Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

14 způsobů, jak přivést léto k Vám domů

Léto je časem odpočinku, pohody a optimismu. Pokud milujete letní atmosféru, máme pro Vás 14 způsobů, které Vám ji pomohou vytvořit. Kromě zdobení interiéru si také připravíme něco dobrého a přeneseme se k moři a na pláž. Pojďte si s námi doma vytvořit oázu slunce, která Vám bude dělat radost klidně i celoročně. 

clanek_001

Kdo by nemiloval léto. Dny jsou dlouhé, slunce krásně svítí a my se každé ráno probouzíme plní energie a s pocitem štěstí. Toto sluncem prozářené období máme spojené s radovánkami, pěkným počasím a dobrou náladou. Chcete vytvořit tu pravou letní atmosféru? Naše tipy využijete i kdykoliv jindy během roku, když budete chtít Vaši domácnost trochu rozveselit. 

Letní barvy prozáří interiér

Oranžová, žlutá, růžová a zelená jsou barvy léta. Využijte je v interiéru. Není nutné, abyste při každé změně ročního období vymalovali rovnou celou místnost. Ideální je pořídit si doplňky a bytové dekorace právě v těchto veselých barvách. Kdykoliv budete chtít, jednoduše je vyndáte, naaranžujete a letní nálada je tu! A jakmile přijde čas na podzim a zimu, zase je uklidíte.

clanek_002

Začněte třeba tím, že si pořídíte osvětlení, které bude vrhat měkkou a hřejivou oranžovou záři. Například lampu na noční stolek. Skvělým doplňkem do domácnosti je také barevný koberec nebo přehoz, který se stane ozdobou obývacího pokoje. Jak vidíte, nejde o nic složitého. Stačí docela jednoduchá změna a hned do interiéru vnesete pomocí barevných kombinací atmosféru letní přírody.

Odvažte se a sáhněte po letních barvách i při výběru stínidel. Ta tam je doba, kdy měli všichni doma obyčejné bílé rolety. Ač je to klasika, kterou nic nezkazíte, proč nezkusit něco nového? V naší nabídce najdete žaluzie i rolety v krásných letních barvách, ať už toužíte po výraznějších odstínech nebo spíš tlumených. Na našem e-shopu najdete:

Kromě toho, že jsou naše produkty vkusným doplňkem do domácnosti, ochrání Vás před pohledy sousedů a kolemjdoucích i před slunečním svitem a horkem zvenku. Pokud chcete místnost pouze ozdobit a zastínit, doporučujeme římské rolety, rolety plisé, rolety Den a noc a vertikální žaluzie. 

V případě, že byste chtěli místnost zatemnit tak, aby do ní nevnikalo žádné světlo, sáhněte po látkových nebo termo roletách.  Ty totiž v pokoji umí vytvořit tmu jako v noci. To se hodí zejména pro denní spánek po nočních směnách, ale i pro sledování filmů či pro uspávání malých dětí.

Montáž stínicí techniky je snadná. Naprostou většinu z našich produktů si mohou dopřát i nájemníci bytů, jelikož za účelem instalace není potřeba vrtat do zdi ani do oken. Na výběr máte z několika velikostí, to závisí na tom, jakou kazetu zvolíte. Lze zajistit také dětskou pojistku v případě, že byste je chtěli pořídit do dětského pokoje. 

Čerstvé květiny a pokojové rostliny osvěží atmosféru i vzduch

Tento nápad je velmi jednoduchý, ale to ty nejlepší většinou bývají! Přineste si domů kytici čerstvé natrhaných květin ze zahrady nebo z procházky v přírodě. Luční kvítí nádherně voní a hraje všemi barvami. Vaše kytice bude to první, na co se ráno podíváte, a hned si tak zvednete náladu. A pokud máte okrasné květiny doma na skalce, udělejte si radost a ustřihněte si jich pár pro sebe domů. 

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/stylish-living-room-interior-idea-green-1368848021

Máte doma pokojové rostliny? Pokud ne, tak si nějaké musíte pořídit. Díky zeleni si budete vždy připadat jako uprostřed léta, kdy všechno venku roste a příroda je plná života. Navíc pokojové rostliny osvěžují a ochlazují vzduch v domácnosti. Ve specializovaných obchodech seženete i takové, které kvetou a příjemně voní. 

Chcete, aby Vaše domácnost vypadala jako z katalogu? Klíč je v tom vše dobře naaranžovat. Pořiďte si pokojovky různých velikostí a umístěte je blízko sebe, např. 2 malé rostliny a 2 větší. Kupte jim různé květináče. Asymetrie při dekorování zkrátka vypadá lépe, než když je vše dokonale stejné.

Nenáročný na péči je třeba pepřinec, rozchodník či lopatkovec. Většinou stačí zalít jednou týdně a na umístění nejsou bůh ví jak náročné. Do menších interiérů se nebojte pořídit klidně i drobný stromek o výšce cca 150 až 200 cm. Hezky vypadá fikus lyrata nebo strelície

Vůně je důležitá

Pokud i Vy patříte mezi fanoušky pokojových vůní, máme pro Vás tipy na druhy, které jsou jako stvořené pro léto. Ať už se rozhodnete pro difuzér, vonnou svíčku nebo aromalampu, tyto musíte vyzkoušet:

  • Zelený čaj 
  • Květinové (růže, lotos)
  • Dřevité

Pro léto se příliš nehodí hutné a kořeněné vůně, jako je například vanilka nebo skořice. Ty si schovejte na zimu. Zelený čaj, květiny nebo dřevité tóny, to je přesně to, co Vás povzbudí na mysli a Vaši domácnost rozvoní létem.

Znovuobjevte svůj prostor

Pokud máte to štěstí, že máte zimní zahradu, pak je načase ji využít! Ale trochu jinak, než jste zvyklí. Udělejte z ní v letních měsících srdce domova. Přemístěte do ní televizi a nějaké pohodlné sezení. Rázem z příjemné čítárny, kterou používáte jednou týdně, uděláte nový obývací pokoj zalitý světlem, který si užije celá rodina. Léto je přeci především o tom užívat si světlo a jeho ozdravnou záři, tak se o něj neochuzujte a načerpejte pořádnou dávku vitamínu D.

A pokud máte venkovní zahradu, nezapomeňte si sladit s létem i ji. Pořiďte si ratanový nábytek a textil jedině v barvách léta. Ubrus doporučujeme koupit nejen v zářivých barvách, ale především s exotickými vzory – obrovské květiny nebo třeba zvířata. 

Co se dekorací týče, volte ty z přírodních materiálů, které ve Vás vzbuzují dobrou náladu a optimismus. Výhodou venkovní zahrady je, že v ní můžete vypěstovat spoustu květin, které Vám budou dělat radost a krásně Váš rodinný dům ozdobí.

Změňte ložní prádlo

V létě se zbavujeme huňatých přikrývek ze zimy. Vyzkoušejte například deku z bambusu. Tento přírodní materiál skvěle izoluje, ale zároveň nechá pokožku dýchat a nedusí ji. Nebude Vám zima ani horko. A navíc, přírodní materiály zkrátka patří k letní atmosféře.  

clanek_004

Ideální je zvolit systém vrstvení přikrývek. Kromě deky z bambusu přidejte také velmi lehkou přikrývku. Pohrajte si s texturou a vzory. Ložní prádlo pořiďte v jemných či veselých letních barvách. Každý den se budete probouzet do lůžka jako pro královský pár. Uvidíte, že to s Vaší náladou udělá divy a ráno bude hned o něco příjemnější. 

Chybí Vám moře? Pozvěte ho k sobě domů 

Pokud milujete moře, vytvořte si doma přímořskou atmosféru. Relax na pláži, šumění vln a slaný vánek, to je kvintesence léta. Jak na to? Při dekorování interiéru volte modrou, bílou či odstíny šedé barvy. Nábytek a dekorace vybírejte z ratanu a slámy. Textil ideálně v pruhovaných vzorech. Dřevo přetřete na bílo. Nezapomeňte na rostliny. 

Jde se na pláž

Pokud modrá není zrovna váš šálek kávy, vyzkoušejte plážový styl. Základem jsou stěny v bílé nebo světlejším odstínu hnědé. Dále si pořiďte výbavu z přírodních materiálů v barvách pláže, příjemně působí například béžový koberec, hnědé čalounění atd. A co se dekorací týče, zkuste slaměné či proutěné. Opět si je můžete vytvořit sami. 

clanek_005

Mušličky a oblázky

Zakomponujte do interiéru mušle a oblázky. Určitě jich máte z dovolené plno! Hitem sociálních sítí se staly misky s pískem, do kterých jsou nasázené drobné mušličky. To ale není jediná možnost, jak je lze využít. S tavnou pistolí je připevněte na dřevěné desky či prkýnka a zavěste na stěnu. Můžete je různě vybarvit a pomalovat. Z mušle se dá udělat i pěkné těžítko do kanceláře, jako podstavu opět použijte dřevo. 

Také s oblázky lze udělat víc věcí, než je jen postavit na poličku nebo do velké misky. Třeba takové originální prostírání. Na venkovní stůl si nakreslete pravidelný čtverec a ten vyplňte oblázky za pomocí tavné pistole. Nebo si z nich vyrobte krásnou dekoraci do květináče. Vezměte větší kamínek, vybarvěte ho a dejte přímo ke květině. 

Dekorační polštářky

Proměňte svůj obývací pokoj nebo ložnici ve skutečnou odpočívárnu pro letní relaxaci a ozdobte interiér mnoha dekorativními polštáři nejrůznějších barev a velikostí. Kromě zářivých odstínů vsaďte i na rozverné potisky.

Proutěné předložky

Proutěné předložky k létu neodmyslitelně patří. Dají se pořídit i zčásti nabarvené například se symbolem kotvy. Tento materiál je vůbec geniální, hodí se totiž pro dekorace i pro nábytek. Jeho největší předností je, že vypadá skvěle v interiéru i exteriéru. Je tedy jen na Vás, jestli si dáte jen jednu proutěnou předložku na verandu, nebo proutí ovládne celou domácnost. 

Vyzkoušejte etno styl

Etno neboli boho je neustále v kurzu. Tento styl zajistí, že doma budete mít uvolněnou a příjemnou letní atmosféru s nádechem svobody. Velkou výhodou je, že spoustu etno doplňků klidně už doma můžete mít, a ani o tom nevědět. Například starý koberec po prarodičích. 

Pro boho styl je typický minimalistický nábytek, zato doplňky a dekorace jsou různorodé. Kombinujte materiály a textilie. Pohrajte si s osvětlením, pěkně vypadají například drobná světýlka rozvěšená různě po prostoru. Spoustu dekorací si můžete vytvořit i Vy sami a vnést do interiéru kus vlastní duše.

Nezapomeňte na správné letní osvěžení

K létu patří poctivé domácí limonády s ovocem. Jsou nabité vitamíny, a tak dobré! Vyzkoušejte například jahodovou, melounovou, bezinkovou nebo malinovou. Vyjděte z toho, co roste ve Vašem okolí nebo, co si můžete pořídit na trhu. Udělat domácí limonádu není nic těžkého, důležité je však mít čerstvé ingredience. Ovoce smícháte s vodou, trochou cukru a citronové šťávy. Svěží letní chuť podtrhnete snítkou máty. 

Pokud máte rádi smetanovo-mléčné drinky a rádi byste vyzkoušeli něco exotického, máme pro Vás hned dva tipy. Prvním je thajský ledový čaj, který má úžasně sladkou chuť díky kondenzovanému mléku. Jak na to? Uvařte černý čaj, oslaďte a nechte vychladnout. Jakmile bude opravdu ledový (ideálně z lednice a s kostkami ledu) přidejte do něj pár lžic kondenzovaného mléka.  

A druhým je (ne)obyčejné banánovo-mléčné smoothie. Základ je stejný jako obvykle – banán a mléko. Do tekutiny ale přidejte také špetku skořice, lžíci sezamové pasty tahini a nalámejte do ní datle. Rozmixujte a je to.

K létu neodmyslitelně patří alkoholické nápoje. Umíchejte si borůvkové mojito nebo třeba sangrii (například z lesního ovoce nebo z melounu). Důležité je zakomponovat letní ovoce. Nic nevytvoří tu správnou pohodovou atmosféru lépe než nerušený odpočinek ve stínu se skleničkou něčeho dobrého v ruce.

K létu patří i dobré jídlo

V létě máme dostatek kvalitních a čerstvých surovin. Nejlepší čas v roce pro to si dopřát! Vyzkoušejte zeleninové polévky (pro osvěžení je ideální studená španělská polévka, gazpacho), zeleninové i ovocné saláty, lahodné pomazánky či grilovanou zeleninu. Ano, bez grilování by nebylo léto, a tak si ho nezapomeňte pořádně užít, dokud je venku pěkné počasí. 

Ovoce, kam se jen podíváš

A jelikož na každém kroku něco roste, nezapomeňte se odměnit poctivým koláčem nebo bublaninou z čerstvého ovoce. Co by to bylo za léto, kdybyste ani jednou neměli výborný dezert? Nic nepřinese do domácnosti tu správnou atmosféru tak, jako vůně čerstvě upečené buchty s ovocem. 

Věříme, že jste v našem článku našli užitečné tipy na to, jak doma vytvořit letní atmosféru. V našem e-shopu značky FOA kromě praktické a stylové stínicí techniky najdete také sítě proti hmyzu. Ty Vám určitě přijdou v létě vhod. Pokud se Vám náš článek líbil, sdílejte ho i se svými přáteli, ať je i jejich domácnost plná radosti a letní pohody.