Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak vyzdobit okna na Vánoce

Vůně cukroví, perníkového koření a všude kolem světýlka. Ano, Vánoce jsou tady a už netrpělivě klepou na dveře. Je důležité si je užít dřív, než budou pryč. Proto na nic nečekejte a pusťte se do výzdoby. Dnes si řekneme, jak do slavnostního hávu zahalit i Vaše okna.

clanek_001

Vánoce by měly být obdobím klidu a společně strávených chvil. Je ale naprosto přirozené, že chceme být obklopeni i příjemnou vánoční atmosférou. Abychom jí docílili, postačí pouhých pár změn v interiéru.

Vánoční výzdoba 

K navození vánoční nálady totiž stačí světýlka, svíčky a několik dalších dekorací. Člověk nemusí za ozdoby utrácet velké sumy peněz. Jen je důležité vědět, jak tuto výzdobu v domácnosti efektivně použít. Aby Vás zkrášlování domácnosti nestálo příliš mnoho, stačí dodržet dvě zásady:

  1. Odstraňte z bytu předměty a ozdoby, které s Vánocemi nesouvisí. Sváteční dekorace tak lépe vyniknou a nebude jich potřeba tolik.
  2. Spoustu věcí si můžete vyrobit sami. Stačí se projít lesem a nasbírat větvičky nebo šišky. Pak stačí přidat pomeranče, ořechy, koření, perníčky, ozdobný lak, pár stužek a motouzů a nenákladné dekorace jsou na světě. Pokud nevíte jak začít, internet je plný nejrůznějších návodů.

Pamatujte ale, že Vaše domácnost by neměla působit svátečně jen uvnitř. Tuto slavnostní náladu by měla vyzařovat i ven. Ano, je čas si prozradit více o výzdobě oken.

clanek_002

Tipy na vánoční výzdobu oken

Okna zabírají poměrně velkou část prostoru a nechat je zcela prázdné, není krok dobrým směrem. Místnost totiž působí chladně jak zevnitř, tak při pohledu z ulice. Dnes Vám dáme pár tipů, jak okna hezky vyzdobit. Záleží už jen na Vás, kolik do výzdoby chcete investovat a kolik času si na jejich zkrášlení vyhradíte.

Vytáhněte svíčky

Plápolající plamínek za oknem vždy prozradí, že Vánoce už jsou blízko. Svíčkou za oknem tedy nikdy nic nepokazíte. Že máte strach z toho, aby od plamínku nechytla Vaše stínicí technika? Je dobré být obezřetní. Přece si nechcete Vánoce pokazit nějakou nehodou. Proto Vám pro tyto účely skvěle poslouží elektrické svíčky nebo svícny

Pokud chcete okno ozvláštnit, můžete použít zavařovací sklenici nebo si koupit prosklenou lucerničku a místo svíčky do ní dát světelný řetěz. Takovou dekoraci nikdo nepřehlédne a v interiéru bude vypadat nádherně.

clanek_003

Použijte zeleň

Pokud neoplýváte kreativitou, pak stačí na okenní parapet přidat rostliny. Vánoční atmosféru skvěle doplní vánoční hvězda, vánoční kaktus nebo jakákoliv rostlina, které se slavnostním vzhledem trochu pomůžete. Stačí jen do květináče zapíchnout nějakou ozdobu. Jestliže žádnou nemáte, pak si můžete hravě nějakou vyrobit. Stačí jen špejle a ozdobná mašle.

Skvělým řešením je také zavěšení věnce na okenní rám. Z ulice pak vypadá okno už na první pohled svátečně.

Využijte nepoužité dekorace

Pokud už máte ozdobený byt i stromeček a zbyly Vám nějaké ozdoby, nebojte se je použít na dekorování okna. Stačí na stuhu zavěsit nevyužité andílky, skleněné nebo slaměné ozdoby a zavěsit je na okenní rám, a to buď vertikálně, nebo horizontálně.

Pokud Vám žádné dekorace nepřebývají, skvěle Vám poslouží perníčky nebo pomeranče. Přes okno pak můžete upevnit stuhu, na kterou navěsíte kolečka pomeranče a proložíte je nazdobenými perníčky. Okno bude krásně nazdobeno a pomeranč Vám navíc hezky provoní domácnost.

clanek_004

Vystavte si svá Vánoční blahopřání

Vánoční přání mají mnohdy opravdu krásné motivy a škoda je schovat do šuplíku ihned po jejich přijetí. Jenže jak si je vystavit? Pokud máte vestavěné spotřebiče, nemůžete si je ani magnetem přichytit na lednici. A nechat je někde jen tak postávat, není zrovna praktické.

My pro Vás ale máme tip! Použijte své okno jako nástěnku a výstavku v jednom! Jediné, co potřebujete, je stuha v nějaké z vánočních barev a klasické kolíčky na prádlo. Pokud jste tvořiví, můžete i tyto kolíčky natřít a ozdobit.

Stuhu poté natáhněte přes okno a pomocí kolíčků na ni navěste všechna blahopřání a pohlednice. Budete je tak mít stále na očích a okna budou s minimálními náklady krásně vyzdobena!

Pořiďte si stínicí techniku ve vánočních barvách

Nechce se Vám okna příliš zdobit? Nemáte cit pro tvorbu krásného vánočního zátiší? Pak situaci vyřešte jednodušeji. Pořiďte si stínění ve vánoční barvě!

FOA nabízí hned několik druhů stínicí techniky. Najdete tak ideální variantu pro jakékoliv okno! Pak stačí jen zvolit červenou, zelenou nebo sněhově bílou barvu a vánočně vyhlížející okno je na světě. 

Nechcete do okna nebo jeho okolí nic vrtat? To nebude potřeba. Látkové rolety, Termo rolety a rolety Den a noc nabízí neinvazivní variantu zavěšení na okenní rám! Okno tak mohou zdobit jen během svátků, a poté je snadno sundáte a schováte zase na další rok. V případě Termo rolet existují hned tři důvody, proč se pro ně ve vánočním období rozhodnout. Za prvé jsou dostupné v hřejivých vánočních barvách. Za druhé se dají zavěsit na okenní rám bez nutnosti vrtání. A za třetí drží v místnosti teplo a chrání Vás před jeho únikem!

Pokud si chcete k Vánocům udělat radost a pořídit si stínění, které bude okno zdobit celoročně, můžete vybírat i z Vertikálních žaluziíPlisé nebo Římských rolet. Tyto stínicí techniky jsou nejen velmi praktické a elegantní, ale také je nabízíme v široké paletě barev. Najdete u nás jakékoliv odstíny, a to od těch extravagantních a výrazných, až po ty jemnější a univerzálnější tóny. 

clanek_005

Postavte vánoční stromeček k oknu

Jestli se chcete úplně vyhnout zdobení okna, ale přesto Vám připadá příliš prázdné, pak existuje jednoduché řešení – přesuňte k němu Váš vánoční stromeček. Okno jednak lehce překryjete a současně nabídnete krásný pohled kolemjdoucím a sousedům.

Světýlka na stromečku se navíc od okna odráží, takže vytváří hezkou světelnou hru. A pokud Vám přednosti stromečku u okna nestačí, pak přidáme ještě tu, že stromeček okno částečně zastíní. Takže pokud nemáte rolety, stromeček Vám poskytne soukromí.

Využijte obyčejný bílý papír a zapojte celou rodinu

Vánoce mají být o společně strávených chvílích. Pokud hledáte něco, čím Vaše děti zabavit a setkat se s rodinou u jednoho stolu, pak je tento způsob výzdoby oken ten nejlepší. A nepotřebujete nic víc, než pořídit hromadu papírů a sehnat pár nůžek.

Jistě si i Vy z dětství pamatujete na vystřihování papírových sněhových vloček. Je čas oprášit techniky a šablony a zapojit celou rodinu. Dětem můžete svěřit snadnější tvary a Vy si pak můžete troufnout na daleko velkolepější věci!

Zatímco děti budou vystřihovat vločky nebo malovat sněhuláky, Vy se můžete pustit do vystřihování celého městského panoramatu. Můžete zkusit chaloupky, kostelík i další stavby. Pokud ve stavbách také vystřihnete okna a na parapet položíte světýlka, budou chaloupky vypadat jako obydlené.

Abyste okno dotáhli k dokonalosti, můžete si také pořídit sníh ve spreji, kterým okna zasněžíte. A pamatujte, že nemusíte zůstat jen u toho. Jednotlivé vločky nebo sněhuláky mohou děti vymalovat, ozdobit nebo ozvláštnit třpytkami. V této disciplíně se zkrátka fantazii meze nekladou! 

A když už budete trávit společné chvíle spolu, můžete zkusit i výrobu ozdob na vánoční stromeček z ovoce, oříšků nebo šišek.

clanek_006

Dejte na krásu a jednoduchost světýlek 

Poslední tipem na výzdobu jsou samozřejmě světýlka. Těmi totiž nikdy nic nezkazíte a žárovičky propůjčí každému prostoru trochu z ducha Vánoc. Jak je využijete, už je jen na Vás. Můžete se rozhodnout pro klasické řetězy, které se pak dají na okno zavěsit jak svisle, tak vodorovně.

Pokud hledáte zajímavější řešení, pak jsou na trhu dostupné nejrůznější svíticí dekorace, jako jsou třeba sněhuláci, sobi táhnoucí saně, hvězdy, stromečky a další. 

Využití vánočních světýlek je opravdu široké. Pokud máte takových řetězů více, můžete je spolu s větvičkami naaranžovat na parapet nebo je použít k výrobě dalších dekorací. Jestli máte doma prázdné lahve, můžete do nich tato světýlka vložit a vytvořit tak neotřelou lampu, která bude ozdobou pro interiér i kolemjdoucí. 

clanek_007

Oslavte Vánoce s FOA

Vánoce nemají být pouze o materiálních věcech, ale především o rodině a společných chvílích. Přesto je však příjemné interiér vánočními dekoracemi vyzdobit a sváteční atmosféru tak umocnit a podtrhnout.

Jak nazdobit stromeček nebo jaké dekorace naaranžovat na skříňky a police, to jsou celkem jednoduché disciplíny. S výzdobou oken je to ale někdy náročnější. Existuje spousta možností a vybrat tu nejpraktičtější je občas složité.

Protože víme, že nechat okna prázdná je tím nejčastějším řešením, shrnuli jsme pro Vás dnes několik nápadů, které Vám pomohou se této variantě vyhnout. Některé vyžadují trpělivost a chuť tvořit, jiné trochu citu pro detail.

Jedna alternativa je ale velmi jednoduchá a finančně dostupná. Jsou jí nákupy takových rolet, které okno zahalí do Vánočních barev. Díky tomu, že FOA nabízí možnost pouhého zavěšení rolet na okenní rám, nemusíte nic vrtat nebo trvale měnit. Stačí pouze stínění zavěsit a po Vánocích zase sundat. 

Můžete zvolit nějaký ze zelených odstínů, který do interiéru přinese barvu jehličí. Červenou barvu, která k Vánocům neodmyslitelně patří, bílou, která působí jako čerstvý sníh, nebo jakoukoliv barvu, která doplní barevný koncept Vaší vánoční výzdoby. 

Pokud se rozhodnete na Vánoce přizvat FOA k Vám domů, učiníte skvělé rozhodnutí. Kromě vánočních barev bude prostor krásně zateplený a všechny Vaše vánoční večírky budou skryty před zraky sousedů. Cesta k novému stínění je skutečně snadná. Stačí se nechat vést naším průvodcem a i Vy můžete mít kvalitní stínění na míru za jedinečnou cenu. A kdy jindy si udělat radost než o Vánocích.