Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak správně čistit vertikální žaluzie

Jen málokterý stínicí systém je tak praktický jako vertikální žaluzie. Tento typ stínění známe snad odevšud. Najdeme ho v domech, bytech, ale také v kancelářích a jiných komerčních prostorech. Proč se už tolik lidí rozhodlo pro vertikální žaluzie? Protože jsou zkrátka skvělé! Ale jak je to s jejich údržbou?

clanek_001

Proč se rozhodnout pro vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie dokáží poskytnout dostatek světla a nepřipravit Vás o soukromí. Když je potřeba, tak skvěle zatemní místnost a především jsou perfektním pomocníkem, když potřebujete zastínit velké prosklené plochy.

Jak fungují

Toto stínění se skládá ze svislých lamel, jejichž pootočením si zajišťujeme různou míru zatemnění. Jejich předností je jistě fakt, že i když lamely pootočíme jen trochu, slunce může dále pronikat do interiéru, ale míra soukromí je vysoká. A přesně tohle oceníme, zastiňujeme-li velkou plochu, jakou je portál, francouzské okno nebo třeba balkón.

Hra barev

Možná hledáte vhodné stínění pro Vaše francouzské okno a možná i uvažujete nad volbou vertikálních žaluzií. Ale pak Vás zabrzdí to, že je znáte pouze v bílé barvě. A ta se k Vám možná nehodí. Ale nebojte! U nás můžete vybírat z velkého množství barev. Záleží nám totiž na tom, aby vertikální žaluzie nebyly pouze funkční, ale také splynuly s jakýmkoliv interiérem a staly se jeho předností.

Vertikální žaluzie pro klasická okna

A nejsou to jen barvy, co vertikální žaluzie přesunulo z kanceláří do domácností. Může za to i fakt, že toto stínění můžete použít i na klasická okna! Máte strach, že s těmito žaluziemi nebude okno působit dostatečně odlehčeně? Tuto starost můžete odhodit. V naší nabídce naleznete nejen lamely s klasickou šířkou 127 mm, ale také užší variantu, která má 89 mm. Vaše okna budou tedy ihned působit vzdušněji a mimo to získáte velmi originální typ stínění!

clanek_002

Ideální péče o žaluzie

Než přistoupíme k otázce čištění Vašeho stínicího systému, připomeňme si, že správná péče neznamená jen kyblík s vodou. Aby Vaše žaluzie vydržely svěží a krásné co nejdéle, dbejte na několik následujících věcí.

Správné změření a instalace

Prvním krokem, který musíte udělat, je zajistit Vaší žaluzii dostatek prostoru a správné ukotvení. Vždy řádně promyslete možnosti Vašeho okna či interiéru a vše řádně změřte a zaznamenejte. Pokud se bojíte, že přesně nevíte jak na to, rádi Vám pomůžeme. Připravili jsme pro Vás podrobné manuály i videonávody.

Pokud budete stát před nějakou otázkou, nemusíte ji řešit sami. Jakýkoliv problém zdokumentujte a fotografie nám pošlete na náš e-mail info@foa.cz nebo zavolejte na číslo 555 222 462. Náš tým specialistů Vám se vším ochotně poradí.

Nepoužívejte hrubou sílu

Další věcí, na kterou byste měli pamatovat, chcete-li životnost svých žaluzií prodloužit na maximum, je šetrné zacházení. Nikdy s Vaším stínicím systémem nemanipulujte násilně, a pokud cítíte v cestě překážku, nesnažte se ji překonat silou. 

Taktéž neotevírejte dveře nebo okno, pokud jsou žaluzie roztažené. Zbytečně tak stínění namáháte a prohýbáte. 

Domácí mazlíčci

Už jste si jistě všimli, že drápky našich čtyřnohých parťáků občas fungují jako malé šavle. V případě koček to platí dvojnásob. Pokud nějakou máte, jistě víte, že dokáže zdolat jakýkoliv pomyslný Everest, a tím mohou, bohužel, být i Vaše žaluzie. V případě, že se Vám zvíře na stínicí systém zavěsí, vždy zkontrolujte, zda nedošlo k nežádoucímu uvolnění některého z komponentů.

Mazlíčci někdy dokáží potrápit stínicí techniku i jinak, a to tím, že ji jednoduše zašpiní. Tohle ale nemůžeme přičítat jen jim. Ke znečištění žaluzií může dojít velmi snadno i bez jejich účasti.

clanek_003

Jak vertikální žaluzie vyčistit

Prach i větší nehody. Přesně těmto nástrahám jsou Vaše žaluzie denně vystaveny. S tím ale počítáme, a proto Vám můžeme zaručit, že péče o ně je velmi jednoduchá a především časově nenáročná. Navíc Vám k údržbě postačí věci, které máte doma. Častější údržbu budou potřebovat především žaluzie vystavované vlhku nebo mastnotě.

Pamatujte, že pokud máte vertikální žaluzie z látky typu PREMIUM – Kamerun, údržba se liší. Na rozdíl od ostatních typů látek nesmíte tyto žaluzie čistit vodou! Součástí látky je totiž napařovaná hliníková vrstva, pro kterou je styk s vodou fatální. Proto je vždy čistěte pouze za pomoci prachovky nebo suchého hadříku. 

Pokud máte z čištění obavy, je možné využít služeb specializovaných firem, které snadno vyhledáte na internetu. V opačném případě jsme pro Vás sepsali důležité zásady, kterých je třeba se při čištění držet.

Co s lamelami?

Předem je třeba říct, že lamely lze snadno sundat. Nicméně ne vždy je potřeba tohle udělat. Mnohdy stačí žaluzie čistit přímo na okně. Záleží na míře znečištění a na tom, jak se Vám žaluzie čistí pohodlněji. Vždy ale s lamelami zacházejte velmi šetrně. Pokud se totiž lamela zlomí, není snadné tento problém odstranit.

Zatočte s prachem

Ani sebelépe udržovaná domácnost nedokáže odolávat prachu. I když uklízíte pravidelně, prachu se nikdy zcela nezbavíte. A ani žaluzie se mu neubrání. Pokud ho chcete z žaluzií odstranit, stačí použít prachovku nebo vysavač. Ten nastavte na co nejnižší výkon a máte-li tu možnost, použijte kartáčový nástavec.

Suché nebo mokré čištění

Pokud se rozhodnete lamely očistit za pomoci hadříku, máte hned dvě možnosti, jak na to. Hadřík můžete použít jak suchý, tak vlhký. Pokud hadru namočíte, nechte následně lamely řádně proschnout. Jedině tak totiž zamezíte vzniku plísní.

Jestliže jsou zavěšené na profilu, roztáhněte je a nechte vyschnout. Teplo a průchod čerstvého vzduchu proces vždy urychlí. Jestliže jste je před údržbou sundali, nechte je usušit na podlaze. Nejlépe rozložené na novinách nebo igelitu. Lamely nikdy nesušte přehnuté. Vždy je nechte rovně rozložené vedle sebe.

clanek_004

Vhodné čisticí prostředky

Kromě obyčejné vody můžete použít i vodu mýdlovou nebo s trochou saponátu. Vždy dbejte, ať má do 30 ˚C. Do této vody namočte hadřík a lamely pečlivě očistěte. V žádném případě nepoužívejte agresivní čistidla, kterými jsou nejrůznější bělidla, chemikálie nebo prostředky na bázi ředidla!

Vyvarujte se kartáčování

Další věcí, které se při čištění rozhodně vyhněte, jsou kartáče nebo písek. K čištění žaluzií totiž nejsou v žádném případě vhodné drsné předměty, které mohou narušit povrch lamel.

Jak lamely sundat

Sundávejte opatrně jednu lamelu podruhé. Pokud ucítíte, že se lamele nechce, dopřejte si čas, použijte schůdky a zjistěte, co tomu brání. Nikdy za ni netahejte nebo se ji nepokoušejte vytrhnout. Opětovné nasazení by pak mohlo být problematické.

Na co nezapomenout

Dříve než se budete zabývat údržbou lamel, řádně od prachu očistěte celý profil. Není nic horšího, než lamely důkladně vyčistit, opětovně je na okno zavěsit a zjistit, že se Vám na ně seshora sype prach.

Když už mýdlová voda nebo saponát nestačí

K zašpinění žaluzií může dojít díky špinavým rukám, hmyzu, nešťastné náhodě nebo se Vám o ně prostě otře Váš ušpiněný domácí mazlíček. Všechny tyto nehody se dají odstranit za pomoci mýdlové vody, jak jsme si řekli výše. Nicméně někdy může být znečištění tak dlouhodobé a hluboké, že je potřeba se obrátit na profesionály. Na internetu najdete spoustu specializovaných firem, které se o hloubkovou péči postarají.

Ti pro tyto účely totiž využívají pokročilé technologie, které běžně neseženete. Řadí se mezi ně ultrazvukové čističky, výkonné parní čističe, vakuové systémy a podobně. I samotné profesionální čisticí prostředky vykazují výsledky, kterých byste při vyšší míře znečištění sami jen stěží dosáhli.

Pokud se Váš stínicí systém ušpiní, ve většině případů Vám postačí hadřík, houbička nebo mýdlová voda. Pokud ale zjistíte, že se skvrnu nedaří odstranit nebo je povrch lamel zašlý, nikdy se nesnažte nečistotu ze žaluzií odstranit silou nebo nešetrným mechanickým drhnutím. 

Pamatujte, že babské rady v podobě octu nebo citronové šťávy mohou být příliš agresivní a mohou stínění poškodit

Jakýkoliv způsob důkladnějšího čištění vždy nejdříve vyzkoušejte na malé ploše a nejlépe na co nejméně viditelném místě látky. 

Když nebudete vědět, jak hlubší znečištění odstranit, vždy se radši obraťte na odborníky. V žádném případě nedávejte lamely do pračky

clanek_005

Nakupte u FOA

  • Nákupem u nás nezískáte jen vysoce kvalitní a estetické žaluzie, ale také tým odborníků, kteří jsou kdykoliv schopni Vám s čímkoliv pomoct nebo poradit. Na naši zákaznické lince jsou Vám k dispozici každý všední den. Stačí zavolat mezi 8. a 16. hodinou.
  • Pokud Vás různé barvy našich žaluzií zaujaly, ale nevíte, jakou vybrat, objednejte si 8 vzorků zdarma! Víme totiž, že fotografie může skutečnost trochu zkreslit.
  • Volba barvy není to jediné, co Vám může znesnadnit nákup. Pokud kupujete rolety na míru poprvé, víme, že může nastat moment, kdy budete trochu tápat. Proto pro Vás kromě nejrůznějších návodů a instruktážních videí máme také přehledného průvodce nákupem.
  • Pokud se rozhodnete pořídit stínění na více oken v domácnosti najednou, rozhodně nebudete litovat. Pokud totiž objednávka přesáhne hodnotu 2800 Kč, dostanete od nás poštovné zdarma. A pokud hodnota nákupu přesáhne 3800 Kč, můžete počítat i s dalšími slevami!
  • Není nic horšího, než si něco vysnít, a pak na to nekonečně čekat. I to dobře víme, a tak Vám zaručujeme, že na své žaluzie nebudete čekat déle než 10 dní.
  • Montáž našich rolet je skutečně snadná a zvládnete ji za pár minut.
  • Ne všechny chyby se dají napravit. My Vám ale nabízíme hned několik náhradních dílů. Pokud se tedy něco stane, nezoufejte. Komponenty na naše stínicí sady u nás můžete snadno dokoupit.

clanek_006

Vertikální žaluzie jsou úžasnou volbou, pokud chcete snadno pracovat s denním světlem, ale nechcete se připravit o potřebné soukromí. Ovšem tak jako všechno, i rolety jsou denně vystavovány prachu a nejrůznějším vlivům a nešťastným nehodám. 

Protože víme, že všechno nejde vždy podle našich představ, rozhodli jsme se pro Vás vytvořit takové žaluzie, jejichž údržba je hračka. Stačí se jen držet našich rad a Vaše stínění může stále vypadat jako nové.