Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

6 věcí, které zohlednit při výběru stínící techniky

Okna v našich bytech propouštějí do našich domovů přirozené světlo, které všichni potřebujeme. Pokud dáme oknům při výběru stínění originální vzhled, můžeme pozvednout celkový styl místnosti na zcela novou úroveň. 

Rolety a žaluzie jsou stále oblíbenější alternativou záclon a závěsů. Poskytují nám vysoce módní a všestranné možnosti v oblasti designu, maximalizují životní prostor a umožňují nám regulovat stupeň slunečního světla a stínu, odrazu tepla i soukromí v místnosti. Díky možnosti širokého výběru formy stínění jsou rolety i žaluzie vhodnou volbou pro jakoukoli místnost v domě či bytě.

Jak na výběr vhodného stínění

Existuje mnoho druhů stínění. Originální rolety Den a noc, Látkové rolety, Termo rolety, Plisé rolety, Vertikální žaluzie či Římské rolety vhodné i do arkýřových oken. Nabídka je velmi široká včetně rolet používaných v zimních zahradách. Majitelé podkroví a střešních bytů ocení Rolety do střešních oken a Plisé do střešních oken. V letním období mnoho z nás preferuje i sítě proti hmyzu do oken. Klíčem k úspěšnému nákupu správné rolety je identifikovat konkrétní požadavky.

 

  1. Míra zatemnění 
    Pokud vybíráte stínící techniku do místnosti na spaní, tedy do ložnice, dětského pokoje či pokoje pro hosty, potřebujete docílit co nejvyšší míry zatemnění. Pro tyto účely se podívejte na římské rolety, které jsou k dispozici se zatemňovacím obložením na okrajích, nemají také žádné otvory nebo lamely, které propouštějí světlo. Zvolit můžete také rolety Den a noc se zatemňovací černou tkaninou. 

  2. Vlhkost v místnosti
    Při výběru stínící techniky do vlhké místnosti, jako je kuchyň nebo koupelna, doporučujeme vyvarovat se přírodních materiálů, jako je plátno, hedvábí a dřevo, které mohou ve vlhkém prostředí trpět hnilobou či plísní, zkroutit se nebo vyblednout. Místo toho doporučujeme zvolit žaluzie nebo rolety z umělých materiálů imitujících dřevo nebo rolety vyrobené z vodotěsného PVC.

  3. Příznivá cena
    Při volbě stínění stále rozhoduje i cena. Interiérová stínicí technika, tedy vnitřní žaluzie nebo rolety, má mnohem nižší cenu než venkovní forma stínění. Interiérové stínění je nejen levnější, ale můžete vybírat i z více variant, designů a barev. Díky tomu můžete stínění krásně sladit s interiérem a pozvednout jeho vzhled na zcela novou úroveň. Ať už si zvolíte originální rolety Den a noc, Plisé rolety, Látkové rolety, Termo rolety, Římské rolety či Vertikální žaluzie, váš interiér se rázem změní.
     
  4. Výběr stínění i typu kazety 
    Nejprve si rozmyslete, jaké okno a jakým způsobem ho chcete zastínit a jak by měla podle vašich představ stínící technika vypadat. Pokud potřebujete zakrýt celý výklenek, je třeba navrtat kazetu se stíněním na stěnu nad okno nebo do stropu. V tomto případě nemůžete vybrat plisé, které je třeba upevnit přímo na okna. Vertikální žaluzie ale nebudou problém. Některé stínění je navíc bez kazety a jiné s kazetou. Ty se od sebe liší šířkou i způsobem upevnění. Při tomto způsobu výběru stínění, se vám počet možných variant postupně sníží a nakonec vyberete přesně ten typ, co potřebujete. Pak už jen doladíte barvu tak, aby zapadla do interiéru.

  5. Volba upevnění a ovládání
    Otevřená kazeta je lehká a malá, jen o malinko širší než látka, takže ji můžete umístit téměř všude a upevnit na rám okna bez vrtání zavěšením, lepením na okno, ale i vrtáním. POLO kazeta je lehká a pevná, o 4 cm širší než látka a vhodná i na větší okna. Hliníková krytka tvoří stříšku rolety a na roletu nesedá prach. Hodí se pro vrtání do okna, stěny i stropu a je krytá z pohledové strany. MAXI kazeta luxusní vzhled. Roleta je o 6 cm širší než látka, chrání roletu před prachem a hliníkový profil lemuje všechny strany rolety. Upevnit ji lze vrtáním do okna, stěny i stropu. Nezapomeňte na výběr správné barvy a strany mechanismu pro ovládání.

  6. Nároky na údržbu
    Čištění žaluzií není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Žaluzie lze udržovat čisté a bez prachu jen pomocí vlhkého hadříku. Plisé rolety, vertikální a látkové rolety lze pravidelně vysávat pomocí vhodného nástavce na vašem vysavači. Měkké tkaniny vyžadují speciální čisticí prostředek, proto se držte doporučených pokynů výrobce