Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak čistit rolety Den a noc od FOA

Rolety Den a noc jsou snadné nejen na obsluhu, ale i na udržování. Většina prachových nečistot se z rolet odstraňuje sama. Používáním a rolováním se totiž pravidelně samy oklepávají. Čas od času je však potřeba provést důkladnější údržbu. Proto jsme pro vás připravili článek o tom, jak rolety Den a noc od FOA čistit. Postupujte podle našich rad a budete mít jistotu, že vám budou sloužit dlouhá léta. V textu najdete také několik praktických rad, jak si poradit s odolnými skvrnami, které jsou noční můrou každé hospodyně. 

clanek_001

Jak často čistit rolety Den a noc

Vyluxovat můžete rolety Den a noc klidně pokaždé, když doma uklízíte. Tím, že odstraníte vrstvy prachu, si ulehčíte práci později. Prach se nebude hromadit a pozdější čištění bude o poznání snadnější.

Co se mytí týče, tak to záleží na vás. Pokud vidíte, že jsou na roletách nečistoty, vyčistěte je čisticími prostředky nebo vlhčenou látkou. Obecně se doporučuje rolety kompletně vyčistit jednou za půl roku. 

Co budete potřebovat na čištění rolet Den a noc

Na čištění rolet Den a noc nebudete potřebovat žádné zázračné pomůcky ani prostředky. Vystačíte si jen s hadříkem a vysavačem. V případě potřeby můžete sáhnout také po šetrných čisticích prostředcích. Dejte si ale pozor na to, aby nezměnily barvu rolet, nebo nepoškodily jejich materiál. Zda je prostředek opravdu dostatečně šetrný si ostatně můžete vyzkoušet nanečisto. Naneste ho na kousek látky, která zůstává nahoře zarolovaná v místě kazety. Ta se totiž z místa nehýbe a není vidět.

Jak vyčistit rolety Den a noc

Při čištění není nutné rolety sundávat. Díky tomu je celý proces jednoduchý a vy ušetříte drahocenný čas. Na malé fleky vám postačí hadřík, který ani nemusíte vlhčit. Na větší nečistoty doporučujeme hadřík navlhčit. 

Skvrna je odolná? Vezměte si na pomoc šetrný čisticí přípravek. Můžete sáhnout například po žlučovém mýdle. Jde o jeden z nejšetrnějších způsobů čištění skvrn obecně. Nezapomeňte zasáhnout včas. Jakmile rolety ušpiníte něčím odolným (víno, inkoust atd.), okamžitě místo osušte a vyčistěte ho. Nenechávejte špínu zaschnout.

A jak postupovat po čištění? Vlhké místo nechte pečlivě proschnout předtím, než ho zarolujete zpátky. Předejdete tak vzniku plísní. Vždy je lepší čistit při slunečném počasí. Uvidíte všechny nečistoty, a navíc roleta rychle uschne. 

Jak vyčistit rolety Den a noc pomocí vysavače

Rolety Den a noc se dobře čistí také pomocí vysavače. Je ale důležité, abyste ho zapnuli na nejnižší výkon. Právě ten je určený pro vysávání delikátnějších povrchů, jakým jsou například naše rolety Den a noc. Pokud si vysavač neporadí s prachem úplně všude, můžete to napravit jemně navlhčeným hadříkem.

Jak na odolné skvrny

Děláte vše možné, ale skvrna ne a ne zmizet? Vždy je možné rolety Den a noc demontovat a odnést do profesionální čistírny. Rozhodně byste je však neměli prát v běžné pračce. A už vůbec nejsou vhodné pro žehlení. V následujících odstavcích se podíváme na to, jak bojovat s konkrétními druhy odolných skvrn. 

Jak vyčistit rolety Den a noc od plísně

Pro odstranění plísně budete potřebovat speciální tekutinu. Rozhodně však nepoužívejte savo a další přípravky obsahující chlor. Raději si umíchejte následující směs. Je šetrná a nepoškodí povrch rolety. Budete potřebovat:

  • 1 litr teplé vody
  • 1 polévkovou lžíci saponátu
  • 1 polévkovou lžíci pracího prášku

Směs naneste na měkký kartáč (můžete využít i kartáček na zuby) a jemnými pohyby odstraňte plíseň z rolet.

Jak odstranit skvrny od červeného vína

Polili jste rolety vínem a myslíte si, že je s nimi amen? Tak to se pletete. Červené víno se dá totiž snadno odstranit za pomocí vína bílého a soli. Každá látka je však vyrobena trochu jinak. A proto je důležité si nejprve vyzkoušet čisiící směs na místě, které není viditelné. Využijte k tomu srolovanou látku v kazetě. Roletu není potřeba vyrolovat úplně, tato látka je navíc. I proto tam tato látka je - abyste si na ní vyzkoušeli, jak bude reagovat na čisticí prostředek.

Ihned po polití vínem skvrnu vysušte papírovým ubrouskem. Poté na ni naneste bříškem prstu trochu bílého vína a posypejte solí. Nechte chvíli působit. Na závěr místo důkladně otřete ubrouskem. Směs by měla skvrnu absorbovat.

Jak odstranit skvrny od kávy

Použijte citronovou šťávu a jedlou sodu (můžete nahradit solí). Vytvořte kaši a vzniklou směs naneste na skvrny. Nechte působit. Poté místo otřete hadříkem nebo papírovou utěrkou. V případě potřeby opakujte a nechte působit o chvilku déle.

Jak odstranit skvrny od inkoustu a fix

Tyto skvrny jsou velmi odolné. Přesto pro vás máme malý trik, jak si s nimi poradit. Smíchejte trochu mléka s jedlou sodou. Vše důkladně promíchejte a směs naneste na ušpiněné místo. Nechte působit. Po chvíli setřete hadříkem.

Jak odstranit skvrny od krve

Myslíte si, že skvrna od krve znamená konečnou? Není tomu tak. Pro odstranění této odolné nečistoty použijte 3% roztok peroxidu vodíku. Nejprve však otestujte, jak bude látka reagovat. Opět využijte místo, které není vidět - látku v kazetě. Dejte si ale pozor. Jelikož má peroxid bělicí účinky, tak ho doporučujeme použít pouze na světlou část rolet. Tmavou barvu by mohl zesvětlit, a rolety tak poškodit. 

Jak nečistit rolety Den a noc

Jelikož mají antistatický povrch, tak byste se měli vyhnout všemu, co by ho mohlo narušit. Tím máme na mysli nejen drsné kartáče, ale i písek a další abraziva. Raději vsaďte na starý dobrý hadřík a vhodné čisticí prostředky. Uvidíte, že se vám rolety budou i s docela jednoduchými prostředky čistit jedna radost. Dále nedoporučujeme používat roboty nebo automatické čističe. Vystačíte si jen s vlastníma rukama.

Věříme, že se vám díky našim radám budou rolety Den a noc čistit snadno a rychle! Pokud jste v článku našli užitečné tipy, sdílejte je i s vašimi přáteli. Určitě tak pomůžete v boji proti skvrnám i jim.