Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jaké stínění je vhodné pro sklopná okna?

Každá místnost v domě plní jiný účel. Podle toho volíme nejen nábytek a dekorace, ale také okna. Někdy si prostor žádá specifické řešení, kterým může být sklopné okno. To dokáže v prostoru skvěle fungovat. Ale jak na něj vybrat optimální stínicí techniku

clanek_001

Sklopné okno je jednokřídlé a má pouze výklopnou funkci. Je skvělým řešením pro místa, která nám nedovolí otevírat křídlo do prostoru. Současně se hodí tam, kde můžeme místnost využít v její šíři, nikoliv však výšce.

Okno je nejen velmi praktické, ale také snadné na údržbu. Odjištěním pojistky se dá totiž zcela vyklopit a snadno umýt. 

Kam se sklopné okno hodí

Pokud si neumíte představit, o jaké okno se jedná nebo kam se hodí, možná Vás překvapí, v kolika místnostech se dá využít. Toto okno se vyklápí jako klasická ventilace, akorát s tím rozdílem, že klika není umístěna na pravé nebo levé straně, ale nahoře. 

Často se s ním můžete setkat například v kuchyni, v okolí kuchyňské linky. Přirozené světlo je pro práci i úsporu energií to nejlepší. V prostoru kuchyně je ale mnohdy nemožné využívat klasické okno s křídlem. Sklopná varianta je tedy velmi praktickým řešením. 

Takové okno může být umístěno vysoko u stropu místnosti a neubírá tak prostor na zdi, kde se v případě kuchyně mohou umístit police nebo obklad. 

Dalšími charakteristickými místy pro toto řešení jsou schodiště, toalety, koupelny, technické místnosti, sklepy nebo garáže

clanek_002

Sklopné okno je též ideálním řešením pro sklepní byty, kde je zkrátka nemožné mít výhled ven v prostoru celé stěny. 

Jak zvolit správné stínění

Jako každé jiné, i tohle okno potřebuje vhodné stínění. To plní hned tři velmi důležité funkce. V prvé řadě nám zajišťuje soukromí. Všichni totiž víme, že zvědavé pohledy si vždy najdou cestu do jakékoliv domácnosti, nehledě na velikosti okna. 

Soukromí potřebujete nejen v bytě, ale také v případě sklepa nebo technické místnosti. Mnohdy na těchto místech totiž  skladujete hodnotné věci, jako je zahradní vybavení nebo třeba cyklistická kola. Stínicí systém tak zajistí, že všechny věci zůstanou skryty před nežádoucími pohledy

Kromě soukromí poskytuje stínicí technika ochranu před oslnivou září. Pokud tedy máte například kuchyň spojenou s obývákem, pak se snadno může stát, že sklopné okno je umístěno přímo naproti televizi. Pokud se do něj během dne opře slunce, pak Vám paprsky mohou snadno znepříjemnit sledování filmu. Vhodné stínění se ale postará o zastínění místnosti. 

V neposlední řadě s sebou slunce přináší i teplo, které někdy dokáže nepříjemně ohřívat místnost. Zastíněním okna se dá tohoto problému velmi snadno zbavit. Na zachování nižší teploty v místnosti totiž nejsou vždy potřeba termo rolety. Mnohdy stačí jen zablokovat cestu přímému slunci.

Jaké stínění tedy pro sklopná okna zvolit? Máme pro Vás hned tři možnosti! První z nich jsou Plisé rolety, pro jejichž montáž zvolíte vrtání mezi zasklívací lišty. Pokud Vás více zaujaly Rolety Den a noc nebo Látkové rolety, máme pro Vás dobrou zprávu! Ty sice neupevníte přímo na okno, můžete je ale upevnit do stropu nebo zdi nad ním.

clanek_003

Plisé rolety

Plisé rolety jsou spojením dvou významných vlastností. Elegance a praktičnosti. Svým vzhledem tyto rolety připomínají tahací harmoniku. A právě díky tomuto vzhledu je jejich ovládání velmi praktické.

Plisé rolety se dají stahovat shora, ale i vytahovat zespodu. Je tedy jen na Vás, jakou část okna chcete zrovna stínit. Kromě designového vzhledu a funkčnosti přichází tyto rolety ještě s širokou nabídkou barev. Díky tomu můžete stínění barevně přizpůsobit Vašemu interiéru a ze sklopného okna udělat krásný prvek místnosti.

Jak změřit Plisé rolety   

Protože ve FOA víme, jak jsou detaily důležité, nabízíme Vám stínicí systémy na míru. Díky tomu máte vždy jistotu, že na okně budou sedět, jak mají. Abyste si takové rolety mohli pořídit, je velmi důležité rolety správně změřit. Na to Vám stačí pouze pevný metr, který se neprověsí a nezkreslí tak výsledky měření, a papír s tužkou, které poslouží pro zaznamenání rozměrů.

Protože je sklopné okno specifické, je třeba rolety namontovat navrtáním mezi zasklívací lišty. A teď už se podívejme na samotné měření.

clanek_004

Pro objednávku je potřeba změřit výšku a šířku okna. Pokud nenajdete rozměr, který hledáte, vyberte ten nejbližší a v poznámce nám uveďte skutečný, požadovaný rozměr. A teď už si řekněme, jak okno rolety precizně změřit.

 

  • Výška rolety = výška skla včetně těsnění 

 

Výška rolety je výška skla, včetně gumového těsnění. Získaný rozměr uveďte do objednávky.

 

  • Šířka rolety = šířka skla včetně těsnění

 

Pro správný údaj změřte šířku okna včetně gumového těsnění, a to hned ve třech bodech. Jako platný berte ten nejmenší rozměr. Od tohoto čísla odečtěte 0,4 cm a toto číslo zadejte do objednávky.

Jakmile máte hotovo, stačí se rozhodnout, zda zvolíte profil typu Classic nebo Decor, a vybrat si barvu mechanismu. Pak už jen zadáte rozměry a Váš úkol je u konce. Vše ostatní je na nás. Pokud si v průběhu měření nebudete něčím jistí, naše instruktážní video Vás povede.

Jakmile k Vám rolety dorazí, čeká Vás ještě jeden důležitý krok. A tím je montáž rolety.

Montáž Plisé rolet 

Samotná montáž Vám nezabere více než pár minut. Vše zvládnete díky našim podrobným videonávodům a manuálům. Abyste všechny informace našli na jednom místě, připravili jsme pro Vás navíc podrobný článek Jak na montáž Plisé rolet, kde najdete odpověď na všechny otázky.

clanek_005

Rolety Den a noc

Další možností, jak zastínit Vaše okno, jsou rolety Den a noc. Ty sice neupevníte přímo na okno, nicméně je můžete navrtat do zdi nebo stropu nad okno. A proč si právě toto stínění vybrat? Protože je zkrátka jedinečné!

Rolety Den a noc jsou nejen velmi hezké, ale také jsou flexibilní. Pomocí průsvitných a neprůsvitných pruhů látky si můžete sami snadno regulovat, kolik paprsků chcete do místnosti vpustit, nebo zda ji zcela zatemnit. V nabídce je celá paleta barev, takže stačí vybrat tu, která si bude nejlépe rozumět s Vaším interiérem. A pak už se stačí pustit do měření.

Jak změřit rolety Den a noc

K měření si vezměte na pomoc tužku, papír a pevný metr, který zajistí přesnost celého procesu. Jak jsme si řekli, rolety Den a noc neupevníte přímo na okno. Můžete je ale snadno namontovat do zdi nebo stropu místnosti.

clanek_006

 

  • Výška rolety = výška celého výklenku + 10 cm 
    Výška rolety odpovídá výšce výklenku, ke které připočtete 10 cm. Nadbytek látky vždy zůstane navinutý v kazetě, tudíž se přesahu nebojte. Pokud je Vaše okno nižší než jeden metr, uveďte tuto skutečnost do poznámky. Přizpůsobíme tomu délku řetízku.

 

  • Šířka rolety = šířka celého výklenku + 10 cm 
    Stejně jako u výšky i zde změřte šířku celého výklenku a k hodnotě připočítejte přesah 5 cm na každou stranu, tedy celkem 10 cm.

Pokud byste si u měření nebyli něčím jistí, pomůže Vám náš videonávod, který Vás měřením názorně provede.

Jestliže jste si vybrali barvu rolety a nyní znáte i její rozměry, stačí si vybrat otevřenou, POLO či MAXI kazetu, stranu ovládání a barvu mechanismu. Až vše do své objednávky zadáte, brzy k Vám dorazí složené rolety, které bude třeba namontovat. Ani to nezabere víc než pár minut.

Montáž rolet Den a noc

Montáž rolet je skutečně snadná, a to nejen díky skutečnosti, že k Vám dorazí již složené, ale také proto, že pro jejich instalaci je třeba udělat jen pár dílčích kroků. Vše potřebné je součástí balení. 

Jakmile se do toho vrhnete, pro usnadnění práce Vám poslouží naše manuály a videa, na kterých uvidíte celý postup krok za krokem

Látkové rolety

Další typ stínění, který si bude s Vaším sklopným oknem skvěle rozumět, je Látková roleta. Pokud se rozhodnete pro tuto alternativu, postup je naprosto stejný jako v případě rolet Den a noc, o kterých jsme hovořili výše. 

Princip měření a montáže je identický. Jediný rozdíl mezi Látkovými roletami a roletami Den a noc je jen jejich vzhled. Látková roleta je totiž klasická roleta z celistvé zatemňovací látky. I zde můžete opět vybírat z mnoha barev. Pokud Vaše domácnost trpí přehříváním, nepřehlédněte naše Termo rolety, které se starají o stabilitu teploty v místnosti.

clanek_007

Proč si pro nákup vybrat FOA

Sklopné okno je velmi praktické a našlo si místo v mnoha domácnostech. To, že je mnohdy menší než klasické okno a nemá běžné rozměry, ještě neznamená, že si nezaslouží kvalitní stínění.

Naše stínicí systémy na míru dokážeme snadno připravit pro jakékoliv okno a i v tomto případě přicházíme s hned třemi typy rolet. Aby vše vypadalo přirozeně a hezky, jsme připraveni Vám s jednotlivými kroky nákupu pomoci. Abyste vše našli na jednom místě a mohli se k čemukoliv vrátit, připravili jsme pro Vás na našem webu průvodce Jak nakupovat. Tam už si jen vyberete typ stínění a my Vám se vším poradíme.

Pokud přesto najdete něco, na co se chcete zeptat, hledáte řešení pro atypické okno nebo se prostě nedovedete rozhodnout, nezůstávejte na to sami. Stačí nám zavolat! Ve všední dny jsme pro Vás k dispozici na telefonním čísle 555 222 462, a to od 8. do 16. hodiny. 

Pokud Vám spíše vyhovuje situaci nafotit nebo popsat písemně, pak se stačí ozvat na naši e-mailovou adresu info@foa.cz.

Stejně jako oblečení, tak i rolety na míru padnou vždycky nejlépe. A když se ke kvalitě přidá i skvělá cena, pak není důvod dál otálet. S nákupem u nás budete zaručeně spokojeni.