Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak lehce sundat staré rolety či žaluzie

Nové, kvalitní stínění dokáže proměnit vzhled každé domácnosti. Pokud toužíte po změně, mnohdy je dobré začít právě u oken. Co ale některé z Vás může odradit, je právě odstranění stávajícího stínění. Proces demontáže působí jako náročný úkol. Přitom to ale není nic těžkého! A my Vám dnes řekneme, jak na to. 

clanek_01

Časům nevzhledných stínicích technik už dávno odzvonilo. Dnešní nabídka je velmi široká a stínicí systémy už dávno neplní jen praktickou funkci, ale také tu estetickou. Pokud jste se rozhodli svou domácnost po letech oživit nebo Vám stávající rolety či žaluzie nevyhovují podle představ, je načase pořídit si nové, lepší řešení.

Nebojte se výměny stínicí techniky

Možná se občas podíváte na okno a vidíte, že Vaše současné stínění není zrovna v nejlepší kondici. Když se podíváte do oken protějšího domu, vidíte hezké stínění a napadne Vás, jak by slušelo Vašim oknům. Jenže pak se objeví hned několik otázek. Kde koupím nové stínění? Kdo mi zaručí, že na okno sedne, jak má? A kdo provede demontáž staré techniky a nahradí ji novou?

Možná Vás potěšíme. Na všechny tyto otázky totiž máme odpověď. Další dobrou zprávou je, že vše zvládnete naprosto sami a za pár minut! Proto se nemusíte bát, směle se do toho pustit a pak už si jen užít ten blažený pocit z dobře odvedené práce. Teď si ale pojďme zodpovědět všechny základní otázky jednu po druhé.

Kde si koupit nové stínění

Ať už se Vám líbí Vertikální žaluzie, rolety Den a noc, Plisé, Látkové nebo Římské rolety, pamatujte, že se jejich kvalita u jednotlivých prodejců liší. Zkraje je třeba říct, že aby mohla být nová stínicí technika ideální, měla by být zhotovena přímo pro Vaše okna. 

Vyberte si renomovaného prodejce

Vyhněte se nákupu rolet v hobby marketech. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že ušetříte, není to tak. Takové rolety totiž mají univerzální velikost a v případě, že na Vaše okno nepadnou podle představ, musíte je sami ručně upravit. A to nezřídka dopadne katastrofou. Starou stínicí techniku totiž odstraníte, a ta nová bude zničená a nepoužitelná. To znamená další výdaje a prázdné okno, za kterým budete jako ve výkladní skříni.

Pokud chcete mít jistotu, obraťte se na profesionály. My ve FOA víme, jak je kvalita důležitá, a proto je pro nás číslem jedna na seznamu priorit. Současně nabízíme velmi příznivé ceny a rolety, které jsou stvořeny přímo pro Vaše okno!

clanek_02

Jak správně vybrat a změřit rolety

Pokud se pro nákup stínění odhodláte, pak už jen stačí vybrat vhodný typ a pustit se do objednávky. K tomu bude potřeba zajistit pár informací. Nejsnadnějším způsobem, jak si vše pro objednávku připravit, je, že půjdete krok po kroku. K tomu, aby to pro Vás bylo snadné, připravili jsme Vám jednoduchý přehled těchto dílčích kroků

Stačí si vybrat Vámi zvolený typ stínění a postupovat podle průvodce. Pomůžeme Vám s výběrem optimální kazety (tj. mechanismu, do nějž se roleta navíjí), látky a poté Vám pomůžeme při měření budoucí rolety i její montáži

V okamžiku, kdy objednávku odešlete, nastává čas pro odstranění stávajícího stínění. Novou stínicí techniku Vám totiž doručíme už do 10 dnů!

Abychom neztráceli čas a Vy měli dostatek prostoru pro umytí a přípravu oken pro nové stínění, pojďme si říct, jak na potřebnou demontáž staré stínicí techniky.

clanek_03

Jak odstranit starý stínicí systém

Nejprve si uvědomte, že není čeho se bát. Ačkoliv to může působit jako práce učená pro profesionály, celý proces zvládnete sami za pár minut a nepotřebujete více než šroubovák, lepicí pásku a nožík.

Žaluzie

Tento typ stínění je poměrně běžný a fenomén žaluzií zasáhl snad každou domácnost. Pokud bydlíte na sídlišti, je dost dobře možné, že jste majiteli tohoto stínění už nějaký ten pátek a jeho praktičnost byla po celou tu dobu více než vyhovující.

Nicméně i na žaluziích se projeví zub času. Často bývají zlomené, deformované a vodicí vlasce už dávno nedrží. Pokud i přesto žaluzie máte, důvodem je zřejmě fakt, že Vám vyhovuje jejich funkčnost. Dobrou zprávou je, že na podobném principu fungují rolety Den a noc. Na rozdíl od žaluzií ale vypadají velmi elegantně. A teď už se podívejme, jak jim uvolnit místo na okně. 

clanek_04

  1. Nejprve je třeba žaluzie vytáhnout nahoru. Jakmile tak učiníte, vezměte si na pomoc lepicí pásku. Tou vytažené lamely přilepte k profilu. Jakmile totiž budete žaluzie sundávat, předejdete tomu, že se rozevřou a budou Vám při práci překážet.
  2. Po stranách profilu, ve kterém žaluzie drží, jsou krytky. Ty pomocí šroubováku vyloupněte. 
  3. Poté odstraníte vodicí lanko, pomocí něhož jsou žaluzie přichyceny ke spodní části okna, aby držely, když okno otevřete na ventilaci. Vodicí vlasec je ukotven v zasklívací liště, v malé krytce, kterou vyloupnete nožíkem, a lanko tím uvolníte.
  4. Poté šroubovákem odloupnete krytku držáku vodicího řetízku a držák odšroubujte.
  5. Jakmile máte hotovo, přistupte k sundání celé žaluzie. Její profil je k oknu připevněn většinou pomocí dvou šroubků na pravé a levé straně profilu. Jakmile tak učiníte, žaluzie z okna zcela sejmete.
  6. Díry, které Vám na okně po šroubcích zůstaly, je potřeba začistit, tj. přebrousit pilníkem, abyste odstranili nerovnosti.
  7. Teď je potřeba rám okna pořádně umýt a zbavit ho všech nečistot, které se usazovaly právě v oblasti profilu. K tomu postačí houbička na nádobí a běžně dostupné čisticí prostředky. Máte okno čisté? Přistupte k poslednímu kroku.
  8. Nyní je třeba odstranit díry po šroubcích. Toho docílíte buď jejich přelepením, nebo je můžete zatmelit sklářským tmelem, akrylem nebo bílým silikonem. Vždy ale použíjte co nejmenší množství.
  9. Jakmile učiníte tento poslední krok, okno je připraveno na montáž nového stínění

Rolety

Pokud máte rolety, postup se příliš neliší. Počet úkonů je totiž obdobný.

  1. Nejprve rolety vyrolujte nahoru do kazety, aby Vám při demontáži nikterak nepřekážely. Z okna a parapetů vždy odstraňte všechny nepotřebné předměty, které Vám mohou překážet.
  2. Poté přistupte k uvolnění vodicího silonu. Ten je ukotven v držáku, který je našroubován na rámu ve spodní části okna. Jakmile lanko uvolníte, odšroubujte i tento držák.
  3. Vodicí řetízek rolety uvolněte z držáku. Tento držák odmontujte. V tento okamžik jsou rolety k oknu přichyceny pouze v jednom bodě, a to v profilu rolety. 
  4. Nyní přistoupíme k sundání kazety s roletou z jejího profilu. Kazeta je v profilu pouze zacvaknuta. Zatlačte a zvedněte kazetu, abyste ji z držáků uvolnili.
  5. Jakmile máte hotovo, odšroubujte oba držáky.
  6. Pilníkem očistěte díry po šroubcích a okno řádně umyjte. Jakmile máte díry začištěny a rám je umytý, stačí dírky přelepit nebo zatmelit sklářským tmelem. Vaše okno je připraveno na montáž nového stínění.

clanek_05

Vertikální žaluzie

Sundání vertikálních žaluzií je jednoduché, protože jsou navrtány buď do stropu, nebo do zdi. Absence vodicího silonu a ovládací řetízek, který není ukotven, snižují počet úkonů.

Jediné, co stačí, je stáhnou lamely na stranu a uvolnit kazetu s lamelami z držáků. Jakmile máte hotovo, držáky odšroubujete a okno je připraveno na nový stínicí systém.

Plisé rolety

Odstranění Plisé rolet je jednoduché a nezabere Vám více než pár minut. Jsou totiž k oknu přichyceny jen ve čtyřech bodech. 

  1. Stáhněte tedy rolety na střed okna a odstraňte všechny čtyři držáky vodicích silonů. V případě, že je roleta navrtána na rám okna, je z těchto držáků třeba nejprve odejmout krytky, pod kterými je šroubek schován.
  2. Díry po šroubcích stačí obrousit a okno následně umýt. Poté dírky přelepte nebo zatmelte.

Římské rolety

I tohle stínění odstraníte za pár minut. Absence vodicích silonů totiž práci urychlí.

  1. Kazeta rolety je zacvaknuta ve dvou držácích. Aby nevypadla, je v každém z nich pojištěna šroubkem.
  2. Odstraňte bezpečnostní šroubky a roletu vysuňte z držáků. Poté odšroubujte držáky a máte hotovo.
  3. Díry po šroubcích stačí obrousit a okno následně umýt. Poté dírky přelepte nebo zatmelte.

clanek_06

Udělejte si radost nákupem nového stínění u FOA

Vidíte, že odstranit starý stínicí systém je opravdu hračka a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení. Pokud byla demontáž starých žaluzií nebo rolet jedinou překážkou ve Vaší cestě za novým stíněním, pak už není na co čekat. 

Pokud máte stále nějaké obavy, klidně nám napište nebo zavolejte. S čím Vám nepomohou videa nebo manuály, s tím Vám poradíme my.

Dbáme na vysokou kvalitu našich výrobků. Proto se nákupu u nás nemusíte bát. Stínění bude přesně kopírovat tvary Vašich oken a pro montáž Vám bude stačit pár minut. Na rozdíl od konkurence totiž posíláme naše rolety již složené a k montáži stačí jen pár komponentů, které jsou součástí balení.

Pokud chcete dál užívat praktičnosti klasických žaluzií, doporučujeme Vám rolety Den a noc. Ty totiž také fungují na principu vodorovných pruhů a jsou mnohem estetičtější.

clanek_07

Jestliže žaluzie sundat neplánujete, můžete je alespoň schovat za Římské rolety. Toto stínění svou vzdušností a elegancí připomíná záclony nebo závěsy, ovšem svým provedením vnese do místnosti prvek jedinečnosti.

Vertikální žaluzie jsou skvělým řešením, pokud plánujete zastínit velké plochy. Snadná regulace světla a soukromí, mnoho barev, které doplní jakoukoliv místnost – to je důvod, proč jsou vertikální žaluzie nenahraditelné.

Aby byl výběr kompletní, najdete u nás i širokou nabídku Plisé a Látkových rolet v mnoha barevných provedeních. Naše rolety a žaluzie dokáží doplnit i ten nejnáročnější interiér. V naší nabídce najdete přesně to, co hledáte!

Několik možností snadné montáže, mnoho úrovní zatemnění, celá řada barev a dekorů. To dělá z našich stínicích systémů skutečně jedinečnou záležitost. Proto dál neváhejte a vyberte si nové rolety ještě dnes!