Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak nejlépe využít malé prostory

Poradit si s malým prostorem může být pěkný oříšek. V následujícím textu se podíváme na to, jak ho co nejlépe využít a zároveň zvětšit. Máme pro Vás rady jak ohledně výbavy, tak dekorování. Ať už žijete v malém domě nebo bytě, budete překvapení, co vše se dá díky pár fintám vykouzlit. 

clanek_001

Zvolte si jeden styl interiéru

V současnosti najdeme v trendech bydlení spoustu stylů, ze kterých si můžeme vybírat. Rozhodnout se pro jeden dokáže být těžké. Líbí se Vám jich více najednou, a tak byste do domácnosti rádi zakomponovali hned několik variant. To ale v malých prostorech není příliš dobrý nápad. 

Zvolte si jedno téma a držte se ho. Nevíte si rady? Inspirujte se našimi nápady pro design obývacího pokoje. Ať už se rozhodnete například pro šalvějové odstíny a dřevo, provence, severský nebo industriální styl, buďte mu věrní. 

Pokud totiž sjednotíte vzory, textury a barvy, prostor bude kompaktní, harmonický a hned se na pohled zvětší, i když to tak v reálu vlastně nebude. Jakmile se v něm bude prát více stylů najednou, začne působit stísněně a přeplácaně. S barvami opatrně, v interiéru se snadno šlápne vedle. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak vybrat vhodné barvy pro Vaši domácnost.

clanek_002

Neutrální a světlé barvy interiér opticky zvětší

Světlé a neutrální barvy malý pokoj krásně prosvětlí a opticky zvětší. Světlé odstíny totiž dobře odráží denní světlo a neabsorbují ho jako ty tmavší. To samé platí i s umělým světlem, lépe zkrátka osvětlení plní svou funkci ve světlé místnosti. Pokud se potýkáte s malým prostorem, určitě nesázejte na tmavou barvu stěn, ale ani lišt. 

Doporučujeme především bílou, šedou či béžovou. Dobře vypadají také pastelové a další světlé odstíny. V módě je například šalvějová, levandulová, broskvová či jemně růžová. Používejte kontrastní barvy, docílíte tak optické iluze, díky které se celý prostor zvětší. 

V případě, že byste přeci jen rádi zakomponovali nějaký ten tmavší prvek, zvolte tmavý strop – ten pokoji dodá hloubku a rovněž ho o trochu zvětší. Příliš nedoporučujeme jednu tmavou stěnu a zbytek světlý. Prostor se tak najednou usekne a zkrátí. Raději nechte všechny stěny stejnobarevné.

Umístěte nábytek tak, aby vytvářel iluzi prostoru

Když stěhujeme a zařizujeme domácnost, nábytek automaticky přirazíme ke stěně a vyrovnáme ho s ní. Co kdybychom Vám ale řekli, že tento postup je v malém pokoji poměrně velká chyba? Zkuste si s ním trochu pohrát a umístit ho ke stěně v různých úhlech tak, abyste vytvořili iluzi dalšího prostoru. Nakloňte ho, odsuňte, změňte pozici. 

Nechte Váš nábytek trochu dýchat. Opravdu není nutné, aby se tísnil úplně v rohu. Důležité je také to, aby se netlačil jeden kousek na druhý. Pokud mezi sebou budou mít jednotlivé kousky trochu odstup, hned sami uvidíte, jak se místnost zvětší. Tímto jednoduchým trikem vytvoříte vzdušný prostor, ve kterém se budete cítit příjemně.

Výrazný a kvalitní nábytek má přednost před spoustou malých kousků

Spousta lidí si myslí, že do malého pokoje či malé domácnosti by si měli pořídit drobnější nábytek. To ale přitom vůbec není dobré řešení. Spousta drobných stolků, malých křesel a židlí jen zabírá místo. Udělejte to naopak a vsaďte na jeden či dva velké, výrazné, a především kvalitní kousky. Takto výrazný nábytek prostor zvětší a přitáhne pozornost. 

clanek_003

Nízký nábytek nezahlcuje prostor

Poohlédněte se po nábytku, který má nižší podstavu a je blíž k podlaze. Díky tomu získáte mnohem víc prostoru v horní části pokoje, který se díky tomu stane otevřenější a vzdušnější. Jak na to? Vyzkoušejte tyto následující tipy:

  • Do ložnice chtějte nízkou postel. Nebo spěte rovnou na matraci jako v Japonsku. Budete překvapení, jak je takový spánek na zemi příjemný a zdravý. 
  • Do obývacího pokoje zkuste nízký nábytek inspirovaný 50. léty. Pokud máte duši romantika a líbí se Vám výbava s ornamenty a zdobením, poohlédněte se po nábytku ve stylu 19. století, i ten má totiž nízký profil.

Multifunkční nábytek vyřeší spoustu problémů

Nakupování nábytku je radost. Do malého pokoje se ale bohužel málokdy vejde vše, co bychom si přáli, a často musíme dělat kompromisy. Proto nábytek vybírejte tak, abyste ho mohli použít na více účelů, popř. efektivně šetřil místo. Značně tak ušetříte prostor v pokoji, a získáte tak místo například na cvičení. Skvělým příkladem jsou tyto kousky:

  • Postele s úložným prostorem, pod které dáte vše, co potřebujete – knihy, oblečení, ložní prádlo atd.
  • Otomany, do kterých lze ukládat například dětské hračky a zároveň si na ně položit nohy, když večer relaxujete u televize. 
  • Do malých jídelen jsou perfektní rozkládací stoly. Během týdne stačí pro dvě či čtyři osoby. Ale když se sejdete celá rodina, jednoduše ho rozložíte a vytvoříte hodovní tabuli i pro šest či osm strávníků. 
  • Skládací pracovní stůl s prostorem na knihy, fotky, notebook a vše nezbytné pro studium či práci Vám pomůže ušetřit místo, funguje totiž i jako úložný prostor. A jakmile budete hotoví s prací, stůl zavřete a je to.
  • Do malých ložnic, které sdílíte například s obývacím pokojem nebo pracovnou, doporučujeme sklápěcí postele. Na noc ji sklopíte dolů a ráno zase nahoru. Přes den Vám postel nebude vůbec překážet. Nebudete dokonce ani vědět o tom, že ji tam máte. 
  • Lampička s poličkami Vám nejen posvítí během čtení. Pod svítilnou totiž najdete drobné poličky, na které si můžete například odložit knihu, dát na ni papírové kapesníky nebo třeba květinu.

Hospodařte s prostorem 

Ať už řešíte, jak co nejefektivněji uspořádat malý prostor v domě nebo v bytě, držte se následující rady. Naučte se hospodařit s místem a využít opravdu vše, co máte k dispozici. Možná jste někdy byli v Anglii. Vzpomínáte si, jak malé domečky většinou všichni mají, ale přesto z nich dokážou vytěžit maximum? Ne nadarmo se říká, že kam by Čech dal lednici, Brit zvládne udělat celou ložnici. 

I v tom malém koutě pod schody se dá něco vymyslet. Například z něj udělat praktické úložiště. Nebo malou pracovnu. Jednoduchost a funkčnost jsou teď v módě. Držte se tohoto hesla a uvidíte, že najednou objevíte nevyužité prostory, které jsou jako stvořené k tomu, abyste je zabydleli. 

Nepřehánějte to

Sice jsme Vám poradili využít každý prostor na maximum, ale čeho je moc, toho je příliš. Pro dekorování to platí dvojnásob. Takže ano funkcionalitě, ale ne přeplácanosti. Nepřeplňujte malý pokoj zbytečnostmi. Akorát na ně padá prach, a navíc to nevypadá dobře.

Vyberte si například jeden či dva výrazné kousky (perský koberec, velké zrcadlo, obraz, lampa), které se stanou hlavními prvky v místnosti. Takové výrazné doplňky budou nejen krásně vypadat, ale zároveň odvedou pozornost od toho, že prostor, ve kterém se nachází, je malý. Ostatním dekoracím a doplňkům říkáme ano, ale ty už by měly jen dokreslovat celkovou atmosféru a rozhodně by jich nemělo být příliš. V malých pokojích je opravdu lepší sázet na jednoduchost. 

Stínicí technika ve světlých barvách

Dostatek denního světla, a světla vůbec, je v malém prostoru Vaším spojencem. Není dobré okna zastiňovat příliš těžkými a tmavými závěsy či roletami, které blokují světlo a to, které je uvnitř, zase pohlcují. Sáhněte raději po vzdušných materiálech a světlých barvách.

Rolety Den a noc kombinují rolety a žaluzie. Tvoří je průhledné a neprůhledné pruhy látky. Pomocí řetízku si tak snadno nastavíte stupeň zastínění pokoje. S roletami Den a noc nehrozí, že byste v místnosti neměli dostatek světla. Přesto Vás uchrání před zvědavými pohledy zvenčí. Nabízíme je ve světlých a neutrálních barvách.

Plisé rolety se rovněž hodí do malých prostorů. Na výběr máte hned z několika barev a odstínů, které perfektně zapadnou do Vaší místnosti. Jsou z lehce průsvitné látky, která částečně vpustí světlo do pokoje, a Vy tak díky prosvětlení z druhé strany docílíte pěkného barevného efektu. 

Pokud máte zájem o dekorativní stínicí techniku, doporučujeme římské rolety. Jsou ze vzdušné látky, která je dostupná v mnoha barevných kombinacích. Dají se pořídit i v ozdobné variantě, která působí romanticky a elegantně. Výhodou je, že je můžete zavázat a upevnit v jakékoliv výšce okna, a tak opět regulovat množství světla v místnosti podle potřeby.

Ze stěn udělejte úložný prostor

V malých pokojích jsme často na štíru s tím, kam uložit všechny naše cennosti. Ať už je to sbírka knih, sošek nebo například šperkovnice či sklo a vázy, pořiďte si vysoké skříně a vyrobte zásobu poliček. Lidé mají někdy tendenci věci ukládat spíše na zem, na různé kávové a noční stolky, podstavce atd. Tak ale jen přijdete o cenný prostor. Za to pokud vše umístíte na stěny, pokoj naopak chytře využijete a uvolníte ho. Nebojte se se dát poličky klidně až ke stropu. 

Zrcadla dokážou zázraky

Zrcadlo dokáže skvěle zvětšit prostor. V malém pokoji je vždy nejlepší umístit ho na stěnu, avšak varianty, které se dají opřít a stojí na zemi, jsou rovněž dobrým řešením. Klidně si jich pořiďte víc. Více zrcadel dohromady vytváří velmi zajímavý efekt a iluzi. To proto, že zaměstnávají oči, a mozku se potom zdá, že je místnost podstatně větší, než ve skutečnosti je.

Vertikála je Vaším spojencem

Ať už jde o dřevěný obklad, pruhovanou tapetu, jednoduchou svítilnu (například jen zavěšené žárovky v industriálním stylu) nebo netradiční poličku, snažte se vše orientovat do vertikály. Pokud výbava i dekorum směřuje směrem nahoru, místnost se tím krásně prodlouží a otevře. Zároveň do pokoje vnesete pohyb a harmonii.

I horizontála umí podobný efekt

Toho samého dosáhnete i s důrazem na horizontálu. Opět lze využít obkladů, které budou směřovat místo shora dolů zleva doprava. Dále také poličkami nebo například obložením stropu. Pokud smažete rozdíl mezi stěnou a stropem tím, že všude využijete horizontální obklad, pokoj tak značně zvětšíte. Stejně jako u vertikálního uspořádání i zde je důležité vytvořit iluzi pohybu, který do pokoje vnese dynamičnost a opticky ho zvětší. 

Přejeme Vám hodně štěstí při zařizování Vaší domácnosti! Pokud se Vám náš článek líbil, budeme rádi, pokud ho budete sdílet i s přáteli. Naše značka FOA má v nabídce spoustu moderní a šikovné stínicí techniky, díky které i malý prostor vyšperkujete do dokonalosti. Podívejte se na náš e-shop a vyberte si.