Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nebezpečný hmyz a ochrana proti němu

Dotěrný hmyz trápí v létě zřejmě většinu z nás. Praktické a cenově dostupné sítě proti hmyzu přitom dokáží vyřešit tento problém snadno a rychle. Jak dále se můžete před hmyzem bránit a jaké nebezpečí pro nás může takový komár či vosa představovat?

clanek_001

Vosy, komáři i klíšťata

Není nic příjemného, když Vás u venkovního posezení s přáteli či během pobytu u vody neustále obtěžuje dotěrný hmyz. O to hůř, pokud Vás hmyz obtěžuje přímo u Vás doma. Čas strávený na koupalištích dokáží značně znepříjemnit vosy či ovádi, v lese klíšťata a u vody zase komáři. A i když nám od tohoto hmyzu hrozí “pouze” nepříjemné bodnutí, rozhodně není dobré ho podceňovat. Po bodnutí vosou či sršněm totiž může hrozit i anafylaktický šok, bezvědomí a v extrémních případech dokonce i smrt. Mouchy, klíšťata a komáři mohou naopak přenášet nebezpečné nemoci. Ať už tedy venku nebo doma, před vším tímto hmyzem je dobré se mít vždy na pozoru.  

Repelenty versus levandule a meduňka

Nejjednodušším způsobem, jak se před komáry a klíšťaty chránit, je použití repelentu. Pokud se například chystáte do lesa, pak navíc nezapomeňte zvolit oblečení, jež zakrývá velkou část těla. 

Jestliže ovšem máte citlivější pokožku a chcete se chemickým repelentům raději vyhnout, můžete použít i běžné suroviny, které dokáží hmyz také značně odpudit. Na komáry a i některé další druhy hmyzu skvěle funguje například vůně meduňky, citronely či levandule. Stejnou službu jako repelent Vám tedy jednoduše udělá i tělový olej z těchto bylinek. V noci Vás pak mohou ochránit bylinky v květináčích u okna. Zkusit navíc můžete i hřebíček zapíchaný do pomeranče

clanek_002

Sítě proti hmyzu FOA

Ať už ovšem vsadíte na repelent, levanduli či meduňku, nic Váš domov nedokáže ochránit před hmyzem tak dobře, jako sítě proti hmyzu FOA. Sítě do oken proti hmyzu na míru jsou nadmíru praktickou ochranou před létajícím i lezoucím hmyzem, a obzvláště v létě jsou sítě vynikajícím pomocníkem. Na oknech je však můžete mít celý rok. 

Sítě proti hmyzu nijak nebrání ve výhledu ven, zpříjemní Váš den, noční spánek a vytvoří bezpečnější prostředí pro Vás i Vaše děti

Pokud tedy i Vy rádi relaxujete u otevřeného okna nebo jen větráte, jsou pro Vás sítě proti hmyzu neodmyslitelným doplňkem Vaší domácnosti. Velkou předností je jejich široký výběr, snadná montáž a funkčnost. Sítě proti hmyzu Vám vyrobíme na míru Vašemu požadavku, jedině tak přesně padnou do Vašich oken. Navíc u nás najdete jak sítě do oken, tak i sítě do dveří, které je možné nasazovat na okna, vrtat do oken nebo je přivrtat do zdi.

Jak sítě proti hmyzu fungují?

Sítě proti hmyzu jsou především praktických doplňkem Vašich oken. Hodí se jak pro domácnosti, tak i pro firmy nebo výrobní provozy. Vyřešte problémy s otravným hmyzem jednou pro vždy, stačí si jen vybrat, který typ sítě Vám bude nejvíce vyhovovat. Předností našich sítí je jejich velmi jednoduchá montáž a demontáž.

Nasazovací sítě proti hmyzu Vám nabízíme ve dvou variantách: Classic a Exclusive. Varianta Classic nabízí klasické provedení sítě v jednoduchém rámu. Varianta Exclusive je pevnější, a navíc Vám z pohledové strany překryje těsnění oken. Používá se u oken, která jsou zaoblená. 

Nasazovací sítě se na zimu schovávají, čímž se prodlužuje jejich životnost. Rolovací sítě proti hmyzu je možné vrtat do rámu okna, vrtat do stěny špalety nebo na zeď před špaletu. Záleží na Vás, která z variant je pro Vás ta pravá. Doporučujeme zvážit, jak budete okna otevírat, aby síť nebránila samotnému otevření okna.

Sítě nabízíme v černé a šedé barvě. Profil si můžete vybrat v barvách: Bílá, Hnědá RAL 8022, Čokoládová RAL 8017, Antracit, Zlatý dub, Ořech, Mahagon nebo Winchester. 

Velmi oblíbené jsou také sítě proti hmyzu do dveří. U dveřního systému nabízíme celkem 5 barev profilů, a to: bílá, hnědá, antracit, zlatý dub a ořech.

Profily jsou vyrobeny z hliníku, neboť je velice pevný a lehký. Síť je vyrobena ze sklolaminátu a je potažena ochrannou vrstvou z PVC.

clanek_003

Údržba sítí proti hmyzu

Sítě proti hmyzu bývají často vystavovány znečištění, a proto je jejich údržba opravdu důležitá. Z čištění však nemusíte mít žádný strach. Způsob čištění se liší u rolovacích sítí a sítí, které se pouze nasazují za rám. U sítí proti hmyzu na dveře můžete použít kombinaci obou metod. Záleží na prostoru, který pro čištění máte.

Údržba a čištění sítí proti hmyzu nasazených na rámu okna

Tyto sítě doporučujeme čistit dvakrát ročně a na zimu sundávat z oken. Poprvé je dobré sítě čistit před zimou a podruhé během sezóny. Pokud bydlíte v oblasti se zvýšeným výskytem hmyzu, prachu nebo jiných nečistot, sítě doporučujeme čistit i častěji. Zvýšíte tak jejich životnost.

Vysátí vysavačem na lehký výkon

Tento krok můžete provádět i několikrát během sezóny. Nastavte si vysavač na nejmenší výkon a opatrně vysajte celou plochu sítě. Na vysavač netlačte, mohlo by dojít k vypadnutí a deformaci sítě.

Kartáč a vlhký hadr

Síť můžete očistit standardním kartáčem, který se používá například na oblečení. Celou síť s rámem vyčistěte vlhkým hadrem například s mýdlovou vodou. Nepoužívejte agresivní chemii, jako je například ředidlo.

Opláchnutí vodou

Kompletně celé sítě můžete nakonec opláchnout vodou. Ideální je použít vanu, sprchový kout. Pokud máte k dispozici zahradu, bude pro Vás čištění ještě snazší. Sítě nechte vždy dobře proschnout na slunci.

Před zimou uschovat

Sítě doporučujeme skladovat naležato a v suchém prostoru. Je možné je například obalit do streč fólie. Takto budou opět na jaře připraveny k použití.

Údržba a čištění rolovacích sítí proti hmyzu

Při čištění není nutné sítě z okna sundávat. Ušetříte si tak práci s demontáží a montáží. Pokud však vyžadují hloubkové čištění, můžete sítě bez obav sundat, ale nejlépe se Vám budou čistit ve svislé poloze na okně.

Začněte vysavačem

Sítě po stažení nejdříve vysajte vysavačem. Ten nastavte na nejnižší výkon a při vysávání na sítě netlačte.

Kartáč a vlhký hadr

I tentokrát můžete sítě očistit standardním kartáčem, který se používá například na oblečení. Celé sítě s rámem vyčistěte vlhkým hadrem například s mýdlovou vodou

Roztažené sítě proti hmyzu nechte proschnout

Po dokončení čištění nechte sítě roztažené, dokud úplně neproschnou. Pomoci si můžete i suchým hadříkem. Jakmile jsou sítě suché, můžete je dále používat dle libosti. Přes zimu doporučujeme mít sítě vytažené a narolované v horní kazetě.

clanek_004

Rady a tipy na závěr

  • Sítě zaměřujte vždy velmi pečlivě a důkladně. 
  • Neváhejte se na nás kdykoliv obrátit, pokud si s něčím nebudete vědět rady.
  • Sítě doporučujeme čistit minimálně 2x za rok.
  • Sítě proti hmyzu bez vrtání doporučujeme na zimu sundávat z okna.
  • Sítě proti hmyzu doporučujeme sundávat při stavebních pracích a malování.