Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak na montáž Římských rolet

clanek_001

Pokud jste si pro své okno vybrali Římské rolety, jedno je jasné. Nehledáte pouze praktické, ale také vysoce elegantní a estetické stínění. Římské rolety jsou bezesporu velmi nápaditým doplňkem jakéhokoliv interiéru a dodají mu potřebnou vzdušnost a útulnost.

Jenže rozhodnout se pro stínicí techniku na míru a vybrat si vhodný typ je mnohdy to nejjednodušší. Problém nastává, když se má vše správně změřit, vybrat, zadat do objednávky na e-shopu a poté nainstalovat.

S žádnou z těchto věcí ale nebudete mít problém, pokud si pro svůj nákup vyberete právě FOA. Pro každý dílčí krok pro Vás máme připraveny podrobné manuály nebo videonávody a navíc se na nás můžete kdykoliv v průběhu výběru nebo montáže obrátit.

Princip ovládání

Římské rolety se skvěle hodí do všech místností a elegantně tak propojí interiér. Jejich údržba je opravdu snadná, protože je dost podobná údržbě záclon. A jak se ovládají? Tyto rolety se nenavíjejí jako jiné typy stínění. Roleta je totiž vybavena horizontálními výztužemi a pomocí řetízku roletu nenavíjíme, ale skládáme

Tento typ stínicí techniky je velmi originální a oblíbený pro svou lehkost a jemnost. Že si nedokážete princip jejich stahování a vytahování představit? Podívejte se tedy na náš článek Jak fungují římské rolety a zhlédněte naše video, ze kterého celý princip ovládání jednoduše pochopíte, a kromě toho se dozvíte i spoustu dalších zajímavých věcí!

Základem je kazeta

Kazeta je mechanismus, do kterého se roleta navíjí. Jak jsme si ale již řekli, Římské rolety fungují trochu jinak. Z toho důvodu se nemusíte zdlouhavě rozhodovat pro správnou variantu, Římské rolety totiž nabízíme pouze v jednom typu kazety.

  • Kazeta pro Římské rolety je určena pro všechny typy montáže. Můžete ji zavěsit nebo navrtat na rám okna, navrtat před žaluzie, do zdi, do stropu místnosti nebo stropu okenního výklenku. Barva kazety a mechanismu je bílá a je zhotovena z PVC. Je stejně široká jako látka a vždy dorazí již složená

Detaily o minimálních a maximálních rozměrech kazety naleznete v našem článku Typy kazet pro Římské rolety

clanek_002

Jak správně změřit velikost rolety

Jak jsme již zmínili výše, šířka kazety se shoduje s šířkou rolety. Navíc ji nemusíte složitě vybírat, protože Římské rolety mají jeden daný typ. V tomto bodě Vás ale zřejmě zajímá, jak vůbec roletu změřit, aby padla na Vaše okno tak, jak má. Pro tyto účely jsme veškeré potřebné informace shrnuli v našem článku Jak změřit Římské rolety, který Vám zodpoví všechny Vaše případné otázky.

Pamatujte, že se specializujeme na rolety na míru, tudíž se na nás obraťte, pokud u nás Vámi požadovaný rozměr nenajdete. Stačí v nabídce vybrat rozměr, který je nejblíže tomu Vašemu, a do poznámky uvést požadované parametry.

Jak na montáž Římských rolet

A teď už k tomu nejdůležitějšímu, a to k samotné montáži rolet. Jak již bylo napsáno výše, rolety můžete připevnit hned několika způsoby. Obrovskou výhodou našich rolet je, že nabízejí i možnost montáže bez vrtání. To jistě ocení všichni, kteří bydlí v pronajatém bytě a mají zakázány jakékoliv invazivní zásahy do zdí nebo okenních rámů. 

Protože kazeta přichází již smontovaná a rolety složené, nezabere Vám celý proces více než pár minut. Uvidíte, že montáž je s FOA hračka. Rolety se dají namontovat buď:

  • zavěšením na okno bez vrtání,
  • vrtáním na okno,
  • vrtáním na okno před žaluzie,
  • vrtáním do zdi,
  • vrtáním do stropu.

Pokud jste se rozhodli pro nějaký z typů montáže, který zahrnuje vrtání, pak Vás možná zajímá, co všechno budete potřebovat. Odpovědí na Vaši otázku jsou pouze dvě slova: vrtačka a tužka. Všechny další potřebné komponenty (šroubky, hmoždinky, kovové díly, držáky, bezpečnostní prvky) jsou součástí balení.  A teď už se pojďme na jednotlivé typy montáže podívat detailněji.

clanek_003

Zavěšení na okno bez vrtání

Pokud jste s nákupem nové stínicí techniky otáleli jen proto, že se neřadíte mezi nejzkušenější domácí kutily nebo nechcete vrtačkou zasahovat do zdiva či okna, pak Vás tento neinvazivní typ montáže určitě zaujme. 

Součástí balení jsou kovové háčky, které se jednoduše nasadí na rám rolety. Poté pootevřete okno a roletu zavěsíte na jeho vrchní rám. Kovové háčky dotáhnete, aby roleta byla na okně stabilní, nasadíte krytky a máte hotovo.

Aby vodicí řetízek nepoletoval bezprizorně ve vzduchu a nepředstavoval nebezpečí pro děti a domácí zvířata, na okenní rám přilepením upevníte bezpečnostní kladku. A co dál? Dál nic, máte hotovo! Roleta nemá vodicí silon. Tím pádem není potřeba žádných dalších úkonů.

Tento typ montáže je skvělý pro eurookna, která se dají otevřít dokořán nebo alespoň na ventilaci.

Vrtání na okno

Kdy se rozhodnout pro vrtání na okno? V případě, že Vám zavěšení jednoduše nevyhovuje nebo máte fixní okno, na které se roleta zavěsit nedá. Bude to složité? Ne! Celá montáž Vám nezabere více než pár minut.

Na okenní rám navrtáte dva plastové držáky, na které posléze roletu upevníte. Takto nasazenou roletu pak ještě zajistíte, a to tak, že do držáku navrtáte malý šroubek. Ten se postará o stabilitu a bezpečné upevnění rolety.

Kdykoliv pak budete chtít například umýt okno a budete potřebovat roletu sundat, stačí povolit malý šroubek a roletu snadno vysunout z držáků.

Jakmile je roleta na okně nainstalována, stačí ještě připevnit bezpečnostní kladku, která se stará o to, aby vodicí řetízek nevisel volně v prostoru. To jistě ocení všichni rodiče a majitelé domácích mazlíčků.

clanek_004

Vrtání na okno před žaluzie

Tento způsob montáže je velmi praktický, pokud máte žaluzie, vyhovuje Vám jejich praktičnost v otázce úplného zatemnění, ale jejich design nelahodí Vašemu oku.

Do okenního rámu nad žaluzie se navrtají dva plastové díly, do kterých se pak zavěsí roleta. To zajistí, že je před roletou dostatečný prostor pro žaluzie a nic tak nebrání v manipulaci s nimi.

Tak vznikne velmi praktická kombinace dvou odlišných prvků, kdy se jeden stará o úplné zatemnění místnosti a druhý o elegantní a útulný vzhled interiéru.

Po upevnění rolety je potřeba na okno ještě navrtat bezpečnostní kladku, která ukotví ovládací řetízek. Jen tak zajistíte potřebnou bezpečnost pro děti a Vaše čtyřnohé parťáky.

Vrtání do zdi

Vrtání do zdi je velmi podobné vrtání do okenního rámu. S tím rozdílem, že se provádí za použití větších šroubků, které jsou samozřejmě součástí balení. Při tomto způsobu montáže je velmi důležité si uvědomit, že se roleta nepohybuje spolu s oknem, tudíž je nutné ji naistalovat tak, aby nepřekážela při otevírání okna.

Plastové držáky rolety by proto měly být upevněny v takové výšce, aby plně vytažená roleta nebránila oknu v otevření. Až si toto místo zaměříte, udělejte si tužkou na zdi značku a držáky namontujte, zavěste roletu a malým šroubkem ji připevněte k držáku, aby byla zajištěná. Na šířku by měla roleta z obou stran přesahovat přes výklenek.

Až budete mít hotovo, nezapomeňte do zdi ještě navrtat bezpečnostní kladku na ovládací řetízek. Ta slouží k jeho zafixování. Tento bezpečnostní prvek chrání Vaše děti a Vaše čtyřnohé společníky.

Vrtání do stropu

Poslední typ montáže, který si představíme, je instalace rolety do stropu okenního výklenku. Postup je velmi podobný jako při montáži do zdi. Plastové držáky navrtáme do stropu a roletu do nich zavěsíme. Aby byla stabilní a řádně ukotvená, roletu zajistíme ještě dalším šroubkem.

Pamatujte, že plně vytažená roleta může zabrat až 20 cm prostoru. S tím vždy počítejte a ujistěte se, že po její montáži Vám nebude překážet v okamžiku, kdy budete chtít otevřít okno. To, kolik centimetrů od stropu navinutá roleta zabere, závisí na výšce, kterou jste pro ni zvolili. Obecně lze říct, že velikost složené rolety tvoří 15 % z její celkové výšky.

Až budete mít roletu bezpečně namontovanou, nezapomeňte také použít bezpečnostní prvek na ovládací řetízek. I když se může zdát, že na volně visícím řetízku nic nebezpečného není, může vést k úrazu Vašich dětí i domácích mazlíčků.

Tip: Není Vám stále něco jasné? Bez obav! Dali jsme pro Vás dohromady detailní manuály a instruktážní videa pro jednotlivé typy montáže, aby Vaše případné otázky byly zodpovězeny.

Máte nějaký dotaz?

Víme, že proces nákupu nebo samotné montáže rolet s sebou může přinést i další otázky. Pokud Vám něco není jasné a nenalezli jste odpověď na vše, na co se ptáte, pak se obraťte na náš tým. Naši odborníci jsou Vám k dispozici každý pracovní den od 8 do 16 hodin na telefonním čísle 555 222 462

Pokud Vám tento čas nevyhovuje nebo nám chcete situaci přiblížit skrze fotografie konkrétního problému, pak se na nás obraťte prostřednictvím e-mailu info@foa.cz. Rádi pro Vás situaci zanalyzujeme a pomůžeme s jejím řešením.

clanek_005

Pár slov na závěr

Římské rolety v sobě dokonale snoubí design s praktičností. Aby naše rolety splnily vše, po čem toužíte, nabízíme je hned ve dvou úrovních zatemnění, a to nízké a střední. Pokud jste si úroveň zatemnění vybrali, ale nevíte, která barva doplní Váš interiér nejlépe, pak neváhejte a objednejte si u nás vzorky látek zdarma.

Jsme připraveni Vám pomoci skutečně se vším. Proto na našem webu naleznete i další užitečné rady a návody, které Vám nákup, montáž i následnou péči o stínění usnadní. Najdete u nás například průvodce nákupem, tipy na údržbu jednotlivých stínicích systémů a nakonec i sekci inspirace, která Vám v začátcích pomůže s rozhodováním.