Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Čistič na okna před montáží rolet

Čistá okna jsou chloubou toho, kdo doma zodpovídá za úklid a čistotu domácnosti. Zatímco volně ležící předměty můžeme narychlo schovat do skříní či krabic, nádobí naházet do myčky a několika tahy prachovkou se zbavit prachu dříve, než neohlášená návštěva vyšlape do třetího patra, šmouhy na oknech jen tak nevyčistíme.

clanek_001

Mytí oken sice nezvládnete za 2 minuty, ale není nutné tomu věnovat půl dne. S našimi radami zvládnete umýt jedno okno jako profesionál do čista a beze šmouh. Navíc nabízíme speciální ubrousek pro čištění oken, který Vám s tím pomůže. Do vyprodání (rozdání) zásob budeme rozdávat zdarma vždy jeden ubrousek k objednané roletě určené pro montáž bez vrtání. Pokud máte více oken nebo Vám jeden ubrousek nebude stačit, určitě si doobjednejte další.

clanek_002

Vhodné příležitosti k mytí oken

Mytí oken není nijak častá činnost. Je ale dobré si ji naplánovat, abychom na konci roku náhodou nezjistili, že letos to nějak nevyšlo :-). Výborně se k tomu hodí různé svátky, jako Vánoce a Velikonoce, kdy chceme mít byteček jako ze škatulky.

Někdo také provádí velký úklid včetně mytí oken před odjezdem na dovolenou, aby po návratu našel byt uklizený a čistý. A v neposlední řadě jsou tu příležitosti jako mytí oken po malování bytu nebo při výměně nebo montáži nových rolet.

Čistěte nejprve rolety a žaluzie

Před samotným mytím okna ještě zmíníme čistotu rolet a žaluzií. Většina našich rolet je téměř bezúdržbová. Jsou konstruovány tak, že prach, který se může na roletách usazovat, se pohybem rolety samovolně oklepává. Navíc jsou naše rolety opatřeny antistatickou vrstvou, která prach aktivně odpuzuje. Čištění rolet je tedy potřeba provádět jen jednou či párkrát do roka a jen tehdy, pokud je roleta nějak znečištěna.

clanek_003

Pokud používáte klasické lamelové žaluzie, můžete je umýt buď vodou nebo jen setřít nasucho. Vodu použijte v případě, že chcete ze žaluzií odstranit i usazené nečistoty a mastnotu. Pokud Vám jde jen o setření prachu, stačí suchý hadřík nebo speciální kartáč k čištění žaluzií.

Pokud Vás zajímá více o tom, jak rolety a žaluzie vyčistit, přečtěte si náš článek Údržba a čištění rolet.

Pomocníci pro mytí oken

Pro mytí oken budete potřebovat pár pomocníků. Ne, nejde o pracovníky úklidové firmy, ani o děti či další členy rodiny. Ačkoli přizvat děti k úklidu je vždy na místě. Mezi pomocníky počítáme hlavně:

  • kbelík s teplou vodou,
  • saponát pro mytí oken a skla,
  • rozmývák, či houbu na mokré mytí,
  • stěrku,
  • lešticí přípravek na sklo,
  • hadřík na leštění,
  • pro mytí oken ve vyšších polohách používejte schůdky či štafle.

Není hned nutné používat průmyslové přípravky. Místo saponátu přímo na sklo je možné použít třeba dětský šampon, nebo cokoliv, co umí udělat pěnu. Leštidlo zase dobře zastoupí trocha octa rozpuštěného v teplé vodě nebo alkohol. A hadřík s mikrovláknem může být nahrazen i starými novinami.

Na druhou stranu práce se specializovanými prostředky je mnohem rychlejší a výsledky uspokojivější. Například náš ubrousek pro čištění oken Vám doporučujeme použít vždy před montáží bez vrtání. Tedy při zavěšení na rám okna. Povrch tak zbavíte prachu, nečistot a oboustranná lepicí páska bude na okně lépe držet. 

Mytí oken rychle a beze šmouh

Žaluzie či rolety už máme čisté, přišel čas na mytí samotného okna. Demontovat žaluzie si pravděpodobně netroufnete, takže je budete muset vytáhnout do nejvyšší polohy. Rolety bez vrtání mají velkou výhodu v tom, že je lze snadno sundat. Jsou totiž jen zavěšené přes rám okna, takže „demontáž“ Vám zabere 10 sekund.

Odstraňte vše, co by při mytí překáželo: květináče nebo dekorace z parapetu, závěsy apod.

Jako první umyjte okenní rám. S množstvím vody to nemusíte přehánět, ani v případě, že je rám celkem špinavý. Hodně práce za Vás udělá bohatá pěna ze saponátu. Naneste ji na rám hadříkem, a pak ji setřete. Postupujte shora dolů. Počítejte s tím, že nějaká voda přeci jen skape na podlahu, takže se hodí pokrýt podlahu nějakou folií. Rám většinou dost znečistí vodu v kbelíku, takže se vyplácí ji vyměnit po umytí každého rámu.

clanek_004

Na řadě je skleněná výplň okna. Rozmývákem nebo houbičkou naneste vodu se saponátem na okno. Opět začínejte shora a postupujte dolů. Vytvořte na okně pěnu a při tom rozpouštějte a odstraňujte mastnotu a nečistoty.

Nyní budete pracovat se stěrkou. Přiložte ji na sklo a dlouhým tahem přes celé okno táhněte dolů. Všechna pěna spolu s nečistotami se z okna dostane pryč. Při práci je dobré po každém tahu stěrku utřít do sucha, aby na ní nebyly nečistoty, ani pěna z předchozího tahu. Mohlo by se totiž stát, že byste je vlastně roztáhli přes celé okno.

Malé zbytky pěny můžete už odstranit novinami nebo papírovou kuchyňskou utěrkou.

Posledním krokem je leštění. Mnohdy ani není potřeba. Jestli ale chcete okno vyleštit, pak naneste trochu lešticího přípravku na suchý hadřík a opět shora dolů krouživými pohyby projeďte celou plochu okna.

Mytí oken, na kterých jsou zavěšeny naše rolety je tedy celkem snadné. A předtím, než je na okno zavěsíte, použijte i čistící ubrousek, který zbaví okno nečistot a mastnoty, aby lepicí pásky dobře držely.