Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nápady pro design do obývacího pokoje

Každá místnost v domě je důležitá a měli bychom si na její podobě dát záležet. Je ale jedna, která tvoří duši celého domu. Touto místností je obývací pokoj. Jeho podoba je zásadní. Mnohdy je to totiž to jediné, co návštěva v našem domě nebo bytě uvidí. 

clanek_001

Obývací pokoj je snad tou nejdůležitější místností domu. Slouží nám k odpočinku, ale i práci, přijímáme zde návštěvy a především je to místo, kde trávíme čas s celou rodinou. 

Každá rodina a prostor se liší svými potřebami a požadavky. Nejde tedy říct, jak má ten správný obývací pokoj vypadat, ale můžeme si říct, co udělat pro to, aby byl co možná nejvíce útulný a současně praktický.

Pamatujte, že místnost netvoří jen nábytek. Je důležité také myslet na dekorace, koberce, textilie i správný stínicí systém.

Začněte podlahou

Pokud už svůj obývací pokoj máte zařízený, jen stěží budete měnit podlahu. Pokud ale s jeho navrhováním začínáte, myslete na to, že podlaha je prostorově velmi výrazným prvkem. 

Ať už volíte dřevo, lamino nebo vinyl, pokud můžete, volte možná co nejneutrálnější barvu – v případě rekonstrukce se vyhnete nákladné výměně. Pamatujte, že světlá barva a výrazný dekor ihned neodhalí každé smítko. To jistě ocení i majitelé domácích mazlíčků.

Nebojte se ani dlažby

Pokud plánujete podlahové topení, nemusíte se bát ani velkoformátové dlažby. Správná barva a přírodní dekor zajistí tu správnou útulnou atmosféru! Pokud naopak zásahy do podlahy neplánujete a neuspokojuje Vás stav té stávající, pak sáhněte po koberci v nějaké neutrální barvě. 

Není nad koberec

Koberce jsou velmi hezkým prvkem interiéru. Kromě toho dokáží zajistit tolik potřebné teplo. Pokud nejste fanoušci velkých koberců, můžete zvolit i nějaký kusový. Tvarů a designů existuje celá řada, takže uvidíte, že Váš prostor dokáže doplnit nejen velmi prakticky, ale také esteticky! Navíc případná výměna kusových koberců je opravdu jednoduchá.

Myslete na úložné prostory

Nezáleží na tom, zda máte velký nebo malý obývací pokoj. Úložných prostor není nikdy dost. Vždy se snažte využít místnost ve všech úrovních. Co to znamená? 

clanek_002

Úložné prostory nemusí stát pouze na podlaze. Skříňky, komody a šuplíky můžete tedy doplnit o závěsné knihovny, police a nejrůznější konstrukce nabízející místo na odkládání věcí. 

Pokud máte opravdu malý obývací pokoj, myslete také na úložný prostor, který je možno mít v konferenčním stolku nebo pohovce. Policové díly se nebojte protáhnout až ke stropu. Pamatujte, že každý kousek místa navíc se počítá. Pokud Vám to finance dovolí, pak neváhejte zvolit nábytek na míru.

Jestliže v obývacím pokoji opravdu bojujete s místem, pak upřednostněte zavěšení televize na zeď. Stejně si počínejte i s dalšími doplňkovými svítidly.

Pracujte se světlem

I sebekrásnější obývací pokoj nebude vyzařovat teplo, pokud bude neustále zahalen do tmy. S tím mohou v obrovské míře pomoci okna a volba správného stínění. Než se ale blíže podíváme na hru s přirozeným světlem, nahlédněme do obývacích pokojů, které jsou orientovány na sever nebo kde je oken málo. 

Někdy si můžete orientaci pokojů sami vybrat a naprojektovat. Jindy se může stát, že prostě dispozice bytu nebo domu už neovlivníte. Pak je důležité rozmístit osvětlení v souladu s umístěním nábytku. 

Určitě je dobré centrální světlo doplnit o další zdroje světla. Ideální je pořídit stojací lampy do míst, kde rádi čtete nebo se věnujete práci. Nikdy tedy neuděláte chybu, pokud lampu situujete vedle křesla nebo sedací soupravy.

Ideální jsou také světla, která se dají ovládat pomocí aplikací, a nemusíte se tedy spoléhat pouze na základní osvětlení. Díky chytrým aplikacím můžete měnit nejen teplotu světla, ale také jeho intenzitu.

Lustr, lampy, bodovky. To vše dokáže obývací pokoj zahrnout potřebným množstvím jasu. Žádná z možností ale nikdy nenahradí přirozené denní světlo. Pokud máte tu možnost, vždy s ním pracujte.

clanek_003

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

Lepší nálada, kvalitnější spánek nebo větší výkonnost. Všechny tyto aspekty dokáže denní světlo ovlivnit. Mnoho lidí nechává volbu stínicího systému až na konec. Ale právě kvalitní stínění je základem útulného obývacího pokoje.

Možná do Vašich oken není vidět, protože bydlíte dostatečně vysoko nebo daleko od jakýchkoliv sousedů, a tak si říkáte, že stínicí techniku vůbec nepotřebujete. Slunce k Vám svítí tak akorát a není důvod okno zakrývat. Chyba! 

Uzavřete prostor

Jedním ze způsobů, jak obývací pokoj zútulnit, je, že ho ohraničíte a uzavřete. S odhalenými okny to není nikdy snadné. Pokoj působí trochu nekompaktně. Samotné okno totiž nikdy dojem útulnosti nevyvolá. A přitom stačí tak málo. Zvolit vhodné rolety nebo žaluzie, které dokáží pokoj uzavřít, zateplit a co víc – barevně doplnit!

clanek_004

Ptáte se, jaké stínění je na okno to nejlepší? V prvé řadě jednoznačně to, které je vyrobeno na míru! Jedině to totiž dokáže důsledně plnit svou funkci a dokáže působit skutečně estetickým dojmem. A pak už jen záleží, jaké jsou Vaše potřeby. Každé stínění totiž umožňuje ovládat světlo odlišným stylem.

Rolety Den a noc

Toto stínění Vám umožní snadnou regulaci světla, dodá dostatek soukromí a především vypadá skvěle. Střídající se průsvitné a neprůsvitné pruhy látky se postarají o to, aby se rolety plně přizpůsobily Vašim potřebám. 

Je jedno, do jakých barev jste již interiér zahalili. Naše rolety Den a noc nabízíme v mnoha barvách a odstínech, takže nemusíte mít strach, že by Váš obývací pokoj skvěle nedoplnily! 

Římské rolety

Římské rolety jsou velmi krásný a vzdušný typ stínění. Pokud si chcete slunce primárně vychutnávat a ne se mu bránit, pak doporučujeme sáhnout po tomto neotřelém typu stínění. Váš obývací pokoj získá zcela nový rozměr.

Látkové rolety

Široká paleta barev, možnost úplného zatemnění. Tato charakteristika vystihuje ty nejpodstatnější vlastnosti Látkových rolet. Pokud se Vám v určitou část dne sluneční paprsky odráží od televize nebo monitoru, klasické rolety Vám jedním pohybem vyřeší problém. Tyto rolety jsou vhodnou volbou i pro Vaše střešní okna.

Pokud se Vám k tomu všemu obývací pokoj ještě zbytečně přehřívá, doporučujeme sáhnout po Termo roletách. Speciální technologie funguje jako praktická termoizolace.

Plisé rolety

Unikátní typ stínění, který se dá zatáhnout seshora jako klasické rolety, ale také zespodu okna. Tvarem tyto rolety připomínají harmoniku. Široká nabídka barev se postará o různou úroveň zatemnění i doplnění barevného konceptu Vašeho interiéru. 

Pokud Vám do oken vidí lidé z ulice, pak stačí Plisé roletu vytáhnout do dostatečné výšky. Od toho okamžiku máte soukromí i tolik slunečního svitu, jak jen toužíte. Máme i variantu pro Vaše střešní okna.

Vertikální žaluzie

Portál, balkónové dveře nebo francouzská okna. Všechny tyto velké plochy také potřebuji vhodný typ stínění. A někdy to vypadá, že Vertikální žaluzie vznikly jen pro ně. Velmi snadno totiž dokáží velké prostory zastínit a zároveň vypadají skvěle a prostor perfektně zútulní.

clanek_005

Nebojte se barev a vzorů

Při zařizování obývacího pokoje se nebojte volit i pestré barvy nebo vzory. Můžete jít cestou přírodních nebo květinových vzorů, Provence nebo třeba skandinávského stylu. Barvy a vzory dokáží povahu místnosti naprosto změnit. Dovedou ho opticky zvětšit nebo zmenšit, prozářit nebo naopak zatemnit. K tomu Vám vždy pomůže výmalba nebo tapeta a pak drobné zásahy. Těmi jsou například květináče, polštáře, dekorace, kusové koberce nebo rolety

V naší nabídce naleznete mnoho přírodních vzorů, ale také jednoduchých barev, které ideálně doplní Vámi zvolenou barevnou hru. Základem je tedy vybrat nejlépe tři klíčové barvy a postarat se o jejich opakování se v dané místnosti. Jednotlivé barvy pak mohou být propojovacím prvkem i s dalšími místnostmi.

Pokud je prostor malý a Vy mu chcete dopřát vzdušnost, volte pro stínění světlý typ látky. Ta vždy dovnitř vpustí více světla, ale také prostor výrazně odlehčí. Stačí sáhnout po bílé, béžové nebo světle šedé barvě.

Pokud máte v hlavě výraznější barevné schéma, pak to promítněte i do stínění. Uvidíte, že se místnost promění k nepoznání!

clanek_006

Nový obývací pokoj, to jsou stínicí systémy FOA

Pokud chcete svůj obývací pokoj zařídit nadčasově, jednoznačně zvolte neutrální barvu podlah i nábytku. Pak si můžete každou chvíli udělat radost zcela novým interiérem. Stačí vymalovat jednu stěnu módní barvou, pořídit pár doplňků, zavěsit nové stínění a cítíte se jako ve zcela novém bytě.

FOA má pro Vás velkou nabídku rolet a žaluzií na míru a jednou z variant jejich instalace je jejich zavěšení na okno. Je proto snadné tvář Vaší domácnosti pravidelně měnit, a to vše bez větší námahy.

Pokud jste doposud stínicí techniku příliš neřešili a máte pocit, že v interiéru není nezbytná, není to tak. Jen upravená okna nabízející možnost soukromí jsou v interiéru ta správná. Prázdné okno totiž nikdy nedokreslí útulnou atmosféru, po které v obývacím pokoji toužíte.

Ať už jste zastánci divokých barev nebo jste při volbě barev spíše konzervativní, jsme připraveni potěšit každého. A dříve, než si své rolety na míru vyberete, můžete si nechat zaslat až 8 vzorků látek zcela zdarma

Kromě toho jsme připraveni Vám poskytnout i sítě proti hmyzu na míru Vašich potřeb. Nejen slunce, ale také čerstvý vzduch pomáhá k dotváření příjemné atmosféry obývacího pokoje a každý ví, že bez hmyzu je to prostě beze sporu příjemnější

Měření, instalace i údržba našich rolet je snadná. Veškeré podrobné návody naleznete na našich stránkách. Pokud toužíte po proměně svého obývacího pokoje, promyslete si barevné schéma, zvolte odpovídající doplňky a nechte se inspirovat našimi stínicími systémy, které doplní jakoukoliv Vaši představu o dokonalém obývacím pokoji.

clanek_007