Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Změňte přístup k úklidu s těmito užitečnými tipy

Každý z nás musí udržovat svůj domov uklizený a čistý. Úklid většinou nepatří zrovna k těm nejoblíbenějším činnostem, proto hledáme způsob, jak si ho co nejvíce usnadnit. Změňte svůj postoj k čištění pomocí našich užitečných rad.  

clanek_001

Myšlenka na důkladný úklid domu či bytu nám způsobuje značné rozčarování. Často máme tendenci úklid stále odkládat a moc se nám do něj nechce. Neuspořádaný domov však může vést k pocitům úzkosti a stresu. Projevuje se to ve vztazích, pracovním výkonu i schopnosti relaxovat. Uklizený prostor však navodí pocit klidu

Než začnete s úklidem 

Stanovte si vždy konkrétní úkol a rozdělte domácí úkoly na zvládnutelné kroky. Nepouštějte se do úklidu celé kuchyně, ale ukliďte vždy třeba jen jednu skříňku. Dělejte si pravidelné přestávky a nesnažte se vše udělat za jeden den. 

WC i koupelna jednou týdně

I když jsou toalety často považovány za nejšpinavější část domu, často více bakterií a nečistot najdeme třeba v lednici. Keramický povrch se snadno čistí a většinou dbáme na čistotu toalety průběžně. Jednou týdně proveďte důkladné čištění WC mísy dezinfekčním prostředkem, postarejte se o umyvadla, vany či sprchový kout i dlažbu. 

Kuchyňské povrchy při každém použití

Čištění povrchu pracovní desky, dřezu a dalších ploch v kuchyni provádějte průběžně, nejlépe před a po použití. Nastříkejte plochu dezinfekčním prostředkem, abyste odstranili všechny bakterie před i po přípravě jídla. Vaření a čištění patří nerozlučně k sobě. Lednici doporučujeme důkladně vytřít nejméně každý měsíc

Uvnitř vašich kuchyňských skříněk ukliďte 2x do roka

Kuchyňské skříňky důkladně vytřete a ukliďte 2x do roka. Pokud do skříňky něco vysypete nebo vylijete, co nejdříve vše otřete a vydezinfikujte. Zamezíte množení molů, mravenců nebo šíření bakterií a plísní. Stejně tak protřiďte sezónní oblečení a provětrejte vaše skříně a botníky

Koberce a podlahy ukliďte 1x týdně

Pokud máte rádi teplo a pohodlí koberce, je třeba myslet na to, že obsahují mnoho bakterií i roztočů. Vysajte je 1x týdně. Pokud jste alergici či astmatici, nebo máte doma domácí mazlíčky, pusťte se do vysávání a vytírání podlahy i 2x týdně.

Jak čistit rolety

Většina látek má antistatickou vrstvu a prach se na nich moc nedrží. Rolety se navíc neustále oklepávají. Většinu římských rolet můžete prostě vyprat v pračce.  

Na většinu znečištění stačí prachovka a vlhký hadřík, jen je nechte dobře proschnout. U rolet záleží i na materiálu. Nemusíte je ale pravidelně čistit. Stačí je jednou týdně vymotat až nahoru a zase spustit, ať se oklepou od prachu. Pokud je přece jen musíte vyčistit, vysajte je a vyčistěte jemným čisticím prostředkem a vlhkým hadrem, omyjte čistou vodou a vysušte suchým hadrem. Pokud se dají prát, dejte je usušit na šňůru, a pak zavěste na okna.

Jak čistit žaluzie

Pravidelně čistěte lamely od prachu a nečistot prachovkou nebo lehce navlhčeným hadříkem. Na horizontální žaluzie lze použít vysavač se zúženým nástavcem. Můžete je také demontovat a nechat je vyčistit specializovanou firmou. To ale u FOA nebude třeba. Čištění rolet a žaluzií od FOA totiž není žádný problém, vůbec se toho nebojte a pořiďte si nové stínění. Není nic horšího než čistit staré žaluzie. Náročnost čištění starých rolet a žaluzií se s údržbou nového stínění od FOA vůbec nedá srovnat. Díky tomuto stínění si usnadníte práci a zkrášlíte bydlení. 

Dálkové ovládání a vypínače očistěte 1x týdně

Vypínače i dálkové ovladače televizoru jsou nejšpinavější povrchy v domácnosti. Patří sem i mobilní telefony, klávesnice, myši k počítači a povrchy notebooků. Rychlým setřením 1x týdně značně snížíte riziko bakteriální kontaminace.

Výměna ložního prádla 1x za 14 dní 

Vyperte ložní prádlo na 60 °C, při kterých se ničí bakterie, viry a roztoči. Alergici a lidé se zvířecími mazlíčky by měli postele převlékat 1x týdně. Vždy vysajte matrace. Pokud se v noci hodně potíte, chránič matrace prodlouží její životnost.  

Vsaďte na uzavřené skříňky

Nejvíc prachu se usazuje na otevřených policích a skříňkách. Uzavřené skříně a komody vám usnadní úklid. Navíc bude celý prostor vypadat uklizeně. Zbavte se všeho, co nepotřebujete. Nejlépe se udržují prostory, které nejsou přecpané. Nestaňte se otrokem úklidu. Klíčové oblasti uklízejte průběžně za pochodu. 

 

Úklidu se vůbec nebojte. Pokud se budete držet našich zásad, úklid vám půjde pěkně od ruky.