Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Návod pro rodiče: Bezpečný domov pro děti

Dokud žijete sami, je všechno jednoduché. Můžete si celou domácnost zařídit po svém a nijak se neomezovat. V rohu pokoje těžká skleněná váza, nože v organizéru stojí bez zajištění na kuchyňské lince, skříňky ve všech místnostech jsou neukotvené a elektrické zásuvky necháváte bez povšimnutí.

Ale pak přijdou děti nebo domácí mazlíčci a ve Vašich očích se byt náhle promění v nebezpečnou džungli. V tu chvíli začnete věci schovávat, opatřovat pojistkami nebo se jich prostě zbavíte. Po nějaké době je byt bezpečný a Vy si spokojeně oddychnete. Ale mysleli jste opravdu na všechno?

Nemůžeme s Vámi projít každý kout Vašeho bytu, ale můžeme Vám poradit, co ještě zkontrolovat – své rolety nebo žaluzie!

clanek_001

Ptáte se, proč a jak by mohly rolety Vašim dětem nebo mazlíčkům ublížit? Ačkoliv Vám to může připadat nepravděpodobné, stát se to může. A přitom stačí opravdu málo, abyste dětem nebo čtyřnohým parťákům zajistili naprosté bezpečí. 

Pokud chcete vědět, co vše se může stát a jak tomu zabránit, udělejte si chvíli čas a podívejte se, jak se lze postarat o to, aby byl Váš stínicí systém naprosto bezpečný.

Rolety FOA dbají na bezpečnost dětí

Potřebujete něco rychle udělat, roztříštíte svou pozornost a na malý okamžik ztratíte dítě z dohledu. A jak všichni víme, děti jsou mrštné a neuvěřitelně zvídavé. Občas se zdá, jako by měly radar na vyhledávání nepatřičných předmětů.

Ale není se čemu divit. Chtějí si hrát. A v tu chvíli se před nimi objeví řetízek žaluzie poletující v průvanu. Tohle lákadlo je rozhodně nenechá chladnými. 

clanek_002

Norma ČSN EN 13120

Na Vašich nejbližších nám záleží a bezpečnost dětí je pro nás jednou z priorit. Proto všechny naše stínicí techniky splňují normu ČSN EN 13120. Ptáte se, co to znamená? Tato norma upravuje zajištění bezpečnosti dětí a pro její dodržení jsou naše rolety a žaluzie vždy opatřeny jedním z bezpečnostních prvků

Tímto prvkem je buď bezpečnostní kladka pro napnutí řetízku, nebo systém pro přetržení. Ale o tom si povíme více později. Teď už se pojďme společně podívat na to, v čem mohou být rolety nebo žaluzie pro Vaše děti nebezpečné.

Když se řetízek změní v nebezpečnou smyčku

Jak jsme si již řekli, i sebelepší rodič může z dítěte na moment spustit oči. Pokud se ale v takový moment dítě dostane ke šňůře rolet nebo žaluzií, může to mít fatální důsledky

Ovládací řetízek, který je nijak nejištěný a dítě na něj bez problému dosáhne, se může mrknutím oka změnit v nebezpečnou oprátku. Stejnou hrozbou mohou být také zadní šňůrky římských rolet. Pokud dítě do řetízku prostrčí hlavu a poté ztratí rovnováhu nebo nedosáhne na zem, může se uškrtit.

Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, opravdu k tomu dochází a bohužel to není neobvyklé. Proto buďte vždy obezřetní.

V bezpečí nejsou ani zvířata. Například kočky milují okna a řetízky jsou pro ně mnohdy fascinující. Navíc jsou to šelmy, takže pokud okolo poletuje hmyz, mohou v zápalu lovu vyskočit, krkem v řetízku uvíznout a uškrtit se. Obdobný scénář může nastat i v případě psa.

clanek_003

Jak zajistit bezpečí 

Pokud si kupujete stínicí systém, vždy se ujistěte, že nějaký z bezpečnostních prvků obsahuje. Pokud ne, trvejte na jeho dodání. Výrobci mají povinnost Vám ho zajistit. FOA dodání tohoto prvku garantuje. V případě, že by nějakým nedopatřením v balení nebyl, roletu neinstalujte a neprodleně nás kontaktujte, ihned Vám jej zašleme.

Co když v balení není bezpečnostní prvek?

Pokud nevíte, jak se na nás obrátit, máte hned dvě možnosti. Buď nám zavolejte na telefonní číslo 555 222 462 nebo nám napište na adresu info@foa.cz. V případě, že bezpečnostní prvek v zásilce dorazí a Vy si nebudete jistí, jak ho použít nebo zda je to skutečně on, platí totéž. Neváhejte se na nás obrátit a ujistit se. Jsme připraveni Vám pomoci kdykoliv, a to každý všední den od 8:00 do 16:00.

V případě, že bezpečností prvek dorazí, nikdy neinstalujte roletu bez jeho použití. I když se může zdát, že Vás se takový tragický scénář netýká, nikdy to neriskujete. 

Pokud se bezpečnostní napinací průhledná kladka z okenního rámu utrhne, rolety nepoužívejte. Zavolejte nám a my Vám obratem tento náhradní díl zašleme. Do doby, než k Vám kladka dorazí, odstraňte rolety nebo žaluzie z okna a nepoužívejte je.

Pokud jste se rozhodli použít těžítko na napinací řetízek, vždy se ujistěte, že není v dosahu dětí. Pro tyto účely si můžete klidně objednat kratší řetízek. Tak jako jsme schopni vyrobit roletu na míru Vašich potřeb, tak i její ovládání jsme schopni přizpůsobit.

Jsou řetízky jediné nebezpečí?

Řekli jsme si vše o podmínkách, které eliminují rizika spojená s ovládacím řetízkem. Je to ale vše? Ne, samozřejmě, že rizikem může být i samotná roleta nebo žaluzie.

clanek_004

Při její montáži vždy postupujte přesně podle návodu. Roleta musí být ukotvena dle pokynů a na přesný počet uchycení. Pokud by v zásilce chyběl jakýkoliv komponent, opět platí, že roletu neinstalujte a obraťte se na náš tým. Problém obratem vyřešíme a chybějící prvek Vám zašleme.

Jaké bezpečnostní zásady je třeba dodržovat

Vždy platí, že řetízky i celé stínicí systémy by měly být co nejdále od dětí. Přístup k nim jim nikdy neusnadňujte. V praxi to znamená prostou věc – odstraňte postýlky, postele, křesla a nábytek co možná nejdále od oken. Zajistíte tak, že potencionální nebezpečí nebude pro děti nadosah. 

  • Nikdy nezamotávejte nebo nekruťte řetízky a šňůrky tak, aby vytvářely zbytečné smyčky. Pro dítě nebo zvíře může být menší smyčka fatální.
  • Vždy nainstalujte všechny bezpečnostní komponenty. Jestliže je v balení nenajdete, ihned kontaktujte výrobce a v žádném případě roletu neinstalujte.
  • Roletu upevněte přesně dle návodu a ujistěte se, že je skutečně stabilní. Nikdy na stínicí systém nezavěšujte žádné další předměty. Stínicím systémem nejsou myšleny jen samotné rolety, ale také jejich ostatní části, kterými jsou lamely, ovládací šňůry, silony a táhla. Budete mít jistotu, že roletu nepřetížíte nebo nikterak neuvolníte.

clanek_005

  • S roletou nebo žaluzií manipulujte vždy citlivě, a pokud cítíte nějaký problém nebo překážku, nikdy s ní nemanipulujte násilně. Může dojít k jejímu poškození.
  • Vyvarujte se mechanickému poškození rolety. V případě, že ji budete čistit přímo na okně, postupujte citlivě, roletu nezatěžujte a neopírejte se o ni.
  • Roletu pravidelně kontrolujte. Pokud o ni jakkoliv zavadíte, zavěsí se na ni nějaký z domácích mazlíčků nebo máte jiné podezření, že by mohlo dojít k jejímu poškození nebo uvolnění, ujistěte se, že je v pořádku. 
  • Pokud je řetízek v dosahu dětí, pořiďte si kratší. Pokud si ho nepořídíte už při nákupu, pamatujte, že nikdy není pozdě. Na Vaše rolety a žaluzie poskytujeme velké množství náhradních dílů a řetízky k nim patří také. 

Bezpečí je důležité i pro rolety a žaluzie

Ačkoliv se může zdát, že rolety a žaluzie představují nebezpečí, není to tak. Hlavní funkcí stínicích technik je zajistit Vám dostatek soukromí a ochránit Vás před nechtěným slunečním svitem. Aby svou funkci mohly plnit co nejdéle a nejlépe, i ony si zaslouží Vaši péči a ohleduplnost

Citlivé zacházení

Proto dodržujte většinu z výše uvedených zásad i v případě, že nemáte děti nebo domácí mazlíčky. Nemanipulujte s nimi drsně a v případě, že nějakou část v balení nenajdete, kontaktujte nás.

Kromě toho vždy zvažte, jaké stínění zvolíte do jaké místnosti. Pamatujte, že látky nižší gramáže se mohou zbytečně namáhat v prostorech, kde je průvan nebo vlhkost. Stejně tak zvažte, jak plánujete roletu upevnit a roletu správně zaměřte dle návodu. Jen tak padne na dané místo, jak má, a Vy ji nebudete muset nijak upravovat. Jiným způsobem roletu pouze zničíte.

Pravidelná údržba

Pravidelně rolety čistěte, abyste prodloužili jejich hezký a svěží vzhled. Údržba našich rolet není žádná věda, takže se nemusíte bát, že by byl proces čištění náročný. Stačí si v nabídce vybrat typ stínění, který máte, a my už Vám řekneme, jak na to.

clanek_006

Ovládací řetízky nezajištěné bezpečnostními prvky mohou znamenat obrovskou hrozbu pro ty nejmenší členy Vaší domácnosti. Nikdy proto věci nenechávejte náhodě a ujistěte se, že svým dětem přístup k roletám zbytečně neusnadňujete. 

Rolety a žaluzie nikdy nezatěžujte a nezatahujte je násilím, pokud ucítíte nějakou překážku v cestě. 

Bezpečnost je v otázce stínicí techniky velice důležitá. Rolety a žaluzie by měly být bezpečné pro Vaše děti a domácí mazlíčky, ale stejně tak byste svému stínění měli bezpečí poskytnout Vy.

Pokud jste si pro Váš nákup vybrali FOA, žádná ze starostí se Vás netýká. Všechny naše rolety a žaluzie jsou vybaveny bezpečnostními prvky a naši ochotní odborníci jsou každý všední den připraveni Vám poradit nebo pomoci.

Jestliže byste se rozhodli pro nákup rolet v některém z hobby marketů, rolety nijak nezměníte. U nás je tomu jinak. Pokud se rozhodnete pro volbu kratšího řetízku, postaráme se o to a v případě, že se Vám nějaký prvek rozbije nebo ztratí, jsme připraveni Vám ho dodat.

FOA je skvělou volbou, pokud si rolety plánujete nechat na dlouho. Jsou totiž velmi kvalitně provedené a spoustu komponentů můžete snadno dokoupit. Nákupem našich rolet nezískáte pouze designové a precizně zpracované stínění, ale také tým lidí, který je připraven Vám kdykoliv pomoci