit štěstí.

Podporuje aktivitu, je barvou nadšení.

Barva energie, stimuluje vášně.

Uklidňující barva, podporuje kreativitu.

Vhodná pro: 

obývací pokoj, 

kuchyň, koupelnu, 

jídelnu.

Vhodná pro: 

dětský pokoj, 

domácí tělocvičnu, 

pracovnu.

Vhodná pro: 

obývací pokoj, 

jídelnu 

chodbu.

Vhodná pro: 

pracovnu, 

ložnici, 

dětský pokoj.

 

STUDENÉ BARVY

fialová

modrá

zelená

Duchovní a sofistikovaná barva, světlé odstíny jsou vhodné pro odpočinek.

Barva klidu a míru, snižuje krevní tlak.

Barva přírody, která má uklidňující efekt, uvolňuje napětí a stres.

Vhodná pro: 

obývací pokoj,

pracovnu, 

ložnici.

Vhodná pro: 

ložnici, 

koupelnu.

Vhodná pro: 

obývací pokoj,

kuchyň, 

ložnici.

 

Pokud v tabulkách hledáte béžovou, šedou, bílou nebo černou barvu, pak hledáte zbytečně. Tyto barvy skutečně mezi teplými ani studenými nenajdete. Jedná se totiž o neutrální barvy.

Tyto barvy jsou ideální v tom, že se hodí do všech místností a jsou skvělými barvami pro dosažení širšího barevného schématu. Obecně u těchto barev platí, že čím světlejší odstíny volíte, tím světlejší a prostornější je pak interiér.

Nevhodné barvy pro určité typy místností 

Už jsme si řekli, jaká je povaha jednotlivých teplých a studených barev a do jakých místností se jaké barevné ladění hodí. Teď se na tuto problematiku podívejme z druhé strany a řekněme si, kdy se může barva v místnosti stát spíše nešťastnou volbou.

Obývací pokoj: oranžová, světlé odstíny červené

Oranžová je barva energie a živosti. Pokud od svého obývacího pokoje očekáváte, že se stane místem odpočinku, pak se této barvě vyhněte. Stejně tak jsou problematické výrazné odstíny červené, které mohou zvyšovat tlak a nedovolují nám se uvolnit.

Kuchyň: černá, hnědá

Černá barva prostor utlumuje. Hnědá je zase barva, která se snad nejméně pojí s pocity hladu. Pro tyto barvy najde vhodnější zastoupení v jiných místnostech.

clanek_005

Jídelna: modrá, zelená

Modrá barva působí uklidňujícím dojmem, ale někdy až příliš. V prostoru kuchyně Vás modrá povede spíše k naladění se na spánek než k chuti k jídlu

Světlé odstíny zelené se sice zase naopak starají o dodání energie, nicméně to Váš mozek nenaladí k tomu, aby vyvolal pocit hladu.

Ložnice: oranžová a světle modrá

Oranžová je energická barva a neevokuje potřebu odpočinku. Její efekt je totiž přesně opačný. 

Tmavě modrá je pro ložnici skvělou volbou. Její světlá varianta je ale skutečně studenou barvou. Díky tomu může působit ložnice velmi chladně a neútulně. V případě, že bojujete s nedostatkem světla, je chladivý efekt modré ještě více umocněn.

Koupelna: červená, oranžová

Červená barva a její světlé odstíny mohou působit agresivně. V koupelně, kde si máte odpočinout po dlouhém dni v práci, je to až příliš výrazně působící, rušivá barva. Stejným způsobem nabourává relaxační atmosféru oranžová.

clanek_006

Jaké barvy vybrat a jak je zkombinovat

Teď už víte, jaké barvy se do jednotlivých místností hodí a jaké naopak méně. Pokud jsou Vaše preference odlišné, je to naprosto v pořádku. Nikde není napsáno, že nějaká barva být v interiéru nesmí. Důležité je Vámi zvolené barvy zkombinovat do příjemné barevné harmonie, ve které Vám bude příjemně.

Nebojte se osobních preferencí

Pokud se Vám líbí světle modrá barva, ale dočetli jste se, že se pro ložnici nehodí a Vy ji tam přece jen chcete, běžte tou nejjednodušší cestou

Pořiďte si v této barvě povlečení, květináče, kusový koberec, doplňky a vše podtrhněte stínicím systémem v této barvě. FOA nabízí hned několik odstínů modré barvy, takže i Vy jistě najdete ten svůj! Pokud pak zjistíte, že Vám barva skutečně nevyhovuje, můžete ji z prostoru velmi snadno odstranit.

Vhodné barevné schéma pro jednotlivé místnosti

Ať už se Vaše sympatie upnou ke kterékoliv z barev, vždy přemýšlejte, jak ji dál vhodně kombinovat. Pro své barevné schéma byste si měli vybrat maximálně 3-4 barvy.

Barvami nemyslíme pouze ty teplé a studené, ale také barvy neutrální. Pokud například milujete zelenou, vezměte si k ní na pomoc bílou, šedou nebo hnědou. Barevných kombinací, které spolu tvoří příjemnou harmonii, je celá řada. Pro ty, kteří si netroufají barvy sami kombinovat, jsme připravili možná barevná schémata, kterých se můžete držet.

clanek_007

Správné atmosféry docílíte nejen barvami

I když se v první okamžik může zdát, že vytvořit si útulné místo pro život, je opravdu náročné, nemáte se čeho bát. Vždy můžete čerpat inspiraci všude kolem Vás. A pokud i přesto máte z práce s barvami strach, není vždy nutné se pouštět do divokých barevných kombinací.

Neutrální barvy jsou také dobrou volbou. Odstíny béžové, šedé nebo bílé působí čistě, atmosféru ponechávají neutrální a jsou velmi univerzální pro jakékoliv další dodatečné kombinace. 

Myslete na doplňky

Jsou to nejen barvy, ale také malé detaily, které strohou místnost změní v útulné prostředí. Patří mezi ně polštáře, deky, koberce, dekorace a v neposlední řadě stínicí technika. Nevíte, v jaké barvě tyto doplňky pořídit? Stačí jemná barva. A pokud budete rozpačití, dejte se cestou zmíněných neutrálních barev.

Zvolte správné stínění

Mějte na paměti, že jen když prostor ohraničíte, tak může působit jako útulné útočiště. S odhalenými okny je velmi náročné tohoto efektu docílit. K tomu máte FOA. V naší nabídce najdete několik typů stínění. Pokud milujete barvy a baví Vás výrazné prvky v prostoru, pak si můžete vybírat z mnoha studených i teplých odstínů. A jestli jste zastánci neutrálnosti, tak ani Vás nezklameme. 

clanek_008

Koupí našeho stínicího systému získáte nejen ochranu před sluncem, ale také krásný interiérový doplněk, který místnost zcela promění vzápětí po tom, co jej naistalujete na okno. Všechny naše rolety a žaluzie jsou zhotoveny na míru Vašich potřeb, a proto k Vám skvěle zapadnou.

U nás najdete ten nejširší výběr stínicí techniky. Pokud už tedy víte, do jaké barvy chcete Vaši domácnost zahalit, nezapomeňte si vybrat i správné rolety nebo žaluzie. Váš interiér tak získá zcela nový rozměr.