Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak chránit Váš domov proti zlodějům

Domov pro nás znamená především bezpečí. Proto je důležité zajistit Vaši nemovitost proti vniknutí zvenčí. V následujícím textu se podíváme na několik tipů, jak zabránit zlodějům v tom, aby se k Vám vloupali. Do zabezpečení je sice potřeba něco investovat, avšak některé tipy Vás vůbec nevyjdou draho. Některá opatření jsou dokonce zcela zdarma. Pusťte se do toho co nejdříve, ať můžete v noci klidně spát. Nebo v létě odjet na dlouhou dovolenou.

jak_chranit_dum_01

Dávejte si pozor na to, co sdílíte na internetu

Máte účet na sociálních sítích a jste zvyklí o sobě sdílet první poslední? Dejte si pozor. Zdánlivě neškodným jednáním se snadno stanete terčem zlodějů. 

Tím, že zveřejňujete detaily o soukromí, aktivitách a osobním majetku, dáváte ostatním příležitost, aby nahlédli do Vašeho života. Pokud na sociálních sítích nasdílíte například fotografii nového šperku nebo technických vymožeností, je pro zloděje mnohem snadnější si Vás vytipovat jako osobu s cennými předměty.

To samé platí o zveřejňování fotografií z dovolené. Dáváte tak pachatelům jasnou zprávu, že nejste doma. Zatím si Vaši nemovitost mohli jen okoukávat, avšak nyní budou mít jistotu, že je nikdo při činu nevyruší.

jak_chranit_dum_02

Ze sociálních sítích se dá vyčíst také spousta informací o Vaší rutině a běžném režimu. V nevhodných rukách tato data mohou způsobit spoustu škody. Zloději zjistí, kdy nejste doma, a využijí toho. To samé platí o sdílení kalendáře a dalších citlivých datech.

Přemýšlejte nad informacemi, které sdílíte. Nastavte si vysoký stupeň ochrany soukromí. Zamezte cizím lidem, aby měli volný přístup k informacím z Vašeho života a každodenního rozvrhu. Je lepší se chránit než později litovat.

Nezapomeňte všude používat silná hesla, u každého účtu mějte jiné. I když si ve svém profilu nastavíte sdílení pouze s přáteli, šikovný zloděj se může vloupat i do Vašeho online účtu a ukrást potřebná data k tomu, aby se později dostal i do Vaší domácnosti. 

Vytvořte iluzi, že je někdo doma

Ač si spousta lidí myslí, že je dobrý nápad nechat rozsvícená světla, když nejsou doma, není to tak docela pravda. Zloděje tím sice můžete odradit. Zároveň jim ale dáte perfektní příležitost k tomu, aby si Váš domov obhlédli a podívali se, co cenného se vyplatí ukrást. 

jak_chranit_dum_03

Tato situace se dá naštěstí snadno vyřešit. Pořiďte si kvalitní a spolehlivou stínicí techniku z dobrých materiálů, která zablokuje výhled každému zvědavci.  Nezapomeňte si objednat takovou velikost, která bude překrývat i okraje oken, aby dovnitř zloděj nenakoukl tak, že se podívá z rohu tabule. 

  • Rolety Den a noc Vám zajistí vysoký stupeň bezpečí. Snadno u nich nastavíte lamely tak, aby zakryly prostor uvnitř a zablokovaly pohled zvenčí do místnosti. 
  • Stejného efektu dosáhnete i s látkovými roletami nebo termo roletami. S těmi si zajistíte ještě vyšší stupeň krytí. Z ulice do Vaší domácnosti díky nim nikdo neuvidí. 
  • Římské rolety jsou něco mezi závěsem a klasickou roletou. I tento typ Vám přinese požadovaný stupeň ochrany.
  • Plisé rolety vypadají jako tahací harmonika a skvěle Vaši domácnost ochrání před zvědavými pohledy zvenčí. A to jak v tmavé, tak světlé variantě. 
  • Do větších oken (obývací pokoj, jídelna atd.) doporučujeme vertikální žaluzie. Zabezpečí všechny velké prosklené plochy. A tak budou mít zloději smůlu, i kdyby Váš dům obešli a podívali se dovnitř okny na zadní straně domu. Ty totiž většina lidí nechává odhalené. Dejte si na to pozor a rozhodně to nepodceňujte.   

S kvalitní stínicí technikou snadno vytvoříte iluzi, že je někdo doma. Zároveň perfektně skryjete, že uvnitř nikdo není. Stačí nechat rozsvíceno a zatáhnou roletu nebo žaluzii tak, aby nebylo zvenku vidět do interiéru. Naše látky jsou kvalitní s dostatečnou gramáží, nemusíte se proto bát, že by skrze ně nezvaný host prohlédl a zneužil Vaší nepřítomnosti.

Další výhodou naší stínicí techniky je, že si ji zvládnete nainstalovat sami bez pomoci. Montáž je totiž opravdu snadná. Navíc Vám dodáme vše, co budete potřebovat. Některé typy je dokonce možné přidělat i bez vrtání, což uvítají všichni, kdo z nějakého důvodu nemohou či nechtějí vrtat do zdi, stropu nebo na okno. 

Rolety a žaluzie dodáváme hned v několika velikostech. Pořiďte si kazetu, která perfektně padne do Vašeho interiéru. Pokud potřebujete atypický rozměr, rádi Vám ho vyrobíme na míru. Projděte si článek Jak změřit a hned budete vědět, co a jak. 

Rolety mějte za všech okolností neustále stažené dolů. To je důležité zejména proto, abyste zlodějům nikdy nedopřáli možnost prohlédnout si Váš interiér. V závislosti na typu látky bude i přes zataženou techniku dovnitř pronikat dostatek světla, a tak se nemusíte bát špatných světelných podmínek. Rolety Den a noc se dají snadno nastavit tak, aby mezi lamelami pronikalo světlo, ale zároveň aby vše důležité zůstalo skryto zvědavým pohledům zvenčí.

Při delší nepřítomnosti využijte multimédia 

Iluzi, že je někdo doma, vytvoříte také pomocí multimédií zapnutých ve správnou chvíli. Nastavte na nich časový spínač, tak aby se každý den v určitou dobu zapnula, a potom zase vypnula. Pokud u Vás poběží televize nebo bude hrát rádio, určitě se k Vám nikdo neodváží vloupat.

Zapojte sousedy

Sousedé Vám mohou pomoci ochránit Vaši domácnost. Spojte se s nimi a domluvte se. Pokud odjíždíte na delší dobu, požádejte je, ať k Vám chodí například rozsvěcet a zhasínat. Nebo ať na Váš dům čas od času kouknou, zda je vše v pořádku. Aktivní soused odradí spoustu zlodějů od nekalostí. Rozhodně se jim nevyplatí riskovat, že je při činu nachytá. 

Nenechávejte drahé a cenné věci tam, kde jsou vidět

Snažte se rozmístit technické vybavení a další cenné věci tak, aby na ně nebylo z ulice vidět. Žádný notebook nebo kabelka přímo na okně. Možná Vám to přijde přehnané. Ovšem nejlepší opravdu je, když zlodějům nedáte žádnou šanci, aby si něco vyhlédli. Ještě jedna rada. Doma nikdy nenechávejte větší finanční hotovost.

Pořiďte si kamerový systém

Kamerový systém odradí naprostou většinu zlodějů. K dostání je hned několik druhů, a to včetně volně stojících kamer, které si můžete pořídit. Některé jsou veliké a viditelné hned na první pohled. Ty jsou jako hrozba pro nezvané hosty úplně nejlepší. 

Chtějte, aby se zařízení dalo propojit s Wi-Fi a Vaším chytrým telefonem. Snadno se tak budete moci kdykoliv podívat, co se u Vás doma děje, i když budete na druhé straně zeměkoule. Některé kamery mají také čidla a chytré senzory. 

Jakmile detekují nečekaný pohyb, informují Vás skrze aplikaci a pošlou Vám poplašnou zprávu, popř. rovnou zapnou alarm. Navíc díky kamerovému záznamu získáte cenné důkazy, na základě kterých může policie identifikovat či dopadnout pachatele. 

Budou se hodit i při jednání s pojišťovnou. Za tímto účelem nezapomeňte vyfotografovat všechen Váš majetek. Vytvořte katalog, abyste měli dokonalý přehled o svém vlastnictví a zároveň důkazy pro případné jednání o náhradě škody.

Pokud nechcete investovat do kamery, pořiďte si atrapu. I nefunkční makety, které jsou ovšem k nerozeznání od pravých zařízení, svůj účel splní. Umístěte ji na viditelné místo, aby každý kolemjdoucí viděl, že je Váš domov chráněný.

Investujte do čidel

Kromě kamer se Vám vyplatí pořídit také samostatná čidla. Ta snímají pohyb a pohlídají Vaši nemovitost před nepovoleným vstupem. Umisťují se nejčastěji do prostoru, aby měla perfektní přehled o všem, co se pohne. Pořídíte je v jakémkoliv obchodu s elektronikou. Nainstalujete je sami bez pomoci, není to nic těžkého. K dostání jsou varianty s inteligentním systémem či klasickým alarmem.

Zabezpečte okna a dveře proti zlodějům

Zloději do domu vstupují nejčastěji oknem nebo balkonovými dveřmi. Nejlepší by proto bylo potenciální vstupy zamřížovat. Ne vždy je to však možné a některým vlastníkům se to nelíbí. Naštěstí se to dá řešit i jinak. Stačí okna řádně zabezpečit. Jak na to?

Skla by měla být z odolného materiálu, který nelze rozbít nebo vytlačit z rámu. Pořiďte si také pojistku proti vypáčení otevíracích klik. Na tu se dá pořídit také ještě jeden dodatečný zámek. Pokud navíc investujete i do kování na okenní rohy, zcela eliminujete možnost, že by je zloděj vypáčil. 

Nezapomeňte zabezpečit i dveře. Důležitý je spolehlivý štít a kování, které zabrání vylomení, vypáčení nebo odvrtání. Především u starších typů hrozí, že některý z bezpečnostních prvků (závora, zámek) už není, co býval. Ovšem i nové dveře mohou být nevhodné, pokud mají nekvalitní zámek. 

Investujte do dveří s vyšším bezpečnostním standardem a z kvalitního materiálu. Ty neohrozí ani zloděj, který by chtěl zámek odvrtat, jelikož jsou na to připravené.  Odvrtání znemožníte i tak, že pořídíte kování s ocelovou krytkou. Vyhněte se nekvalitním dveřím z PVC, které nic nevydrží. Doporučujeme investovat do dvou zámků. 

Zabezpečte přístupové cesty a investujte do dostatečně vysokého plotu

Vysoký plot a nedostupná přístupová cesta zloděje spolehlivě odradí. To je totiž to první, s čím se musí potýkat. A pokud se Vaše nemovitost zdá nedobytná, raději to vzdá. Pořiďte si kvalitní vjezdovou bránu a vchodovou branku se zabezpečením. 

Nenechávejte zahradní nářadí venku

Zahradní nářadí by mělo být za všech okolností zabezpečené a zamčené v kůlně, dílně nebo garáži. Rozhodně byste ho neměli nechávat jen tak na zahradě. Nic potom nezabrání drzým nenechavcům, aby vlezli přes plot a ukradli, co najdou.

Pozor na mazlíčky

Dejte si záležet, aby zloději neviděli Vaše domácí mazlíčky. Pokud totiž má někdo doma kočku nebo psa, většinou nemá žádný kamerový systém, alarm ani čidla. Pozor na malá dvířka pro Vašeho čtyřnohého kamaráda. Ač se do nich dospělý člověk nevejde, oslabují dveře. Pro zloděje je proto v tomto případě snazší je rozbít a dostat se dovnitř.

Obraťte se na naši zákaznickou linku na telefonu 552 222 462. Nebo nám napište e-mail na info@foa.cz. Rádi Vám pomůžeme s výběrem spolehlivé stínicí techniky, která ochrání Váš domov před zvědavými pohledy zvenčí. Všechny důležité informace najdete také na našem webu Foa.cz