Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nejlepší rolety a žaluzie pro Vaši domácí tělocvičnu

Udělat něco pro své tělo je vždy dobrý nápad. Někdy nás ale odradí drahá permanentka do fitness centra nebo nevůle počasí za okny. Pokud k tomu ještě připočteme fakt, že práce mnoha z nás se přesunula z kanceláří do našich bytů, rázem nám dojde, že jsme přišli i o těch pár kroků, které jsme každý den nachodili. A přesně to je ten moment, kdy je potřeba zvážit domácí cvičení.

clanek_001

Pokud patříte mezi šťastné jedince, budete si moct pro tyto účely zabrat celou místnost, půdu nebo třeba garáž. Ale co dál? Jak začít? Jak místnost vybavit, aby na to nepadla celá Vaše výplata?

Nebojte. Vytvořit si ideální prostor pro Vaše cvičení nemusí být nijak nákladné. Poradíme Vám, jak začít a také jaký typ stínicí techniky Vaši tělocvičnu promění v místo, kam se budete každý den těšit.

Jaké sportovní vybavení si pořídit

Mnohokrát se stane, že plány jsou barevnější než realita. Proto se vyvarujte velké investici do cvičebních pomůcek. Pokud Vás domácí fitness nadchne, vždy si můžete profesionální vybavení dokoupit.

Pro začátek stačí karimatka, guma, balanční podložka, gymnastický míč a drobné pomůcky. Pokud nechcete kupovat celou sadu činek a nevíte, jaká váha je pro Vás ta ideální, začněte s PET lahvemi vody. Splní stejnou službu a Vy alespoň najdete vyhovující hmotnost. Návodů na to, jak začít s cvičením bez zdrcujících vstupních nákladů je všude na internetu spousta.

Jak prostor zorganizovat

Pokud své kondiční tréninky berete spíše jako oddych než jako přípravu na olympiádu, nechte prostor odlehčený. Bude tak možné jej kdykoliv využít jako pokoj pro hosty nebo přechodnou kancelář. Pro ukládání cvičebních pomůcek skvěle poslouží policové díly, úložné boxy nebo skříň. 

Nemáte vybavení moc? Uložte jej podél zdi, kde Vám nebude překážet pro případ, že daná místnost bude plnit i jinou úlohu než jen tělocvičny.

clanek_002

Před zařizováním zmapujte prostor 

Tak jako čtení, vaření nebo jakákoliv jiná aktivita i cvičení potřebuje ty správné podmínky. Na mysli máme vhodné světlo. A ani sebelepší umělé osvětlení nikdy nenahradí sílu a energii denního světla.

I když by Vás to hned v začátcích nenapadlo, vhodné stínění je pro domácí tělocvičnu skutečně klíčové. Jen díky němu totiž můžete pracovat s hned třemi věcmi:

  • světlem, které proniká do místnosti,
  • soukromím,
  • a v neposlední řadě s teplotou místnosti.

Využití denního světla

Pokud tedy místnost trpí nedostatkem světla, stínění by mělo být světlé a vzdušné. V případě, že je místnost orientována na východ nebo jih, pak sáhněte po takové stínicí technice, která Vás dokáže před sluncem vmžiku schovat. V případě, že se místnost nadprůměrně ohřívá, nebojte se sáhnout po Termo roletách. Ale o tom si povíme více za chvíli.

Zajistěte si soukromí

Nyní je potřeba zvážit, zda je do Vaší tělocvičny vidět. Pokud je okno orientováno do rušné ulice nebo k Vám vidí sousedé z kuchyně protějšího domu, pak zvolte takové stínění, které Vás před pohledy ochrání

Barevné schéma tělocvičny

Na začátku také zvažte, jaké barvy zapojíte do hry se slunečními paprsky. Obecně platí, že světlejší barvy spolu s přirozeným světlem působí příjemně a energicky. Pokud se do cvičení musíte vždy trochu přemlouvat, pak zkuste žlutou nebo oranžovou barvu. Obě prozáří pokoj a působí velmi živě a energicky.

Pokud si přejete místnost využívat i pro jiné účely než jen pro cvičení, pak zvolte jemné neutrální barvy. Ty prostor také prozáří, současně jsou ale snadno kombinovatelné a lichotí jakékoliv místnosti nehledě na její účel.

Je pro Vás cvičení víc než jen pohyb? Potřebujete soustředit i svůj stav mysli? Pak volte modrou nebo zelenou barvu. Obě představují klid a přináší do prostoru mír a harmonii. A jak tyto bary do prostoru co nejsnáze dostat? Stačí touto barvou vymalovat jednu stěnu a doplnit ji barevně korespondujícím stíněním.

clanek_003

Volba správného stínění

Mnohdy není problém vybrat barvu stínění, ale ten správný typ. My si je teď představíme, aby Vaše rozhodování bylo snadnější a nové stínění splňovalo přesně to, co v prostoru potřebujete nejvíce.

Látkové rolety

Tato stínicí technika je skvělým řešením pro tělocvičny, které nebojují s nedostatkem denního světla a naopak ho mají někdy až přespříliš. Rolety totiž mají tu skvělou vlastnost, že velmi snadno dokáží regulovat průchod paprsků nebo místnost zcela zastíní. Mimo jiné jsou snadno udržovatelné a zajišťují maximální soukromí.

Termo rolety

Tam, kde už klasická roleta nestačí, je ideálním řešením Termo roleta. Mnohdy totiž není sluneční svit problematický pouze v tom, že nás oslňuje, ale také v tom, že místnost nepříjemně ohřívá. Samotné cvičení dokáže dát pěkně zabrat. A sluncem rozehřátá místnost nenabízí zrovna ideální cvičební podmínky.

Termo rolety vypadají jako klasické rolety s tím rozdílem, že jsou vybaveny TERMO vrstvou, jejíž výjimečnou vlastností je, že dokáže místnost od přehřátí uchránit

Rolety Den a noc

Nechcete se okrást o sluneční svit, ale zároveň potřebujete okno zastřít? Pak přesně pro Vás máme rolety Den a noc

Vaše okno je možná orientované do rušné ulice nebo je dům sousedů příliš blízko a Vy tak nemáte v domácí tělocvičně dostatek soukromí. Rolety Den a noc Vaši situaci vyřeší velmi snadno. Sousedé ani náhodní kolemjdoucí k Vám už neuvidí, Vy si ale přesto můžete užívat denní světlo. Jak je to možné?

Na tomto stínění se střídají průsvitné a neprůsvitné pruhy látky a jejich větší či menší překrývání umožňuje docílit přesně takové úrovně stínění, po jaké toužíte.

Líbí se Vám tento typ stínění, ale máte obavy, že ovládací řetízek Vám může v tělocvičně překážet a zachytávat se o Vaše cvičební nářadí? Pak jistě oceníte možnost dokoupení elektrického pohonu, který se postará o snadné ovládání bez řetízku.

clanek_004

Plisé rolety

Pokud Vás absence ovládacího řetízku zaujala, pak jistě oceníte praktičnost Plisé rolet. V čem spočívají jejich hlavní výhody? V prvé řadě se velmi snadno ovládají, díky svému vzhledu vypadají velmi originálně a především se dají zatahovat jak zespodu, tak shora. 

Pokud se Vaše tělocvična nachází v přízemí, stačí roletu vytáhnout do poloviny okna. Zvědavci k Vám neuvidí a Vy necháte slunečním paprskům dostatek místa, aby mohly prozářit celou místnost.

Římské rolety

Římské rolety jsou krásné a elegantní stínění. Mnohé z Vás by proto nenapadlo jej umístit zrovna do tělocvičny. Možná si to ale rozmyslíte!

Pokud jste milovníci jógy nebo třeba tai-či a atmosféra místa je pro Vás velmi důležitá pro dosáhnutí psychické harmonie, pak o Římských roletách vážně zauvažujte. Široká nabídka barev a jedinečný vzdušný design se postarají o Vaše soukromí, ale současně také o dostatek světla a příjemné prostředí.

Vertikální žaluzie

Jestliže máte v této místnosti velká okna, rozhodněte se pro Vertikální žaluzie. Už jen lehkým pootočením lamel si budete moc užívat denního světla, a přesto být naprosto chránění před případnými kolemjdoucími. Množství barev Vám umožní snadno doplnit barevný koncept tělocvičny.

Jestli jste si praktičnost vertikálních žaluzií zamilovali a toužíte je mít na klasických oknech, pak pro Vás máme dobrou zprávu! I takovou variantu na našem e-shopu najdete.

clanek_005

Řešení pro střešní okna

Správnou stínicí techniku pro střešní okna nemusíte už dále hledat. U nás totiž naleznete hned dvě varianty, které se pro tato okna hodí. Jsou jimi Látkové a Plisé rolety

Stačí se jen rozhodnout, která varianta se Vám líbí, a pak si jen vybrat z širokého vzorníku barev. Pokud váháte, která barva se k Vám hodí více, tak si stačí vybrat pár favoritů, a my Vám je zašleme. U nás totiž máte jedinečnou možnost objednat si až 8 vzorků zcela zdarma. A to se vztahuje nejen na rolety pro střešní okna, ale na všechny typy stínění!

Na co při výběru stínění nezapomínat

Volba správné stínicí techniky pro Vaši tělocvičnu je důležitější, než se může zdát. Může Vám totiž pomoci s potřebnou regulací světla a tepla v různých částech dne. Navíc budete mít jistotu, že Vás při cvičení nebude nic za oknem rozptylovat a zvědaví sousedé přijdou o svou podívanou.

Proto vždy přemýšlejte nad tím, co od svého stínění očekáváte, a tyto požadavky při výběru zohledněte. Nezapomeňte se také ujistit, zda jsou rolety odolné a snadno se udržují. Pamatujte, že v tělocvičně je důležité mít čistý a čerstvý vzduch. Aby tomu tak mohlo být, v místnosti by neměly být žádné zbytečné lapače prachu. Nezapomínejte ale, že prach se drží i na stínicích systémech. 

Výhodou nákupu rolet nebo žaluzií od FOA je i to, že nám na snadné údržbě záleží. Proto jsou všechny naše stínicí systémy vyrobeny z kvalitních materiálů a na našich stránkách najdete i snadný postup, jak jednotlivé typy stínění čistit a udržovat.

clanek_006

Správné stínění je velmi důležitým prvkem každé místnosti a domácí tělocvična by neměla být výjimkou. Jak jsme si již řekli, vždy je třeba vzít v úvahu potřeby dané místnosti a vybrat takové rolety nebo žaluzie, které dokáží poskytnout dostatek soukromí, kvalitní regulaci světla nebo ochranu před ohříváním místnosti.

Pokud už víte, která stínicí technika nejlépe odpovídá Vaší představě, pak Vám už nic nebrání v jejím zakoupení. Aby rolety nebo žaluzie splnily všechna Vaše očekávání, stačí vše správně změřit, vybrat si kazetu, typ uchycení a barvu či dekor rolety. 

Pokud se bojíte, že nějaký dílčí krok opomenete nebo nezvládnete, rádi Vám podáme pomocnou ruku. Na našem webu naleznete průvodce měřením i celým nákupem. Vaše spokojenost je naší prioritou, proto je náš tým připraven Vám s čímkoliv pomoci.