Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Čím vyčistit rolety a žaluzie? Tím, co máte doma!

Co kdybychom Vám řekli, že existují žaluzie a rolety, které vyčistíte jen pomocí toho, co máte doma? Vlhký hadřík, vysavač, mýdlo. V některých případech jedlá soda, citronová šťáva a sůl. Takové jsou rolety a žaluzie od firmy FOA. 

clanek_001

Naše stínicí technika je nenáročná na údržbu. Nemusíte kupovat žádné drahé přípravky, ani speciální saponáty. Stačí sáhnout po tom, co už dávno máte doma ve skříňce nebo na poličce. U našich rolet a žaluzií nehrozí, že byste svůj rodinný rozpočet zatížili dalšími položkami. A nemusíte se bát ani toho, že Vás budou okrádat o drahocenný čas. Čištění je hotové raz dva.

V následujícím článku se podíváme na to, jak se naše stínicí technika čistí, a probereme si, jaký je běžný postup u různých druhů znečištění. Doporučíme nejefektivnější postupy a upozorníme, jaké čištění naopak vhodné není. 

Jak vyčistit rolety a žaluzie – shrnutí

Máte před sebou rutinní úklid, nebo jste na roletách zpozorovali menší vadu na kráse? Drobné nečistoty nevyžadují razantní čištění. Při běžné údržbě proto nemusíte rolety z oken sundávat. Ošetřete je, zatímco budou viset na okně. Pouze při odstraňování větších nečistot je dobré rolety sundat. A jelikož naše závěsné systémy vyrábíme tak, aby byla montáž co nejjednodušší, demontáž zvládnete sami během chvilky.

Prach a drobné nečistoty odstraňujte pomocí prachovky a suchého nebo vlhkého hadříku. S drobnými nečistotami a prachem si dobře poradí i vysavač. U něj ale pozor na to, abyste ho nezapnuli na příliš vysoký výkon. Hrozí protržení látky. Vysavač mějte vždy na nejnižší stupeň a s látkou zacházejte opatrně.

V případě odolnější skvrn je dobré sáhnout po jemném čisticím prostředku. S čisticím prostředkem zacházejte opatrně. Ujistěte se, že neponičí látku rolety. Otestujte ho na přebývajícím kuse látky, který je namotaný nahoře v kazetě. Počkejte a přesvědčte se, že saponát nezničil barevnost materiálu. Pokud je vše v pořádku, použijte prostředek i na viditelná místa. 

TIP: Máte problém najít šetrný čisticí prostředek? Zkuste takový, který je vyrobený za použití tenzidů z přírodních zdrojů (například z palmového, vavřínového nebo olivového oleje). Hledejte je v sekci s ekologickou drogerií. Případně vsaďte na mýdlovou vodu. Žlučové mýdlo je v rozpouštění skvrn opravdový přeborník. 

Na odolné skvrny sáhněte po kombinaci jedlé sody a citronové šťávy. Tato směs si poradí i se skvrnami od kávy. Sypká jedlá soda (není potřeba míchat s vodou) je dobrá také na mastnotu a zápach. Takže pokud Vás trápí mastné rolety, případně máte doma kuřáka a chcete textilii zbavit odéru, nasypte na ni jedlou sodu a nechte působit. Potom odstraňte – vyklepejte, nebo vysajte vysavačem. Na plíseň na roletách zase vytvořte roztok saponátu a pracího prášku.

Nemůžete skvrny odstranit? Objednejte si čištění od profesionálních úklidových firem. V některých případech je to jednodušší, než se donekonečna mořit.

Čím rolety nečistit a čemu se vyvarovat?

  • Na rolety nedoporučujeme používat agresivní saponáty. Jak už jsme zmínili, vždy čistič nejprve otestujte na pruhu látky, který není vidět. A až potom s ním ošetřete viditelnou část.
  • Vyhněte se savu. Pokud se na oknech objevila plíseň, zbavte se jí pomocí octového roztoku. V případě, že ocet nepomohl, doporučujeme rolety sundat, a až potom okenní rám ošetřit pomocí sava.
  • Rolety ani žaluzie (kromě římských rolet) neperte v pračce a nežehlete. Látka by se potrhala.
  • Stínicí technika značky FOA má antistatickou povrchovou úpravu. To znamená, že přirozeně odpuzuje prach. Pozor na drsné kartáče, abraziva a pískové čističe, antistatický povrch by se poškodil. Právě proto doporučujeme čistit jen za pomocí látkového hadříku.
  • Jestli jste rolety čistili vodou a saponátem, nezapomeňte je nechat řádně proschnout, než je zase srolujete. Stačí pověsit na okno a nechat vzduch, aby udělal svou práci. 

Jak čistit rolety a žaluzie? Příklady z praxe

clanek_002

Jak vyčistit rolety Den a noc

Prach z rolet Den a noc odstraňujte průběžně. Pokud by se na látce hromadil po celý rok, jarní úklid by pro Vás byl zbytečně zdlouhavý. Na běžné čištění si připravte vysavač, prachovku nebo suchý hadřík. Oklepejte z rolety prach a máte hotovo. Rolety samozřejmě nemusíte sundávat.

V případě, že jste narazili na odolnou skvrnu, sáhněte po čisticím přípravku. Doporučujeme zejména žlučové mýdlo – nevyrábí se z agresivních syntetických látek a mastnotu dokonale rozpustí. Místo navlhčete a vyčistěte. Používejte vlhčený hadřík. Potom nechte proschnout.

Máte co do činění s noční můrou každé hospodyňky, tedy skvrnami od vína, inkoustu nebo kávy? Na červené víno vyzrajete pomocí roztoku bílého vína a soli. Na inkoust je skvělý roztok jedlé sody a mléka. A na kávu vyzrajete pomocí jedlé sody a citronové šťávy. 

Na rolety Den a noc nepoužívejte žádné drsné kartáče a abraziva, poškodili byste jejich antistatickou povrchovou úpravu. Další tipy ohledně toho, jak si poradit s úklidem, najdete v našem článku Jak čistit rolety Den a noc.

clanek_003

Jak vyčistit vertikální žaluzie 

Vertikální žaluzie mají dlouhé lamely, se kterými je potřeba zacházet s citem. Při čištění s nimi nemanipulujte násilím. K ruce si připravte pomocníky, které jsme zmínili už dříve. S prachem si poradí suchý hadřík, prachovka nebo vysavač na nejnižší výkon. Pokud jsou vertikální žaluzie hodně zašpiněné a skvrna nechce dolů, přistupte na mokré čištění.

POZOR: Vertikální žaluzie, které jsou vyrobené z látky PREMIUM – KAMERUN, nesmíte čistit pomocí vody. Látka je totiž částečně vyrobená z hliníku, a tuto hliníkovou vrstvu voda nenávratně poškodí.

Lamely můžete čistit pověšené v závěsném systému, ale můžete je i demontovat a vyčistit na zemi. Pozor, aby se lamela nezlomila, mohla by se tak zničit. V případě, že jste se rozhodli pro mokré čištění, nechte je proschnout na zemi na igelitu. Nikdy se nesmí sušit přehnuté. 

V případě čištění žaluzií na okně rovněž dbejte na to, aby dobře proschly. Jinak mohou začít plesnivět. Nepoužívejte drsné kartáče. Detailnější informace, jak si s úklidem poradit, najdete v článku Jak správně čistit vertikální žaluzie.

clanek_004

Jak vyčistit látkové rolety

Stejně jako u předchozích typů stínění látkové rolety můžete čistit nasucho i namokro. Záleží na tom, s jakým druhém špíny potřebujete zatočit. K ruce si vezměte látkový hadřík a jemný čisticí prostředek. 

Látkové rolety se snadno demontují, a tak je někdy lepší čistit je na zemi. Hlavně z toho důvodu, abyste nepoškodili látku. Po mokrém čištění rolety nechte vyrolované, aby dobře proschly. Pomůže zejména proudící vzduch. Pokud byste je rovnou narolovali do kazety, začaly by plesnivět.

Doporučujeme spoléhat pouze na hadřík a jemnou ruční práci. Drsná abraziva, kartáče nebo čistící písek by mohly materiál látkových rolet zničit. To samé platí o termo roletách. Ty mají postříbřenou izolační vrstvu. A jakmile by došlo k jejímu zničení, nejen, že by stínidlo nevypadalo hezky, ale navíc by ztratilo své vlastnosti.

Látkové rolety mají antistatickou povrchovou úpravu. Navíc se tím, jak je používáte, neustále oklepávají. Přesto je dobré je čas od času oprášit a ujistit se, že prach na nich nezůstává ve větším množství. Kladku a ovládací systém není potřeba čistit ničím agresivním, stačí mýdlová voda nebo slabý roztok vody a octa.

clanek_005

Jak vyčistit římské rolety

Římské rolety mají menší rozměry a poddajnější látku. Proto je můžete bez obav ponořit do vodní lázně. Ujistěte se ale, že teplota není příliš vysoká. Zhruba okolo 30 stupňů. Římské rolety jsou také jedinou výjimkou z našeho sortimentu, kterou můžete prát v pračce. Dodržte však doporučenou teplotu a vypněte ždímání. Látku by mohlo poničit. Zvolte program pro záclony nebo jemné materiály.

Římské rolety se také mohou žehlit. Pokud žehlení nepatří mezi Vaše oblíbené činnosti, stačí je jen šikovně pověsit a látka se během schnutí sama narovná. Někdo si ale na žehlení potrpí. Je jen na Vás, jak se rozhodnete. Obojí je možné – žehlit i nežehlit. 

clanek_006

Jak vyčistit plisé žaluzie

Nařasenou látku plisé žaluzií můžete opět ponořit do vodní lázně o teplotě 30 stupňů. V ní bez problémů odmočíte i odolnější nečistoty. Do vody přidejte prací prášek, ponořte žaluzie a nechte je asi 15 minut uvnitř. Několikrát je roztáhněte a zase stáhněte. Díky tomu mycí roztok pronikne do všech záhybů.

POZOR: Do vodní lázně můžete ponořit pouze látky typu Stínicí a Blackout.

Jakmile uběhne 15 minut, osprchujte je pod studenou vodou a vyždímejte je tak, že zmáčknete látku k sobě mezi dvěma profily. Plisé roletu vraťte na okno a nechte ji staženou 12 až 24 hodin. Během schnutí ji několikrát roztáhněte a zase stáhněte. Zabráníte tak tomu, že by se k sobě látka přilepila. Po uplynutí této doby roletu roztáhněte a nechte ji doschnout. 

Při běžném čištění od prachu si vystačíte jen se suchým hadříkem nebo vysavačem. Sami uvidíte, zda je potřeba přistoupit k razantnějšímu mokrému čištění, nebo postačí jen čištění nasucho. 

Máte dotaz? Kontaktujte naši zákaznickou podporu 

Pokud Vás naše stínicí technika zaujala a máte na nás nějaké dotazy, kontaktujte naši zákaznickou podporu. Jsme Vám k dispozici každý všední den od 8:00 do 16:00 hodin. Dovoláte se nám na čísle 555 222 462. Nebo nám napište e-mail na info@foa.cz. My Vám odpovíme, popř. Vám zavoláme zpět na telefonní číslo, které nám na sebe necháte. 

Pár slov na závěr

Ukázali jsme Vám, že čištění rolet a žaluzií značky FOA zvládnete s přehledem jen s tím, co máte doma po ruce. Nemusíte utrácet za další přípravky nebo pomocníky, kteří by Vám ulehčili boj s nepoddajnými horizontálními žaluziemi. Zapomeňte na otravné praní a žehlení neustále zaprášených a zapáchajících závěsů. 

S pár triky a vhodnou stínicí technikou bude Vaše domácnost vonět a zářit čistotou po celý rok. Vybavte se roletami nebo žaluziemi od značky FOA a máte po starostech!