Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak na montáž rolet Den a noc

Montáž rolet Den a noc je velice jednoduchá a určitě ji zvládnete zcela sami bez naší pomoci. Abychom Vám ale celý proces ještě ulehčili, připravili jsme pro Vás následujícího průvodce montáží. Dozvíte se, jaké kazety se hodí pro konkrétní typy upevnění. Seznámíme Vás i se samotným procesem a poradíme, jak na to. Uvidíte, že za pár minut budete mít hotovo. K dispozici jsou navíc i typy upevnění bez vrtání, a tak si rolety Den a noc může pořídit opravdu každý.

clanek_001

Rolety Den a noc se hodí do domácnosti i do kanceláře. Není divu, že je tento produkt velkým hitem. Je kombinací běžných látkových rolet a klasických žaluzií. Přitom má ale vylepšené vlastnosti a krásný design. 

Snadno si s nimi nastavíte množství světla, které bude vnikat do místnosti. Jsou totiž vyrobené z pruhů látky, které se vzájemně překrývají. Ovládacím řetízkem jimi pohybujete proti sobě, a nastavíte si tak stupeň zatemnění. Navíc Vás uchrání před zvědavými pohledy sousedů a v létě udrží horko venku. Jak rolety fungují probíráme do hloubky v našem článku Jak fungují rolety Den a noc. Nabízíme je v otevřené, POLO a MAXI kazetě. 

  • Otevřená kazeta má šířku 30 cm až 160 cm, výšku 150 cm a 220 cm nebo až 240 cm. Lze upevnit zavěšením, vrtáním do okna, do zdi a do stropu. Výhodou je nízká hmotnost a malá velikost. Je dostupná v bílé a hnědé barvě.
  • POLO kazeta má šířku 30 cm až 210 cm. Výška může být 150 cm a 220 cm nebo až 240 cm. Namontovat ji lze vrtáním do okna, do zdi a do stropu. Systém je pevný, a tak lze dosáhnout většího rozměru šířky. Je dostupná v bílé a hnědé barvě.
  • MAXI kazetu nabízíme v šířce 30 cm až 240 cm, výška může být 150 cm a 220 cm nebo až 240 cm. Upevnit se dá vrtáním do okna, do zdi i do stropu. Tato kazeta patří mezi nejluxusnější. Zároveň je odolnější před znečištěním. Lze ji pořídit ve stříbrné, bílé či hnědé barvě. 

Více se o jednotlivých typech dočtete v článku Typy kazet pro rolety Den a noc. Nabízíme také rozměry na míru. Pokud Vám nesedí žádný ze základních rozměrů, vyberte si při nákupu nejbližší vyšší rozměr. Do poznámky v objednávce poté uveďte, jaký rozměr požadujete. Rádi Vám v této věci vyhovíme a vyrobíme kazetu přesně podle Vašeho přání.

Tip: Nevíte, jakou velikost zvolit? Přečtěte si návod Jak změřit rolety Den a noc.

Jak vidíte, ne každou kazetu rolet Den a noc lze namontovat všemi způsoby. Největší variabilitu v tomto ohledu má systém otevřené kazety, která se dá přidělat až čtyřmi cestami. Jelikož se nemusí navrtávat, jde o skvělou volbu pro nájemníky bytů, kteří nemohou nebo nechtějí zasahovat do zdi či do okenního rámu. Pojďme se nyní podívat na různé způsoby montáží.

Jak na montáž rolet Den a noc

Výhodou rolet Den a noc je, že je dostanete již složené. Montáž je proto opravdu jednoduchá a poradí si s ní každý. Pokud jste zkušený domácí kutil, zvládnete to do minuty. Méně zběhlým zákazníkům to zabere jen o pár minut více. Jak vidíte, není to žádná věda. Rolety se dají namontovat buď:

  • zavěšením na okno bez vrtání,
  • vrtáním na okno,
  • vrtáním do zdi,
  • vrtáním do stropu.

Vybírejte si kazetu podle toho, jaký způsob montáže Vám vyhovuje. Vrtání se nemusíte vůbec bát. Ovšem je lepší, pokud budete mít po ruce nějakého pomocníka. Výšku pro navrtání zjistíte tak, že roletu kompletně rozvinete a u spodního okraje si najdete místo, ve kterém chcete, aby končila. Nahoře udělejte rysku a nakonec přivrtejte. 

Co budete pro vrtání potřebovat? Připravte si jen vrtačku a tužku na zakreslení rysky. A to je vše, co je potřeba mít po ruce. V balení Vám dodáme potřebné kovové díly, hmoždinky, šroubky či oboustrannou lepicí pásku.

Zavěšení na okno bez vrtání

 

  • Vhodné pro otevřené kazety

 

Montáž pomocí zavěšení na okno bez vrtání je nejjednodušší způsob, pro který se můžete rozhodnout. Hodí se na eurookna. Pokud z nějakého důvodu nesmíte vrtat do rámu či zdi, nebo nepatříte mezi domácí kutily, tohle je přesně ten typ, pro který byste se měli rozhodnout. 

Jak na to? Okno nejprve pootevřete. Roletu zavěsíte za vrchní rám okna a vespod ji upevníte silou. Je to snadné. V prvním kroku nacvaknete menší plastový zobáček na větší zobáček. Ten zase upevníte oboustrannou lepicí páskou. Vytvoříte tak závěsný systém, na který nasunete nosný profil rolety. Roletu i s háčky nasadíte na horní rám otevřeného okna a docvaknete oba zobáčky tak, aby se pevně zaklesly do sebe. Mějte pevnou ruku, ale nepoužívejte hrubou sílu. Háček by se mohl poničit.

Dále zbývá jen nasunout plastová očka do vodicí tyče. Silon se protáhne plastovými očky. Za spodní rám otevřeného okna rovněž zaháknete háček z kovu. Z horní strany provlečete silon a upevníte šroubkem. Úplně nakonec přilepíte oboustrannou lepicí páskou bezpečností kladku na rám okna. Pokud budete mít zájem, lze doobjednat plastový díl pro dotažení silou

Vrtání na okno

  • Vhodné pro otevřené kazety, POLO kazety a MAXI kazety

Pokud máte fixní okna, kazetu připevněte tak, že ji navrtáte do okenního rámu. Tento postup zřejmě znáte z klasických žaluzií. Nejdůležitější jsou zde dva vrty, které uděláte do horního rámu okna. Připevníte do nich díly a do těch zase nacvaknete roletu Den a noc. Silon se připevňuje na spodní části rámu. 

Kovové díly se do oken navrtávají pomocí menších šroubků. Mezi ně se umístí podložka, do které se nacvakne kazeta rolety Den a noc. Je důležité, abyste ji nasadili správně. Řetízky musí směřovat směrem dolů.

Silon se zajišťuje ve spodní části rámu, a to opět kovovými díly. Ty se navrtají do rámu a připevní se k nim silon. Stejně jako u řetízků, i silon musí směřovat směrem dolů. Do vodicí tyče nasunete plastová očka a protáhnete jimi silon. Dále ho protáhnete spodním kovovým dílem. Nezapomeňte zajistit utahovací šroubek. Silon, který zbytečně přečnívá, ustřihněte. Nebudete ho potřebovat.

U bezpečnostní kladky se můžete rozhodnout, zda ji rovněž přivrtáte, nebo ji pouze přilepíte. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, sáhněte po oboustranné lepence. Ta vše spolehlivě zajistí na místě.

Stejným způsobem se připevňují jak rolety Den a noc v otevřené kazetě, tak v kazetě POLO a MAXI. Pokud by Vám nebylo cokoliv jasné, podívejte se do obrázkového manuálu, který jsme pro Vás připravili.

Vrtání do zdi 

  • Vhodné pro otevřené kazety, pro POLO kazety a MAXI kazety

Kromě rámu se dají rolety Den a noc navrtat také do zdi. Díky tomuto způsobu docílíte toho, že odblokujete o trochu více světla zvenčí. Nebude totiž prosvítat pro krajích, a Vy tak získáte vyšší stupeň zatemnění. Dejte si však pozor, aby tomu skutečně tak bylo. Roleta by měla mít přesah přes celý výklenek, proto si vše dobře změřte. 

Pokud jste někdy připevňovali garnýže pro závěsy nebo záclony, tak montáž rolet Den a noc navrtáním do zdi hravě zvládnete. Oproti předchozí montáži se odlišuje tím, že se nepoužívají vodicí silony. Vystačíte si s kovovými plíšky, které navrtáte do zdi. Na ně se roleta Den a noc připevní. Celý proces máte za pár minut hotový, a to i s vyměřováním výšky.

V prvním kroku do zdi vyvrtáte díry, do kterých vsunete hmoždinky. Výšku vrtu si pečlivě přeměřte. Rolety vysuňte dolů a ujistěte se, že jste našli přesně to místo, ve kterém po zatažení k parapetu zatemní prostor.  Do těchto otvorů patří hmoždinky větší. Pokud Vám tam nejdou zasunout, vezměte si k ruce kladívko a trochu jim dovnitř pomozte.

Na díry nasadíte kovový díl, do kterého se nacvaknou rolety. Šroubkem ho pomocí vrtačky připevníte. Do kovových dílků nyní přijdou rolety. Ještě, než je nacvaknete, ohlídejte si, že obě strany řetízku směřují kolmo dolů. Kladku připevníte na menší hmoždinky, kterým vyvrtáte díru v dalším kroku. Jelikož mají menší průměr, do díry by se měly bez problémů vejít. K hmoždinkám kladku přišroubujte pomocí menších šroubků.  

Tento způsob připevnění je stejný u všech druhů kazet. Kromě vrtačky využijete i kladívko, ale stále jde o nenáročnou montáž, kterou bez problémů zvládnete. Pokud byste si nebyli ohledně čehokoliv jistí, nahlédněte do našeho obrázkového manuálu. Určitě tam najdete odpovědi na případné otázky.

Vrtání do stropu

  • Vhodné pro otevřené kazety, POLO kazety a MAXI kazety

Ač je tento typ montáže dostupný u všech kazet, doporučujeme ho zejména u POLO kazet. Je o něco robustnější a širší. Z horní strany má kovový kryt. Ten perfektně působí proti prachu. Navíc z pohledové strany zakrývá celý návin látky, a má tedy i estetický efekt. Postup je velmi podobný jako u vrtání do zdi. Roletu Den a noc opět připevníte na kovové plíšky, do kterých ji jednoduše zacvaknete. Samotné ovládání Vám usnadní těžítko na ovládací řetízek. Doporučujeme Vám ho přiobjednat.

Začnete tím, že do stropu navrtáte otvory na hmoždinky. Do těchto otvorů patří ty s větším průměrem. Jelikož kvůli svému rozměru do díry dokonale nezapadnou, doklepněte je kladívkem. Na tyto díry nasadíte kovový díl, do kterého později nacvaknete roletu, a zajistíte ho šroubkem a vrtačkou.

Do připevněných kovových dílů nacvaknete roletu. Řetízek musí směřovat kolmo dolů, raději si to ještě před docvaknutím rolety Den a noc zkontrolujte. V dalším kroku připevníte kladku. Opět vyvrtáte díry, tentokrát pro menší hmoždinky. Ty už se do nich vejdou bez problémů, není potřeba si pomáhat kladívkem. Do otvorů přišroubujete kladku pomocí menších šroubků. 

Kladku můžete nahradit již řečeným těžítkem. U tohoto typu montáže je ovládání pomocí těžítek komfortnější. Doporučujeme Vám sáhnout raději po nich. Jsou k dostání na našem e-shopu, stačí je k roletám Den a noc přikoupit.

Pár slov na závěr

Pokud byste během montáže narazili na jakékoliv otázky a potřebovali se na nás obrátit, neváhejte a kontaktujte nás. Náš zákaznický servis je Vám k dispozici každý všední den od 8:00 do 16:00. Pokud Vám tento čas nevyhovuje, napište nám e-mail na info@foa.cz a společně Váš problém odstraníme.