Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak se starat o římské rolety

Možná si přejete zútulnit byt, ale netroufáte si na instalaci garnyže, abyste mohli místnost dozdobit záclonami a závěsy. Nebo je na Vás tato kombinace příliš fádní a hledáte něco, co by na okně plnilo stejnou funkci, ale mělo punc originality

Hledání a rozhodování je možná tak zdlouhavé, že jste zatím vhodné řešení nenašli a Vaše okna jsou stále prázdná. Možná je to tím, že jste ještě neslyšeli o římských roletách!

Vzdušný vzhled

Římské rolety v sobě zahrnují to nejlepší ze záclon a závěsů. Jsou jemné, vzdušné a zbytečně nezatemňují místnost. Jsou dostupné jak v jednoduchých barvách, tak s designovými potisky. Dokáží tedy doplnit moderní, ale i tradičnější interiér. 

Jak římské rolety fungují

Na rozdíl od klasických rolet se nerolují. Jsou totiž složené z horizontálních pruhů a při pohybu řetízku se tyto stejně velké pásy skládají. Je pro Vás těžké si to představit? Podívejte se na přehledné video, které Vám tyto rolety ve dvou minutách představí. 

Rolety jsou horizontálně vyztuženy plastovými tyčinkami, které tvoří místa skladu. Právě v těchto ohybech se bude roleta skládat, pokud ji budete chtít vytáhnout nahoru a naopak.

clanek_001

Dbejte na správné umístění

Dříve než přistoupíme k tomu, jak roletu bezpečně změřit, upevnit a udržovat, řekněme si, kam v bytě se římské rolety hodí a kam o něco méně. 

Jak jsme si již řekli, svou povahou se toto stínění dost podobá záclonám. Je stejně lehké, jemné a dá se umístit i na okno, kde jsou již nainstalovány žaluzie. Ale právě toto vzdušné provedení s sebou nese další vlastnost těchto rolet: natahování pachů a vlhkosti.

Kuchyň jako ráj vůní

První z místností, kde byste se měli nad volbou stínicího systému zamyslet, je kuchyň. Ačkoliv jsou římské rolety krásným doplňkem, v prostředí kuchyně mohou natahovat pachy. I když jsou pratelné, nejsou zcela nejvhodnější volbou, pokud v kuchyni trávíte hodně času a sporák s troubou jedou stále na plné obrátky.

Pokud se ale okno nachází dál od kuchyňské linky, prostor je otevřený a máte kvalitní odvětrávání, pak není důvod se této varianty stínění obávat. Pachy obecně nemohou roletu poškodit. Nicméně dokáží se dlouho držet ve vláknech tkaniny, a to si pak žádá častější a důkladnější údržbu

Vlhkost koupelny

Pokud Vám na Vašich římských roletách záleží a nechcete, aby došlo k jejich poškození, určitě si jejich umístění do koupelny pořádně rozmyslete. I zde opět platí, že každá koupelna je jiná a některé nemusí vlhkostí trpět vůbec, nicméně neustálý kontakt s vlhkostí a nedostatečné větrání nejsou pro jemné tkaniny ideální kombinací.

Pokud je římská roleta blízko zdroji vody nebo uzavřena v místnosti s velkou mírou vzdušné vlhkosti, může v ní voda zatuchnout. Tento proces může v krajních případech vést i k tvorbě plísní nebo hniloby.

Existuje spousta oken v domě nebo bytě, kde bude mít roleta stabilní podmínky, a tak její nákup do koupelny důsledně promyslete a zvažte veškeré výše uvedené faktory.

Zajistěte optimální rozměry

FOA ví, že každý dům je jiný a stejně tak se liší Vaše nároky na roletu. Proto vyrábíme stínicí systémy na míru. Díky tomu můžete mít jistotu, že rolety na Vaše okno optimálně sednou a nebudou se ve výklenku těsnit a krčit. I z tohoto důvodu vždy dejte přednost roletám zhotoveným přesně pro potřeby Vaší domácnosti.

clanek_002

Základem je správné zaměření rolety

Pokud ještě římské rolety nemáte a zajímá Vás, jak zvolit správné rozměry v naší nabídce, pořiďte si základní pomocníky, kterými jsou pevný metr (krejčovský se prohýbá a výsledky měření mohou být nepřesné), tužku a papír.

Naši odborníci si pro Vás připravili jednoduchý postup pro všechny varianty uchycení rolety a z toho plynoucí měření. Naše římské rolety se dají buď zavěsit nebo navrtat přímo na okenní rám, dají se též upevnit do zdi nebo stropu místnosti nebo je můžete jednoduše uchytit přímo do stropu výklenku. 

Právě rozmanitost způsobů uchycení Vám zajistí, že roletu můžete zaměřit naprosto přesně, ta svými rozměry padne na dané místo a nebude třeba ji tam nikterak vměstnávat.

Správná instalace

Další nespornou výhodou FOA rolet je, že k Vám dorazí již složené. Nemusíte se tedy bát, že roletu poškodíte během jejího skládání. Vaším úkolem bude roletu pouze instalovat na Vámi zvolené místo. 

Pokud máte ze samotné montáže strach, nemusíte mít vůbec obavy. Máme pro Vás nachystány jednoduché instruktážní videa a nákresy, které Vám pomohou.

Udržujte rolety v čistotě

Materiál, ze kterého jsou naše římské rolety zhotoveny, je 100% polyester. Výhodou oproti jiným materiálům je, že polyester je mnohem odolnější. Abychom uspokojili potřeby všech, nabízíme hned tři varianty látek: průsvitná, neprůsvitná a stínicí.

Vhodná látka

Při rozhodování, kterou volit, byste se měli řídit tím, kam stínění plánujete umístit. Pokud jde o obývací pokoj, jídelní kout nebo chodbu, jistě oceníte látku PREMIUM – průsvitná. Tato varianta se totiž postará o dostatečný průchod slunečního svitu do místnosti, protože svou jemností připomíná záclonu. Siluety jsou přes ni poznatelné. 

Látka PREMIUM – neprůsvitná  je vhodná v momentě, kdy si přejete průchod slunečního světla, ale současně hledáte roletu, která poskytne úkryt před pohledy z ulice. Látka je silná a pevná.

Pokud jste si římské rolety zamilovali a chcete je mít i v ložnici, pak pro Vás máme třetí variantu látky a tou je varianta STANDARD – stínicí. Světlo propouští pouze částečně, takže pokud nemáte přímo za oknem lampu, v noci Vás nebude nic rušit. Látka ovšem není zatemňující. Hlavní předností římských rolet je především jejich lehkost, takže pamatujte, že v ložnici nikdy nezajistí stejnou míru zatemnění jako látková roleta

Při výběru látky také uvažujte nad tím, v jakém prostoru roleta visí. Pokud se místem pravidelně prohání průvan, zvolte látku vyšší gramáže. Větší váha zajistí roletě lepší stabilitu.

Údržba je důležitá

Látky jsme si již představili, takže teď můžeme přistoupit k otázce jejich údržby. Jistě Vás zajímá, jak se o římské rolety správně starat. Je třeba mít na paměti, že údržba je nedílnou součástí toho, jak prodloužit životnost rolet a zajistit jejich krásný vzhled.

Ale to je důležité zohlednit v případě jakékoliv stínicí techniky. Rolety jsou, stejně jako jiné předměty a textilie v bytě, neustále vystavovány prachu. Čas od času je tedy dobré přistoupit k jejich čištění.

Očištění od prachu

Pokud jde pouze o zmíněný prach, není třeba větších zásahů. Postačí Vám vysavač nastavený na nejnižší výkon a měkký kartáčový nástavec. Římskou roletu není třeba z okna sundávat. Stačí, když ji natáhnete a vertikálními pohyby pomocí kartáčového nástavce z rolety sejmete prach. Vysávejte ji pouze z přední strany. Na zadní straně by mohlo dojít k zamotání šňůrek.

Prát v ruce nebo pračce?

Pokud je roleta znečištěna více, údržba je velice snadná. Pokud dojde k zašpinění rolety, dá se snadno vyprat. Nikdy skvrnu neodstraňujte pomocí bělidel nebo chemikálií. Tyto prostředky mohou roletu nenávratně poškodit a způsobit nevzhledné fleky.

Jak tedy roletu vyprat? Jednoduše. Roleta je ke konzoli připevněna pomocí suchého zipu, takže ji můžete snadno sundat. Poté si poznamenejte výšku, ve které musíte zadní šňůrky opět přivázat.

Roletou horizontálně prostupují platové tyčky, které drží její tvar. Ty po sundání rolety vyjměte. V tento okamžik je roleta připravená na praní. Jistě se ptáte, zda můžete roletu dát do pračky nebo se máte vydat cestou ručního praní. Máme pro Vás dobrou zprávu. Naše rolety umožňují praní oběma způsoby.

Pokud se rozhodnete pro praní v pračce, zvolte co nejšetrnější program. Rolety se mohou prát na teplotu 30 ˚C, ale v žádném případě je neždímejte. Pokud takový program na pračce nemáte, vyperte rolety ručně, aby nedošlo k jejich poškození.

clanek_003

Sušení a žehlení

Roletu nedávejte do sušičky. Po vyjmutí z pračky nechte roletu řádně proschnout na vzduchu a poté ji vyžehlete. Na žehličce nastavte co nejnižší teplotu. Průsvitné rolety nežehlete.

Poté roletu připevněte zpátky ke konzoli pomocí suchého zipu. Jakmile budete mít hotovo, zasuňte zpět do rolety plastové tyčky a zavažte šňůrky v potřebné výšce.

Údržba mechanismu

Z mechanismu stačí sejmout prach pomocí vlhkého hadříku nebo vlhčeného ubrousku. Totéž platí i při údržbě polohovacího řetízku.

Pamatujte, že pokud dojde k většímu znečištění rolety, nikdy se nepokoušejte nečistoty odstranit drsným čištěním nebo za použití chemikálií. Využijte služeb profesionální prádelny.

clanek_004

Římské rolety rozzáří jakýkoliv interiér a dodají mu potřebnou osobitost. Za to vděčí své jemnosti a lehkosti. Tyto rolety ale občas mohou působit dojmem, že vyžadují zvýšenou péči. Římské rolety jsou sice velmi specifické, ale starost o ně není náročnější než o jiné stínicí systémy.

Pokud jste si pečlivě přečetli náš článek, už víte, na co dbát a čemu se vyvarovat. Jestliže se někdy stane, že si nebudete vědět rady, není nic snazšího než kontaktovat náš tým. Rádi Vám zodpovíme jakoukoliv otázku a pomůžeme Vám, pokud si s něčím nebudete vědět rady. Stačí jen zavolat na telefonní číslo 555 222 462 nebo nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu info@foa.cz.

Naše rolety jsou skutečně kvalitní a s jejich koupí získáváte i 2letou záruku. Pokud by se Vám nešťastnou náhodou podařilo nějakou část rolety poškodit, nezoufejte a podívejte se na naši nabídku náhradních dílů.

Pokud římské rolety ještě nemáte, zvolte si pro nákup FOA. Můžeme Vám zaručit, že tohoto rozhodnutí nebudete litovat. Z jakékoliv místnosti totiž udělají výjimečný prostor.