Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak vybrat vhodné stínění do kuchyně

I když se to nezdá, v kuchyni trávíme poměrně dost času. Proto bychom si z ní vždy měli udělat příjemné, útulné a praktické místo. Kuchyně dnes dokonce čím dál častěji sdílejí společný prostor s obývacím pokojem. V takovém případě je estetika kuchyně důležitá dvojnásob. Ale jak příjemné atmosféry docílit?

Vyměnit stůl, lednici nebo celou kuchyňskou linku je velice nákladné a tak radikální krok si nemůže dovolit každý. Někdy jsou naopak všechny spotřebiče a nábytek v pořádku a přesto v kuchyni něco chybí. Ale co to je?

Jsou to drobné doplňky a detaily. Jedním z nich je třeba správný stínicí systém, který je nejen praktický, ale současně dokáže celý prostor pozdvihnout a propůjčit mu jedinečnou a osobitou atmosféru. Jenže jakou stínicí techniku do kuchyně vybrat? Všichni totiž víme, že tato místnost je (stejně jako koupelna) skutečně specifická: během vaření je zde mnohdy vlhko a vzduchem se neustále nesou nejrůznější pachy. A přesně z tohoto důvodu by mělo být kuchyňské stínění co nejpraktičtější a snadné na údržbu pro případ, že se nám v kuchyni stane nějaká nehoda.

Podívejme se dnes tedy společně na to, čemu se při výběru stínění do kuchyně vyvarovat, na co se zaměřit a co vše před nákupem zvážit.

Možnosti regulace světla aneb nezapomínejte na praktičnost

Než si představíme jednotlivé typy stínění, které mohou Vaši kuchyň proměnit v jedinečné místo, připomeňme si to nejdůležitější: při výběru hlavně myslete na funkci, jakou má v této místnosti daný stínicí systém plnit.

Ochrana před sluncem 

Můžeme začít třeba tím, že všechny kuchyně nejsou orientované na stejnou světovou stranu. Pokud Vám během dne do kuchyně nepronikají kvanta ostrého slunečního záření, postačí Vám rolety z látky o nižší gramáži, která je více propustná. 

Pokud si zvolíte rolety FOA, nemusíte pracně studovat roletu po roletě. Ve filtru si jednoduše nastavíte, jakou úroveň zatemnění potřebujete. V závislosti na typu naše rolety a žaluzie nabízíme v nízkém, středním, vysokém nebo blackout zatemnění. Současně obecně platí, čím tmavší barva, tím větší úroveň zatemnění a naopak.

Pokud Vám slunce kromě jiného kuchyň i nepříjemně ohřívá, doporučujeme termo rolety. Ty redukují nejen sluneční svit, ale fungují také jako tepelná izolace

Dostatek soukromí

Další důležitý faktor při výběru je, zda se rolety mají starat o větší či menší soukromí. Plisé rolety dokáží zabránit pohledům zvenčí, pokud máte okna v přízemí a současně Vám dovnitř vpustí světlo. Rolety Den a noc Vás zase ukryjí, ale dovolí Vám vidět, co se děje venku. Vertikální žaluzie nebo klasické rolety Vás pak dokáží od vnějšího světa úplně oddělit. Vždy je důležité pořádně zvážit, co od stínicího systému očekáváte.

Údržba

V neposlední řadě záleží, kde se okno v kuchyni nachází a jak moc budou rolety nebo žaluzie zatěžovány. Vždy se ujistěte, zda jsou možnosti údržby Vámi zvoleného typu pro Vás optimální a dostačující.

Nebojte se barev a vzorů

Pořádně si vždy zvažte, jakou barvu stínění zvolíte. Dívejte se na místnost jako na celek. Pokud interiéru vévodí výrazné barvy, zvolte klidně jemnější barvu rolet a budete mít jistotu, že roleta nenabourá aktuální harmonii. 

Pokud je místnost laděná do tlumených nebo ne příliš výrazných odstínů, můžete si dovolit použít výraznější barvu rolety. V takovém případě je dobré tento efekt podpořit dalšími doplňky a textiliemi v obdobné barvě. Místnost se tak sjednotí a získá potřebnou svěžest. 

Pokud chcete volit nadčasovost, vyberte si z nabídky krémových odstínů.

Kromě barev můžete vybírat i z celé nabídky přírodních vzorů. Různé dekory dřeva v zemitých nebo šedých odstínech nádherně navážou na podlahu či nábytek. Další přírodní designy krásně doplní domácnosti, které milují rostliny a zeleň.  

clanek_001

Na jaký typ stínění dát pozor

Při výběru stínění do kuchyně se samozřejmě můžete rozhodnout zcela svobodně. Nicméně existuje typ stínění, který není pro kuchyni úplně nejvhodnější. Tímto typem jsou římské rolety a my si hned řekněme proč. 

Římské rolety jsou velmi jemné a jejich úkolem je propojit funkce dvou jiných stínicích systémů, a to záclon a závěsů. Toto stínění je jedinečnou estetickou záležitostí, ale pokud si ho zvolíme do kuchyně, měli bychom počítat s tím, že do sebe natahuje pachy snáze než jiné stínicí techniky. Je tomu totiž dost podobně, jako bychom si na kuchyňské okno pověsili záclony. Víme, že to bude vypadat hezky, ovšem údržba bude o poznání náročnější než v jiných případech.

Pokud jste si římské rolety do kuchyně zvolili a ptáte se, jak si teď poradit s odstraněním všech těch pachů z tkaniny, potěšíme Vás. Údržba římských rolet je totiž dost podobná péči o klasické záclony a my jsme pro Vás připravili i jednoduchý návod.

clanek_002

Vhodná stínicí technika do kuchyně

Vždy je důležité dbát především na materiál rolet nebo žaluzií. Nejvhodnějším materiálem v případě kuchyně jsou látky s vysokým obsahem polyesteru. Na to jsme mysleli, a proto se všechny námi nabízené rolety do kuchyně hodí. My se teď na jednotlivé typy podíváme.

Rolety Den a noc

Tento typ stínění je krásným doplňkem každé domácnosti. Kombinuje v sobě totiž lehkost záclon a odolnost látkových rolet a to vše v praktickém a dobře udržovatelném materiálu. 

Rolety Den a noc se skládají ze zatemňujících a průsvitných pruhů látky. Pomocí řetízku si pak sami regulujete prostupnost světla. Můžete vybírat z několika úrovní zatemnění, a to v návaznosti na to, jak moc potřebujete kuchyň zatemnit. Výhodou těchto rolet je, že se hodí do všech místností a současně jsou nabízeny v mnoha barevných variantách, takže skvěle doplní jakýkoliv interiér.

Údržba těchto rolet od FOA je také velice snadná, protože jsou opatřeny antistatickou vrstvou, která brání přebytečnému usazování prachu. Pro jejich čištění Vám postačí vysavač nastavený na slabý výkon nebo mýdlová voda a hadřík. Pokud by došlo k velkému znečištění, je potřeba využít služeb profesionální prádelny. Ale nebojte. Všechny potřebné informace jsme pro Vás pečlivě sepsali.

clanek_003

Plisé rolety

Chcete zvolit neotřelý typ stínění, který má jedinečný design, ale nezapomíná na praktičnost? Odpovědí jsou plisé rolety. Tyto rolety připomínají harmoniku a právě svému tvaru vděčí za jejich jedinečnou vlastnost: dají se stahovat nejen seshora, ale také zespoda

Můžete se tedy rozhodnout, zda Vám více záleží na zastínění slunečních paprsků, nebo si chcete zajistit dostatečné soukromí před dotěrnými pohledy zvenčí v případě, že se z okna díváte přímo do ulice. 

Široká škála barev se postará o to, aby rolety doplnily jakoukoliv kuchyň, a snadná údržba Vám zajistí, že můžete rolety v případě nějaké nehody hezky vyčistit. Kromě vlhkého hadříku nebo vysavače můžete roletu i čas od času namočit do vodní lázně. Abyste věděli, jak na to, připravili jsme pro Váš snadný návod na údržbu.

clanek_004

Vertikální žaluzie

Často bývá kuchyň vstupní bránou na zahradu nebo balkón. Ke stínění těchto velkých prosklených ploch krásně poslouží vertikální žaluzie. Ty jistě znáte z kancelářských prostor, ale jejich praktičnost a barevné variace z nich již dávno udělaly jedinečný doplněk mnoha domácností. 

Navíc tyto žaluzie dokáží skvěle kombinovat stínění s ochranou soukromí. Pootočené lamely totiž dokáží skvěle stínit a současně odrazit dotíravé pohledy. 

Pokud tedy zastiňujete větší prostor, rozhodně zvolte naše vertikální žaluzie. Údržba Vám zabere pár minut a postačí k ní vysavač nebo hadřík s mýdlovou vodou. Detailní instrukce pro údržbu jsme Vám samozřejmě přichystali.

clanek_005

Látkové rolety 

Mnozí máte možná pocit, že klasické látkové rolety jsou minulostí, ale opak je pravdou! Klasické rolety jsou znova v kurzu a přichází v modernějším designu i v praktičtějším materiálu. Navíc na Vás nečekají jen fádní a nudné barvy, ale celá paleta svěžích a módních odstínů.

Výhoda látkových rolet spočívá bezesporu v tom, že dokáží pohybem ruky zajistit dostatečné množství tmy nebo soukromí. Pokud jsou tedy kuchyň a obývací pokoj propojené v jednu místnost a okna kuchyně směřují na východ, látková roleta je nenahraditelná. Zajistí Vám totiž, že pokud se chcete zrovna dívat na televizi, nebudou Vás rušit žádné dotěrné paprsky. A pokud Vás sousedé rádi pozorují při vaření večeře, jednoduchým pohybem jim toto divadelní představení ukončíte. 

clanek_006 

Volba vhodné stínicí techniky do kuchyně nemusí být noční můrou, pokud vezmete v úvahu všechny výše zmíněné aspekty správného výběru. Pamatujte, že je důležité myslet na funkčnost, a to v otázce regulace světla, soukromí, údržby, barvy i umístění daného stínění. Rolety od FOA poskytují různé stínicí systémy v několika úrovních zatemnění a také v pestré škále barev i dekorů.

Proč si vybrat stínicí systémy FOA

  • Pokud si nejste jisti, jakou barvu a typ stínění vybrat, u nás si můžete objednat až 8 vzorků zdarma. Snáze tak zjistíte, zda daná látka splňuje Vaše požadavky a doplňuje stávající interiér.
  • Na rozdíl od konkurence nabízíme celou řadu náhradních dílů. Pokud tedy dojde ke ztrátě nebo poškození nějakého komponentu, nemusíte kupovat celý stínicí systém znova.
  • Naše látky jsou velice praktické v otázce údržby a pro každý typ nabízíme přehledný postup, jak je správně vyčistit. A to je v případě kuchyní velice důležité.
  • Manuály a instruktážní videa Vám ulehčí měření oken pro nákup rolet nebo žaluzií a jejich následnou instalaci.
  • Produkty od FOA jsou zhotoveny na míru Vašich potřeb, takže se nemusíte bát, že Vám nebudou na okně sedět podle Vašich představ.
  • Náš zákaznický servis je tu pro Vás. Když budete mít otázku stran jakéhokoliv aspektu nákupu či montáže, rádi Vám poradíme