Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak na montáž Termo rolet

Určitě už víte, že montáž našich rolet zvládne každý a nezabere víc než pár minut. Co ale tato montáž obnáší? Jak se na ni připravit? A jaké věci na ni budete potřebovat? Tyto a spoustu dalších informací o montáži Termo rolet jsme pro Vás dali dohromady v našem novém článku.

clanek_01

Pokud se Vaše domácnost v létě nepříjemně přehřívá a v zimě zase naopak ochlazuje, pak jsou pro Vás Termo rolety jako stvořené. Tyto rolety totiž dokáží nejen korigovat množství světla, ale také tepla, které do místnosti proniká. V zimě tyto rolety naopak dokáží místnost chránit před jeho nežádoucím únikem. Ale jak je to možné?

Kdy se rozhodnout pro Termo rolety

Začněme tím, jak Termo rolety vypadají. Jedná se o stínicí techniku, která vypadá totožně jako Látkové rolety. Princip ovládání je naprosto stejný a na okně vypadají identicky. Hlavním rozdílem je, že na zadní straně Termo rolet najdete speciální termo vrstvu, která se stará o ochranu místnosti. Po stažení rolety možná ucítíte vůni, která je charakteristická pro nový vůz. Tento jev je naprosto v pořádku a je dán speciálním materiálem, z něhož je roleta zhotovena.

Při manipulaci s roletou buďte vždy opatrní, protože postříbřená termo vrstva je náchylná na oděrky. Pokud ale k nějaké drobné nehodě dojde, nemějte starost. Funkčnost rolety to neovlivní a postříbřená vrstva je vidět pouze z venku.

Toto stínění je tedy skvělou volbou pro všechny, jejichž domácnost se během léta kvůli slunci mění na neobyvatelný prostor. Kromě praktičnosti je toto řešení i velmi elegantní. V naší nabídce naleznete celou řadu barevných provedení. Díky tomu dokáží rolety skvěle doplnit barevný koncept, který máte doma nastaven.

Termo rolety dokáží pomoci všem, kteří hledají soukromí, vysokou míru zatemnění i úlevu od přehřívání jednotlivých místností. Pokud se chcete o roletách dozvědět více, doporučujeme zhlédnout naše video Jak fungují Termo rolety

clanek_02

Výběr správné kazety

Že jejich vzhled a princip ovládání už znáte? Pak rovnou přistupme k výběru vhodné kazety. Kazeta je mechanismus, který roletu drží a do nějž se navíjí. V případě Termo rolet si můžete vybrat hned ze tří typů, kterými jsou otevřená, POLO a MAXI kazeta. Díky svým vlastnostem je Termo roleta těžší než ta klasická. Proto se nebojte sáhnout po POLO kazetě, která je kovová, pevnější a tudíž ideální pro těžší roletu.

  • Otevřená kazeta je široká 30 cm až 150 cm a je vhodná pro rolety v délce 150 cm a 220 cm. Výhodou této kazety je bezesporu její malá velikost a nízká hmotnost. Dá se tak použít téměř všude. Umožňuje 4 způsoby montáže (zavěšení na okenní rám, vrtaní do okna, zdi nebo stropu místnosti) a je k dostání v bílé nebo hnědé barvě.
  • POLO kazeta dosahuje šířky v rozpětí od 30 cm až do 190 cm. Přesto, že je tato kazeta lehká, vyznačuje se i vysokou pevností. Délka rolety může být 150 cm a 220 cm. Horní hliníková krytka rolety se stará o její zastřešení a chrání ji tak před usazováním prachu. Tuto kazetu můžete navrtat do okna, stěny nebo stropu místnosti. Barva kazety je bílá nebo hnědá. 
  • MAXI kazeta je robustní a velmi luxusní. Šířka je v rozpětí od 30 cm do 210 cm. Délka rolety může dosahovat 150 cm a 220 cm. Kazeta je vyrobena z PVC a hliníku. A protože hliníkový profil zakrývá všechny strany rolety, zabraňuje jakémukoliv usazování nečistot na látce. Nákupem této kazety chráníte roletu před prachem v největší možné míře. Kromě bílé a hnědé barvy je MAXI kazeta k dostání i ve stříbrném provedení.

Pokud se chcete o kazetách dozvědět více, doporučujeme si přečíst článek Typy kazet pro Termo rolety, ve kterém jsme všechny podrobné informace shrnuli. 

Jak změřit velikost rolety

Abyste mohli přistoupit k montáži, je potřeba mít roletu, která bude přesně sedět na Vaše okno. Aby tomu tak mohlo být, je třeba roletu správně změřit.

Protože se Vám může tento krok v mnoha ohledech jevit jako náročný, rozhodli jsme se Vám práci usnadnit. V našem článku Jak změřit Termo rolety najdete jak popis měření pro jednotlivé typy montáže, tak názorná videa, ze kterých vše hravě pochopíte.

Pokud jste v naší nabídce nenašli potřebné rozměry, pamatujte, že se specializujeme na výrobu rolet na míru. V objednávce tedy stačí zadat nejbližší možný rozměr a do poznámky zadat rozměr, který skutečně potřebujete.

clanek_03

Montáž Termo rolet

Výhodou našich rolet je, že se dají namontovat hned několika způsoby a každý si najde ideální řešení pro své okno. Otevřená kazeta dokonce nabízí možnost zavěšení na okenní rám. Díky tomu není třeba cokoliv vrtat. Takové řešení je často ideální, pokud bydlíte v pronajatém bytě, kde máte zakázáno jakkoliv invazivně zasahovat do zdí nebo oken.

Kazety i rolety k Vám doputují již složené a pro samotnou montáž potřebujete jen pár komponentů, které jsou součástí balení. Z toho důvodu se tohoto kroku nemusíte bát. Možností montáže máte hned několik a jsou jimi:

  • zavěšení na okno bez vrtání,
  • vrtání na okno,
  • vrtání do zdi,
  • vrtání do stropu.

Pokud jste se rozhodli pro zavěšení rolety na okenní rám, pak k montáži nepotřebujete nic než Vaše ruce. Jestli jste se ale rozhodli pro jiný typ montáže, připravte si metr, tužku a vrtačku. Vše ostatní jsme pro Vás nachystali my. Teď už se ale podívejme na jednotlivé typy montáže blíže.

Zavěšení na okno bez vrtání

 

  • Vhodné pro otevřené kazety

 

V prvé řadě je potřeba si připravit háčky, které budou roletu držet na okenním rámu. Tyto háčky nejdříve v jednom místě opatříte oboustrannou lepicí páskou (háčky tak budou na okně nejen pověšené, ale i přelepené pro lepší stabilitu). Jakmile máte hotovo, na dolní část háčku nacvaknete zobáček. Ten se pak stará o bezpečné uchycení rolety na okenním rámu.

Jakmile máte háčky připraveny, nasunete je na kazetu z pravé a levé strany. V takovém bodě je roleta připravena na zavěšení. Otevřete okno a roletu na rám pověste. Docvakněte zobáčky držáku tak, aby roleta na okně držela pevně. 

Vodicí silon protáhněte očkem vodicí tyče a na spodní rám nasaďte háček, do kterého tento silon upevníte. V háčku je díra, kterou silon protáhnete, a pomocí šroubku jej pak upevníte.

Aby ovládací řetízek rolety nepoletoval volně vzduchem a nepředstavoval nebezpečí, stačí už jen přilepit jeho bezpečnostní kladku na rám okna a máte hotovo.

Vrtání na okno

 

  • Vhodné pro otevřené, POLO i MAXI kazety

 

Pro tuto variantu je třeba na horní část okenního rámu namontovat dva držáky. Jakmile máte hotovo, připevníte na ně roletu. Kazetu s roletou stačí do držáků pouze nacvaknout, není třeba nic dále vrtat. 

Pak přistupte k dalšímu bodu, a tím je upevnění držáku na vodicí silon. Ten navrtejte na spodní rám okna. Poté protáhněte silon očkem ve vodicí tyči rolety a dole jej držákem protáhněte. Jakmile je silon napnutý, utáhněte jej v držáku šroubkem a přebytečnou část odstřihněte.

V tomto bodě už stačí jen namontovat bezpečnostní kladku na ovládací řetízek. Tu přivrtejte a máte hotovo. Roletu můžete používat.

clanek_04

Vrtání do zdi

 

  • Vhodné pro otevřené, POLO i MAXI kazety

 

Toto řešení je vhodné, pokud chcete zablokovat maximum světla prostupujícího do místnosti. Díky lehkým přesahům nemohou kolem rolety procházet žádné sluneční paprsky a funkčnost Termo rolet se ještě umocní.

Díky absenci vodicího silonu je montáž velmi snadná a zabere jen pár minut. V prvním kroku si na zdi zaměřte tužkou dvě místa, kam poté namontujete pravý a levý držák rolety. Až do těchto míst vyvrtáte díru, vložíte hmoždinky a držáky přišroubujete. Do upevněných držáků připevněte roletu, a to pouhým nacvaknutím. 

Pokud už roleta visí na okně, stačí udělat další a poslední krok, a tím je montáž bezpečnostní kladky na ovládací řetízek rolety. Ten slouží k jeho ukotvení. Na zdi si opět poznačte místo, kde bude držák umístěn, vyvrtejte dírky, vložte hmoždinky a držák našroubujte. Máte hotovo? Gratulujeme! Roleta je připravena na používání. 

Vrtání do stropu

 

  • Vhodné pro otevřené, POLO i MAXI kazety

 

Tento způsob montáže je v mnohém podobný montáži do zdi. Jediný rozdíl spočívá v tom, že držáky na kazetu rolety montujete do stropu. Pro tento způsob instalace rolety se skvěle hodí POLO kazeta, avšak použít můžete i ostatní.

Nejprve si na stropě zaměřte místo, kam budete vrtat držáky. Do vyznačeného místa navrtejte díry, vložte hmoždinky a držáky přišroubujte. Jakmile tento krok dokončíte, nacvakněte do nich kazetu s roletou.

Protože může ovládací řetízek představovat pro děti a domácí mazlíčky nebezpečí, přistupte k dalšímu kroku, a to k montáži bezpečnostního držáku. Ten přivrtejte do zdi a roletu můžete začít používat.

Tip: Nerozumíte nějakému bodu? Potřebovali byste celý proces spíše vidět? Pokud ano, připravili jsme pro Vás manuály a videonávody. Díky nim získáte všechny detailní informace pro všechny typy montáže. Stačí si jen vybrat konkrétní typ a my Vás povedeme krok za krokem, a to jak pomocí obrázků, tak celých videí.

clanek_05

Máte dotaz? Napište nám!

Pokud nejste zrovna zběhlý domácí kutil, je přirozené, že Vám v hlavě může před montáží nebo během ní vyvstat pár otázek. Pokud odpověď na ně v našich manuálech nenajdete, pak se na nás obraťte. Každý den jsme připraveni Vám poradit, a to od 8. do 16. hodiny. Stačí zatelefonovat na číslo 555 222 462 nebo poslat e-mail na adresu info@foa.cz.

Pár slov na závěr

Možná Vás doposud od nákupu Termo rolet odrazovala jejich montáž. Po dnešku už ale vidíte, jak snadný tento proces je. Protože nic neponecháváme náhodě, pro každý krok Vašeho nákupu jsme pro Vás připravili veškeré podrobné informace. Stačí, když si v našem průvodci vyberete vysněné stínění, a my Vás na cestě za ním doprovodíme. 

S FOA nezískáte jen velmi kvalitní a designovou stínicí techniku, ale také tým lidí, kteří jsou schopni Vám kdykoliv poradit. Kromě toho získáte rolety, které jsou vytvořeny na míru Vašim potřebám, a to vše za bezkonkurenční cenu. 

Pokud jste si vybrali právě Termo rolety od FOA, pak na nic nečekejte a pusťte se do nákupu. Kvalita, skvělá cena, žádné dodatečné úpravy a ta nejsnadnější montáž. To vše k našim stínicím systémům neodmyslitelně patří.