Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

8 tipů na zútulnění velkých otevřených prostor

Otevřené prostory jsou velmi trendy a krásné. Pokud je ale nedokážeme správně dekorovat, mohou působit chladně a prázdně. Jak tedy proměnit rozlehlý, vzdušný prostor v krásný a útulný domov?

Módní trendy se objevují snad ve všech oblastech našeho života a v případě bydlení tomu není jinak. Zatímco v minulosti se při stavbě domů dávalo přednost projektování menších oddělených pokojů, dnešní architektura jde jiným směrem a preferuje rozlehlé a otevřené místnosti.

Obývací pokoj, kuchyň, jídelna a pracovní koutek bývají často součástí jednoho otevřeného prostoru. Ačkoliv je tento trend praktický a vzhledný, nezřídka je složité takovou místnost zútulnit a zateplit.

Pokud chcete zjistit, jak proměnit velký a prázdný prostor v příjemný a teplý domov, pak zůstaňte s námi a podívejte se na 8 jednoduchých tipů, jak toho docílit.

clanek_001

 

  1. Základem je velká, pohodlná sedačka

     

    Pokud jste někdy toužili po takové sedačce, na kterou se vleze celá rodina, teď je ideální čas si ji pořídit. Velká sedačka totiž ohraničí obývací část a vytvoří dostatek místa pro všechny členy domácnosti. Pak už záleží jen na Vašich preferencích a na tom, zda zvolíte pohovku ve tvaru U či L a doplníte ji třeba o další pohodlné křeslo.

    Nebojte se ani většího konferenčního stolu. Nevýhodou stísněných obývacích pokojů je, že stůl musí být malý a příliš zasunutý k sedačce. V okamžiku, kdy máte velký obývací pokoj, můžete pro konferenční stolek nechat více v prostoru. To jistě ocení každý, kdo si chce z gauče odskočit a nemusí se tak složitě protahovat kolem přisunutého stolku.

    Využít se dá i celá série menších konferenčních stolů, které mají rozdílnou velikost a kdykoliv se dají snadno zasunout pod sebe. 

    Zvažte i to, že celou odpočívací část vytvoříte v prostoru. Pamatujte, že není nutné všechen nábytek organizovat pouze podél zdí. V takovém případě by Vám totiž uprostřed místnosti zbytečně vznikl nevyužitý, prázdný prostor.

    clanek_002

     

  2. Rozdělte místnost na menší části

     

    Tento tip úzce souvisí s tím předchozím. Aby velký prostor působil útulně, je potřeba ho rozdělit a vytvořit více pomyslných ostrůvků, kdy každý plní odlišnou funkci. A jaké sekce si můžete zřídit? To záleží především na dispozicích, velikosti prostoru a na tom, co vše zde toužíte mít. 

    Pokud se jedná o rozlehlou otevřenou místnost, která tvoří podstatnou část domu, pak zde můžete vytvořit rodinnou sekci, pracovnu, jídelnu, čtecí koutek, kancelář nebo relaxační zónu u krbu. Je-li prostor menší, nebude potřeba tak rozmanitého dělení.

    Jak ale začít? Pokud postavíte stůl či křeslo doprostřed místnosti, může to působit značně chaoticky. Na ohraničení nových zón se tedy ideálně hodí koberce, nábytek nebo barevné panely na stěně

    V okamžiku, kdy tvoříte rodinnou zónu uprostřed prostoru, stačí sedací soupravu umístit na kusový koberec. Tím jasně ohraničíte tuto odpočinkovou zónu a právě prostřednictvím koberce ji uzavřete a zútulníte. Za sedací soupravu pak můžete situovat komodu nebo odkládací stolek, které daný prostor ohraničí i z druhé strany.

    Obdobně si můžete zřídit i čtecí koutek. Stačí spojit knihovnu, menší koberec, křeslo a lampu. Takto jednoduše zařízený ostrůvek pak vytváří další pomyslnou místnost, která velký a vzdušný prostor zaplní a zútulní.

    Pokud máte krb a stále příliš mnoho nevyužitého prostoru, můžete i zde zřídit místo k odpočinku. Opět postačí koberec nebo kožešina a pohodlné posezení. 

    Jak vidíte, docílit útulnosti je skutečně jednoduché. Postačí Vám k tomu kusové koberce, komody, knihovničky a případné vymalování stěny, která přímo náleží k nově vznikajícímu prostoru. Pomyslných příček se dá prostě dosáhnout více způsoby a rozlehlá místnost začne okamžitě působit jako příjemný a útulný domov.

    clanek_003

     

  3. Propojte prostor

     

    Jakmile vytvoříte několik funkčních ostrůvků, může se stát, že se prostor roztříští. Na vině může být přílišná odlišnost barev, stylů nebo použitých materiálů. Pamatujte totiž, že tak, jako v malém prostoru nevypadá přílišný mix barev harmonicky, tak ani v tom velkém a otevřeném nebude vypadat hezky.

    Když prostor rozdělujete, stále pamatujte na to, že se jedná o jednu místnost a jednotlivé sektory by měly být provázány. K tomu skvěle poslouží umírněnost při výběru barev. Dopředu si určete, kolik a jakých barev použijete. Pak se tím řiďte i při výběru nábytku a doplňků. 

    Jestliže Vás zaujala modrá barva, použijte ji jako spojovací linku mezi všemi částmi prostoru. V obývací části můžete sáhnout po povlacích na polštářky v této barvě, nad jídelní stůl můžete pověsit obraz v modrých tónech, do kuchyňské části umístit modrou vázu a ve čtecím koutku můžete mít modré křeslo nebo příjemnou pletenou deku. 

    Tip: Nevíte, pro jaké barvy se rozhodnout a které odstíny kombinovat? Pak se inspirujte naším článkem Jak vybrat vhodné barvy pro Váš interiér, který Vám s výběrem vhodných barev pomůže.

    clanek_004

     

  4. Pracujte s barvami na zdech 

     

    Bílá barva je jednoznačný evergreen a je velmi praktická, pokud se snažíte rozzářit malý prostor. Jestliže je ale obývací část Vašeho bytu či domu rozlehlá, nemusíte se barev bát. Ovšem nevolte jich více než čtyři.

    Barvy prostor zútulní a dají mu specifickou atmosféru. Kromě toho jsme si již řekli, že skvěle slouží k ohraničení jednotlivých sekcí. Pokud máte vedle sedací soupravy pracovní koutek, můžete stěnu za pohovkou vymalovat a tím rodinnou zónu zcela oddělit od té pracovní. Aby pak byl prostor spojen, stačí zvolit dekorace, které dva rozdílné prostory barevně propojí.

    Barevné panely na zdi můžete tvořit i pomocí tapet nebo nábytku (knihovničky, police). V případě tapet a fototapet ale buďte opatrní s jejich vzorem. Pamatujte, že co se Vám líbí dnes, se Vám nemusí zamlouvat zítra. 

    clanek_005

     

  5. Pracujte s okny a stínicími systémy

     

    Vytvořili jste sekce, používali korespondující barvy a prostoru stále něco chybí? Jednou z těchto věcí můžete být stínění. Okna bývají v otevřených prostorách často velmi rozlehlá a přináší pocit chladu

    Skvělým řešením je stínicí technika, která okna zahalí a dodá jim pocit hřejivosti. V případě velkých francouzských oken a portálů je volba ideální stínicí techniky někdy náročnější. Ale FOA má pro Vás perfektní řešení: Vertikální žaluzie.

    Vertikální žaluzie jsou skvělé v tom, že snadno dokáží stínit velké plochy, jednoduše regulují průchod slunečních paprsků a už lehkým pootočením lamel poskytnou maximální soukromí. Další velkou předností je, že se nestahují shora dolů, ale do strany. Kdykoliv tak potřebujete projít ven, Vertikální žaluzie stáhnete na stranu a vytvoříte si dostatek prostoru.

    Pokud tento druh stínění znáte pouze v bílé barvě a po té zrovna netoužíte, máme pro Vás dobrou zprávu. FOA nabízí Vertikální žaluzie v mnoha barevných variantách a nejrůznějších odstínech, takže rozhodně nemusíte klást meze své fantazii!

    clanek_006

     

  6. Pracujte s osvětlením

     

    Jakmile máte jasné barevné schéma, zvolený nábytek i rozdělené zóny, je třeba se zaměřit ještě na jednu věc, a tou je správné rozmístění osvětlení. Použít můžete závěsná svítidla, stolní i stojací lampy nebo LED pásky.

    Lustry je ideální rozmístit do centra každé z vytvořených sekcí. Ideálně by tak stropní osvětlení mělo být nad sedací soupravou nebo jídelním stolem. Menší sekce můžete doplnit o nejrůznější lampy, které místo prosvětlí a současně ozdobí.

    Pokud chcete vyvolat pocit útulnosti, nebojte se zvolit LED pásky a lampičky s teplým žlutým světlem. 

     

  7. Vyplňte holé stěny

     

    Doposud jsme se soustředili především na jednu úroveň prostoru, a to na podlahu. Nezapomeňte ale, že pocit chladu a prázdna evokují také nevyužité stěny. Ty přitom nabízí mnoho místa k proteplení místnosti.

    Jak jsme si naznačili, prostor mohou zaplnit knihovny, žaluzie nebo výmalba. Nicméně nezapomeňte také na dekorace, obrazy nebo police. Kaskádovitě organizované poličky mohou sloužit jako ideální prostor pro knihy nebo drobné předměty, které místnosti zaplní a propůjčí jí prvek osobitosti.

    Skvělou službu splní i zrcadla. Pokud máte vysoké stropy, stačí na zeď zavěsit designové zrcadlo a lehce ho naklonit směrem dolů, aby odráželo spodní prostor místnosti. Zdi pak nebudou působit nevyužitě a prázdně.

    Není potřeba používat velká zrcadla, která budou stěnu zakrývat po celé její výšce. Naprosto stačí malá zrcadla v ozdobném rámu. Optická hra s velkoplošnými zrcadly je ideální spíše pro malé místnosti, kde chceme vyvolat dojem většího prostoru. 

    clanek_007

     

  8. Pořiďte si zeleň

     

    Pokud nejste fanoušci takzvaných lapačů prachu, pak Vám jako dekorační prvek mohou posloužit rostliny. Ty do místnosti vnesou život a spoustu odstínů uklidňující zelené barvy, která krásně propojí všechny sekce v jednu.

    Volit můžete vysoké i menší květiny, které naaranžujete na podlahu, poličky nebo je zavěsíte ke stropu. Pokud nejste zdatní pěstitelé, můžete si zvolit kaktusy, které na sebe berou mnoho krásných podob a péče o ně není tak náročná.

    Zeleň pak v interiéru vypadá skvěle v kombinaci s bílou, béžovou, šedou, žlutou nebo hnědou barvou.

    clanek_008

Zútulněte svůj dům s FOA

Velké prostory jsou krásné, vzdušné a moderní. Pokud si ale nevíte rady s jejich zařizováním a dekorováním, mohou působit chladně a neútulně. Dnes jsme si ukázali pár jednoduchých triků, které Vám mohou pomoci proměnit rozlehlou místnost v útulný a proteplený domov.

Každý preferuje jiné barvy a materiály, proto nejde poskytnout jeden univerzální návod. Nicméně v případě oken je řešení o poznání jednoznačnější. Aby Váš domov působil příjemně, je ideální okna opatřit vhodnou stínicí technikou.

FOA přichází s širokou nabídkou odlišných typů stínění a jejich barev. Najdete zde řešení pro jakékoliv okno nebo plochu. Pak už se jen stačí rozhodnout, co od stínění kromě dekorační funkce očekáváte a vybrat si ten nejvhodnější typ.

Pokud máte několik favoritů a bojíte se, zda by k Vám barevně pasovaly podle Vašich představ, využijte naší jedinečné služby. U nás si totiž můžete objednat až 8 vzorků zcela zdarma a rozhodnout se pro vítěze.

Proměnit prázdný prostor v příjemné hnízdečko bude s FOA snadnější, než si myslíte. Pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte se na nás obrátit.