Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nejčastější problémy s různými typy stínění a jak jim předcházet

Produkty FOA jsou kvalitní. Naši stínicí techniku dodáváme již složenou, a proto k poruchám nedochází. Přesto se někdy vyskytnou, a to vlivem neopatrné nebo nesprávné manipulace. V následujícím článku se podíváme na nejčastější problémy s roletami z našeho sortimentu (látkové, termo, Den a noc, římské) a s vertikálními žaluziemi. Naprostá většina případů se dá ale vyřešit jednoduchou opravou, popř. očištěním systému. Podívejte se, jak na to.

clanek_001

Pár obecných rad, jak předejít problémům

  • Roleta nebo žaluzie bude správně fungovat, pokud bude správně zvolena její velikost. Tedy dobře změřte, a pokud si ohledně velikosti nejste jistí, tak se s námi poraďte. Doporučujeme také text Jak změřit, ve kterém se dozvíte vše podstatné.
  • Dodržujte postup montáže. V případě potřeby Vám rádi poradíme. Zavolejte na naši zákaznickou linku a vše spolu vyřešíme. Podívejte se na články o montážích, kde najdete detailní postup.

Látkové rolety, rolety Den a noc a Termo rolety

Látkové rolety, Termo rolety a Rolety den a noc chrání před světlem a teplem zvenčí. Díky hustotě látky si v místnosti zatemníte a vytvoříte perfektní podmínky pro sledování filmů nebo odpočinek. Jsou ideálním řešením do moderní domácnosti. Montáž i údržba je téměř bez práce. Co ale dělat, pokud se látkové, Termo nebo rolety Den a noc porouchají a nefungují tak, jak by měly? V následující kapitole se podíváme na nejčastější problémy, se kterými se zákazníci potýkají, a také na to, jak si s nimi poradit. Uvidíte, že nejde o nic složitého.

clanek_002

Látková roleta, Termo roleta nebo roleta Den a noc jde dolů srolovat lehko, ale obtížně se vytahuje zpět

Pokud se potýkáte s tímto problémem, máme pro Vás řešení. Občas se stane, že se látková, Termo či roleta Den a noc dá snadno srolovat, ale nahoru už se vytahuje jen s obtížemi. Určitě máte strach, že ji poničíte. To je zcela na místě. Pohyb nahoru i dolů by měl být plynulý, jinak hrozí poškození závěsného systému či látky. Jak si s touto situací poradíte? Počítejte s tím, že bude nejspíš potřeba nahradit řetízek. Ten zakoupíte v kategorii Náhradních dílů.

Začněte s tím, že závěsný systém rolety sundáte z držáku. Na straně uvidíte větší kolík, který se stará o pohyb rolety. Ten je potřeba dotáhnout. Vezměte si k ruce kleště. Otáčejte kolíkem, dokud se nepřestane pohybovat. Nyní by mělo být vše v pořádku. Roletu nasaďte zpět na držák. Vyzkoušejte si, zda stínidlo funguje tak, jak by mělo. Srolujte roletu a zase ji vyrolujte nahoru, pohyb by měl být hladký.

Látková roleta, Termo roleta nebo roleta Den a noc  se sroluje nahoru a dolů, ale nedrží na místě

Pokud se Vám stalo, že se látková, Termo či roleta Den a noc dala srolovat nahoru a dolů, ale nikdy nevydržela na místě, nezoufejte, systém rozhodně není nenávratně rozbitý. I tato závada se dá snadno odstranit. Není ani potřeba volat technika. S naším návodem si s ní zvládnete poradit sami během pár minut. 

Nejprve sundejte kazetu rolety ze závěsného systému. Nyní ji vyrolujte do kazety. Jakmile bude pryč z okna, půjde Vám to snáz. Odkryjte mechanismus, pomocí kterého otáčíte roletou. Tento mechanismus (vypadá jako kolík) roletě zabraňuje, aby se otáčela sama od sebe. 

Odstraňte veškerý prach, který na něm najdete. Poté ho řádně promažte mazivem. To by mělo vyřešit Váš problém. Roletu vraťte zase na okno a vyzkoušejte, zda je chod plynulý a zda roleta vydrží po vyrolování na stejném místě. Na 99 % budete potřebovat poslat i nový řetízek pro navíjecí mechanismus. V naší nabídce ho najdete v kategorii Náhradních dílů.

Římské rolety

Římské rolety jsou vkusný doplněk do domácnosti, které reguluje nejen světlo, ale i míru soukromí a teplo v místnosti. Jelikož se díky nim bráníme před sluníčkem, je nepříjemné, když přestanou fungovat, tak jak by měly. Máme pro Vás hned několik návodů, jak si poradit s nejčastějšími problémy u římských rolet.

clanek_003

Římské rolety visí nerovnoměrně

Pokud látka římských rolet nevisí v jedné rovině, postupujte následovně. Podívejte se na šňůrky, které jsou na zadní straně rolety. Měly by to být ty nejdelší. V případě, že tomu tak není, šňůrky byly zkrácené až příliš. Zkontrolujte, zda jsou napnuté. Celý problém vyřešíte následovně. Šňůrky stačí rozvázat a uvázat do stejné výšky.

Existuje však ještě druhá možnost, proč jsou římské rolety nakřivo a nevisí rovnoměrně. Na vině může být opět šňůra, která je ale tentokrát příliš dlouhá. Zkontrolujte zadní stranu žaluzie, zda na ní není poškozená nebo přetržená některá za smyček. Smyčky vyměňte a ujistěte se, že je kolem nich provázek správně omotaný. Žaluzii zavěste zpátky. Nyní by mělo být vše v pořádku.

Šňůra u římských rolet se přetrhla

Pokud se šňůra u řasících rolet přetrhla, nezbývá Vám nic jiného než ji vyměnit. Proces není zrovna jednoduchý, a proto uděláte nejlépe, pokud ji pošlete k nám. My ji za Vás opravíme. Kontaktujte naši zákaznickou podporu a na všem se domluvíme.

Řasící rolety se neskládají úhledně

U řasících rolet se někdy může stát, že se neskládají úhledně. To je samozřejmě špatně, protože si je pořizujeme právě kvůli jejich elegantnímu vzhledu. Naštěstí se tato situace dá jednoduše vyřešit. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je trocha trpělivosti a žehlička.

Sundejte římské rolety z okna. Látku položte na zem, nejlépe na nějakou rovnou podložku. Narovnejte ji a vyžehlete. Vše nasaďte zpět na okno. Zkuste je opět srolovat, narolovat či zastavit v určité výšce. Problém by měl být pryč.

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie zvládnou zastínit velké prosklené plochy. Hodí se proto zejména do kanceláří. Co dělat v případě, že se porouchají a přestanou Vás chránit před sluníčkem a zvědavými pohledy zvenčí? Níže najdete vypsané nejčastější problémy s vertikálními žaluziemi a jak si s nimi poradit.

clanek_004

Jedna lamela je poškozená

V případě, že jste poškodili jednu z lamel na vertikálních žaluziích, nezoufejte. Nebudete muset kupovat celé vertikální žaluzie znovu. Stačí, když nás kontaktujete a objednáte si u nás náhradní lamelu. My Vám ji co nejrycheji dodáme. A jakmile Vám přijde, zvládnete ji i sami vyměnit.

Zasuňte kartu do systému s kolejničkami a vysuňte starou lamelu. Místo ní do systému zasuňte lamelu novou. Ujistěte se, že je řádně zasunutá a zarovnaná v kolejničce. Urovnejte lamely tak, jak potřebujete. Nyní si vyzkoušejte ovládání – vše by mělo jít hladce a bez problémů.

Spojovací řetízek lamely se přetrhl 

Přetrhl se Vám řetízek na vertikálních žaluziích? Oprava není nic složitého, je to záležitost desítek korun. Jednoduše starý přetržený řetízek vyměníte za nový. Pořídíte ho na našem e-shopu v Náhradních dílech pro vertikální žaluzie. Objednejte a za pár dní je u Vás. Nyní se můžete pustit do opravy.

 Klipy řetízku lze vyjmout a připevnit. Řetízky se prodávají v různých délkách podle počtu klipů. Jak zjistit správnou délku? Jednoduše vynásobte počet lamel, které potřebujete opravit, dvěma. A tak zjistíte počet klipů, které je potřeba objednat. Při výměně se držte instrukcí, které najdete na obalu produktu. Během pár minut máte hotovo.

Jedna lamela na vertikálních žaluziích se otáčí v opačném směru než ostatní

Vertikální žaluzie jsou populární právě díky krásným lamelám, které perfektně stíní a poskytují soukromí. Pokud se Vám stalo, že se jedna z lamel začala otáčet v opačném směru než ostatní, máme pro Vás návod, jak situaci vyřešit.

Pravděpodobně došlo k situaci, že je jedna z lamel obráceně. Postačí tedy zcela jednoduché řešení. V kazetě ji otočte, tak aby byla správně. Nepoužívejte hrubou sílu a buďte opatrní, problém by měl jít odstranit poměrně snadno. 

Pokud se Vám nedaří situaci vyřešit, pošlete nám fotku na e-mail info@foa.cz. Naše zákaznická podpora si Váš dotaz převezme a bude Vás kontaktovat, jak postupovat dál.

Lamely vertikálních žaluzií se neotáčejí

Stalo se Vám, že se lamely vertikálních žaluzií přestaly otáčet? Postupujte následovně. Sundejte žaluzii z okna a položte ji na podlahu. Podívejte se dovnitř záhlaví. U systému s řetízkovou kladkou se ujistěte, zda řetízek z řetězového kola nespadl. Pokud opravdu vypadl, smyčkou ho zase navijte zpět. Žaluzii vraťte na okno. Nyní by měla fungovat zcela bez problémů.

Vertikální žaluzie nejdou otevřít

U vertikálních žaluzií se může stát, že se budou otevírat s obtížemi, popř. nepůjdou otevřít téměř vůbec. Naštěstí pro Vás máme tip na to, jak tuto situaci vyřešit. Žaluzie demontujte z okna. Podívejte se dovnitř závěsného systému. 

Pokud je uvnitř hodně prachu a špíny, důkladně ho vyčistěte. Systém promažte mazivem na bázi silikonu. Tím pomůžete vyhladit chod vnitřních mechanismů. Zavěste žaluzie zpět a vyzkoušejte, zda tento krok pomohl.

V případě, že by ani po promazání nešly vertikální žaluzie otevřít či se otevíraly s obtížemi, vyhledejte odbornou pomoc. Ozvěte se nám a my Vám rádi pomůžete Váš problém vyřešit. Můžete nám kdykoliv zavolat, popř. poslat fotografii na e-mail a my Vás budeme kontaktovat nazpět.

Jak předcházet problémům se žaluziemi a roletami

Nejlepší samozřejmě je, pokud se nikdy s žádným problémem se stínicí technikou nikdy nesetkáte. Pečujte o ně a zacházejte s nimi opatrně. Předejdete tím naprosté většině situací, které jsme popsali v našem článku. Zde jsou nejdůležitější zásady, které je třeba dodržovat:

  • Pravidelně rolety a žaluzie oprašujte. Zabráníte tak usazování prachu v závěsném systému a na kazetě.
  • Čistěte je s opatrností. Netahejte za ně silou.
  • K látce buďte šetrní. Některé jsou tenké, snadno se protrhnou.
  • Otírejte vodicí lišty, na kterých jsou žaluzie zavěšené.
  • Rozplétejte šňůry. Zabráníte tak jejich přetržení.

Pokud byste kdykoliv potřebovali s roletami či žaluziemi FOA poradit, neváhejte a kontaktujte nás na naší zákaznické podpoře. Jsme Vám k dispozici každý všední den od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. V případě, že by Vám tento čas nevyhovoval, napište nám e-mail na info@foa.cz a my se Vám ozveme.