Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jakou stínicí techniku pořídit do loftového bytu

I když jsou loftové byty poměrně strohé, jejich popularita stále stoupá. Možná je to právě kvůli jejich minimalistickému vybavení, který nechává krásně vyniknout daný prostor. Jak přesně takový loftový byt vypadá, co by měl obsahovat a proč se do loft interiéru hodí právě rolety FOA

clanek_001

Historie loftových bytů

Historie loftových bytů sahá až do 60. let minulého století do newyorské části Soho, kde je zpopularizovali zejména volnomyšlenkáři z éry hippie. Právě v tu dobu se totiž v této newyorské části sdružovali umělci, kteří neměli moc peněz a za ne příliš vzhledné bydlení v továrních halách neplatili skoro nic. Pro jejich styl života, který vedli, však byly loftové byty doslova královstvím. Nejvíce populární se pak tyto byty staly zejména díky filmům s tematikou „květinových dětí“. Postupně však začaly nabírat na ceně a umělci si je již nemohli dovolit.

Jak přesně vypadá loftový byt?

Co je loftový byt? Loftem je obvykle míněn byt, který je vytvořený proměnou původně průmyslového prostoru (nejčastěji továrny či skladiště). Tyto prostory mají mnohem vyšší stropy než běžné byty, a tak jsou do nich zpravidla vložena patra či galerie. Horní úroveň však zůstává otevřena směrem do zbytku prostoru, protože nezakrývá celé spodní podlaží.

Loftový byt je tedy hodně otevřený, což znamená, že nabízí poměrně málo soukromí. To však jejich obyvatelům nevadí, naopak takové bydlení vyhledávají. Nejvíce oblíbené jsou totiž loft byty mezi mladými a bezdětnými páry, kteří touží po otevřeném prostoru a jedinečném stylu bydlení. V důsledku takto otevřeného prostoru bývá v loft bytech špatná akustika a špatné vytápění. Což je však zřejmě jediná nevýhoda loftových bytů. 

Hlavní myšlenka loftového bytu neakceptuje dělení příčkami, natož soukromé kouty či pokoje. Byty tohoto typu se tedy zpravidla dělí pouze do výšky. Mohou ho maximálně oddělovat dvě patra, která spojuje charakteristické kovové schodiště. Tato patra lze například využít jako ložnici nebo pracovnu.

clanek_002

Specifika loftového bytu

Správný loftový byt by měl dodržovat jistá pravidla:

  • rozměr bytu by měl být přibližně 80 až 100 m²
  • měl by být zachován otevřený prostor
  • měly by zůstat neopracované zdi
  • zachovat by se měly i prosklené stěny a vysoké stropy
  • a i podlaha by si měla zachovat původní vzhled 

clanek_003

Vybavení loftového bytu

Jak už bylo výše zmíněno, je třeba se držet pravidla, že vše v loftovém bytě by mělo vypadat autenticky, původně a stylově. Ultra moderní prvky nejsou do loftového interiéru to pravé. Již na první pohled musí z loft bytu vyzařovat duch starých továren a jiných průmyslových budov. 

Vybavení v loftovém bytě

Vybavení v loftovém bytě odpovídá industriálnímu typu bydlení. Používají se tedy přiznané nedokonalosti, přírodní materiály a rovné linie. Výjimkou ovšem nejsou ani pestré barvy, které ale musejí být vhodně sladěny. Design loftového bytu raději držte v jednom stylu, neboť se jedná o otevřený prostor, ve kterém se nic neschová a musí být tedy vybaven v jednom duchu.

Rolety do loftového bytu

I když asi neexistuje strožejší a industriálnější styl interiérového designu než loft, neznamená to, že nemůže obsahovat útulné prvky v podobě textilií. Je ovšem třeba zvážit několik věcí. Rolety do loftového bytu by měly být hlavně praktické a co nejvíce minimalistické. Zásadní je volit tlumenější barvy, které interiér zbytečně nezahltí.

clanek_004

Rolety FOA do loft bytu

Stejně jako do každého jiného interiéru, tak i do loftového bytu je třeba pořídit vhodné interiérové zastínění. Co se týče konkrétních rolet, tak v případě loft bytu vždy dávejte přednost jednoduchým a funkčním variantám, které splynou s interiérem a nebudou ho zbytečně narušovat. Zdobené a honosné rolety se do loftových interiérů nehodí. 

Rolety Den a noc FOA

První variantou, kterou můžete v loftovém bytu použít, jsou rolety Den a noc FOA. Rolety Den a noc FOA zjednodušeně představují to nejlepší, co poskytuje spojení žaluzií a běžných látkových rolet. Jsou velmi oblíbeným a praktickým stíněním domácností, a to zejména pro svůj minimalistický a neutrální design. 

Jednoduchý princip střídání průhledných a neprůhledných pruhů látky dovoluje plynule regulovat stínění v průběhu dne a zajištění maximálního soukromí během noci. 

Rolety Den a noc si u nás navíc můžete pořídit v různém barevném provedení. To je také záruka, že si u nás ty pravé rolety pro svůj loftový domov vybere opravdu každý.

Látkové rolety FOA

Stejně tak minimalisticky v interiéru působí i látkové rolety FOA, které se v poslední době opět stávají velmi oblíbené. Jsou to totiž právě látkové rolety, jež chrání domov před slunečním světlem, teplem a nežádoucími pohledy zvenčí. Dále jsou látkové rolety oblíbené i proto, že kryjí skleněnou plochu okna ze 100 %. V porovnání s běžnými žaluziemi nebo roletami Den a noc je pomocí látkových rolet mnohem snazší docílit úplného zatemnění.

Termo rolety FOA

Jak už jejich samotný název napovídá , Termo rolety FOA pracují kromě světla především také s teplem. Na první pohled připomínají běžné rolety, ale jsou vybaveny termo látkou pro úplné zatemnění a ochranu před horkými letními dny. Hlavní výhodou těchto rolet tedy je, že v létě chrání interiér před přehřátím, a naopak v zimě zabraňují úniku tepla z místnosti.

Vertikální žaluzie FOA

Za zmínku stojí také vertikální žaluzie FOA. Ty jsou vhodné zejména k zastínění velkých prosklených ploch, takže do loftových bytů jsou naprosto ideální. Hodí se také do kanceláří a podobných prostorů v loft stylu. 

Rolety na střešní okna FOA

Je možné, že Váš loftový byt kromě klasických oken zdobí i nějaká střešní okna. V tu chvíli přichází na řadu rolety pro střešní okna FOA. Ty musí kromě své stínicí funkce totiž splňovat ještě jeden náročný požadavek – neprověšovat se i při velkém úhlu naklonění okna. Střešní rolety proto není možné jen tak nahradit žaluziemi nebo běžnými roletami. Právě proto Vám nabízíme rolety, které jsou speciálně navržené pro potřeby střešních oken

8 vzorků rolet zdarma

Nejste si zcela jisti, jaké rolety či žaluzie si máte do loftového bytu pořídit? Nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo u sebe doma. 

Jsme si totiž dobře vědomi, že správně odhadnout, jak budou rolety a žaluzie po instalaci v daném pokoji působit, nemusí být vůbec snadné. A i když na našem webu vždy uvádíme obrázky, které nejsou pouze ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety a žaluzie opravdu vypadají, každý monitor může být nastaven trochu jinak, a tak může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě kvůli tomu Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe.

A pokud byste náhodou potřebovali s něčím poradit, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Náš profesionálně vyškolený tým Vám se vším ochotně poradí tak, abyste s našimi produkty byli maximálně spokojeni. Jsme tu pro Vás od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Ke spojení s námi můžete využít naši infolinku na čísle +420 555 222 462 či e-mail info@foa.cz.