Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

10 zajímavostí ze světa rolet a žaluzií

Stínicí technika zaujímá v našem životě nenahraditelné místo. Zaručuje nám dostatek soukromí, chrání nás před slunečními paprsky a dotváří útulnou atmosféru našeho interiéru. Ale komu nebo čemu za ni vděčíme? A jaká zajímavá fakta přináší její dlouhá historie?

clanek_001

My ve FOA roletami a žaluziemi žijeme, a proto jsme pro Vás dali dohromady ty nejzajímavější milníky z jejich minulosti. Ať už si kupujete okenní stínění poprvé nebo jste se jen rozhodli vyměnit staré za nové, dopřejte si chvíli, přeneste se zpátky do minulosti a zapátrejte s námi v historii stínicí techniky.

 

1. Stará Čína a Egypt

Pokud si myslíte, že používání prvních žaluzií se datuje teprve do nedávné minulosti, jste na omylu! První stínicí systémy nalezneme už ve staré Číně nebo Egyptě. 

Materiál, který se v té době pro výrobu stínění používal, byl rostlinného původu. Podle dochovaných dokladů je známo, že staří Číňané pro tyto účely používali bambus, zatímco staří Egypťané rákos.

A k čemu primárně tyto žaluzie sloužily? Je jasné, že o důslednou regulaci světla v tomto období ještě nešlo. Jejich hlavním úkolem bylo zajistit obyvatelům domu potřebné soukromí. Konstrukce ze svazovaného bambusu nebo rákosu se zavěšovaly do dveří a oken.

 

2. Vedlejší efekt výstavby Kolosea

Ulicemi starověkého Říma se nesou oblaka prachu, před kterými se nikdo ani nic neukryje. Nic zvláštního! Právě zde totiž probíhá výstavba ikonického Římského kolosea.

Prach byl v té době zkrátka všude a nevyhnula se mu jediná domácnost. Tehdejší obyvatelé Říma už byli z celé situace tak zoufalí, že přišli s řešením, jak se vším tím prachem a nečistotami skoncovat. Řešením bylo zavěšení vlhkých kusů látek do dveří a oken. Tímto nejen zabránili pronikání nečistot, ale také vytvořili první systém klimatizace! Vlhké hadry totiž nejen pohlcovaly prach, ale současně ochlazovaly vzduch. 

Myšlenka látky zavěšené v okně byla tak revoluční, že přežila až dodnes a stala se běžným a velmi okouzlujícím typem stínění. A který, že to je? Ano, jsou jím Římské rolety, což je z názvu víc než patrné!

Koloseum je dodnes vyhledáváno z nejrůznějších důvodů. Málokdo ho ale navštíví proto, aby poděkoval za vynález něčeho tak krásného a originálního, jako jsou Římské rolety

clanek_002

 

3. Příběh žaluzií

Klasické žaluzie, které známe z většiny bytů, ve světě prosluly spíše pod názvem benátské žaluzie. Mnoho lidí to tedy vede k mylnému domnění, že pochází z Benátek. Pokud ale půjdeme po stopách jejich vzniku, dostaneme se až do Persie.

Byli to Peršané, kdo vynalezl tuto lamelovou konstrukci, známou jako dnešní žaluzie. V letech 1100 až 1500 pak toto stínění padlo do oka obchodníkům, kteří ho odtud převezli do Benátek. Tím získali na proslulosti a odtud také pochází jejich název.

 

4. Zvířecí kůže a mramor

Rákos nebo bambus nejsou jediné materiály, které se v dávných časech pro výrobu stínění užívaly. Hojně byla užívaná i zvířecí kůže, která po namočení do vody působila i jako forma ochlazení vzduchu. Udržovat tyto rolety bylo velmi náročné, proto zvířecí kůži nahradila látka. Takovou podobu rolet známe z Říma.

Punc luxusu měly bezesporu žaluzie, jejichž lamely byly vyrobeny z mramoru. Nejedná se o rozmar středověké šlechty, ale o jeden z nejstarších typů okenní clony. Nalezeny byly v Pompejích, tedy v troskách tohoto starověkého města. Mramorové lamely byly časem nahrazeny dřevěnými.

 

5. Ponuré domácnosti viktoriánské éry

Pokud se podíváte na historický film, který je zasazen do 19. století, tedy období vlády královny Viktorie, jistě Vám neunikne, že domy obyčejných měšťanů jsou vybaveny pouze tmavými závěsy. Ale proč? Že by se jednalo o důmyslný způsob ochrany před sluncem?

Ne, důvod je totiž mnohem prostší. Barevné látky byly v této době finančně nedostupné a mohly si je dovolit pouze tehdejší urozené a bohaté vrstvy obyvatel. Pro obyčejné měšťany tedy zůstávaly jen nudné a potemnělé barvy závěsů, jako jsou tmavě modrá, tmavě hnědá, vínová nebo temně zelená. 

Domácnosti z dob minulých působily velmi temným a monotónním dojmem. Protože ve FOA víme, jak jsou pestré a svěží barvy důležité, u nás jich najdete obrovské množství.

clanek_003

 

6. Rolety a Pierre-Auguste Renoir

Předchůdci klasických rolet se objevili v Evropě již v 18. století. Materiál, který byl používán, byl buď papír, nebo průsvitná látka. Na tuto roletu pak větší či menší umělci ručně malovali nejrůznější vzory a kochat jimi se mohli jak obyvatelé domů, tak lidé procházející ulicí.

Ve druhé polovině 19. století už byla technika zdobení mnohem dokonalejší. Šablony se kopírovaly, obkreslovaly a malované rolety se staly velmi populární záležitostí. A zde se dostáváme k Auguste Renoirovi. 

Tento věhlasný impresionistický malíř by možná nikdy nebyl tak úspěšný, kdyby se nenarodil v době, kdy se malované rolety těšily tak obrovské oblibě.

Protože byl Renoir z mnoha sourozenců, musel již od mala pracovat. A časem se rozhodl malovat právě okenní stínidla. Ta z jeho dílny okamžitě slavila obrovský úspěch a Renoir si vydělal tolik peněz, že se konečně mohl vydat dráhou, po které vždy toužil: malíř obrazů! Žádné z jeho stínidel se bohužel nedochovalo.

 

7. Žaluzie a rolety pronikly až do umění

Žaluzie byly svého času velmi populární po celé Evropě a chlubily se jimi ty nejbohatší domy, obchody a dokonce kostely. Jejich popularitu a oblíbenost dokazuje i jejich vyobrazení na plátnech evropských umělců té doby. To jejich popularitu ještě posílilo.

Slavné obrazy

Mezi známé obrazy zachycující okenní stínění patří dozajista obraz Lorenza Lotta Portrét mladého muže před bílým závěsem nebo obraz Edmunda C. Tarbella s názvem The Venetian Blind. 

Když malíř dělá designéra

Malíři rolety a žaluzie pouze nemalovali, ale dokonce pomáhali s jejich výběrem. Tento hezký příběh se váže k Michaelu Noakesovi, dvornímu malíři královny Alžběty. Když jednou u ní v Buckinghamském paláci maloval obraz, všiml si vzorníků látek pro nové okenní stínění. Nabídl jí svou pomoc se správnou volbou a královna nabídku přijala. Je jisté, že pro Michaela Noakese to muselo být nejen velkou poctou, ale také zodpovědností! 

Hra světla pro filmovou kameru

Umění ale nejsou jen stavby a obrazy. Umění jsou také filmy a fotografie. A i do tohoto světa žaluzie pronikly! Umožňují totiž snadné ovládání a jednoduchou hru se světlem. Proto se začaly používat jako prostředek k dokreslení potřebné atmosféry u filmů noir. Obdobnou oblibu mají též ve světě fotografů. Umožňují totiž efektivní práci s paprsky slunce.

clanek_006

 

8. Koupelnový závěs

Závěsy nepatří jen na okno, ale také do koupelny. To, co je dnes známo jako sprchový závěs, bylo dříve známé spíše jako vanový závěs. Potřeba využívání tohoto praktického pomocníka se objevila již dávno. Důvod byl prostý – dříve totiž vany stávaly volně v prostoru. Na koupajícího se jedince šlo tady vidět ze všech stran. 

Pro potřeby soukromí bylo vymyšleno praktické řešení. Na strop místnosti se zavěsila kruhová konstrukce, která držela závěs kolem vany. Koupající se tak zůstal skrytý.

 

9. Otáčení lamel nebylo samozřejmostí

Jak jsme si již řekli, žaluzie se v minulosti používaly docela hojně. Pokud si je ale představujete tak jako ty dnešní, pak zbystřete. Od jejich vynálezu totiž trvalo několik století, než někdo vymyslel, jak je ovládat.

Žádný z majitelů žaluzií by si už jistě neuměl představit život bez pohybu lamel. Jen díky nim jsme schopni regulovat pronikání světla, a to jak u horizontálních, tak u vertikálních žaluzií.

Za vynálezem mechanismu ovládajícího otáčení lamel stojí John Hampson. V roce 1841 mu byl patentován a byl jediný svého druhu. Díky J. Hampsonovi mají žaluzie právě tu funkci, pro kterou je máme rádi, a považujeme ji za naprostou samozřejmost.

 

10. Skvělá termoizolace 

A teď jedna zajímavost z běžného života. Když jsme hovořili o výstavbě Kolosea, řekli jsme si, že se Římané chránili pomocí vlhkých látek zavěšených v oknech, což mělo za vedlejší účinek i zchlazení domu. 

Kromě dekorativní nebo ochranné funkce mají rolety a žaluzie i další významné schopnosti. Dokáží nás totiž chránit před UV zářením a horkem, zatímco v zimě drží teplo uvnitř.

Můžeme tedy bez ostychu říci, že rolety a žaluzie dovedou snížit účty za topení i klimatizaci! Když se v létě do Vašich oken opře slunce, tak správné stínění zhotovené na míru Vašich oken dokáže snížit ohřívání místnosti až o 33 % a v zimě naopak zabránit unikání tepla až o 10 %

clanek_007

Pokud tedy chcete ušetřit peníze na krásnou dovolenou nebo cokoliv jiného, musíte paradoxně začít investicí, a to do správného stínicího systému. Pokud se rozhodnete pro FOA, můžete si být jistí, že v případě rolet na míru nenarazíte na lepší poměr kvality a ceny. Navíc Vás jistě potěší šířka výběru.

Dnes už možná nemusíme roletami a žaluziemi odrážet prach a možná k jejich výrobě nepotřebujeme bambus nebo rákos, ale jejich účel a význam je stále stejný. Co nejlépe nás ochránit před slunečními paprsky a zvědavými pohledy. 

K tomu všemu Vám může pomoci FOA. Vybrat si stínění na míru nebylo nikdy jednodušší. Stačí si vybrat typ rolety a pak už jen postupovat krok za krokem

Pokud vůbec nevíte jak nebo kde začít, stačí nám poslat e-mail na adresu info@foa.cz nebo zavolat na číslo +420 555 222 462. Náš tým odborníků Vám rád poradí.

Jestli nemáte žádnou stínicí techniku nebo naopak jednu máte, ale svým vzhledem už trochu připomíná zaprášené hadry z oken starých Římanů, pak neváhejte a udělejte si radost ještě dnes.