Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Je nutné mít ve všech místnostech stejné rolety?

Plánujete si pořídit nové rolety FOA, ale váháte, do jaké místnosti se budou které hodit? Tak právě pro Vás jsme si připravili souhrn těch nejdůležitějších informací, které je třeba při výběru rolet do konkrétních místností zaručeně vědět. 

clanek_001

Jak vybrat rolety do konkrétních místností?

Rolety FOA lze považovat za opravdu výjimečné a jedinečné. Proč? Neboť jsou nadčasové, minimalistické, bezpečné, cenově dostupné a vhodné prakticky do všech místností. Vyrobeny jsou výhradně z prvotřídních materiálů a do interiéru Vašeho domu skvěle zapadnou díky naší pestré škále nabízených barev. Aby však rolety FOA plnily svou funkci u Vás doma na 100 %, je třeba vybrat ty správné. 

Různé rolety do různých místností

Hned na začátek je dobré si říct, že každá místnost má své specifické potřeby. Jedny a ty samé rolety se proto nemusí hodit do ložnice, koupelny i pracovny. Zkrátka s roletami, se kterými budete spokojeni kupříkladu v kuchyni, nemusíte být spokojeni v dětském pokoji. 

Ložnice, dětský pokoj či pokoj pro hosty slouží primárně k odpočinku a spánku. Naopak obývací pokoje, kuchyně či pracovny jsou nejvíce využívány přes den k práci a relaxaci

Právě na to je při výběru nových rolet zapotřebí myslet. Vždy se proto snažte dopředu pečlivě zvážit, co od rolet v dané místnosti očekáváte a jakou chcete, aby plnily funkci. Zda by měly být schopny místnost zcela zatemnit, nebo v ní mají pouze příjemně regulovat sluneční paprsky. Zda mají vytvořit dostatek soukromí, pokud okna Vašeho domu směřují do rušné ulice a podobně. 

Design a estetika rolet 

To, jak bude světlo v dané místnosti regulováno, se odvíjí především od samotného designu rolet. Obecně ovšem platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění docílíte. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

 

  • Kam se hodí světlejší rolety?

 

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla. Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že ani zatemňující látka nemůže být světlá. V nabídce našich blackout látek najdete například i šedé odstíny, které dokáží místnost také značně zatemnit.

 

  • Kam se hodí tmavší rolety? 

 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Tmavé rolety jsou proto vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemné regulaci denního světla a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_002 

Měly by být rolety světlejší, nebo tmavší než stěny místnosti?

Kromě funkčnosti je třeba se při výběru nových rolet zaměřit také na design. Jak tedy ideálně zkombinovat barvu rolet s barvou interiéru? Měly by být rolety tmavší, nebo naopak světlejší oproti stěnám v místnostech? 

Nejde říct, zda by rolety měly být striktně světlejší či tmavší. To záleží na mnoha faktorech. V případě, že máte například bílý minimalistický interiér, je vhodné vsadit na bílé nevýrazné rolety. Je-li Váš dům zařízený v elegantním černém designu s pár béžovými prvky, klidně můžete dát přednost béžovým roletám, které do interiéru skvěle zapadnou, a zároveň ho příjemně prosvětlí. 

Pro výběr vhodné barvy a odstínu rolet tedy neexistuje přesný manuál. Vždy záleží především na Vašem osobním vkusu a preferencích. Lze se samozřejmě řídit několika tipy. 

Rolety do světlých místností 

Jestliže hledáte vhodné rolety do světlejších místností, záleží na tom, zda je místnost vybavena spíše v minimalistickém stylu, nebo jste naopak dali přednost barevnějšímu interiéru. 

 

  • Neutrální rolety do světlých minimalistických interiérů 

 

Hledáte-li rolety vhodné do světlých minimalistických interiérů, ideální je pořízení rolet ve stejném odstínu, jako jsou stěny, nábytek či dekorace. Nejlepší je tedy zvolit takový odstín, který nebude z interiéru nepříjemně vystupovat, ale naopak s ním přirozeně splyne. 

Pokud totiž toužíte po minimalistickém designu, měli byste vsázet především na jednoduchost a čistou linii. Máte-li svůj minimalistický interiér zařízený v béžových odstínech, vsaďte na béžové rolety, máte-li ho zařízený například v bílé, volte bílé rolety. Zbytečně se tedy nesnažte s odstíny rolet experimentovat. 

 

  • Pestřejší rolety do světlých interiérů

 

Jestliže naopak žijete ve světlém interiéru s mnoha barevnými doplňky, rozhodně se nemusíte bát sáhnout ani po barevnějších roletách. Jestliže tedy například tvoří Váš domov především bílá barva a pouze několik dekorací je v růžovém či lahvově zeleném odstínu, rozhodně stojí za to zkusit sáhnout po růžových či zelených roletách. 

Rolety do tmavších místností

 

  • Tmavé rolety do tmavších místností

 

Zařídili jste si interiér svého domu do tmavších odstínů? Nebojte se i rolety pořídit v tmavých barvách. Takové rolety s interiérem krásně splynou a zároveň v něm budou působit originálně, a přesto nadčasově. 

 

  • Světlé rolety do tmavých místností

 

Hodně tmavé rolety naopak nejsou ideálním řešením pro hodně tmavé interiéry. Takovéto místnosti by totiž mohly působit až příliš ponuře a temně. Přednost tedy dejte spíše světlejším roletám buď v barvě, ve které je zařízená velká část interiéru, nebo v odstínu značné části doplňků. Za univerzální rolety do tmavých místností lze považovat ty v odstínu béžové či šedé. 

clanek_003

3 tipy na závěr

Na závěr článku pro Vás máme ještě 3 poslední praktické rady:

  • Jestliže máte doma propojenou kuchyň s obývákem, vždy do takových prostorů volte stejné rolety. Nevypadalo by esteticky příliš dobře, pokud by v kuchyňské části byly jiné rolety než v té obývákové. 
  • Při výběru nových rolet dejte především na svůj osobní vkus a nenechte si vnutit něco, co se líbí někomu jinému. Rolety by se měly líbit především Vám, protože právě Vy na ně budete každý den koukat. 
  • Pokud si náhodou nebudete při výběru rolet FOA jisti, nechte si zdarma zaslat až 8 vzorků, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. Správně odhadnout, jak budou rolety a žaluzie po instalaci v daném pokoji působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe