Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Rolety Den a noc: Vše, co potřebujete vědět

Ještě jste o roletách Den a noc nikdy neslyšeli? Nebo Vám jen není stále jasné, jak přesně fungují? Připravili jsme pro Vás přehledný článek, kde se dozvíte, kam se rolety Den a noc hodí a podle jakých parametrů si je vybrat.

Co jsou rolety Den a noc a jak fungují

Rolety Den a noc jsou moderním a v současné době velmi žádaným typem vnitřní stínící techniky. Přestože mají mnoho společného s klasickými látkovými roletami, díky jejich specifickému designu si je jen těžko spletete. Charakteristickým rysem rolet Den a noc je střídání průhledných a neprůhledných vodorovných pruhů. Pro některé může být tento vzhled na první pohled zajímavý, pro jiné podivný a spíše odrazující od nákupu. Kombinování různých typů látek má ovšem důležitější účel než jen upoutat zákazníka.

Smysl střídajících se pruhů je jejich vzájemné překrývání při manipulaci s roletou. Princip fungování je jednoduchý. Stahováním či vysouváním rolety regulujete míru překryvu průhledných a neprůhledných pruhů. Můžete si tak vytvořit příjemné tlumené denní osvětlení, zcela zamezit průchodu slunečních paprsků nebo naopak prosvětlit místnost celkovým vytažením rolety.

Typy rolet Den a noc

Na FOA najdete celkem 3 typy rolet, a to s otevřenou kazetou, POLO kazetou nebo MAXI kazetou. Pokud tápete, co si představit pod pojmem kazeta, jedná se mechanismus, ve kterém je celá látka, potažmo roleta, upevněná. A jaký je rozdíl mezi jednotlivými systémy?

Otevřená kazeta

POLO kazeta

MAXI kazeta

hlavní výhoda: umístitelná všude, má nízkou hmotnost a malou velikost

hlavní výhoda: díky dobré pevnosti je možné získat šířku až 210 cm

hlavní výhoda: precizní zpracování, nejlépe chráněna před prachem a znečištěním

má zadní nosný profil

hliníková krytka tvoří stříšku rolety, nesedá na ni prach

hliníkový profil lemuje všechny strany rolety

můžete si vybrat z bílé a hnědé barvy

můžete si vybrat z bílé a hnědé barvy

můžete si vybrat z bílé, hnědé a stříbrné barvy

dodávána složená a sešroubovaná

dodávána sešroubovaná

dodávána sešroubovaná

minimální šířka rolety je 30 cm, maximální 160 cm

minimální šířka rolety je 30 cm, maximální 210 cm

minimální šířka rolety je 30 cm, maximální 240 cm

výška rolety je 150 cm, 220 cm nebo 240 cm

výška rolety je 150 cm, 220 cm nebo 240 cm

výška rolety je 150 cm, 220 cm nebo 240 cm

lze upevnit: zavěšením, lepením na okno, vrtáním do okna, do zdi a do stropu

lze upevnit: vrtáním do okna, do zdi a do stropu

lze upevnit: vrtáním do okna, do zdi a do stropu

 

Jaký typ vyberete, je jen na Vás, konkrétně tedy na Vašich potřebách a požadavcích. Orientujte se především podle oken, ke kterým roletu hledáte. To znamená, jaká je jejich šíře, kolik je kolem nich prostoru, jak se otevírají apod.

Druhy látek rolet Den a noc

Asi nejtěžší částí výběru rolet Den a noc je výběr konkrétní látky. FOA nabízí až 130 druhů látek ve 3 kazetách. Až si však budete vybírat do svého interiéru tu pravou, nezapomínejte, že nejde jen o barvu látky, ale také o úroveň zatemnění, kterou nabízí. Čím je barevný odstín tmavší a gramáž látky vyšší, tím silnějšího zastínění dosáhnete. Pro snazší a rychlejší vybírání jsme pro Vás připravili praktické filtry, u kterých si můžete nastavit, zda hledáte roletu s nízkým zatemněním, středním zatemněním, vysokým zatemněním nebo blackout

A jak vybrat látku do jednotlivých místností? Do ložnice a dětského pokoje vyberte nejlépe roletu s vysokým zatemněním nebo blackout, do kuchyně, obývacího pokoje či pracovny naopak s nízkým či středním zatemněním a do koupelen se středním zatemněním.

Možnosti montáže u rolet Den a noc

Rolety Den a noc od FOA jsou již složené a sešroubované, což Vám značně usnadní jejich montáž. Dovolíme si odhadnout, že i méně technicky zdatní lidé si bez problému poradí. Pokud si však přece jen tolik nevěříte, nemusíte alespoň na montáž shánět profesionála, vystačíte si s šikovným partnerem, kamarádem nebo příbuzným. 

Vybírat můžete z několika typů zavěšení: roletu lze upevnit zavěšením na okno bez vrtání (platí pouze pro otevřené kazety), vrtáním na okno, vrtáním do zdi nebo vrtáním do stropu. Typ zavěšení závisí pouze na prostoru kolem konkrétního okna, tedy vybírejte zejména tak, aby Vám roleta nepřekážela při otevírání a zavírání okna.

Ke každému typu zavěšení jsme pro Vás navíc připravili ilustrované videonávody, které Vás povedou krok po kroku. Snadnější to už opravdu být nemůže.

Jak změřit okno před objednávkou

Rolety rozhodně nekupujte podle odhadů a pocitů. Je zapotřebí okno velmi přesně změřit, nemusíte se ovšem bát, není to žádná věda. Připravili jsme si pro Vás podrobný návod, podle kterého můžete u měření postupovat

Pokud zjistíte, že potřebujete rozměr, který nemáme v běžné nabídce, neváhejte nás kontaktovat. Probereme s Vámi možnosti a přizpůsobíme velikost rolet tak, aby dokonale seděly na okně. 

Základní tipy pro měření oken:

  • roleta by měla být vždy širší, než je zasklívací lišta, ale nesmí po srolování narazit do kliky, 
  • pokud budete roletu vrtat do stropu výklenku, počítejte s tím, že celková délka rolety bude o 5–6 cm širší, v objednávce budete totiž zadávat šířku látky rolety,
  • v případě, že máte špaletová okna, můžete koupit roletu zvlášť na malé i velké okno, mnohem lépe bude ovšem vypadat, když připevníte jednu dlouhou roletu do zdi nebo do stropu,
  • jestliže si nejste jistí pošlete nám prosím fotky Vašich oken na e-mail info@foa.cz. Rádi Vám poradíme.

Údržba a čištění rolet Den a noc

Čištění rolet Den a noc je jednoduché a časově nenáročné. Nemusíte je sundávat z okna, ani rozmontovávat, pro pravidelnou údržbu stačí rolety jen zcela rozvinout. Prach odstraníte nejlépe vysavačem s vhodným nástavcem. Co se nečistot týče, je důležité vyzkoušet čištění nejdříve na malém kousku a až poté pokračovat po celé ploše. Při čištění je nutné využívat pouze jemné čisticí prostředky určené přímo pro rolety. Nezapomínejte také na to, že vlhké rolety musí před rozvinutím vždy zcela uschnout, jinak by mohlo dojít k jejich zničení.

Výhody nákupu rolet Den a noc od FOA

A proč si vybrat rolety právě od FOA? Sepsali jsme pro Vás 7 výhod, které nás odlišují od konkurence:

  1. rolety Den a noc od FOA jsou již složené a sešroubované, montáž je tak mnohem snazší než u jiných dodavatelů,
  2. vybírat můžete až ze 3 typů kazet 
  3. a ze 130 druhů látek s rozdílnou úrovní zatemnění,
  4. FOA nabízí také individuální řešení – můžete si přizpůsobit velikost rolet i pro atypická okna,
  5. výběr Vám také usnadní <vzorky látek>, které Vám zašleme zcela zdarma,
  6. pravidelně pro Vás připravujeme propracované návody a videomanuály
  7. a vždycky se můžete obrátit na naši příjemnou a profesionální zákaznickou podporu, ať už po telefonu, nebo skrze e-mail.