Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jaké rolety si vybrat do obýváku?

Výběr stínění do obývacího pokoje by nikdy neměl být impulzivním rozhodnutím. Stínicí technika zde plní jak praktickou, tak estetickou úlohu. Proto je třeba výběr řádně zvážit a vše do detailů promyslet. Co vzít při výběru v úvahu? A na co si dát pozor? Na tyto otázky najdete odpověď v dnešním článku.

clanek_001

Obývací pokoj slouží k setkávání s rodinou, k přijímání návštěv, odpočinku i práci. Právě proto by měl být příjemný a co nejvíce praktický. Aby tomu tak ale mohlo být, je potřeba mu obstarat vyhovující stínicí systém. Nabídka je poměrně široká, a tak je vždy třeba pečlivě zvážit, co od rolet čekáte a jaké máte nároky na jejich vzhled. Ve FOA Vám pak s výběrem rádi pomůžeme.

Co zohlednit při výběru rolet do obývacího pokoje

Až budete procházet vzorníky nejrůznějších stínicích technik, nezapomeňte si položit několik základních otázek. Abyste na žádnou z nich nezapomněli a rozhodnutí později nelitovali, všechny jsme je pro Vás shrnuli.

Jakou míru soukromí má stínění poskytnout?

Potřebná míra soukromí je dost individuální záležitostí a odvíjí se od toho, kam jsou Vaše okna orientována. Jestli směřují směrem do zahrady, která je oázou klidu a stínu, pak si můžete dovolit mít okna celý den odkrytá nebo zastíněná jen částečně. V takovém případě mohou skvěle posloužit Látkové nebo Římské rolety. 

Římské rolety vynikají v tom ohledu, že se v nich snoubí lehkost a elegance záclon a závěsů. Na rozdíl od nich se s nimi ale dá snáze regulovat soukromí. Tyto rolety jsou velmi zdobné a dají se nařasit a upevnit v jakékoliv výšce okna. Představují velmi moderní stínění, které ozvláštní jakýkoliv interiér.

clanek_002

Pokud je naopak do Vašich oken vidět, můžete se poohlédnout po takovém stínění, které nabídne soukromí, ale neokrade Vás o všechno světlo. Velmi efektivní jsou v tomto případě Vertikální žaluzie nebo rolety Den a noc. 

Rolety Den a noc do místnosti propustí právě tolik světla, kolik si přejete, zbylý prostor okna ale zastíní a Vy tak máte naprosté soukromí.

Jak moc má zabránit pronikání slunečních paprsků?

Další aspekt, ovlivňující výběr rolet, je množství slunce, které si najde cestu do Vašeho obývacího pokoje. Pokud zde proniká celý den, je úporné a brání Vám v běžných aktivitách, jako je třeba sledování TV, zvažte například Termo rolety. Ty totiž místnost ochrání nejen před sluncem, ale i nežádoucím ohříváním. Pokud ale nebojujete se zvyšující se teplotou, pak se poohlédněte například po Vertikálních žaluziích.

Vertikální žaluzie jsou jedinečné díky svým svisle orientovaným lamelám. Už jejich lehké pootočení zajistí, že slunce do místnosti stále dosáhne, nicméně jej odkloníte od míst, které chcete ponechat ve stínu. Vertikální žaluzie přichází ve dvou šířkách lamel a jsou jedinečným řešením pro obývací pokoje s portály, balkony nebo francouzskými okny. Všechny tyto plochy dokáží v okamžiku zastínit, a přesto jsou velmi mobilní a tyto prostory trvale neblokují. 

Pokud máte naopak v obývacím pokoji spíše šero, není dobré okno úplně zatemňovat. Výborným řešením jsou pak i v tomto případě Římské rolety nebo jiná stínicí technika poskytující nízkou úroveň zatemnění. Jejím úplným nebo částečným zatažením nepřijdete o všechno světlo. Závěrem pamatujte, že čím světlejší barvu zvolíte, tím nižšího zatemnění dosáhnete.

clanek_003

K čemu všemu obývací pokoj využívám?

Pokud máte v obývacím pokoji relativní soukromí a zvažujete nákup ne příliš zatemňovacích rolet, pak se ještě zastavte. Zamyslete se totiž nad tím, zda budou rolety ideálním řešením pro všechny příležitosti. Pouštíte si rádi filmy? Využíváte obývací pokoj ke spánku? Máte zde pracovnu? Všechny tyto věci by totiž také měly ovlivnit Váš výběr.

Obývací pokoj někdy plní úlohu domácího kina, proto by mělo být jeho úplné zatemnění snadné. Stejně tak v případě, že obývací pokoj využíváte k dennímu spánku. Pro oba tyto účely jsou vhodné klasické Látkové rolety nebo jakékoliv rolety nabízející vysokou úroveň zatemnění nebo variantu Blackout. Ta se postará o tu největší možnou tmu, je-li zrovna potřeba. 

Jak má roleta vypadat?

Současný trh nabízí opravdu široké množství vzorů a barev. Díky tomu se tak mohou rolety stát krásným doplňkem každého obývacího pokoje. Na to jsme ve FOA také mysleli a jednotlivé stínicí systémy zhotovujeme v celé řadě barevných variant. 

Protože nám jen barvy nestačily, rozhodli jsme se na rolety a žaluzie přenést i několik přírodních vzorů. Je tedy jen na Vás, zda stínění zkombinujete s dřevěným nábytkem, podlahou nebo doplňky. Naše paleta barev je totiž připravená doplnit každý obývací pokoj

Kromě barevných preferencí vezměte do úvahy ještě jednu důležitou věc, a tou je množství světla v obývacím pokoji. Pokud je totiž spíše menší a tmavý, doporučujeme volit světlejší barvy rolet. Je-li ale dostatečně rozlehlý a světlý, pak se nemusíte bát ani výraznějších nebo tmavších barev a tónů.

Jestli netoužíte pouze po neotřelé barvě, ale také po originálním pojetí samotného stínění, pak Vás mohou zaujmout rolety Den a noc nebo Plisé rolety. Ty se od všech ostatních výrazně liší, jsou relativně mladým přírůstkem na trhu stínicí techniky, vypadají skvěle a jsou velmi praktické.

Plisé rolety jsou skvělým stíněním pro jakýkoliv obývací pokoj. Na rozdíl od všech ostatních rolet se totiž dají ovládat ve dvou směrech. Stáhnout je tak můžete shora dolů nebo je naopak vytáhnout zespoda nahoru. Nápadně připomínají tahací harmoniku a dokáží zastínit přesně tu část okna, kterou potřebujete.  

clanek_004

Bude se stínění snadno udržovat a je kvalitně zpracováno?

Pokud pomineme estetické a stínicí schopnosti rolet, měli bychom se zaměřit na další věc, a tou je kvalita jejich provedení a snadnost údržby. Když se totiž rozhodnete pro nákup levných rolet, snadno mohou působit lacině a nekvalitně. A to může pokazit dojem z celého obývacího pokoje. 

Vybírejte proto vždy takové stínění, které nejen dobře vypadá a je také precizně zpracováno. To Vám ve FOA můžeme zaručit. Naše látky pečlivě vybíráme a při procesu výroby myslíme na ty nejmenší detaily

Vždy taky myslete na to, že se roleta může ušpinit nebo zaprášit. Výjimkou není ani obývací pokoj. Proto si vždy zjistěte, jak se stínění udržuje a co k jeho údržbě a čištění potřebujete. 

Jaké rozměry pro stínicí techniku zvolit?

Okna v obývacím pokoji se od sebe často velikostně liší a nákup univerzálních rolet tak může být dost zrádný. Stínicí technika nemusí být dostatečně velká a okno tak nezastíní dostatečně. V opačném případě bude roleta velká až příliš a Vy ji budeme muset sami upravit na požadovaný rozměr. To může být ale dost komplikované a výsledek nemusí být zrovna úspěšný.

Pokud si tedy vybíráte stínicí techniku do obývacího pokoje, vždy sáhněte po takové, která bude zhotovená přímo na míru Vašich oken. Pouze tak získáte elegantní a přesné stínění, které splní i ty nejnáročnější požadavky. 

Závěrem se nezapomeňte ujistit, že se dají rolety snadno smontovat a naistalovat. Nic totiž nepokazí dojem z nového stínění tak, jako poškozené okolní zdivo nebo okenní rám. A to se v případě složité montáže může stát velmi snadno. 

Pokud bydlíte v pronajatém bytě a nemůžete stínicí techniku natrvalo namontovat, zkuste se poohlédnout po stínění, které nabízí neinvazivní montáž a dá se na okno pouze zavěsit. V případě FOA je tento typ montáže dostupný pro rolety Den a noc, Římské, Plisé, Látkové nebo Termo rolety.

clanek_005

Chyby při výběru, na které si dát pozor

Už jsme si řekli, na co vše je třeba se při výběru zaměřit a jaké věci neopomenout. Přesto si ale připomeňme ty nejčastější chyby, kterých se při nákupu rolet do obývacího pokoje můžete snadno dopustit. 

Nesjednotíte stínění se zbytkem místnosti

Krásné barvy a nevšední vzory stínicí techniky Vás mohou snadno uchvátit. Nenechte se ale bezhlavě unést a stínění vždy vybírejte v souladu se zbytkem místnosti. To platí jak o barvách, tak dekorech. Vždy proto hledejte široký výběr. Pokud si pro nákup vyberete FOA, pestrost Vám můžeme zaručit.

Nepromyslíte, jak budou rolety vypadat zvenku

Pokud máte jemnou barvu fasády domu, pak jej doplní stínicí technika v jakémkoliv odstínu. Jestli jste ale už při výběru venkovní barvy domu popustili uzdu své fantazii, výběr vhodné barvy rolet pečlivě zvažte. 

Uchýlíte se k levnější a méně kvalitní variantě

Obývací pokoj je vizitkou celého domu. Nikdy proto neslevujte z nároků a vyberte si pouze takové stínění, které je kvalitní. Později na tomto rozhodnutí ušetříte. Zatímco kvalitně zpracované rolety Vám budou sloužit dlouho, ty univerzální z hobby marketu mohou brzy dosloužit. 

Pokud hledáte nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou, pak se obraťte na FOA. Zajistíme Vám stínění na míru a přitom za dostupnou cenu. Navíc u nás snadno nakoupíte i náhradní díly a doplňkový sortiment

Koupíte naslepo nevyhovující rolety

Poslední chybou, které se můžete snadno dopustit, je, že barvu rolet netrefíte a domů si objednáte něco jiného, než co jste si představovali. Tomu se dá ale snadno předejít. Stačí si objednat vzorky látek a v denním světle vybrat to nejlepší řešení pro Váš obývací pokoj. 

clanek_006

S FOA získáte ideální stínění pro jakýkoliv obývací pokoj

Na výběru rolet do obývací pokoje byste si vždy měli dát záležet. Tato místnost totiž často reprezentuje celý dům. Pokud si pro nákup vyberete FOA, můžete mít jistotu, že svého rozhodnutí nebudete litovat. 

Najdete u nás opravdu široký výběr rolet. Pokud narazíte na jakoukoliv nejasnost nebo se prostě jen budete chtít poradit, můžete se na nás obrátit prostřednictvím e-mailu info@foa.cz nebo nás zastihnete na telefonním čísle 555 222 462. Vždy Vám rádi pomůžeme.