Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Které rolety či žaluzie se nejlépe čistí?

Stínicí technika by nám měla dělat pouze radost. Nejen, že nás chrání před zvědavými pohledy a přímým světlem. Ale je i vkusným doplňkem do domácnosti. Jenže k čemu by to všechno bylo, kdybychom se s ní neustále trápili? Proto si vyberte takové rolety nebo žaluzie, které se snadno čistí. Které to jsou, se dozvíte v našem článku.

clanek_001

Pečujte o své rolety a žaluzie. Uvidíte, že Vám díky tomu vydrží mnohem déle. A navíc budou vypadat za každých okolností naprosto skvěle a jako nové. Rolety z naší nabídky se čistí skoro samy! Vážně. Některé totiž mají antistatickou úpravu, a tak na ně nesedá prach tolik, jako na klasické žaluzie. Klasické žaluzie se čistí těžko a zdlouhavě. U některých modelů je to dokonce téměř nemožné.

Nicméně, čas od času je potřeba vzít do ruky hadřík, prachovku nebo vysavač. Přinášíme přehled rolet a žaluzií, které vyčistíte během chvilky a téměř bez práce.

Rolety Den a noc vyčistíte raz dva

Rolety Den a noc se čistí velice snadno. Díky tomu máte zaručeno, že Váš domov bude vždy jako ze škatulky. Není totiž nic horšího než staré záclony plné prachu nebo žaluzie, které se nedají pořádně vyčistit. To ale rozhodně není tento případ.

clanek_002

Rolety Den a noc zdobí čím dál tím víc moderních domácností. Mají elegantní vzhled. Jsou cenově dostupné. Snadno se instalují. A zároveň umožňují nastavit světelné podmínky přesně podle Vašich aktuálních požadavků. Ač mají antistatickou úpravu, která odpuzuje prach, jednou za čas je potřeba je trochu „oprášit“. Jak na jejich čištění? Je to jednoduché.

Rolety se dají čistit na okně i sundané 

Rolety Den a noc vyčistíte přímo na okně. Nemusíte je vůbec sundávat. Nejprve odstraňte prach. K ruce si vezměte buď prachovku. Nebo použijte vysavač. S vysavačem je to sice pohodlnější, ale dejte si pozor na to, aby byl na nejnižší možný výkon. Pokud se Vám sací síla vysavače zdá přesto stále silná, raději sáhněte po prachovce, abyste rolety nepoškodili. Některé levnější vysavače totiž neumí vysávat dostatečně šetrně. 

Když na roletách uvidíte nějaké odolnější nečistoty, vezměte si k ruce suchý nebo navlhčený hadřík. Narazili jste na odolné skvrny? Pak je čas na jemný čisticí prostředek. Nejprve ho vyzkoušejte na místě, které není tak viditelné. Tak otestujete, že na látce nedochází k žádné nechtěné reakci. Pokud je všechno v pořádku, roletu můžete pomocí roztoku umýt celou. V tom případě bude nejjednodušší stínicí techniku demontovat. 

Po čištění ji opět nasaďte na okno a nechte oschnout. Rolety Den a noc neperte, ani nežehlete. Při umývání nepoužívejte kartáč nebo jiné drsné předměty. Mohli byste poškodit vlákna látky. A to je celé! Vidíte? Během pár minut to máte za sebou a rolety už Vám zase budou dělat radost pověšené na okně.

Římské rolety se udržují podobně jako záclony

Ani u římských rolet nečekejte žádné záludnosti. Jejich údržba je velice snadná a připomíná péči o klasické záclony. Římským roletám propadne každý, kdo chce svůj domov ozdobit elegantní, ale přesto funkční stínicí technikou. 

clanek_003

S řasícími roletami budete mít dostatek soukromí a ochranu před sluníčkem. Díky ozdobnému řasení navíc bude Váš interiér vypadat úplně jako z katalogu. Čas od času jim dopřejte trochu péče a uvidíte, že Vám budou dělat radost dlouhá léta. Jak na to?

Římské rolety perte v pračce nebo ručně

Římské rolety se čistí jedna radost. Buď se do toho můžete pustit sami vlastnoručně, nebo je vyperte v pračce. To určitě ocení každá hospodyňka, která se snaží šetřit čas. Textilie rolet je k profilu uchycena jen pomocí suchého zipu. A proto si ani nemusíte dělat starosti se složitou demontáží celého systému.

Látku sundejte a vyperte v pračce na 30 °C. Zvolte program pro praní jemných textilií nebo záclon. Je důležité, aby program neždímal. Jakmile bude vypráno, nechte látku dobře proschnout. Co se žehlení týče, tak průsvitné látky nežehlete vůbec. Ty netransparentní lze žehlit na nízké teploty. Až budete hotoví, látku nasaďte na konzoli pomocí suchého zipu.

Čištění látkových rolet je rychlé a nenáročné

Látkové rolety se postarají o ideální světelné podmínky ve Vaší domácnosti. Skleněnou plochu pokryjí ze 100 %. V létě udrží nepříjemné horko venku. A v zimě zase fungují jako šikovná izolace – teplo díky nim zůstane uvnitř. Látkové rolety jsou k dostání v různých barvách. A z různých látek. Čím hustější vlákno je, tím vyšší bude stupeň zatemnění a schopnost izolace. 

clanek_004

Látkové rolety lze čistit nasucho i namokro 

Kromě toho, že jsou praktické a pěkné, jejich údržba je velice snadná. Nepotřebujete na to nic extra. Bez problémů si vystačíte s úklidovými prostředky a výbavou, které už máte doma. Čistit je můžete buď přímo na okně. Nebo poté, co je sundáte dolů (například když se chystáte mýt i okno). Látkové rolety na čištění doporučujeme sundat zejména tehdy, když se chystáte na hloubkové čištění.

Látkové rolety mají antistatickou povrchovou úpravu. Díky ní se na nich prach téměř nechytá. Ve srovnání s klasickými žaluziemi opravdu jen minimálně. Ovšem jednou za čas je dobré roletu vypucovat. Zejména pokud máte doma alergika nebo astmatika.

Prach z látkové rolety odstraníte pomocí prachovky nebo vysavače na nejnižší výkon. Na rolety nikdy nepoužívejte vysavač zapnutý na vyšší sací výkon. Látku by mohl poničit, v horším případě dokonce roztrhnout. 

Nečistoty odstraňte pomocí suchého hadříku. Pokud narazíte na odolnější nečistoty, hadřík navlhčete. Odolnější skvrny je dobré čistit jemným čisticím prostředkem. Než prostředkem vyčistíte celou plochu rolety, vyzkoušejte si na skrytém místě, jak bude látka s chemikálii reagovat. Nejlepší je pořídit šetrné mýdlo. Když bude vše v pořádku, umyjte i zbytek látky.

A to je celé. Roletu potom nechte pečlivě vyschnout, než ji zase srolujete do kazety. Jinak by mohla zplesnivět. Látkové rolety ale schnou velice rychle. 

Látkové rolety neperte a ani nežehlete. Pokud by byly výrazně znečištěné a s odolnou skvrnou jste nemohli nic udělat, doporučujeme je zanést do profesionální čistírny. Látku nečistěte pomocí kartáče, písku a dalších drsných předmětů. 

Rolety plisé dá do pucu úplně každý

Rolety plisé jsou oblíbené jak v domech, tak bytech. Při montáži se totiž nemusí nic vrtat. Roleta se jednoduše nacvakne na okenní rám. Rolety plisé mají navíc jednu velice příjemnou vlastnost. A to že se dají vytahovat ze spodní části oken směrem nahoru, i z horní části oken směrem dolu. Vy tak máte možnost zastínit jakoukoliv část okna podle vlastní potřeby. 

clanek_005

Rolety plisé jsou k dostání v módních odstínech odvážných i neutrálních barviček. S jejich údržbou to není žádná věda. Jak na to se podíváme v následujícím textu. Uvidíte, že to zvládnete sami bez cizí pomoci během pár minut. 

S plisé roletami Vám pomůže vysavač

Plisé rolety nemusíte ani sundávat z okna. Prach z nich odstraníte jednoduše tak, že si k ruce vezmete vysavač a zapnete ho na nejslabší výkon. Příliš vysoká sací síla by mohla rolety plisé poškodit. Hubicí látku přejeďte a je to, prach je pryč.

K ruce si můžete vzít i suchý hadřík nebo prachovku, kterými rovněž prach odstraníte. Pokud je na roletě opravdu hodně prachu, pomůže Vám hadřík navlhčený.

Látky Stínicí a Blackout namočte do vodní lázně

Látky Stínicí a Blackout mají větší hustotu vlákna, a proto je můžete prát i ve vodní lázni. To oceníte zejména u odolnějších nečistot. Lázeň připravte v lavoru. Napusťte do něj vodu o teplotě 30 °C. Přidejte do ní standardní prací prostředek na prádlo. A pečlivě rozmíchejte. 

Do vodní lázně ponořte plisé roletu. Párkrát ji v roztoku roztáhněte a zase stáhněte, aby se voda dostala opravdu všude a vyplavila nečistoty. Roletu nechce v lázni odmočit na 15 minut. Poté ji opláchněte čistou vodou (ideálně pomocí sprchy), abyste z látky dostali zbytky pracího prášku a poslední nečistoty. Nakonec látku vyždímejte tak, že zmáčknete dva profily k sobě.

Po umytí plisé roletu namontujte zpět na okno a nechte ji ve stažené poloze půl dne až jeden den, v závislosti na teplotě v místnosti. Při schnutí roletu párkrát roztáhněte a zase stáhněte. Tak předejdete tomu, že by se k sobě látka přilepila. Nakonec roletu na okně úplně roztáhněte a nechte ji doschnout. 

Vertikální žaluzie Vám rozhodně vrásky nepřidělají

Vertikální žaluzie jsou vhodné zejména na velké prosklené plochy. Neobejde se bez nich žádná kancelář, ale ani obývací pokoj nebo jídelna s rozměrnými okenními tabulemi. Vertikální žaluzie se postarají o to, že budete mít vždy dostatek soukromí a sluníčko Vás nebude obtěžovat při práci, ani během odpočinku. Zároveň místnosti dodají módní vzhled a vylepší její celkovou atmosféru.

clanek_006

Vertikální žaluzie se při čištění nemusejí sundávat

Pokud jde o rutinní čištění, vertikální rolety mohou zůstat na okně. V případě, že by na nich byly odolnější skvrny, potom je lepší je sundat. Je jen na Vašem uvážení, jak budete postupovat. Vždy je důležité nejprve odstranit prach. Jelikož mají antistatickou úpravu, nepřichytává se na ně a při pohybu se oklepe. Přesto nějaké odolnější částečky mohou na povrchu zůstat, a proto je dobré je čas od času vyčistit.

Prach z vertikálních žaluzií odstraníte pomocí prachovky nebo vysavače. Vysavač dejte na nejnižší výkon a pomalu s ním vyluxujte lamely od shora dolů. Částečky lze setřít i suchým hadříkem. Na ty odolnější můžete hadřík lehce navlhčit. Pokud je látka mokrá, rolety nechte řádně proschnout, než je shrnete na stranu, aby se na nich nevytvořila plíseň. 

Pokud rolety používáte například v jídelně nebo obývacím pokoji, může se stát, že se na nich časem objeví odolnější skvrny. Potom je nejlepší vzít do ruky jemný čisticí prostředek a problém vyřešit jednou provždy. Doporučujeme saponát nejprve vyzkoušet na kousku látky, která není vidět. 

Ověřte si, jak reaguje s látkou a zda ho můžete použít i na viditelnějším místě. Když bude vše v pořádku, nic Vám nebrání v tom zatočit s nepěknou skvrnou. Pozor, při čištění vertikálních žaluzií nepoužívejte drsné kartáče, písek a další.

Máte jakékoliv dotazy ohledně čištění rolet nebo sortimentu? Kontaktujte naši zákaznickou linku. Rádi se Vám budeme věnovat každý všední den od 8:00 do 16:00. Naše číslo je 555 222 462.