Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nejvhodnější stínění pro atypická okna

Moderní architektura otevírá dveře novým možnostem. Byty i domy získávají osobitý vzhled, majitelé si mohou plnit netradiční přání a se správným rozpočtem není téměř nic problém. Místo na výsluní tak získává atypický design, který netradičními rozměry a tvary umožňuje najít si svůj vlastní styl. 

Atypická okna jsou skvělým příkladem, jak vystoupit z jednotvárnosti a ukázat okolí, že Váš domov nebude jen další nudnou budovou v řadě. Nejde však jen o to lišit se. Atypická okna si dokážou výjimečným způsobem hrát se světlem a dodat místnostem úplně novou jiskru. Každá mince má však dvě strany. Unikátní design často přináší problém s doplňky, jako jsou stínicí technika či sítě proti hmyzu. Jak vybrat vhodné stínění pro okna na míru? 

miniatura_FB

Atypický rozměr okna

Současná architektura jednoznačně fandí velkým proskleným plochám. Snad proto, že jsou lidé stále více uzavření doma, touží po tom spojit se s okolím aspoň pocitově, prostřednictvím okna. Samozřejmě tou nejideálnější možností v tomto duchu jsou francouzská okna, která pomyslně mění zdi na sklo. Pokud se však nechcete zcela odhalit okolí, ale stále stojíte o své soukromí, nemůžete je nasadit všude. V takovou chvíli přichází na řadu kompromisy, kterými jsou obvykle úzká protáhlá okna, ať už do výšky, či šířky. Každý z těchto atypických rozměrů oken vyžaduje jiný typ stínění. Po čem byste tedy měli při vybírání sáhnout? 

Nejvhodnější stínění pro malá široká okna

V případě, že hledáte vhodné stínění pro úzké široké okno, volte nejlépe ze  stínicí techniky orientované horizontálně. Tedy rolet Den a noc, římských rolet, látkových rolet, termo rolet nebo rolet Plisé. Konkrétní typ stínění samozřejmě záleží na tom, jak moc si přejete místnost zatemnit. Pokud máte atypické okno například v koupelně můžete vybírat ze všech typů, kromě termo rolet. Stačí si zvolit nižší nebo střední úroveň zatemnění, kam spadají látky s řidší strukturou vláken.  To znamená, že dostatečně propouští světlo a zároveň zamezí průchodu přímých paprsků. 

V případě, že chcete zastínit takovéto okno například v ložnici či obývacím pokoji, doporučujeme látky s hustější strukturou vláken nebo speciálně upravené. Zvláště varianty s vysokou mírou zatemnění či blackout Vám zajistí dostatečnou tmu například pro spánek či relaxaci. To nabízejí zejména rolety Den a noc, rolety Plisé, látkové rolety nebo termo rolety.   

clanek_001

Nejvhodnější stínění pro malá dlouhá okna

Opačná situace nastává u úzkých protáhlých oken do výšky. Pro tato atypická okna volte spíše vertikální stínicí techniku. Skvěle Vám poslouží zejména vertikální žaluzie s šířkou lamel 89 mm, které budou působit na dlouhém okně velmi přirozeně. 

clanek_002

Nejvhodnější stínění pro francouzská okna

Vertikální žaluzie jsou také ideální volbou pro francouzská okna. Využijete je pro rozsáhlé prosklené plochy doma i v kanceláři. Pokud byste však raději upřednostnili spíše jiný typ stínicí techniky, doporučujeme pro francouzská okna také rolety Den a noc, které oceníte zejména pro plynulou regulaci průniku světla. Tyto rolety ale mají na šířku pouze 240 cm. U širších oken je proto nutné připevnit dvě rolety vedle sebe. Při montáži tohoto typu stínění se řiďte vždy způsobem otevírání dveří. Pokud jste si pořídili francouzská okna s balkonovými dveřmi, můžete rolety nainstalovat přímo na rám. V případě, že jste se rozhodli pro HS portál, navrtejte roletu raději do zdi nad okno.

clanek_003

Atypický tvar okna

Nejsou to ovšem jen netradiční rozměry, kterými se mohou okna lišit. Další poměrně pestrou kategorií jsou atypické tvary oken. Zde můžeme zařadit jednak střešní okna a dále okna nejrůznějších tvarů, např. kruhová, trojúhelníková apod. Třebaže okna ve střeše nepovažujete za něco zvláštního a atypického, v případě jejich zastínění si nevystačíte s klasickou stínicí technikou, ale budete muset sáhnout po něčem speciálním. Jak si tedy poradit se stíněním oken jedinečného tvaru?

Nejvhodnější stínění pro střešní okna

Co se střešních oken týče, doporučujeme zejména látkové rolety pro střešní okna a rolety Plisé pro střešní okna. Obě varianty jsou speciální konstrukcí přizpůsobeny specifickému sklonu okna, takže se nemusíte bát, že by se Vám roleta prověsila. Konkrétní typ rolety opět závisí na tom, jakou míru zatemnění v místnosti potřebujete. I v tomto případě platí, že rolety Plisé poskytují spíše jemné a příjemné stínění, zatímco látkové rolety jsou schopny poskytnout vysokou míru zatemnění. 

 

clanek_004

 

Stínící technika pro každou domácnost

Je tedy jasné, že ať máte jakýkoliv tvar nebo velikost okna, s roletami a žaluziemi od Foa nikdy nešlápnete vedle. Nabízíme největší výběr stínicí techniky, vyrobíme Vám rozměry na míru a najdete u nás barvy, které budou lichotit každému interiéru. Bez problému si přizpůsobíte také množství slunečních paprsků v místnosti. Ať už potřebujete dostatek světla v kuchyni a koupelně, zatemnění v obýváku nebo ložnici či zchladit pokoj s orientací na západ s pomocí termo rolet. A montáž? Bude hotová za pár minut! 

Rádi byste pro atypické okno zakoupili stínicí techniku od FOA? Pak nám pošlete na e-mail info@foa.cz přesné rozměry a nejlépe také fotografie daného okna. Rádi Vám vytvoříme stínění na míru. 

clanek_005